Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piosenki "audiofilskie" do testowania sprzętu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Piosenki "audiofilskie" do testowania sprzętu

Witam, nie znalazłem podobnego tematu a wiem, że na forum pojawiają się często tytuły utworów wykorzystywanych przy odsłuchu, chciałbym abyście się podzielili czego słuchacie czym testujecie konfiguracje, gatunek i rodzaj nie ma znaczenia, pozdrawiam

Bas zejście - dowolny hiphop: T-pain, Miss Eliot itp. Najlepsze zejście "Young Jeezy ft Kanye West - I Put On".
    Bas kopiący - głównie rock: Nickelback, Metallica, Coma
    Scena, średnie i wysokie tony - obowiązkowo cała płyta "Mike Oldfield - Turtle Island", Yanii dowolna płyta.
    Wokal - Chylińska, George Michael
    Granice ~3kHz które mnie drażnią :razz: - Linkin Park

Skomentuj

Od siebie dodam:

Trentemřller album z 2006 The Last Resort. 1 płyta. Doskonały mastering. Utwory nie budują opowieści, są raczej luźno dobrane na płycie, ale niemal każdy umiejętnie łączy pulsacyjny bass z resztą pasma :).

Nine Inch Nails album z 1999 The Fragile. 2 płyty. Doskonały mastering. Oba krążki "left" i "right" budują scenę inaczej. Od pojedynczych motywów do niezłego "szumu". Jadnak zawsze można wyklarować pojedyncze sekcje, nawet kiedy na scenie zaczyna robić się tłoczno.

Skomentuj

To ja mogę polecić coś z Metallicy
        The Day That Never Comes
        Turn The Page Metallica
        Fade to black Metalica
        Nothing Else Matters
        No Leaf Clover Metallica

Skomentuj

Cranberries - "Dreams". Piękne przejścia z prawej na lewą stronę, wokal też niezły. Czy do "audiofilski" utwór - nie wiem.

Skomentuj

To ja mogę polecić coś z Metallicy
            The Day That Never Comes
            To jest dopiero "król" dobrego masteringu, bardzo "audiofilski"... :P Generalnie do testowania sprzętu polecam słuchać dobrze znanych płyt i tyle. I co ważne, nie ograniczać się do jednego albumie przy ocenie danego sprzętu.
            Lepiej nagrane płyty przeważnie należą do gatunków takich jak jazz, klasyka, blues, soul i podobnych. Z rockiem bywa różnie. Cięższe odmiany typu punk czy metal są przeważnie słabo nagrywane - przesterowane, ze skompresowaną dynamiką. Spokojniejsza odmiana rocka - progresywny, czy art-rock raczej jest lepiej nagrywana.

Skomentuj

Generalnie staram się słuchać muzyki, a nie sprzętu :)
              Ale oczywiście mam kilka "testowych" typów - wybranych z tego co lubię.
              I tak:
              Herbie Hancock - Future Shock
              Dire Straits - Brothers in Arms
              YES - 90125
              Al Di Meola, John McLaughlin, Paco De Lucia - Friday Night in San Francisco

Skomentuj

Zamieszczone przez GTK
                nie znalazłem podobnego tematu
                Ze co? Po prostu nie szukales i tyle. Nie iwem po co powielanie tematów.
                Prosze admina u usuniecie watku badz polaczenie z ktoryms odpowiednim.
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13295
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10329
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10951
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8581
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=3092
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=547
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14918
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11797

Skomentuj

Dzięki brencik przeoczyłem, prosiłbym o doklejenie wątku w inne miejsce

Skomentuj

Przynajmniej mamy teraz spis wszystkich wątków w jednym miejscu :grin:

Skomentuj

Skambomambo - Made in Pol-SKA
                      Naim - Sampler (wersje 5,6,7)
                      Chris Rea - the Very best of (HDCD)
                      Elvis - Steel Box Collection
                      Arne Domnerus - Jazz at the Pawnshop (XRCD)
                      Jimi Hendrix - Concerts
                      Diana Krall - Quiet Nights
                      Joshua Redman - Compass
                      Loud Jazz Band - Passing
                      ZZ-Top - Eliminator
                      Mateusz Pospieszalski - EMPE3
                      Pozytywne Wibracje - Volume VI
                      Vangelis - Conquest of Paradise
                      i dodatkowo sampler stockfish'a z HFiM (Niezłe basy, przestrzeń. Tak powinny brzmieć płyty!)

Program podstawowy, czyli znane i osłuchane :) (Ale nie znudzone!)

Skomentuj

Płyta Acoustic Room 47 - spokojne, detaliczne utwory z dobra scena

Skomentuj

Kenny G (dyskografia) góra "żyje"

Skomentuj

odgrzewam
                            po przeczytaniu tematu przesłuchałem parę albumów i szukam więcej.
                            Poleczcie mi jakieś albumy, szukam produkcji analogowych, żywe instrumenty. Nawet opere dętą dawać :)
                            PS. jak linki www to żadnych mp3. CDaudio minimum.

