Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomocy - Budowa Kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chodzi tutaj o to, ze wzmacniacz ma ogromne znaczenie, czasami lepiej zrobic glosniki na STX za 300zl i zainwestowac w dobry wzmacniacz, niz wydac 700zl na glosniki, podpiac to pod lipny wzmacniacz i nic z tego nie bedzie.

Chodzilo tu raczej o fakt taki ze Twoja wiedza na temat owego wzmacniacza i zasady dzialania tego wszystkie byla znikoma i za pewne bys byl rozczarowany czego wolal bys za pewne uniknac :)

Skomentuj

O to sie juz nie martw a wiec jezeli mial bym do wyboru monacor 165-kep , 176 allbo http://loudspeakershop.eu/glosnik-pe...81-p-1587.html co byscie wybrali ??

Skomentuj

ten głośnik z linka jest bardzo malutki chyba 10cm ma średnicy. Jak już to ten
        http://loudspeakershop.eu/glosnik-pe...83-p-1589.html
        Albo
        http://loudspeakershop.eu/glosnik-pe...75-p-1709.html

I nie wybieraj głośników które Ci się podobają tylko najlepiej te do których są zwrotnice.

Skomentuj

Ja bym wziął jednak 165-kep lub 176. Ten kto miał ten głośnik bardzo go sobie zachwalał. HDS-106 jest mało znanym głośnikiem i nie wiadomo, czy jest wart tej ceny, a poza tym to 10cm głośnik, czyli zbyt wiele basu z niego na pewno nie będzie.

Inna ważna sprawa to zwrotnica. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że do każdego zestawu głośników musi być zaprojektowana odpowiednia zwrotnica. Uniwersalne absolutnie nie wchodzą w grę. A więc lepiej rozglądaj się za zestawami, dla których dostępne są schematy zwrotnic.

Skomentuj

Kolego ludzie chcą Ci pomóc byś dobrał dobre głośniki do amplitunera a Ty pyszczysz i się obrażasz że nie uznaliśmy wielkości i mocy Twojego amplitunera. Sam mam Yamahe rxv-450 gdzie producent podaje 130W/kanał i mając jako fronty kolumny jamo e-550 odczuwam nieco niedoboru mocy. Mam też w domu stary wzmak Yamahy, ma chyba z 20 lat ale i REALNE 110 W/kanał tylko biedaczek już wizualnie podniszczony i do salonu się mało nadaje. Powiem jedno, to co potrafi wykrzesać z kolumn to niebo a ziemia w porównaniu z amplitunerem. Już koledzy wspominali, że ampli to nie perpetum mobile i samo więcej mocy niż z gniazdka dostaje nie wytworzy. Jak rozbujał ten ampli ten głośnik z auta sam nie wiem, dla innych dobry bas brzmi tak a dla innych inaczej, jak jest u Ciebie nie wiem. Wiem jedno z własnego doświadczenia że producenci kombinują, kłamią i oszukują, byle tylko nam sprzedać coś droższego. Istnieje też tendencja na obniżanie mocy ampli, ogólne oszczędzanie na elementach kosztem włożenia paru nowych dekoderów dźwięku i kolorowych bajerów. Wiele osób przyzna, że lepiej kupić dziś za 1500zł kilkuletni używany ampli, w którym siedzi dobra elektronika niż nowy za tą samą cenę, gdzie jakość dźwięku będzie o 2 klasy niżej.
            Wracając do głośników to firma Jamo podaje dla moich 3-drożnych podłogowych kolumn moc minimalną wzmacniacza 40W a maksymalną 120W, czyli twoje 150W na kanał by mi zestaw spaliło jak sądzę:) Dla mnie sprawa jest dość prosta, chcesz posłuchać kolumn podłogowych na 25m2......to kup sobie wzmacniacz albo ampli nieco wyższej klasy lub zastosuj końcówki mocy oddzielne. Na tej klasie amplitunera kolumna zagra, ale nie odczujesz tego wszystkiego, za co zapłaciłeś, kupując dobre przetworniki. Sam przymierzam się do zrobienia podłogówek, lecz w tym samym momencie poszukam czegoś, co by je godnie rozpędziło. Amplitunery moim zdaniem sprawdzają się w kinie domowym i systemu stereo na nim bym nie budował:)

Skomentuj

amp narazie nie zmienie :)
              Wracajac do glosnikow nie jestem lewy wiem o zwrotnicy . Kep plus vifa to mialo byc wstepny plan myslalem jeszcze nad seas podobno lapie troche od vify i morela gdzie daje ladne brzmienie . Ten z linku to przypadkowy widzialem go w jednej kolumnie div gdzie poprostu zapytalem z ciekawosci :)
              o kepach czy 176 slyszalem tez sporo dobrego w ogole firma monacor ma pare ladnych glosniczkow , tylko dalej jest pytanie czy faktycznie kupywac kepa bo jest jeszcze presley gdzie nie spotkalem sie zeby bardzo go polecali wiec jak z nim jest ??

Skomentuj

presley ? = perless ? :lol: nie było mi dane porównywać hds 180 z KEPem, ale co poniektórzy narzekali na bas i brak jakiegoś takiego wciągnięcia żeby zostały w domu na dłużej :). KEPa możesz połączyć też z morelem zwrotnica na stronie Borysa chyba jeszcze jest.

Skomentuj

tak chodzilo mi o perless sorki moja pomylka , tak wlasnie sie zastanawialem nad tym kep bo tez zwrotka jest juz projekt :)
                  Jakies dalsze pomysly czy pozostac przy tym ??

Skomentuj

Nie zmieniaj ampli, tylko dobierz odpowiednie głośniki pod niego, by nie okazało się, że kolumny za mocne do tych 150 Wat na kanał zrobisz... i zainteresuj się słownikiem języka polskiego tudzież nie przysypiaj na lekcjach. Poprawna ortografia i gramatyka nikogo jeszcze nie zabiły a pomóc mogą...

Skomentuj

Hmm widzialem na allegro monacor kep tylko 135 niby uzywane chcial po 100 moze i warto tylko 165 bedzie chyb lepiej grac i nowa ?? perless widzialem go w jakims projekcie i co oni mozecie powiedziec czy firma godna ?? Model to ten z linku podanego wyzej

Skomentuj

Czaruję...
                      X