Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odsłuchy do domowego 'studia'

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czytam posty i jest tu tyle informacji, że zaczynam się gubić.. :) Ogólnie rzecz biorąc z moim budżetem zdecyduję się chyba na 14 scx i pj. Tylko jaki do tego wzmacniacz w przedziale 150-250? Możecie podać konkretne modele?

Skomentuj

qqde na Twoim miejscu brałbym 14SCX+PJ dobre opinie ma ten zestaw i cenowo jest atrakcyjny, pytasz o wzmacniacz..może jakiś technics? za 250zł spokojnie zdobędziesz na allegro przez jakiś czas używałem tego modelu SU-V2A ma dobrego kopa i zawsze może Ci się przydać do nagłośnienia jakiegoś większego zestawu w przyszłości. Ja używam Marantza PM 55 w trybie direct CD i mi jego brzmienie bardziej odpowiada mimo, że to jednostka zdecydowanie słabsza no i ich ceny są wyższe od np pionków i innych. Dobre wspomnienia mam też po wzmacniaczu Yamaha ale to już jakiś archiwalny egzemplarz, nowszych nie miałem okazji słuchać..na Twoim miejscu wzmacniaczowi aż tak ogromnej uwagi bym nie poświęcał, nie znam się za bardzo na tym..na pewno brałbym pod uwagę to co napisałem Yamaha, Marantz, Denon..Technics.. złe wspomnienia mam po wzmakach staroświeckich diora, grundig takiego nie bierz. Może ktoś jeszcze się wypowie bardziej kompetentny i podpowie co konkretnie

Skomentuj

Denon to zupełnie inny przedział cenowy. Yamahę można wyrwać bardzo fajną w przedziale 200-300PLN, Technicsa w zasadzie też. Yamaha AX-350 / 390 :)

Skomentuj

Pogromca mitow mógłbyś napisać coś więcej o tych nowych Stx'ach bo jestem bardzo ciekawy jak grają i jak nowy Stx radzi sobie z basem i najlepiej jak byś do czegoś porównał, to by dawało pewny obraz jak to gra.

Skomentuj

Tymczasowo testuje glosniki w obudowie zamknietej okolo 15.5 litra, ktora bedzie przerobiona na basrefleks, druga obudowa z linia transmisyjna powtanie na dniach. 18stka uwazam, ze glosnik bardzo dobry, swietnie wykonany, robi naprawde solidne wrazenie. Ma zaskakujaco szerokie pasmo przetwarzania. Mozna "skleic" zwrotnica pierwszego rzedu. Jak sobie radzi z basem? Napisze jak beda w docelowych obudowach, choc przyznam ze nawet w obudowie zamknietej basu jest dostatecznie duzo, nie czuc niedostatku. Mysle, ze po ustawieniu w rogach pokoju bedzie jeszcze lepiej. Jestem pewny, ze ten glosnik ma przed soba wielki sukces rynkowy. Tweeter natomiast jest juz konstrukcja nieco "trudniejsza" w aplikacji. O ile zakres od 2 khz do 8 khz przetwarza rowno, to powyzej tego nastepuje spora gorka, ktora rozjasnia brzmienie zestawow. Byc moze ktos lubi taka prezentacje dzwieku, ja tego wrecz nie cierpie. Wole niedostatek wysokich tonow niz nadmiar. Czeka mnie jeszcze walka z niskim podzialem i stromym zboczem filtrowania. Pomiary niestety nie zawsze pokaza czy dzwiek zestawu bedzie dla nas poprawny.
            Na dzien dzisiejszy szczerze polecam GDN-18-140-8-AWX, glosnik z ladna barwa, nie muli basem, przyjemne granie. No chyba ze ktos sie wpadnie na pomysl zapakowania go w 30 litrow bas refleksu i wyduszenie z niego czestotliwosci ponizej 40-45hz co uwazam za pomysl skrajnie glupi.

qqde jak masz checi do zabawy to sklejaj paczki na 14SCX+PJ. Do 250-300 spokojnie moge polecic Technicsa ale tylko stare modele pracujace w klasie AA. Np SU-V***
            Moze byc tez cos z Pionka czy Yamahy. Jesli wzmacniacz ma badzo dobre parametry to musi grac dobrze. Glosniki sa najslabszym ogniwem audio i jak one sa do kitu to zaden wzmak nie pomoze.

