Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt zwrotnicy, prośba o małą pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt zwrotnicy, prośba o małą pomoc

Witam, niedawno nabyłem ciekawy głośniczek na E-bayu wiec postanowiłem go wykorzystać do swoich kolumn które kiedyś juz prezentowałem. Wcześniej był tam SC10n strojenie na około 4,5kHz.
    Głośnik to D25AG77-06 ( czarna wersjaD25AG- 05-06). Wykorzystałem więc gotową zwrotnice z "prawie kolnów Ostinato 2000" na audiostero. Zmieniłem jedynie wartość korektora impedancji dla sds134( 2 szt. połączone równolegle).
    Zobaczcie waszym doświadczonym okiem czy coś takiego się nadaje :)

Zrobiłem pomiary obu głośników w obudowie docelowej, tyle ze jakiś dziwny pik mi wyszedł dla d25 w okolicy 12-13 kHz???

Moja zwrotka:

Zwrotka na której się wzorowałem:

devolt, wlasnie odebralem moje vify
    dzieki

Zamieszczone przez devolt
    jakiś dziwny pik mi wyszedł dla d25 w okolicy 12-13 kHz???
    powtarzales pomiar?

Skomentuj

Powtarzałem oczywiście, ale nie wiem czy to nie kwestia odbić, bo jakiś dziwny mi wychodził sygnał Pulse response. Niby nie zarejestrowałem żadnych tragicznych odbić, ale mimo wszystko jakis taki ten sygnał "zaszumiony" mi wyszedł.

Skomentuj

Faktycznie dziwny ten pik. Jakim mikrofonem to mierzysz?
        Sprbuj ustawić prawą bramkę gdzieś na 4,7ms, jak to nie pomoże zanstaluj może Artę i zobacz co wyjdzie.

Aha, no i coś mi się wydaje że przesadziłeś z tłumikiem tej kopółki.

Najlepiej pokaż jak wygląda suma razem z pojedynczmi charakterystykami.
        Impedancja też by się przydała.

Skomentuj

Mikrofon to panasonik wm61L , wcześniej już robiłem pomiar na tym samym sprzęcie( jakies 2 lata temu ) i było ok. Karta SB live.

Sam nie wiem co może być nie tak Chyba, że sterowniki karty może coś nie pasują bo teraz są te windowsowe ( sam wykrył i zainstalował ).

A co do tłumika to po prostu dałem taki jaki był w ostinato 2000 pomyslałem że tak niskie trojenie dla d25 może być niebezpieczne i po to ten tłumik taki duży. W takim razie sugerujesz żeby zmniejszyć??

Poniżej fotki:
          impedancja samego d25:

Impedancja 2x sds134 w obudowie bass-reflex:

Impedancja całego zestawu ( symulacja działania zwrotnicy ):

no i ostatni wiadomo oco chodzi:

Skomentuj

Parę słów bym prosił jak to gra z góry dziękuje
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Aktualnie gra na starej zwrotnicy, tą pod którą był wcześniej podpięty SC10N. Na razie nie miałem czasu zając sie pomiarami. Musze je powtórzyc, bo nie podobają mi się.
              Co do wrażeń akustycznych to bardzo mi się podoba jak to teraz gra.
              Jednak to prawda że głośnik wysokotonowy nadaje charakteru całej kolumnie.
              Wysokie są bardzo detaliczne, słychac niemal każdy szmer czy podmuch jeżeli np słuchamy trąbki. Co do reszty to jest ok. Po doklejeniu magnesów SDS-om, na początku miałem wrażenie, że jest ogólnie mniej niskich tonów, ale jednak pojawiło się nieco wiecej niskiego basu. Dzięki temu średnie sie troche wycofały i już sie tak mocno nie wybijają.
              Chwilowo mam podpięte kolumny pod Yamahe A-1020 i to po tym zabiegu szczena mi opadła :) nie czuje potrzeby zmiany zwrotnicy.
              Na pewno moja yamaha rxv 440 pójdzie w odstawkę. Czas dokończyc symka.

