Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Monitory 2 drożne DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Monitory 2 drożne DIY

Witam

po lekturze forum, nie tylko z resztą tego zdecydowałem się na zrobienie własnych 2 drożnych kolumn podstawkowych z bass reflexem, będzie to moja pierwsza konstrukcja ale co ważne nie chcę żeby było to w stylu "pierwsze koty za płoty, następne będą lepsze" tylko chcę bardziej się do tego przyłożyć :P

głośniki:
    z tego co przeglądałem zwróciły moją uwagę te modele
    GDWK-10-200-8-PJ
    GDWK-10-200-8-AKX

GND-14-100-8-SCX
    GND-14-100-8-SK

ale nie znam w ogóle charakterystyki tych głośników - do jakiej muzyki one właściwie się nadają? :P z kolumn na pewno będę słuchał wielu gatunków, ale głównie - i w tym kierunku też chciałbym żeby były zrobione - jazz-u

czym w ogóle różni się PJ od AKX i SCX od SK?

oczywiście w podobnej konfiguracji cenowej jestem otwarty na wszystkie inne propozycje

pudła:
    oczywiście jako newbie w tym temacie nie śmiałbym tworzyć swoich projektów - byłoby to po prostu głupie i nierozsądne :)

jedno co mogę powiedzieć to że "podoba" mi się taka konstrukcja:
    foto 1
    foto 2

wymiary monitora ze zdjęć 17x28x23.5 (szer. x wys. x gł.) tj 8,4 litra (gdzieś się spotkałem z opinią że pod te niskotonowe głośniki 9-10l) ale oczywiście czy to za dużo, za mało poddaje waszej opinii, gdzieś z tyłu BR jeszcze wypadałoby zrobić myślę czego na zdjęciach nie ma

wewnątrz jakieś przegródki? oraz jaki i czy w ogóle sposób wytłumienia - również interesuje mnie wasze zdanie :)

zwrotnica:
    znalazłem aukcję: link kolega robi też na inne głośniki, schemat byłbym tutaj pierwej udostępnił chyba że ktoś ma konkretną propozycję albo jest coś sprawdzonego i uniwersalnego, chociaż podobno co jest do wszystkiego to jest do...

to chyba tyle... wybór głośników i projekt pudła pozwoli na rozpoczęcie zabawy a o zwrotnicy można dyskutować w międzyczasie ale już napisałem żeby się określić :)

domyślam się że taka jest kolej rzeczy - po wyborze głośników będzie można określić jak zrobić pudło a później zwrotnica

jeśli o czymś ważnym zapomniałem proszę o upomnienie :)

nie ten dział :???:

[ Dodano: 2009-10-12, 21:23 ]
    i chyba mało jeszcze wiesz.
    każde zestawinie głośników musi mieć zwrotnice specjalnie do nich

Skomentuj

kurde... sorry za ten dział zły

no o tej zwrotnicy to wiem że pod każdą parę głośników musi być inna i temu najpierw chcę wybrać głośniki, potem zrobić skrzynkę a dopiero na samym końcu zwrotnica 'zaprojektowana' pod ten cały komplet

Skomentuj

Monitorki które ci się podobają to Totem Mite.. Wszystkie info na temat tych monitorków znajdziesz w tym wątku..: http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=23573&p=1#k Pozdrawiam.. Koszt wykonania ich to ok 300PLN.. W razie wątpliwości pytaj.. Tak apropo w ilu metrowym pokoju bedzie to grac..?

