RFCK jaki nowy preamp? Jaki miałeś wcześniej?
Ja mam preamp Wallin'a, kit zamówiony z nieistniejącego już "audiosklep.pl", muszę powiedzieć, że u mnie w pomiarach też jest taka mała amplituda pulse :/ max kilkanaście...
Czyli wychodzi na to, że za mało, a w artach na głównej nie ma nic napisane o wartości amplitudy pulse...więc przyjąłem, że skoro zmontowałem układ według schematu zamieszczonego w necie, który polecają wszyscy wszystkim, to będzie ok....
Poszperałem teraz w necie i znalazłem jakaś wzmiankę o tym za małym wzmocnieniu tego preampu, ktoś polecał zwiększenie wartości rezystora R10....Czy to rozwiąże sprawę? Czy można na tyle zwiększyć jego wzmocnienie żeby go tam nie przesterować czy coś...?
[ Dodano: 2009-10-31, 00:08 ]
Dobra, zapomniałem o przełączniku wzmocnienia w samym preampie, przełączałem przełącznik od JIGa(0dB, -10dB, -20dB)... ale i tak w pozycji większego wzmocnienia uzyskuje pulse response na poziomie ok 200.... po zmianie rezystora R10 z 68k na 200k ohm sygnał podskakuje do ok 600. Ale to wciąż dalekoooooo do 5000, które uzyskuje El_liero...a przy tym rezystorze bardzo łatwo się przesterowuje(miga czerwona dioda).
Pochwal się El_liero jaki masz preamp.
[ Dodano: 2009-10-31, 00:16 ]
R10=530k ohm- pulse 1600 i chyba można coś więcej wyciągnąć....
[ Dodano: 2009-10-31, 01:11 ]
Nie mam rezystora większego niż 470k ale polutowałem kilka jakiś i w sumie uzyskałem 2200k i uzyskuje pulse response na poziomie niecałych 4000...ale preamp przesterowuje się już od samego pomiaru więc to chyba max co można z niego w ten sposób wycisnąć...
Czekam na Waszą odpowiedź jakich preampów Wy używacie....
Postaram się jutro pomierzyć głośniki na tym wzmocnieniu preampa i zobacze jakie różnice...czy wykresy dale będą tak niemiłosiernie poszarpane.....
[ Dodano: 2009-10-31, 00:16 ]
R10=530k ohm- pulse 1600 i chyba można coś więcej wyciągnąć....
[ Dodano: 2009-10-31, 01:11 ]
Nie mam rezystora większego niż 470k ale polutowałem kilka jakiś i w sumie uzyskałem 2200k i uzyskuje pulse response na poziomie niecałych 4000...ale preamp przesterowuje się już od samego pomiaru więc to chyba max co można z niego w ten sposób wycisnąć...
Czekam na Waszą odpowiedź jakich preampów Wy używacie....
Postaram się jutro pomierzyć głośniki na tym wzmocnieniu preampa i zobacze jakie różnice...czy wykresy dale będą tak niemiłosiernie poszarpane.....
Jak uzyskasz około 1,4k juz wystarczy, pamiętaj o tym ze przy głosniku niskotonowym pik zawsze jest mniejszy tym nie należy się martwić.
R9 i R11 takie jak na schemacie R9=3,3k R11=3,3k
A po co robić pomiar pulse na niskotonowcu skoro na kopułce się go robi?
Powiedzcie szczerze, czy te artykuły na głównej do SpeakerWorkshop są dobre czy to tylko powierzchowna wiedza i żeby wykonać dobre pomiary trzeba przemielić jeszcze jakieś tutoriale?
A po co robić pomiar pulse na niskotonowcu skoro na kopułce się go robi?
Powiedzcie szczerze, czy te artykuły na głównej do SpeakerWorkshop są dobre czy to tylko powierzchowna wiedza i żeby wykonać dobre pomiary trzeba przemielić jeszcze jakieś tutoriale?
Tak wiem o tym bardzo dobrze tylko, to była taka moja mała uwaga.
Zeby dobrze pojąc S/W trzeba się bardziej zagłębić, w temacie a nie tylko artykuły na stronie głownej, tam jest opisana tylko garstka wiadomości.
O żesz.... :neutral: mam przed oczami spis elementów który dostałem z kitem z audiosklep.pl i ewidentnie jest R9 3,3k....a najlepsze jest to, że na drugiej stronie jest schemat oryginalny i R9 jest 33k.... :o weź tu polegaj na kimś i nie sprawdź... to są chyba jakieś żarty :evil:
Zaraz sprawdzę resztę elementów z oryginalnym schematem, przelutuję i sprawdzę działanie.
