Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory-pomysl i prosba o porady

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory-pomysl i prosba o porady

Witam serdecznie wszystkich DIY'owców. To moj pierwszy post na tym forum. Od pewnego czasu interesuje mnie temat DIY a konkretnie planuje popełnić jakies sprytne monitorki. Moj glowny problem polega na zerowym doswiadczeniu i podobnym poziomie wiedzy na ten temat. Przestudiowalem pare watkow i projektow ale nie znalazlem niczego co by mnie w 100% satysfakcjonowalo (chyba za duzo chce naraz:-)). A teraz do rzeczy... Planuje jak juz wyzej napisalem skonstruowac jakies monitorki. Moj pomysl wyglada nastepujaco:

-W paczce chciałbym umieszcic tylko woofer a wysokotonowy poza tak jak to jest w konstrukcjach B&W

- na forum zaznalazlem projekt paczki wykonanej ze sklejki (klejone plastry)
    dokladnie cos takiego

Czy takie rozwiazanie jest dobre, bo wiekszosc konstrukcji jest z MDF'u??
    Czy taki kształt wew obudowy jest dobrym rozwiazaniem, jak z objętoscia bo cieżko bedzie policzyc, raczej bedzie to szacowanie.
    - Nie mam pomysłu na wymiary skrzynki, wiem tylko ze maja to byc monitory niekoniecznie malutkie.
    - Chciałbym otrzymac kolumny wzglednie uniwersalne pod katem gatunkow muzki, z naciskiem na rockowe brzmienia.
    - Jakie głośniki mozecie polecic? Cos przyzwoitego a wzglednie tanio powiedzmy 400 ze zwrotnicami(oczywiście konstrukcja 2-drożna)

Bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek porady i odpowiedzi na moje pytania. Mam nadzieje ze nie otrzymam odpowiedzi ze takie rzeczy mamy tylko w erze. Pozdrawiam

Zamieszczone przez xaay
    Czy takie rozwiazanie jest dobre, bo wiekszosc konstrukcji jest z MDF'u??
    tak jest dobre, a powodem dla którego się to stosuje to prostrzy sposób na uzyskanie takich zaokrągleń

Zamieszczone przez xaay
    Czy taki kształt wew obudowy jest dobrym rozwiazaniem, jak z objętoscia bo cieżko bedzie policzyc, raczej bedzie to szacowanie.
    też jest dobry
    Zamieszczone przez xaay
    - Nie mam pomysłu na wymiary skrzynki, wiem tylko ze maja to byc monitory niekoniecznie malutkie.
    to już Twój problem, zrób tak żeby to się Tobie podobało :wink:
    Zamieszczone przez xaay
    - Jakie głośniki mozecie polecic? Cos przyzwoitego a wzglednie tanio powiedzmy 400 ze zwrotnicami(oczywiście konstrukcja 2-drożna)
    w tej cenie to za dużo nie znajdzie się pozycji... Myślę że 14scx + pj było by dobry rozwiązaniem.

Jaki masz do tego wzmacniacz? Masz w ogóle już jakiś?

Skomentuj

Odnosnie wymiarow własciwie mam na mysli pojemność... Wzmacniacz powiedzmy ze jest w drodze GC i a potem bedzie tripath nie wiem jeszcze czy na 2022 czy 2020.

Skomentuj

Zamieszczone przez xaay
        Odnosnie wymiarow własciwie mam na mysli pojemność...
        to zależy jakich głośników użyjesz

Skomentuj

No tak zgadza sie. Ten zestaw 14csx + pj niestety nie umiem zidentyfikowac przez google. Moge prosic cos wiecej na ten temat.

Skomentuj

Zamieszczone przez xaay
            Moge prosic cos wiecej na ten temat.
            co byś chciał wiedzieć?
            Tu jest zwrotnica do niego:
            http://img168.imageshack.us/i/stx141...02008pmh2.gif/
            Tu masz gotową konstrukcję znalezioną na elektrodzie:
            http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1402481.html

Skomentuj

do 400 zł to klony totem mite, zmieścisz się spokojnie. Głośniki i elementy na zwrotnice, terminale, br to 300zł z przesyłkami. Osobiście polecam

Skomentuj

Zamieszczone przez czarekp9
                do 400 zł to klony totem mite, zmieścisz się spokojnie
                no ale co z tego skoro za taka sama kase ma lepiej dopracowane polaczenie STXow?
                jakosc porownywalna, cena koncowa porownywalna a jakos w mite brakuje pozadnej zwrotnicy...
                wybor nalezy do kupujacego