Skomentuj

no to kapa... 20m2 :P pokój jest 4x5 tylko że kolumienki będą ustawione w poprzek pokoju, tj na dłuższej ścianie (wymuszone układem mebli w pokoju) ale to i tak maleństwo jest te monitorki... powiedzmy że można by zachować proporcje :P (wiem że to nie jest takie proste)

budżet mam troszkę większy i temu tą stówkę bym jeszcze na coś przeznaczył... lepsze głośniki? to nie musi być klon :)

Skomentuj

Zamiast Totemów polecam GDN-14-100-8 SCX i 10-200-8 PJ (oczywiście jeśli chodzi o konstrukcje raczej niskobudżetowe... choć w pokoju wielkości Twojego może być trochę słabo). Kolumienki przetestowane przez wiele osób i grają całkiem dobrze jak za cene ich wykonania. Zwrotnicę do nich masz tutaj http://img168.imageshack.us/i/stx141...02008pmh2.gif/ . Wszystkie części do zwrotnicy kupisz tutaj www.polink.com.pl . Na niskotonowy kup cewke rdzeniową z drutu ~1mm i kondensator MDL a na wysokotonowy cewkę powietrzną z drutu ~0,7mm i kondensator cross-cap i do tego jakiś najtańszy rezystor (też z polinku). Zrobić zwrotnicę wcale nie jest trudno pod warunkiem że masz gotowy, sprawdzony projekt. Jeśli nie czujesz się na siłach to możesz odezwać się do użytkownika Paweł S., on robi zwrotnice i to w najlepszym z możliwych wykonań . Do tego k up jeszcze tunel BR "fi50" w polinnku (polecam kupić trzy, jeden będziesz miał na docinanie i szukanie odpowiedniej długości do osiągnięcia odpowiedniego brzmienia - robisz jedną kolumienkę z całym tunelem a w drugiej ten tunel docinasz - słuchasz i porównujesz brzmnienie jednej i drugiej i tym sposobem znajdujesz odpowiednie strojenie). Obudowa chyba wlaśnie cos koło 9 litrów. Przy obudowie zwróć uwagę na szczelność - to wbrew pozorom bardzo ważna sprawa nawet przy obudowie BR... i to chyba tyle, powodzenia

Acha, za chwilę pewnie odezwie się tutaj Paweł S. i poda Ci link do kompletnego projektu - obudowa + konkretne części do zwrotki.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
              Acha, za chwilę pewnie odezwie się tutaj Paweł S. i poda Ci link do kompletnego projektu - obudowa + konkretne części do zwrotki.
              już myślałem że w głowie ułożyłeś to wszystko :P

no ta koncepcja mi się podoba... jak ten projekt kolumn wygląda jestem ciekaw, może jesteś w stanie chociaż mnie nakierować na tytuł tematu to mogę sam poszukać :) jutro poszukam po modelach głośników

ale powiedzcie mi jeszcze czym się różnią te głośniki PJ od AKX i SCX od SK?
              co bym musiał zmienić (pff pewnie zwrotnice :P) gdybym kupił droższe i przede wszystkim w czym były by lepsze?

Skomentuj

Zamieszczone przez luleq
                już myślałem że w głowie ułożyłeś to wszystko
                Pisałem z głowy ale projekt jest już faktycznie mocno "owałkowany" na tym forum
                Niedawno robiłem te kolumienki i graja całkiem przyjemnie choć w nie powalaja basem i wysokiem czasem lubią zaskrzeczeć. Z lepszych zestawień możesz wybrać np Tonsil GDN 15/40/5 + Vifa DX25TG-05-04 (ale to już koszt ~450-500 zł za głośniki + części do zwrotki) lub na przykład STX GDN 15-100-8-AKX + Vifa DX25TG-05-04 (cena taka sama). Tych dwóch ostatnich konstrukcji nie słyszałem ale też sa raczej chwalone. Tylko musisz pamiętać że niskośredniotonowce są tutaj małe i raczej nie poradzą sobie w większych pomieszczeniach. Alternatywą może być zestaw GDN-17-140-8-SCX + GDM-14-150-8-SCX + GDWK 10-200-8-PJ z STX'a (tutaj koszt to jakieś 400 zł za głośniki i zwrotkę) lub jeśli poczekasz jeszcze chwilkę GDN-17-140-8-SCX + GDM-14-150-8-SCX + GDWK-10-250-8-AWX (tutaj cena to ~550 zł). Kopółka AWX to nowy głośnik z STX'a i podobno ma deklasować ( ) PJ'ke. Robiąc konstrukcję 3-drożną zyskujesz na natężeniu basu bo masz tutaj większy, niżej cięty głośnik niskotonowy (a nie stricte niskośredniotonowy). Jest oczywiście dużo więcej sprawdzonych konstrukcji, z dopracowanymi zwrotnicami. Zajrzyj tu http://diyaudio.pl/viewforum.php?f=5...f404c5cd041518 i tu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530 na pewno znajdziesz coś dla siebie. A poza tym pewnie odezwie się jeszcze ktoś osłuchany (bo ja raczej osłuchany nie jestem ) i doradzi Ci coś pod Twój gust.

