Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa suba z płynną regulacją BR

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa suba z płynną regulacją BR

Witam Wszystkich !!!
    Kiedyś coś takiego spotkałem w necie, ale teraz jak potrzebuję to nie mogę znaleźć!

Otóż potrzebuję zrobić ok.120 litrowe obudowy do suba estradowego 15" na twardym zawieszeniu.
    Obudowa ma być z płynną możliwością regulacji długości prostokątnego tunelu co umożliwiałoby zmianę strojenia suba w zakresie od około 38 Hz do 45 Hz.
    Kiedyś coś takiego widziałem, że przegroda dzieląca komorę głośnika od BR składała się z dwóch płyt nachodzących na siebie.
    Tylna część przegrody była ruchoma co umożliwiało zmianę strojenia poprzez zmianę długości tunelu BR.
    Może ktoś z DIY spotkał się z takim projektem lub miał do czynienia z taką obudową.

Pozdrawiam!

Ja kiedyś zrobiłem coś w tym stylu ale nie z ruchomą szczeliną tylko z możliwością zmniejszenia szczeliny za pomocą cienikch płyt z mdf dokładając ją obniżało się strojenie.
    Może nie było to płynne bo były tylko kilka opcij ale na pewno praktyczne.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
      Ja kiedyś zrobiłem coś w tym stylu ale nie z ruchomą szczeliną tylko z możliwością zmniejszenia szczeliny za pomocą cienikch płyt z mdf dokładając ją obniżało się strojenie.
      Może nie było to płynne bo były tylko kilka opcij ale na pewno praktyczne.
      toma085 co uzyskałeś poprzez dokładanie cienkich płyt z mdf. Zmniejszyłeś przekrój tunelu BR, wydłużyłeś długość tunelu BR, czy jedno i drugie.
      Jaki wpływ na strojenie ma minimalne zmniejszenie przekroju tunelu BR?(chodzi i grubość dodanej płyty)
      W sumie nasunąłeś mi pewien pomysł - nie musi to być płynna zmiana długości BR, wystarczy skokowa - mając kilka płyt o różnych długościach zmieniamy strojenie.
      Jaka grubość płyty mdf wystarczy. Zaznaczam że byłaby przykręcana do stałej przegrody oddzielającej komorę głośnika od tunelu BR.
      Z której strony lepiej przykręcić tę dodatkową płytę z mdf-u?
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za podpowiedź!

Skomentuj

Zamieszczone przez milo.jan
        toma085 co uzyskałeś poprzez dokładanie cienkich płyt z mdf. Zmniejszyłeś przekrój tunelu BR, wydłużyłeś długość tunelu BR, czy jedno i drugie.
        zmniejszenie powierzchni tunelu. a tym samym przy zachowaniu tej samej dlugosci mamy nizsze strojenie

tutaj pewnie chodzilo o listewki wkladane z zewnatrz w tunel

Skomentuj

Z tej do której masz dostęp

Skomentuj

Z tą dodatkową płytą nie zrozumieliście mnie, ale przyszedł mi do głowy pomysł żeby do stałej przegrody BR dokręcić dodatkową płytę przedłużającą tunel BR.
            Byłaby przykręcana i uszczelniona od strony komory głośnika.
            Jedyną wadą tego pomysłu jest demontaż głośnika przy każdej zmianie strojenia(zmianie długości tunelu BR).
            Gdzieś wyczytałem że odległość tyłu BR od tylne ścianki nie może być mniejsza niż 15cm.
            Czy muszę ją zachować?
            Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi!

Skomentuj

Gdzieś wyczytałem że odległość tyłu BR od tylne ścianki nie może być mniejsza niż 15cm.
              Czy muszę ją zachować?
              w przypadku b-r szczelinowego nie ma czegos takiego :P

a moze poprostu zrobic "prowadnice" w ktora bedzie wsuwany jakis kawalek plyty?
              chyba musialbym to narysowac...

Skomentuj

Pawel S.
                Chodzi Ci o to żeby przegrodę wsuwać jak szufladę?

Skomentuj

tak, miedzy 2 stalymi plytami. tylko trzeba by to zrobic w miare szczelnie

Skomentuj

Taki regulowany b-r nie ma zadnego sensu! Dlatego nikt go nie stosuje.
                    Tylko w subach z systemem band-pass ma to sens bo tam tzreba dokaldnie stroic i kazda rozbierznosc powoduje spore zmiany brzmeinia. I wlasnie w takich subach spotyka sie regulacje b-r zazwyczaj jako obracanie rury b-r. W domowych warunkach najprosciej zrobic zatyczki otworow.

Skomentuj

Poprzez regulowany tunel chcę praktycznie tylko ustalić najlepsze strojenie dla danego głośnika.
                      Byłaby to obudowa tylko do testów różnych głośników.
                      Myślę też zrobić przesuwaną tylną ściankę w celu zmiany litrażu obudowy.
                      Pozdrawim i dziękuję za wszystkie rady.

Skomentuj

a masz już jakiś pomysł na to?
                        Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Poprzez regulowany tunel chcę praktycznie tylko ustalić najlepsze strojenie dla danego głośnika.
                          Byłaby to obudowa tylko do testów różnych głośników.
                          Do testow to zazwyczaj gromadzi sie w pudle b-r o roznej dlugosci.

To juz jest lepszy pomysl i mialem taka obudowe ale w praktyce nie jest idealnie szczelna a i zaden glosnik nie wymaga ustalenia pojemnosci z tak duza dokladnoscia. Do testow lepiej zrobic obudowe wieksza a potem mozna napchac wypelnienia zeby sprawdzic jak sie zachowa bas w mniejszej objetosci. Do testow roznych wielkosci glosnikow i tak sa potrzebne rozne obudowy i jest to lepszy pomysl niz jedna regulowana w duzym zakresie z dolaczanymi sciankami o roznej srednicy otworow.

Skomentuj

Czaruję...
                          X