Nie wiem czy byl taki temat, ale widzialem jakis czas temu projekt subwoofera ktorego obudowa wykonana byla ze szkla, czy ktos spotkal sie z czyms takim ?? i jakie wlasciwosci ma szklo ze pojawiaja sie takie konstrukcje ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Obudowa do subwoofera ze szkla ???
Collapse
X
-
raffal81, widzę że chcesz wyeksponować duży i ładny magnesik TIW'a :)
Ja bym pytał w hurtowni szkła lub w dużej firmie szklarskiej ile by kosztowało wykonanie takiej budy.
Samemu z gotowych formatek szkła posklejasz budkę,ale w życiu nie wytniesz ani nie wywiercisz otworu w 1Xmm szkle w warunkach domowych.
W następnym tygodniu jade do dużej firmy szklarskiej to zapytam się z ciekawości ile by kosztowała z szyby 20mm o pojemności ok 35L z wycinaniem i wierceniem otworów pod głośnik......
Skomentuj
-
Był już temat o obudowie ze szkła http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...udowa++szk%B3a nie jest to takie proste i tanie, ale jak komuś bardzo zależy i ma kasę to można spróbować. Przy odpowiedniej grubości ścianek będzie ważyć z tonę :wink:
Skomentuj
-
Melislaw tez mi sie tak wydaje, ale zaciekawila mnie pewna konstrukcja na ktora kiedys przypadkiem natafilem w internecie.
Byc moze subwoofer na glosniku 20cm w odpowiednio malym litrażu, i grubym szkle mogl by grac bez jakis wiekszych problemow, chociaz ja wiem hmmm
jak by zrobic z grubszego szkla, wstawic wzmocnienia rowniez ze szkla, zostal by tylko problem z tlumieniem jak to jest w obudowach z MDF.
Skomentuj
-
A kto bogatemu zabroni?
http://www.perfect8.com/
Cena? Podejrzewam, że wychodzą z takiego samego założenia jak Rolls-Royce: "jeśli klient pyta się o cenę, to znaczy że go nie stać" :mrgreen:
Skomentuj
-
Szkło zbrojone raczej się nie nadaje - zbrojenie powoduje tylko tyle, że po rozbiciu szyba nie rozsypuje się na duże kawałki, które mogą poodcinać kończyny i dodatkowo chroni jeszcze chwile przed włamywaczemZastosować można by szybę hartowaną o grubości 10-12mm. Grubsze szyby są ciężko dostępne choć nie znaczy to że nie można ich dostać. Taka szyba, zwłaszcza gdy ma małe wymiary jest naprawde bardzo, bardzo wytrzymała. Dodatkowo gdy każdą krawędź ma poączoną z prostopadłą ścianką - rozbić to można praktycznie tylko młotkiem albo przez zrzucenie na płytki/beton. Poza tym szyby hartowane maja tępe krawędzie ale tutaj nie ma to znaczenia bo krawędzie i tak muszą być szlifowane i polerowane ze względu na estetykę wykonania. Taka szyba musi mieć powiercone i powycinane otwory jeszcze przed hartowaniem tak więc należało by zamówić juz gotowe formatki do poklejenia. Niestety nie wiem czym się klei szyby - ale "szybiarze" na pewno będa wiedzieć
Nie wiem co z rezonansami. W sumie to taką szybę mozna traktować jak beton lub kamień - ma nawet większa gęstość. Przyznam, że nie wiem jaki miało by to wpływ na rezonanse obudowy. Rozwiązaniem była by szyba laminowana - dwie szyby (i tutaj znowu najlepiej hartowane) a pomiędzy nimi folia PVB - takie coś stosuje się w szybach dźwiękoszczelnych.
Wszystko to da się zrobić... Tylko w tym momencie dochodzimy to pewnego problemu. Cena czegoś takiego raczej dyskwalifikuje ten pomysł, tym bardziej że nie wiadomo jaki efekt osiągniemy. Szacuję, że cena za pudło ~ 20 litrów to pewnie około 1500-2000 zł no ale to trochę zgadywanie bo to bardzo nietypowa robota. Wydawać takie duże kwoty na "obudowę-zagadkę", z której nie wiadomo co wyjdzie... no mnie to jakoś nie przekonuje, heh.
KAPRINT, co do wagi to metr kwadratowy szyby o grubości 10mm waży 25kg - czyli może nie wyjdzie tona ale pewnie i tak dosyć sporo
Skomentuj
-
Ja ze względu na wagę i możliwość obróbki na CNC jednak wolał bym się zastanowić nad pleksi. Szyba będzie strasznie ciężka. Z tłumieniem będzie też raczej problem, bo szyba raczej wpada w rezonans, poza tym, gdy przy odpowiednim natężeniu i częstotliwości będzie puszczony dźwięk (częstotliwość własna szkła) to szyba po prostu pęknie :).
Skomentuj
Skomentuj