Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx 32-450 mostek tda7294 120l. jaki filtr i jak stroić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stx 32-450 mostek tda7294 120l. jaki filtr i jak stroić?

Hej witajcie, suba właściwie złożyłem i gra.. tylko gra kiepsko, jest bez żadnych filtrów, tylko na wzmacniaczu jest ustawiony crossover, ale to chyba jakieś kiepskie 12db/okt.
    Więc może tak, wstawiłem plik ze sterownikiem do WinISD było by fajnie gdyby ktoś z was mógł to u siebie wrzucić i przeprowadzić taką symulację i podpowiedzieć na ile stroić takiego suba
    http://rapidshare.de/files/48334808/stx_.dri.html <-sterownik do winisd
    http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/119 <-to jest natomiast ten głośnik
    Ewentualnie prosił bym o schemat jakiegoś filtru subsonicznego ~20hz i jakiś dolnoprzepustowy, najlepiej z regulacją 60-100hz
    A i czy np. zwykła rura pvc średnicy 150mm może być?
    bo przyznam że nie mogę znaleść wentyli większych niż 100mm

Kup filtr SUB4 z Cartonaudio: http://www.cartonaudio.mael.pl/

Skomentuj

A nie macie może schematu tego?
      Posiadam sporo części, myślę że od już miał bym wszystko na takie filtry tylko nie mam schematów.

Skomentuj

Filtr skopiuj z projektu panela do suba Irka na tda7294

Skomentuj

Hmm mógł byś podesłać jakiś link do schematu?
          Prawdę mówiąc googlowałem i schematu nie znalazłem, jest ofc sporo paneli irka ale tylko na sprzedaż. Również nie chciał bym hmm w pewien sposób krzywdzić gościa jeżeli zrobię plagiat bo można o nim przeczytać bardzo dużo dobrego.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=2897

Skomentuj

Ok dzięki, faktycznie nie moglem tego znaleźć natomiast jeszcze pytanie na ile hz stroić tego suba? wydaje mi się że na 30 było by całkiem dobrze, ale jak mówię, tylko mi się wydaje... a mam dość marne doświadczenie dlatego proszę was o pomoc
              ps. czy gdzieś są charakterystyki tego filtru? bo przyznam że nie przeczytałem 19 stron w tym topicu.

Skomentuj

w ukladzie z mostkiem TDA masz podobny filtr ze stromoscia 18dB/okt, Jak ci nei bedzie odpowiadal zakres regulacji to mozna go zmienic. Najpierw musisz jednak posluchac.

Strojenie b-r musisz dobrac na ucho bo tu duzo zalezy od preferencji i pomieszczenia. Najlepiej zasumuluj trzy warianty z plaska charka i dwa z opadajaca i podbita i tych trzech strojen posluchaj w praktyce. Srednica b-r nie wiecej niz 10cm bo sie nie zmiescisz z dlugoscia. Typowo daje sie dwie rury 7-8cm.

Skomentuj

Dzięki za podpowiedz, niestety ja mam problem bo już wyciąłem w obudowie "dziursko" na wentyl 100mm
                  Może warto wykonać ten projekt? http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1247569.html
                  Postaram się posłuchać, kupię kilka rur z pvc i popracuję nad tym;p

Skomentuj

ten filtr to jest wlasnei moj filtr wyluskany z ukaldow na tda i nieco zmodyfikowany. Ma drobny blad w polaczeniach masy wiec bruumi ale jest opisane jak to poprawic.

Skomentuj

Ma ktoś schemat miękkiego zał/wył, którego brak we wzmacniaczu na układzie w/w
                      pzdr

Skomentuj

miekkiego zalaczenia czego? TDA nie wymagaja bo maja elektroniczne wlaczanie a trafado 300W nie potrzebuja miekkiego startu.

Skomentuj

Hej a mogę zrobić coś takiego?
                          Na plus podać sygnał na minus masę ofc.
                          Modyfikacja polega na wycięciu wejść i przełącznika fazy, po prostu jest mi to kompletnie nie potrzebne.

Btw czy wiecie może gdzie można dostać, cholernie nie standardowe rury, fi 120-130mm?

A na przyszłość tak duże obrazki wrzucaj od razu jako miniaturki, szczególnie gdy mają tak jak ten - prawie 1700 pix szerokości...
                          To naprawdę przeszkadza...
                          Takero

Skomentuj

Zamieszczone przez pietro54
                            Btw czy wiecie może gdzie można dostać, cholernie nie standardowe rury, fi 120-130mm?
                            wolumen - zbyromex

Skomentuj

Przepraszam za obrazek, poniosło mnie.
                              Byłem ostatnio i nie mogłem dostać...
                              Chociaż czy to jest tam na rogu wolumenu, sprzedają same głośniki, kolumny, filtry etc, oraz powieszone na ścianie wentyle? bo nie wiem czy dobrze myślę-to jedyny punkt gdzie widziałem w ogolę wentyle.
                              A schemat? może być bez tych wejść?

Skomentuj

tak, właśnie tam, kiedyś mieli duże, krótkie, ale były - zawsze można parę połączyć

Skomentuj

No właśnie ja zrobiłem głupotę i walnąłem dziursko ok 130mm średnicy... więc opcja łączenia 2x70mm nie wchodzi w grę:(

Jeszcze pytanie do Irka, czy da się przestroić ten filtr aby odcięcie było już przy 25-27hz
                                  Wiem że to dość wysoko ale sądze że 30Hz to jest maks maksów z tego co da się wycisnąć.
                                  Jak zbuduje filtr to wezmę go na oscyloskop i zdejmę ładne charakterystyki.
                                  Chyba że gdzieś już są? Prócz tych w rarze na elektrodzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez pietro54
                                    No właśnie ja zrobiłem głupotę i walnąłem dziursko ok 130mm średnicy... więc opcja łączenia 2x70mm nie wchodzi w grę:(
                                    mówiłem o łączeniu na długości, a nie parę mniejszych zamiast jednego większego ;]
                                    Otwór ma 130mm ? Jeśli tak to w sam raz wejdzie tam 10cm rura z polinka.

Skomentuj

ok to problem z rura załatwiony, natomiast jak z filtrem? czy taki schemat może być i ew. jak zrobić aby odcięcie dolnego pasma było na 25-27Hz

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                        miekkiego zalaczenia czego? TDA nie wymagaja bo maja elektroniczne wlaczanie a trafado 300W nie potrzebuja miekkiego startu.
                                        Ja mam TDA 7294 i za każdym razem przy wł/wył strzela :-/ - dodam, że nie robiłem tej płytki - kupiłem gotową. Coś jest źle zrobione??
                                        Ps mam trafo 150W

Skomentuj

Czaruję...
                                        X