Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wytłumienie pomieszczenia. materiały tłumiące wygłuszajace.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dziekuje, o taka odp mi chodzilo : ]

Skomentuj

warto pamietac ze dzwiek odbija tak ze kat padania rowny jest katowi odbicia wiec najpierw wyszukuje sie takie miejsca na sciach i tam zaczyna ukladanie materialow wytlumiajacych. likwiduje to pierwsze odbicie a umieszczanie wytlumien w innych miejscach likwiduje dzwieki rozproszone czyli cala przesterzen dlatego czesto wtedy stosuje sie nie tlumienie a odbicie z rozproszeniem (np twarde ustroje akustyczne z trojkatnymi stozkami).

Skomentuj

Czyli najlepiej wytłumić dobrze przed i za kolumną? (przed kolumną to znaczy na przeciwległej ścianie co kolumny)

Skomentuj

na odpowiednie wytlumienie nie ma regol ale jesli tlumimy to glownie w polowie odleglosci miedzy kolumnami a sluchaczem i jesli podloga jest wytlumiona to przeciwlegla sciana (sufit) juz nie mus byc. najpierw tlum ''pierwsze odbicie'' czyli najblizsza sciane. za kolumnami praktycznie nie ma dzwiekow wiec nie ma czego tam tlumic.

pozostaja tylko eksperymenty bo raczej specjalistow ze sprzetem pomiarowym nie oplaca sie sciagac do domu.

Skomentuj

odświeżając temat. Bawiłem się dzisiaj trochę ekranami dźwiękochłonnymi i powiem wam ze daje to jedynie subtelne różnice. to co widać na fotce zamontowane jest na przeciwko kolumn i suba czyli w miejscu pierwszego odbicia fal, daje to nie wielka różnice i myślę że nie ma sensu szpecenie ścian czymś takim. Oczywiście w okolicach ściany zrobiło się bardziej głucho ale wymierny efekt dało by wyłożenie całej sciany takimi ekranami.

Skomentuj

Czaruję...
            X