Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budżetowe stereo 3D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez amdpatryk
    104x39x25
    jak dla mnie to troche za duzo :P chxcialem zeby byly smukle i mialy duzej "du..."niezle sie napocisz z przenoszeniem ich :mrgreen: Irek zrobil projekt tych kolumn idealnie pod moj gust :cool:

Skomentuj

jak dla mnie to troche za duzo :P chxcialem zeby byly smukle i mialy duzej "du..."niezle sie napocisz z przenoszeniem ich :mrgreen: Irek zrobil projekt tych kolumn idealnie pod moj gust :cool:
      Ja wolę bardziej masywne konstrukcje, że się tak wyrażę :mrgreen:

Będę musiał się dodatkowo namęczyć z ograniczeniem wnętrza, taka obudowa w obudowie. W końcu GDN woli mieś 30L, a nie 50L :razz:

Skomentuj

Dobra, a co sądzicie o następujących umiejscowieniach GDNa? Według mnie najlepsze jest centrum kolumny
        na poczatku trzeba by zapytac irka w jakiej konfiguracji mierzyl te kolumny. ale raczej glosniki byly blisko siebie wiec lepiej nie odsuwaj GDNa za daleko

lub dla pewnosci zrob jeden front testowy w 2 wersjach i sam porownaj czy jest roznica

no i mi osobiscie sie podoba pierwsza wersja
        (tylko popraw tunel na ladniejszy :P )

[ Dodano: 2009-08-27, 23:28 ]
        Będę musiał się dodatkowo namęczyć z ograniczeniem wnętrza, taka obudowa w obudowie. W końcu GDN woli mieś 30L, a nie 50L
        ja tam problemu nie widze :P

Skomentuj

taka obudowa w obudowie
          jedna przegroda wiecej, wszystko :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            ja tam problemu nie widze :P
            Z której strony nie spojrzeć, łatwiej nie będzie :razz:

(tylko popraw tunel na ladniejszy :P )
            Ten tunel to 68mm, właśnie tak będzie wyglądał w obudowie... Proporcje w powyższych projektach są zachowane.

Osobiście widziałbym na jego miejscu jakąś większą rurkę może 92mm..., ale nie wyrobie się z długością... chyba że kolanko zakładać, ale to za dużo kombinacji wprowadza...

Zamieszczone przez slipknot1989
            jedna przegroda wiecej, wszystko :)
            wiem :razz:

Skomentuj

Ten tunel to 68mm, właśnie tak będzie wyglądał w obudowie... Proporcje w powyższych projektach są zachowane.
              dziwne masz te proporcje :razz: tunel z polinka ma dokladnie srednice PJtki.

[ Dodano: 2009-08-28, 01:13 ]
              chyba ze masz inny to sory za blad :roll:

Skomentuj

Ten tunel to 68mm, właśnie tak będzie wyglądał w obudowie...
                ale zapomniales dodac wyprofilowanego kolnieza :P
                w realu bedzie lepiej

Skomentuj

ale zapomniales dodac wyprofilowanego kolnieza :P
                  w realu bedzie lepiej
                  Pewnie masz rację Pawle, ponieważ wlot bass-reflexu w projekcie, który wykonałem ma 68mm średnicy, natomiast kołnierz dałem na oko :razz:

[ Dodano: 2009-08-28, 10:33 ]
                  A co sądzicie o podziale wewnątrz obudowy? Chodzi mi o to w jaki sposób ograniczyć objętość dla GDNa do 30L...

Wybrałbym wariant pierwszy, ponieważ bardziej podoba mi się jak tunel bass-reflex jest na dole kolumny, jednak martwi mnie kształt komory, gdyż jest ona dość cienka i długa (wys.600 szer.214 gł.250). Czy nie będzie to miało wpływu na jakość dźwięku?

Drugi wariant jest bardziej zbliżony do sześcianu...

Co sądzicie?

Skomentuj

a ja bym dal na skos :P

Skomentuj

a ja bym dal na skos :P
                      Ok, ale w którym wariancie?

Skomentuj

w 3 :P
                        zaraz za glosnikiem dalbym skosna scianke w dol do wysokosci tunelu - zawsze bezpieczniej

Skomentuj

W trakcie budowy obudowy :razz:

[ Dodano: 2009-09-06, 17:09 ]
                          Jaka będzie różnica między poniższymi zwrotnicami (oczywiście poza ceną)?

Czy warto dopłacić do lepszych kondensatorów?