Skomentuj

To jest wina systemu pomiarowego, tak mi sie wydaje. Kiedyś miałem podobny przypadek gdy mierzyłem kompem kumpla, który miał jakiegoś lipnego soudblastera i były też troche problemy ze sterami. Tu widze podobne objawy, u niego przebieg impedancji nie był gładki i u ciebie też nie jest. Jest mocno poszarpany na wysokiej czestotliwości i tu prawdopodobnie tkwi problem.
                Bardzo mało prawdopodobne jest aby głosnik miał tak wąskopasmowe i tak mocne podbicie.

Skomentuj

Witam ja w sumie mam podobny problem, a charakterystyka impedancji podobnie wychodzi, do tego sa tez takie dziwne piki na wyzszych czestotliwosciach, w sumie myslalem ze to wina odbic bo mam strasznie maly pokoj, ale jak widze u Ciebie jest podobnie to chyba bede musial porobic znow pomiary i zobaczyc co z tego wyjdzie... najgorsze ze juz zrobilem zwrotnice na tych pomiarach, ale mam nadzieje ze do 2.5khz pomiary sa dobre bo tak gdzies mi wychodzi ciecie zestawu

Skomentuj

devolt, wszystko masz coś nie tak...

najbardziej mnie zastanawia pomiar pulse response, o amplitudzie 10 :idea:

u mnie zawsze pik wynosił około 5000 a nie 10. zmniejszyłem podziaŁ skali aby pokazać odbicia.

no i wykres impedancji

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                      To jest wina systemu pomiarowego, tak mi sie wydaje. Kiedyś miałem podobny przypadek gdy mierzyłem kompem kumpla, który miał jakiegoś lipnego soudblastera i były też troche problemy ze sterami. Tu widze podobne objawy, u niego przebieg impedancji nie był gładki i u ciebie też nie jest. Jest mocno poszarpany na wysokiej czestotliwości i tu prawdopodobnie tkwi problem.
                      Bardzo mało prawdopodobne jest aby głosnik miał tak wąskopasmowe i tak mocne podbicie.
                      Jestem bardzo podobnego zdania, jedynie jeszcze może byc wina samego głośnika, ale raczej bym w ta wątpił.

Nie pozostaje ci nic innego jak sprawdzenie karty muzycznej ( wogole jaką masz?), oraz samego systemu pomiarowego, czasami nawet sam system WIN powoduje takie krzaki, ale na początku zajołbym się sprawdzeniem systemu pomiarowego, a najbardziej preamp-em.

Zamieszczone przez El_liero
                      u mnie zawsze pik wynosił około 5000 a nie 10. zmniejszyłem podziaŁ skali aby pokazać odbicia.
                      Pik, jest zależny od wzmocnienia sygnału im większe wzmocnienie tym większy Pik.

P.s- jedno 0 dodało ci się więcej :cool:

Skomentuj

ALbo masz coś nie tak z preampem od mikrofonu

Skomentuj

Zamieszczone przez piku16
                          Pik, jest zależny od wzmocnienia sygnału im większe wzmocnienie tym większy Pik.
                          racja
                          ale 10 to co to ku*** jest :grin: coś tu na bank nie gra, ale nie mogę tego rozgryźć aby pomóc...

Zamieszczone przez piku16

P.s- jedno 0 dodało ci się więcej :cool:
                          nie ładnie piku16 nie czyta się dokładnie postów. :razz: Napisałem, że zmniejszyłem podziałke. Tutaj masz w pełnej okazałości.

[ Dodano: 2009-10-28, 19:48 ]
                          hmmm, tak patrzę na ten wykres pulse devolta i stwierdzam, że on jest w ogole jakiś krzywy, jeżeli by pominąc to że amplituda jest nie taka, to ten pik jest w ogóle z dupki.

devolt podłącz sobie preampa z micem pod wejscie mikrofonu, albo line in i nagraj swój dzwięk, odtwarzając go sprawdź czy słychać nagranie tak jak trzeba, czyli sprawdź po prostu majka z przedwzmacniaczem, tak jak piszą ludzie wyżej.