Skomentuj

Dziękuję kolego za odpowiedź :wink: Teraz tylko wykonać odpowiednią obudowę z bass reflexem i potestować. Jak już w obudowie zamkniętej jest dużo basu, to w b-r powinno być jeszcze sporo więcej. Być może głośnik stanie się hitem, bo 18akx nie popisała się na basie.

Skomentuj

Drobiazg. O ile dobrze pamietam pomiary to w 15 litrach osiagal 50hz przy spadku -6. Wiesz, kazdy ma wlasny poglad na to ile basu to jest duzo. Osobiscie wole mniej niz ma byc go za duzo.

Skomentuj

I jak kolego działałeś coś jeszcze z nowymi AWX'ami? Może napiszesz jakąś opinię jak to gra po wygrzaniu i w budzie bass reflex.

Skomentuj

Dzialam, dzialam caly czas. W 15 litrowym bas refleksie jest oczywiscie wiecej basu jak z obudowy zamknietej. Nie slysze niedomagan w szybkosci i precyzji ( jak na taki glosnik ) niskich czestotliwosci w porownaniu do obudowy zamknietej. 18stka AWX zamiata dynamicznie i szybko, nie jest to oczywiscie trzesienie ziemi ale do moich 15m2 zupelnie wystarczajaco. Do Tesli to nawet nie ma co porownywac. Nie ta klasa dzwieku. Do masowania watroby to sie nie nadaje ale chyba kazdy zdaje sobie z tego sprawe.
                    Mam nadzieje, ze juz na dniach skoncze monitor z linia transmisyjna wiec bede mial porownanie do poprzednich konstrukcji.
                    Podsumowujac glosnik bardzo dobry. Swietnie wyglada, bardzo dobrze gra, latwy w aplikacji, cena bardzo dobra. Moim zdaniem tylko brac :)

Ps. Jako midbas w monitorach studyjnych sprawdzi sie napewno. Swoja droga chcialbym zobaczyc aktywna wersje takich monitorow na midbasie STX AWX i wysokotonowce STX AWX.
                    Moze kolega Irek, z uwagi na duze doswiadczenie w projektowaniu wzmacniaczy i filtrow aktywnych podjolby sie zaprojektowania elektroniki?

Mysle, ze to calkiem niezly pomysl. Jest duze zapotrzebowanie na solidne w miare tanie monitory aktywne i nie tylko dla studia.

Co Ty na to Irek? ( mam nadzieje ze czytasz ten temat ) Chyba jeszcze nie ma takiej forumowej kolumny aktywnej, ktora moznaby bylo skopiowac. Taka konstrukcja spokojnie konkurowalaby z firmowymi monitorami z polki 2000-3000zl, a moze i wiecej.
                    Koncowki mocy na TDA7294 bylyby idealne.

Skomentuj

A czy mógłby kolega porownać awx-a z akx-em chodzi mi o niskośredniaki

Skomentuj

Niestety AKX nie sluchalem.

Skomentuj

Pogromca mitow na jakiej zwrotce opisujesz swoj odsluch ?

Skomentuj

Zwrotnica drugiego rzedu z podzialem okolo 3khz. Jednak ciagle cos zmieniam, kierujac sie pomiarem i oczywiscie odsluchem. Na dzien dzisiejszy mam ograniczone mozliwosci, zapasy cewek sie pokonczyly. Jak dokupie troche "drutow" to wrzuce pomiary do LspCAD i sklei sie cos do kupy sensownego. Jednak to nie jest teraz najistotniejsze. Poki co sen z powiek zdziera mi projekt lini transmisyjnej do AWX.

Skomentuj

Czaruję...
                            X