Skomentuj

Nie ukrywam ze napalilem sie na konstrukcje paczki jak na w/w zdjeciu. Czy geometria wnetrza skrzynki ma wieksze znaczenie, czy nalezy zwrocic tylko uwage na objetosc wew. skrzynki. W tym przypadku wydaje mi sie ze wnetrze 'pofaldowane' bedzie lepiej rozpraszac odbicia wew. dzwieku. Odnośnie STX'ów czytam rozne opinie na ten temat co myślicie o TESLI?(jest to ten sam +/- przedział cenowy)

Skomentuj

Zamieszczone przez xaay
                    co myślicie o TESLI?(jest to ten sam +/- przedział cenowy)
                    Wiemy co to jest TESLA
                    Nie pchaj się w to..

Skomentuj

OK tesle zostawmy. Moze TONSIL, albo jeszcze cos innego...

Skomentuj

Zamieszczone przez xaay
                        Moze TONSIL, albo jeszcze cos innego...
                        Za tą kasę to STXy będą najlepszym wyborem, na coś innego trzeba dołożyć, może warto skoro planujesz robić takie skrzynki?

Skomentuj

W takim razie sensowny zestaw glosniki+zwrotnice jaki mozna zaproponowac (bez szalenstw:P) zalezy mi na wzglednej uniwersalnosci brzmienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez xaay
                            (bez szalenstw:P)
                            Tonsil 15\40\5 vifa DX25
                            Monacor 165 kep vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                              Monacor 165 kep vifa XT19
                              ta 400zl z zwrotnicami... Te 400zl nawet na kepy nie starczy tak samo ten tonsil z vifa... Kolega musial by sporo doplacic, ale warto by bylo

Skomentuj

A czy STX GDN-17-140-8-SK bedzi przyzwoitym rozwiazaniem? przy okazji jest zolty:P

Skomentuj

xaay, jeśli chcesz zrobić klon B&W to muszę Cię uprzedzić że niestety ale jest to ciężkie do wykonania , szczególnie przy braku doświadczenia i zwykle niestety wygląda jak odbicie w krzywym zwierciadle, więc na reakcję znajomych typu "wooow, jak Cię stać na tak drogi sprzęt ? " nie licz
                                  Proponuję zacząć od zwykłych kolumn , tradycyjnych i na nich nauczyć się fornirować.
                                  Najlepiej zakup, skopiuj jakiś projekt do którego ktoś już zaprojektował zwrotę.
                                  Zamieszczone przez xaay
                                  A czy STX GDN-17-140-8-SK bedzi przyzwoitym rozwiazaniem? przy okazji jest zolty:P
                                  ten głośnik nie spełnia tego założenia.

Skomentuj

xaay, o tym glosniku szerzej narazie moze napisac michal k

Skomentuj

TAKERO, niekoniecznie chce doslownie zrobic klon B&W raczej nazwalbym to cos w stylu B&W. Sądze, a moge sie mylic, ze zaprojektowanie paczki BR z jednym głosnikiem bedzie stosunkowo nieskomplikowane i zachowujac odpowiednie parametry objetosci wewnetrznej mozna do tego zaproponowac fajny design. Obudowe chcialbym wykonac jak juz wczesniej pisalem ze sklejki(sklejane plastry, bez forniru tylko szlif i lakier). Co o tym myslicie jako bardziej doswiadczeni? Narazie poza zapalem i pomyslem nie dysponuje doswiadczeniem i wiedza na ten temat. Czy taki uklad jaki planuje na 2 glosnikach i gotowym projekcie zwrotnicy (choc jeszcze nie wiem jakich) nie jest zbyt trudny do wykonania z stosunku do standardu(prostopadloscian z 2 glosnikami).

Nie mam zamiaru 'szpanowac' przed znajomymi czego to ja nie mam w domu. Niestety jestem nazwijmy to esteta i jak sie juz biore za DIY chcialbym zeby glosniki pelnily dodatkowo funcje dekoracyjna.

A odnośnie STX'a co myslicie o tych zóltych? np. GDN-17-140-8-SK ew. GDN-18-130-8-AKX ale jest juz 2x drozszy.

Z kolej GDN-15-100-8-AKX kosztuje 99 choc nie przekonuje mnie do konca rozmiar w odniesieniu do basu. Mam racje?

Skomentuj

Zamieszczone przez xaay
                                        Z kolej GDN-15-100-8-AKX kosztuje 99 choc nie przekonuje mnie do konca rozmiar w odniesieniu do basu. Mam racje?
                                        Mam tego stx i nie narzekam na brak basu, nie jestem możne jakoś super osłuchany ale jego ilość i jakość zupełnie mnie zadowalają.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X