Zamieszczone przez amdpatryk
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budżetowe stereo 3D
Collapse
X
-
jak dla mnie to troche za duzo :P chxcialem zeby byly smukle i mialy duzej "du..."niezle sie napocisz z przenoszeniem ich :mrgreen: Irek zrobil projekt tych kolumn idealnie pod moj gust :cool:
Będę musiał się dodatkowo namęczyć z ograniczeniem wnętrza, taka obudowa w obudowie. W końcu GDN woli mieś 30L, a nie 50L :razz:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez amdpatrykDobra, a co sądzicie o następujących umiejscowieniach GDNa? Według mnie najlepsze jest centrum kolumny
lub dla pewnosci zrob jeden front testowy w 2 wersjach i sam porownaj czy jest roznica
no i mi osobiscie sie podoba pierwsza wersja
(tylko popraw tunel na ladniejszy :P )
[ Dodano: 2009-08-27, 23:28 ]
Zamieszczone przez amdpatrykBędę musiał się dodatkowo namęczyć z ograniczeniem wnętrza, taka obudowa w obudowie. W końcu GDN woli mieś 30L, a nie 50L
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.ja tam problemu nie widze :P
Zamieszczone przez Pawel S.(tylko popraw tunel na ladniejszy :P )
Osobiście widziałbym na jego miejscu jakąś większą rurkę może 92mm..., ale nie wyrobie się z długością... chyba że kolanko zakładać, ale to za dużo kombinacji wprowadza...
Zamieszczone przez slipknot1989jedna przegroda wiecej, wszystko :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.ale zapomniales dodac wyprofilowanego kolnieza :P
w realu bedzie lepiej
[ Dodano: 2009-08-28, 10:33 ]
A co sądzicie o podziale wewnątrz obudowy? Chodzi mi o to w jaki sposób ograniczyć objętość dla GDNa do 30L...
Wybrałbym wariant pierwszy, ponieważ bardziej podoba mi się jak tunel bass-reflex jest na dole kolumny, jednak martwi mnie kształt komory, gdyż jest ona dość cienka i długa (wys.600 szer.214 gł.250). Czy nie będzie to miało wpływu na jakość dźwięku?
Drugi wariant jest bardziej zbliżony do sześcianu...
Co sądzicie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez amdpatrykJaka będzie różnica między poniższymi zwrotnicami (oczywiście poza ceną)?
Czy warto dopłacić do lepszych kondensatorów?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez csbiczekteraz mam całość na zwykłych elektrolitach i nie słyszę różnicy a kasę w kieszeni mam
Zamieszczone przez csbiczekRóżnicę było słychać na basie jak dałem cewkę na cieńszym drucie i rdzeniu ferrytowym(miałem akurat takie więc dla testów podmieniłem), oczywiście ta różnica była na niekorzyść tej cewki na cieńszym drucie
I czy mógłby ktoś podać numer indeksu tej cewki w polinku? (ta z projektu ma 5301)
Skomentuj
-
do stx-ow to ja bym dal zwykle kondensatory mkt na 100v, nie ma sensu pakowac firmowych polipropylenow.
rezystancja szeregowej cewki w niskotonowcow podnosci dobroc glosnika i tu zalezy ile ona wynosi bo w glosnikach z niska dobrocia (scany) duza rezystancja cewki pomaga w podniesieniu basu (Qtc sie podnosi i jest blizsze optymalnemu). w glosnikach kiepskich dajacych wysokie Qtc wartosc jeszcze sie podniesie ale i tak juz nie wiele to zepsuje.
jesli cewka jest na rdzeniu to chocby nawinac ja drutem 0,8mm to i tak bedzie miala mniejsza rezystancje niz najlepsza cewka powietrzna.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez amdpatrykA jakby zastąpić cewkę pod GDN'a z projektu na inną, z jeszcze grubszym drutem? Dałoby to lepszy efekt?
I czy mógłby ktoś podać numer indeksu tej cewki w polinku? (ta z projektu ma 5301)
tak wiec "lepszej" bym tam nie pakowal. co najwyzej dla obnizenia kosztow dalbym z drutu 1mm (na rdzeniu oczywiscie)
Skomentuj
-
Ok, dzięki za porady. Napisałem właśnie maila do Polinka, żeby mi wycenili te klamoty. Cewkę zostawiłem taką jak w tym projekcie od Ciebie Paweł. Tak jak Irek doradził, dam same elektrolity, poza lepszym kondem na wysokotonowego.
Aha dodam, że zrobiłem już ścięcia na obu kolumnach
Mógłby mi ktoś doradzić jakie kable zastosować do połączenia głośników ze zwrotnicą..
Czy grubość przewodu ma znaczenie?
Skomentuj
-
tak, ma znaczenie.
jak robie na handel to daje 2,5mm na GDNa (tak juz sie utarlo ze 1,5mm wyglada tam dziwnie), 1-1,5mm na GDM i 0,75mm na GDWK
ale smialo mozesz dac 1-1,5mm na GDN, 0,5-1mm na GDM i 0,3-0,75mm na GDWK
kup tanie ale sprawdzone kable. odpada miedziowana stal (przyciaga magnes), ale np miedziowane aluminium jeszcze ujdzie...
jak zamawiasz a polinka to kup tam troche kabli - np 2x0,75mm 3m za 2zl - bardzo sie oplaca.
no i jakies tanie 1,5mm na GDNa
Skomentuj
-
1mm
http://www.allegro.pl/item737854143_...a_wysylka.html
1,5mm
http://www.allegro.pl/item733019526_...miedz_ofc.html
A takie mogą być?
Skomentuj
Skomentuj