Zrobiłem budę do testów zanim powstanie wersja ostateczna. Wymiary wew. to 42x42x42 (74litry) tunel z polinka 10x20 (jeszcze nie obcięty). Na razie bez wytłumienia. Materiał mdf 19mm.
Mam kilka pytań po zrobieniu budy testowej. [/b]
Muszę zmienić wymiary żeby dostosować do pokoju. (To pudło jest ogromne i wydaje dużo dźwięku.) Chciałbym żeby nie była to taka kolumbryna. Niestety głośnik kupiłem dużo wcześniej zanim zorientowałem się jaka będzie wielka obudowa.
1. Czy wymiary można zmieniać dowolnie przy zachowaniu litrażu ?
(Oczywiście głośnik i tunel musi się zmieścić. Zachowując zasady odległości tunelu od ścianek i głośnika.)
2. Czy subwoofer można powiesić na ścianie ?
(Myślę o całej zabudowie ściany tzn wkomponowaniu kina w meble. Powiesiłbym go ok. 10-15 cm nad podłogą. Oczywiście byłby solidnie przykręcony i przyklejony do ściany.)
3. Jak powinienem go stroić ? Ma być do kina i czasem do muzyki ?
Jako reszta kina 14scx +PJ.
Próbowałem bawić się WinISD (wer. 0.50a7). Przy standardowym klikaniu strojenie 34,95 hz wychodzi mi tunel 10,20 długości 19,58mm (zmieniłem tylko litraż na 74l)
4. Ile powinienem odjąć litrów na głośnik ? Gdzie można znaleźć takie dane ?
Mam kilka pytań po zrobieniu budy testowej. [/b]
Muszę zmienić wymiary żeby dostosować do pokoju. (To pudło jest ogromne i wydaje dużo dźwięku.) Chciałbym żeby nie była to taka kolumbryna. Niestety głośnik kupiłem dużo wcześniej zanim zorientowałem się jaka będzie wielka obudowa.
1. Czy wymiary można zmieniać dowolnie przy zachowaniu litrażu ?
(Oczywiście głośnik i tunel musi się zmieścić. Zachowując zasady odległości tunelu od ścianek i głośnika.)
2. Czy subwoofer można powiesić na ścianie ?
(Myślę o całej zabudowie ściany tzn wkomponowaniu kina w meble. Powiesiłbym go ok. 10-15 cm nad podłogą. Oczywiście byłby solidnie przykręcony i przyklejony do ściany.)
3. Jak powinienem go stroić ? Ma być do kina i czasem do muzyki ?
Jako reszta kina 14scx +PJ.
Próbowałem bawić się WinISD (wer. 0.50a7). Przy standardowym klikaniu strojenie 34,95 hz wychodzi mi tunel 10,20 długości 19,58mm (zmieniłem tylko litraż na 74l)
4. Ile powinienem odjąć litrów na głośnik ? Gdzie można znaleźć takie dane ?
Skomentuj