Skomentuj

na to pytanie niestety nie odpowiem. odpowie tylko ta osoba ktora testowala oba rozwiazania.
                            niech zglosi sie ten kto ma drozsza zwrotnice - wysle sie elektrolity i mozna testowac :P

Skomentuj

Jaka będzie różnica między poniższymi zwrotnicami (oczywiście poza ceną)?

miałem zwrotkę w której na 14scx i pj były cros capy a na 22scx zwykłe elektrolity, teraz mam całość na zwykłych elektrolitach i nie słyszę różnicy a kasę w kieszeni mam :wink: Przy lepszych konstrukcjach typu 3W Classic może i będzie słychać różnice, do stxów raczej nie warto pchać cross capów, ewentualnie na upartego możesz dać na pjtkę bo to kilkanaście zł różnicy chyba(nie pamiętam dokładnie) Różnicę było słychać na basie jak dałem cewkę na cieńszym drucie i rdzeniu ferrytowym(miałem akurat takie więc dla testów podmieniłem), oczywiście ta różnica była na niekorzyść tej cewki na cieńszym drucie

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                                teraz mam całość na zwykłych elektrolitach i nie słyszę różnicy a kasę w kieszeni mam
                                Ok, Jentzen'a dam tylko pod PJ'kę. W końcu 43zł na dwóch zwrotkach się zaoszczędzi :grin:

Zamieszczone przez csbiczek
                                Różnicę było słychać na basie jak dałem cewkę na cieńszym drucie i rdzeniu ferrytowym(miałem akurat takie więc dla testów podmieniłem), oczywiście ta różnica była na niekorzyść tej cewki na cieńszym drucie
                                A jakby zastąpić cewkę pod GDN'a z projektu na inną, z jeszcze grubszym drutem? Dałoby to lepszy efekt? :roll:
                                I czy mógłby ktoś podać numer indeksu tej cewki w polinku? (ta z projektu ma 5301)

Skomentuj

do stx-ow to ja bym dal zwykle kondensatory mkt na 100v, nie ma sensu pakowac firmowych polipropylenow.

rezystancja szeregowej cewki w niskotonowcow podnosci dobroc glosnika i tu zalezy ile ona wynosi bo w glosnikach z niska dobrocia (scany) duza rezystancja cewki pomaga w podniesieniu basu (Qtc sie podnosi i jest blizsze optymalnemu). w glosnikach kiepskich dajacych wysokie Qtc wartosc jeszcze sie podniesie ale i tak juz nie wiele to zepsuje.
                                  jesli cewka jest na rdzeniu to chocby nawinac ja drutem 0,8mm to i tak bedzie miala mniejsza rezystancje niz najlepsza cewka powietrzna.

Skomentuj

A jakby zastąpić cewkę pod GDN'a z projektu na inną, z jeszcze grubszym drutem? Dałoby to lepszy efekt?
                                    I czy mógłby ktoś podać numer indeksu tej cewki w polinku? (ta z projektu ma 5301)
                                    amdpatryk, staralem sie isc na kompromis miedzy jakoscia a cena z ta cewka. a i tak jest ona bardzo droga :???:
                                    tak wiec "lepszej" bym tam nie pakowal. co najwyzej dla obnizenia kosztow dalbym z drutu 1mm (na rdzeniu oczywiscie)

Skomentuj

Ok, dzięki za porady. Napisałem właśnie maila do Polinka, żeby mi wycenili te klamoty. Cewkę zostawiłem taką jak w tym projekcie od Ciebie Paweł. Tak jak Irek doradził, dam same elektrolity, poza lepszym kondem na wysokotonowego.

Aha dodam, że zrobiłem już ścięcia na obu kolumnach

Mógłby mi ktoś doradzić jakie kable zastosować do połączenia głośników ze zwrotnicą..

Czy grubość przewodu ma znaczenie?

Skomentuj

tak, ma znaczenie.
                                        jak robie na handel to daje 2,5mm na GDNa (tak juz sie utarlo ze 1,5mm wyglada tam dziwnie), 1-1,5mm na GDM i 0,75mm na GDWK
                                        ale smialo mozesz dac 1-1,5mm na GDN, 0,5-1mm na GDM i 0,3-0,75mm na GDWK

kup tanie ale sprawdzone kable. odpada miedziowana stal (przyciaga magnes), ale np miedziowane aluminium jeszcze ujdzie...

jak zamawiasz a polinka to kup tam troche kabli - np 2x0,75mm 3m za 2zl - bardzo sie oplaca.
                                        no i jakies tanie 1,5mm na GDNa

Skomentuj

1mm
                                          http://www.allegro.pl/item737854143_...a_wysylka.html

1,5mm
                                          http://www.allegro.pl/item733019526_...miedz_ofc.html

A takie mogą być?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X