Skomentuj

Proszę El_liero :)

http://chomikuj.pl/artur.garbiak/Opus+3+flac

Zamieszczone przez Mixer... Zobacz posta

Naim - Sampler (wersje 5,6,7)

Diana Krall - Quiet Nights

...i dodatkowo sampler stockfish'a z HFiM (Niezłe basy, przestrzeń. Tak powinny brzmieć płyty!)
                              Dire Straits - Brothers in Arms,fajna płytka,również polecam. Naim - Sampler (wersje 5,6,7),mam 7,włączając "Polo Mze" z tej płyty w dużym salonie można poczuć się jak na koncercie w klubie :) Z Diany Krall mam kilka płyt,ale oczywiście utwór "Temtation" wymiata i jest to utwór najczęściej puszczany na AS,zaraz po "Hotel California" :) Samplery Stockfisha są świetne,i jest tak jak piszesz,tak powinny brzmieć wszystkie płyty.

Ja również słucham Metaliki lecz audiofilską bym jej nie nazwał,jedynie Black jest dobrze nagrana,ale nie audiofilsko,bez przesady. Hip hopy,techno transy i te inne elektroniczne też nie,ponieważ jest to muzyka elektroniczna,a zamysł audiofilski jest zupełnie inny... przynajmniej dla mnie.

Skomentuj

El_liero Generalnie wszystko z wytwórni Chesky Records i Linn. Tylko ostrzegam, jak zaczniesz słuchać takich realizacji to trudno będzie wrócić do ulubionych zespołów które nie przywiązywały wagi do perfekcji.
                                Obowiązkowo:
                                Linn Records - The Super Audio Surround Collection 2004,2006,2007r
                                Best Audiophile Voices
                                FIM Super Sound
                                VA - Jazz Lounge
                                Orlando Cachaito Lopez - Bass Cachaito
                                Sara K. Hell Or High Water
                                Patricia Barber wszystkie płyty
                                Chesky Records - Ultimate Demonstration Disk
                                Best Of Chesky Classics And Jazz And Audiophile Test Disc
                                Bobby Mcferrin Beyond Words
                                Cassandra Wilson - (2002) Belly Of The Sun
                                Christy Baron I Thought About You
                                Cool Sounds Modern Voices
                                Katie Melua - Piece by piece
                                London Symphony Orhestra Plays Pink Floyd
                                Norah Jones - Feels Like Home
                                Patricia Barber - Cafe Blue
                                Rebecca Pidgeon_-_Four Marys
                                Tracy Chapman - Tracy Chapman - to nie jest super audiofilska realizacja ale jedna z najważniejszych dla mnie płyt
                                Whitney Houston - My Love Is Your Love - jak wyżej
                                Flamenco Passion Gino.D Auri
                                Chuck Mangione Children of Sanchez
                                THE CURE DISINTEGRATION DELUXE
                                C. D. N.
                                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

mam 2 plyty testowe od stockfisha
                                  jedna to AYA płyta służaca do oceny dźwieku w niemieckiej ogranizacji ca
                                  druga to płyta testowa EASCA-i słuzy do tego samego tylko u nas

liste utworów podeśle jak przyniosę płyty z samochodu
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Aż się dziwię, że jeszcze nikt nie wymienił w tym temacie Allana Taylora i jego albumu "Colour To The Moon". Typowy "audiofilski" album.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                      Tylko ostrzegam, jak zaczniesz słuchać takich realizacji to trudno będzie wrócić do ulubionych zespołów które nie przywiązywały wagi do perfekcji.
                                      Podpisuję się pod tym rękoma i nogami :) Na tym rzecz polega,aby słuchać dobrego dźwięku,to jest właśnie audiofilia :) I przyznam się bez bicia że czasem zamiast muzyki słucham sprzętu... w sumie to tak 50% na 50%

---------- Post dodany o 21:56 ---------- Poprzedni post o 21:52 ----------

Zamieszczone przez djbuh Zobacz posta
                                      Aż się dziwię, że jeszcze nikt nie wymienił w tym temacie Allana Taylora i jego albumu "Colour To The Moon". Typowy "audiofilski" album.
                                      Oj tam oj tam :) mam tę płytę,tytułowy utwór bardzo dobry ale żeby tak słuchać całej płytki to już nie mam ochoty,kiedyś próbowałem i prawie zanudziła mnie na śmierć :)

Mój ulubiony utwór z męskim wokalem i basem to Chris Jones - long after you're gone http://www.youtube.com/watch?v=vYSiNyohNG8

Skomentuj

Ludovico Einaudi Ambitna muzyka klasyczna naszych czasów polecam.
                                        Gas - 0095-Typowy dark ambient
                                        Ulf Soderberg-Polecam szczególnie jesli ktos lubi ciemne klimaty dark ambientu,chyba jeden z najgenialniejszych wykonawców tego gatunku
                                        God Is an Astronaut -Post rock bardzo spokojny bez wokalów magiczna stereofonia.
                                        Każda z tych płyt jest konkretnie zrealizowana nie jest przedewszystkim zlaudnesowana jak wiekszość tworów audiofilskich które podano w temacie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X