Dzięki wielkie piku16 :)
Wiedziałem, że arty na głównej od SpeakerWorshop nie są jakieś mega dokładne(z resztą autor sam o tym wspomniał) ale myślałem, że ta cześć wiedzy co tam jest zawarta jest kompletna a nie jest.... cóż, robię to dla siebie samego więc mogę się powoli kształcić
Zmieniłem R9 na 33k i co? pulse ma jeszcze mniejszą amplitude :shock:
Jaką macie wartość R10? 68k czy zmienialiście?
Dla pewności schemat mojego preampa http://mysite.verizon.net/tammie_eri...mp/preamp.html
Tylko zamiast układu TL074 mam TL082 ale to chyba jakiś zamiennik...
Piku...czy Ty wogle patrzysz co inni piszą jak im odpisujesz? podałem linka do schematu preampa, którego ja mam, jest to ten sam schemat, który Ty mi podałeś :) z tą różnicą, że ja zamiast układu TL074, który wybrał Wallin mam układ TL082, czyli tak samo jak na Twoim schemacie :) więc mam ten sam preamp co Ty :) identyko.
El_liero pisałem, że mam preampa z audiosklep.pl więc to samo co Ty, zmieniłem R9 na 33k i to nie pomogło. Ja tu tylko pisze jak jest, nie neguje tego, że macie racje
Zastanawiam się tylko czego to wina, może mam walnięty któryś układ scalony, może dźwiękówka(mam Creativa Audigy 2 ZS)
Dobra, pokażę Wam pomiar wysokotonówki(Vifa D27TG-05-06)
Oceńcie sami co z nim, jak to wygląda.
Mnie martwi dosyć szybkie opadanie charakterystyki przy końcu pasma... Zastawiam się czy ten głośnik tak ma, na wykresach producenta ciągnie pięknie do 20kHz dopiero potem zaczyna opadać, u mnie pierwszy spadek zaczyna się już w okolicy 7kHz a drugi ok 14kHz.
Wiem, że wykresy producenta to nie rzeczywistość ale aż taka różnica? No i ten dziwny pik na końcu, ale to już chyba jakiś błąd karty....
Muszę w końcu zmierzyć pasmo przenoszenia karty i preampa dla pewności ale nie chce mi się za to zabrać...
może mam walnięty któryś układ scalony, może dźwiękówka(mam Creativa Audigy 2 ZS)
Obstawiam że preamp jest ok.
Na tej karcie nie zrobisz pomiarów,w niej jest line in,mic,Spid-f na jednym wejściu,a pulse zaczyna Ci się napewno na 16ms :)
Pomiar wogóle niemiarodajny.
Zamieszczone przez Wallker
Muszę w końcu zmierzyć pasmo przenoszenia karty i preampa dla pewności ale nie chce mi się za to zabrać...
To niech ci się zachce,sprawdz preamp,samą wkładkę próbując coś nagrać,i na miłość Boską wrzucaj screeny tego co wykonujesz,bo będziemy błądzić po omacku....
Na tej karcie nie zrobisz pomiarów,w niej jest line in,mic,Spid-f na jednym wejściu,a pulse zaczyna Ci się napewno na 16ms :)
LOL :lol:
niecałe 4ms
Ten pomiar zrobiłem tylko żeby pokazać czas opóźnienia pulse, odbicia nie są tragiczne ale nie wytłumiałem specjalnie dla tego jednego pomiaru pokoju więc w wytłumionym są mniejsze.
Chyba pomyliłeś karty, line-ini mic jest na osobnych wejściach
To niech ci się zachce,sprawdz preamp,samą wkładkę próbując coś nagrać,i na miłość Boską wrzucaj screeny tego co wykonujesz,bo będziemy błądzić po omacku....
Chill man :wink:
Oczywiście, że nagrywałem coś żeby sprawdzić czy hula, wszystko jest ok. Muszę to jedynie pomiarami poprzeć
Z resztą bez sensu, po to kupuje kit żeby mieć pewność, że będzie działać...
Zrobiłem pomiar, miałem niby połączyć pomiar onaxias i nearfield karty, tylko nie wiem co łączyć bo wychodzi jakiś kosmos z onaxis...
Co Ty wogóle piszesz ???
Cytat z IV części artykułu o SpeakerWorkshop ze strony głównej:
"Pomiar karty muzycznej naszego komputera:
Podłączamy nasz sygnał wyjściowy z karty muzycznej out L do wejścia J4 zamiast mikrofonu. Dajemy Resource->New->Driver i postępujemy tak jak byśmy mierzyli głośnik.
Robimy pomiar NearField i OnAxis. Łączymy pomiary i wychodzi wykresik: "
Piku różnica faktyczne jest... Ten Eric Wallin to niezły żartowniś, nie dorysował zasilania układu NE5532, to ciekawe jak on niby działa
Nie chciało mi się skanować schematu, który dostałem z kitem bo mam kiepski skaner ale jednak go wrzucę...
Mogłem coś przeoczyć ale nie mogę się dopatrzeć różnicy...
A co powiecie o tych wykresach, które wkleiłem wyżej?
Skomentuj