Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny o małych gabarytach (ARN 116 ? )

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny o małych gabarytach (ARN 116 ? )

Witam.

Odgrzebałem swoje konto po kilku latach

Planuje zbudować sobie małe głośniki, do pokoju w akademiku (bo obecnie studiuje elektronikę i telekomunikacje). Zależy mi tu przede wszystkim na małych rozmiarach, i ładnym brzmieniu.

Słucham muzyki klasycznej, "gotyku", rocka i metalu. Mam stosunkowo czułe ucho :)

Pytając tu i tam (elektroda.pl), zaproponowano mi zamknięte kolumny na ARN 116. Pomysł mi się spodobał bo to jakieś 2 litry w zamkniętej obudowie.

Dobry pomysł czy są inne sugestie ??
    Raczej szedłbym w kierunku konstrukcji 2 drożnej, więc jaki gwizdek do tego ??

Zwrotnicę zrobię sam, bo mam możliwości pomiarowe i chore ambicje
    Wzmacniacz to JVC A-X2. Ma dużo za dużo mocy ale nie będę mocno kręcił :)
    Później może coś dyskretnego w klasie A, tak do 10W.

Zamieszczone przez Mefu
    więc jaki gwizdek do tego ??
    Taki moze byc: http://allegro.pl/item689754492_gwiz...zedaz_hit.html

:mrgreen:

Ile masz kasy na kolumny?

Skomentuj

Jakby co mam na sprzedaż 4 szt ARN116/10/8 oraz ARV 104 4ohm

Skomentuj

https://ssl.allegro.pl/item694805841..._wh501h81.html :wink:

Skomentuj

alphard'y ? Odpada... ja chce posłuchać muzyki :P
          Żart z gwizdkiem dobry, ale przejdźmy do rzeczy :)

ARV 104 + ARN 116 był w moich rozważaniach :)

Co do kasy: powiedzmy że na Tesle mnie stać :) Chce ładnie grający sprzęt, nie jakiś high-endowy, czy audiofilski. Tak planowałem do 200zł ale to nie jest sztywna granica.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mefu
            ARV 104 + ARN 116 był w moich rozważaniach
            Mefu, od ("http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15307") jakiegoś czasu testuje ARV 104 i ARN 100 i 116. W moim przypadku grają w 4.5l obudowie z BR. Zależało mi na basie, więc zrezygnowałem z obudowy zamkniętej.

Brzmią napewno lepiej od jakiś multimedialnych zestawów z subem (jako logitech czy creative), ale czegoś mi w tym wszystkim brakuje.

Na razie mam to dopalone na aktywnej zwrotnicy i tnę ARV w okolicach 3100Hz 12db/okt.

W tym tygodniu chyba zejdę z cięciem na 2700Hz i zobaczę czy usłyszę różnicę.

ARN 116 i ARN 100 brzmią podobnie (ja nie słyszę różnicy).

Ale ARV 104 jest słaby. Strasznie się wybija i pracuje tylko do 18kHz (jak dobrze pamiętam).
            Zakupiłem ostatnio GDWK-10-200-8-PJ, aby sprawdzić różnicę, ale niestety PJka jest mniejsza i "wpada" w otwór po ARV. Będę musiał zrobić nowy front, ale narazie nie mam wystarczającej motywacji :).

Ja po testach w obudowie 4.5l BR. Postanowiłem że zakupione ARN 100-10/8 i GDWK-10-200-8-PJ wsadzę w 3.8l obudowę z BR na tylnej ściance. Obudowa będzie niska, bo głośniki będą bardzo blisko siebie, ale za to będzie lekko wydłużona.

Mam nadzieje że coś pomogłem :)

Skomentuj

Ok to już jest opinia :) Dzięki :)

Ja mam ten problem ze chce pasywną zwrotnice zrobić, więc nie będzie okazji zmienić :)

Co rozumiesz przez "wybija" ?? Za głośny ?? Ma 8dB większą czułość więc bez dzielnika nic z tego nie będzie.

A jeszcze myślałem nad czymś kolumnami na STXach. Dałoby się ??

Skomentuj

DIGIPROCOMP, to nie okazje na allegro :P
                te alphardy mimo ze dobre potrzebuja jednak odrobine wiecej miejsca niz 2 litry :P

Zamieszczone przez Mefu
                alphard'y ? Odpada... ja chce posłuchać muzyki
                nie oceniaj glosnika po logo na nim :P

Zamieszczone przez Mefu
                ARV 104 + ARN 116 był w moich rozważaniach
                szkoda tylko ze to nie wyglada :???:
                ja obecnie robie takie kolumienki (2 litry + glosnik 10cm) i daje do nich male tonsile GDWK 8/10/1 (bo to budzetowka)
                ale rozchodzi mi sie o to ze to maly glosnik i zdecydowanie lepiej wyglada.

ja bym poszedl w ARN 116 + mission z allegro http://www.allegro.pl/item686199242_..._1_2_5_cm.html

obecnie wykanczam front tych monitorkow i jak sie uda to we wtorek pokaze jak mozna ciekawie zamontowac tego tweeterka (ale na przykladzie woofera)

Zamieszczone przez Mefu
                A jeszcze myślałem nad czymś kolumnami na STXach. Dałoby się ??
                niestety nie maja w ofercie glosnikow 10cm wiec odpada :|

Skomentuj

Akurat ta seria alpharda to nie byle co (nie wiem dlaczego koleś pisze, że mała skuteczność, pewnie ktoś mu głupot nagadał :razz: ). Szkoda, że zostały po nich rezerwy magazynowe. Na audiomanii były monitorki na nich 7L@60Hz a ich większy brat 6,5" 13L@45Hz.