Skomentuj

sluchaj sprawdzilem tak jak mowiles el_liero ale mic i pre dziala niby dobrze jak podlacze pod line in czy mic nagrywam sie i wychodzi czysciutko wiec chyba nie jest to wina pre a bardziej kompa, sterow, czy ustawien jakis? devolt jak mozesz napisz z jakiego schematu korzystales robiac pre? a i co masz za karte, u mnie to sb live 5.1

Skomentuj

O kurcze na pusle nie patrzałem.

Wysokość pulse na poziomie 10 to jest w zasadzie szum i jest to dużo za mało. Ja kalibruje swój system tak że pulse jest w okolicy 1k , jest to dość optymalna wartość bo przy wyższych poziomach zwykle dochodzi na wykres szum a sam kształt się nie zmienia więc nie ma co mierzyć zbyt mocnym sygnałem.
                              (Wielkość pulse oczywiscie podajemy przy przełączniku 0dB na jigu ).
                              Problem niskiego pulse moze wynikać z preampu, może masz ten błąd na który nacięlo sie duzo osób z powodu niedokładnego oznaczenia na schemacie i masz nieodpowiedni rezysotr ustalający wzmocnienie.

Kształt pulse jeżeli mieści się on w rozsądnych granicach może zależeć od tego co się mierzy. Przy pojedynczym głsoniku pulse sa podobne przy pomiarze dwóch na raz może być troche dziwny ze wzgledu na naożenie się impulsów. Twój nie wygląda normalnie ale wydaje mi się, że to zbyt niski poziom moze byc tego powodem.

Sprawdz czy jig nie "przywiera" na kanale od preampu , może masz tam jakiś błąd który gasi si sygnał.

Poszarpane wykresy impedancji też są wynikiem zbyt niskiej mocy z karty muzycznej. Pomaga przekalibrowanie systemu tak, że na wave out masz wiekszy sygnał niż poprzednio a na line in go zmiejszasza aby po nagraniu mieścić sie w tych ok 16k.
                              Przy sb live nie ma problemu i karta ma dośc dobra moc , inne karty moga mieć problem z wysterowaniem głosnika nawet na 100% ustawieniu głośności. Tak miałem z kartą herculesa która za cholere nie nadawała sie do sw, pomiary impedancji wychodziły rachityczne.

Skomentuj

sprawdze pre i wszystko ale dopiero w pon, narazie moge powiedziec ze mam pre dokladnie taki jak ma miki w dziale konstrukcji, wiem ze tam byl blad w jednym R w tym schemacie(ma ktos moze ten schemat z audiomanii? byl bym wdzieczny) niby go rozwiazalem ale chcial bym aby ktos mi podpowiedzial jaki to blad:) z gory dzieki

Skomentuj

porównaj elementy,
                                  tutaj masz 100% dobrze wszystko
                                  http://mysite.verizon.net/tammie_eri...mp/preamp.html

Skomentuj

tylko ze ja mam scalak NE5532 i jeszcze inny foty u mikiego sa tej plytki... to chyba nie to samo, co w tym opisie? chyba ze poprostu sie nie znam

devalt
                                    pomiar elemenyow u mnie tez super wychodzi, ale problemy sa z pomiarami charki wiec albo preamp, albo ustawienia karty... bede mial chwile wolnego to to sprawdze:)

ostatnio siedzialem 2 dni nad pomiarami w miejscu bo moj amp troche wprowadzal opuznienie i zamiast na 4ms u mnie pik byl na 9:) ale dalem rade wiec i tym razem latwo sie nie poddam

Skomentuj

Hej, preamp jest chyba raczej dobry ale jeszcze posprawdzam. Wcześniej juz robiłem pomiary na tym systemie ( preamp, jig, mikrofon, karta sb live 5.1 CT4830 (chyba))
                                      no i było ok.
                                      Np. pomiary elementów biernych wychodzą ok. Wiec karta działa.
                                      Tu wczesniej wykonane pomiary jakies 2 lata tamu :)

No i charakterystyka SC10n

Skomentuj

devolt, z wykresów powyżej pik jest dobry, amplituda dziwna, ale mniejsza.

Wykres masz poszarpany, za duża bramka i dużo odbić dochodzi, zmniejszaj bramke na przyszłość. Albo zrób po prostu test czy przy mniejszej bramce te nierówności znikną. Może tak gra głośnik.

Skomentuj

Czaruję...