Załóżmy, że kupisz dwa za 50zł+przesyłka to faktycznie okazja, nowe 69zł/szt https://ssl.allegro.pl/item690599420...nium_kosz.html

Skomentuj

to alphard produkuje teraz dobre głośniki ?? :P Jeszcze jakiś czas temu wszyscy psioczyli na tą firmę. Jakoś nie mogę znaleźć parametrów TS do nich :/

Już któryś raz widzę wzmiankę o missionach... i chyba na to pójdę :) a maja one jakąś notkę z charakterystyką ??

Czy skuteczność ARN 116 (83dB) to nie mało ?? :)
                    I gdzie ciąć zwrotnicą ??

Skomentuj

Zamieszczone przez Mefu
                      Już któryś raz widzę wzmiankę o missionach... i chyba na to pójdę
                      Ja również widzę o tym wzmiaknę, ale jeszcze nie widziałem fotek z tym przetwornikiem zainstalowanym w jakimś głośniku.

Sam zastanawiałem się jego aplikacją, ale z tego co widzę na fotkach mission nie ma otworów "instalacyjnych".
                      Jak Mefu zauważył nie znalazłem również danych tego głośnika.

PJka STXa jest mniejsza od ARV i znacznie lepiej wygląda z ARN 116 :). Proporcje są już znośne.

No i do PJki są dostępne charakterystyki i przynajmniej wiadomo jak brzmi :). Cena 27pln również jest do przyjęcia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mefu
                        a maja one jakąś notkę z charakterystyką ??
                        to jest audax tm025c1 (do tego note znajdziesz w necie)

Zamieszczone przez pascal
                        Ja również widzę o tym wzmiaknę, ale jeszcze nie widziałem fotek z tym przetwornikiem zainstalowanym w jakimś głośniku
                        teraz nie mam czasu - ale poczekaj do wrzesnia :twisted:

Zamieszczone przez Mefu
                        Czy skuteczność ARN 116 (83dB) to nie mało ??
                        a zdziwilbys sie jak to potrafi zagrac :P
                        Zamieszczone przez Mefu
                        to da sie zalatwic - ale czasu brak :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          to da sie zalatwic - ale czasu brak :???:
                          Paweł mógłbyś podpowiedzieć (nawet strzelić) jaka częstotliwość odcięcia będzie dobra dla ARN 116 ?. Interesuje mnie pewna granica, nie konkretna wartość. Gdyż wiadomo, że bez pomiarów nie da się jej podać.

teraz nie mam czasu - ale poczekaj do wrzesnia
                          Trzymam Ciebie za słowo :) i już liczę dni i godziny :).

Skomentuj

ARN 116 ciagnie wysoko. w zupelnosci wystarczy kondensator 2,2uF + tlumik

Skomentuj

ARN 116 ciagnie wysoko. w zupelnosci wystarczy kondensator 2,2uF + tlumik
                              2.2uF to w szeregu z wysokotonówką wsadzasz, tak ?. 2.2uF przy 8ohm to strasznie wysoko gdzieś w okolicach 7kHz.

A cewkę jaką dajesz do ARN ? Czy idzie pełnym pasmem ?.

Skomentuj

narazie leci pelnym pasmem. jak jakas cewka bedzie to bedzie malutka
                                narazie nie robie pomiarow tylko bawie sie na sluch

Skomentuj

Ja mam aktywną zwrotkę 12db/okt i odcięcie reguluje potencjometrami. Również sugeruje się tym co słyszę, bo nie mam sprzętu pomiarowego.

Nie masz uczucia że ARN pracując pełnym pasmem ma dziwny środek ?.
                                  Dla mnie środek gra, nie wiem jak to określić, "tekturowo". Tak sucho i płytko.

Przyjemniej, jak dla mnie, brzmi głośnik jak filtr ustawiony jest na 2700Hz. Ale ciekawy jestem czy tylko mi się tak wydaje, czy jest tak w rzeczywistości.

Skomentuj

No dobra... zamówione ARNy i missiony :)

w nocie tych gwizdków jest nawet propozycja zwrotnicy :) Dam tylko na górę, a jak nie będę zadowolony to dam też cewkę na dół. A jak dalej nie będę zadowolony to będe kombinował z 2-go rzędowymi.

Jak będę miał pytania to dopiszę :)

Poczytałem sobie ten artykuł i zastanawiam się nad zwrotnicą szeregową. Czy ktoś ma doświadczenie w tej materii ?? :)

Skomentuj

jedym on pasuje a innym nie - mi sie podoba
                                      Zamieszczone przez Mefu
                                      Poczytałem sobie ten artykuł i zastanawiam się nad zwrotnicą szeregową. Czy ktoś ma doświadczenie w tej materii ??
                                      widziec to widzialem takie zwrotnice - szczegolnie te tworzone na CLIO. ale nic o tym nie wiem i sam nie testowalem

moze warto zalozyc nowy temat o tym? pewnie irek by sie zainteresowal

Skomentuj

jedym on pasuje a innym nie - mi sie podoba
                                        po prostu gra poprawnie jak za swoja cene, bez zadnej barwy, melodyjnosci, a jednak ma cos w sobie ze moge go sluchac dluzszy czas :wink: dla mnie jest to pierwszy glosnik od ktorego oplaca sie robic grajace diy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X