[ Dodano: 2009-10-13, 00:49 ]
                PS: polecam zwłaszcza dział "własne konstrukcje..." ludzie przeważnie opisuja tam jak grają zrobione przez nich kolumny - można się zasugerować. Najważniejsze to żebyś nie robił czegoś nie sprawdzonego pod co nie ma zwrotnicy. Jak kupisz zwrotnicę "standardową" to gwarantuję Ci że wyjdzie z tego kupa... w lepszym przypadku co najmniej kupka ale to raczej nie jest argument "za"

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                  a pewnie

GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                  http://rapidshare.com/files/15005779...N_150___PJ.PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
                  otwor pod GDWK jest podany za duzy - przed cieciem zalecam zmierzenie wysokotonowki
                  http://rapidshare.com/files/15925242...4_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://rapidshare.com/files/148419538/ARN___PJ.exe.html link do zdjec z budowy tych monitorow

Zamieszczone przez luleq
                  ale powiedzcie mi jeszcze czym się różnią te głośniki PJ od AKX i SCX od SK?
                  wygladem, zastosowanymi materialami no i brzmieniem

Zamieszczone przez dabyl
                  Alternatywą może być zestaw GDN-17-140-8-SCX + GDM-14-150-8-SCX + GDWK 10-200-8-PJ z STX'a
                  a to co za wynalazek :???:
                  chyba chodzilo o GDN 22 SCX?

http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe
                  http://rapidshare.com/files/20136868...gi_STX_SCX.exe

no ale to juz minimum 600zl

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    a to co za wynalazek
                    chyba chodzilo o GDN 22 SCX?
                    Oczywiście, że tak, mój błąd :razz:

Skomentuj

Wy te linki z stx-a przekopiowujecie z jakichś innych tematów? :P bo nic nie działa ;d

pliki z rapida pościągam w domu bo na uczelni linuxy i exe mi nie ruszy :P

jeszcze o bass reflex chciałem zapytać, jestem przekonany że ta konstrukcja jest sprawdzona i w ogóle... ale czy jest jakiś jej odpowiednik z BR z tyłu? :P i wtedy niższe by były te kolumienki jakoś tak bardziej mi się podobają z wyglądu... prosta i szybka odpowiedź tak czy nie, jak nie ma to bez kombinacji i wyszukiwania i się wezmę za konstruowanie tego co tutaj dostałem, bo nie :)

jeszcze w sumie mogę zapytać o porównanie dźwięku z tej konstrukcji do nx-e800 w piano e810 - bo to jest sprzęt do którego jestem w stanie się odnieść bo brzmienie znam dobrze :) różnice w brzmieniu ktoś może podać? zakładając to samo źródło bo wiadomo że od tego też bardzo dużo zależy

podłogówki na razie nie, zabiorę się później za jakiś diy wzmak (gainclone pewnie) a później będą podłogówki z większym rozmachem

Skomentuj

Zamieszczone przez luleq
                        Wy te linki z stx-a przekopiowujecie z jakichś innych tematów? :P bo nic nie działa ;d
                        wejsz na stx.pl i milego szukania:)
                        GDWK 10-200-8-PJ
                        GDM14SCX
                        GDN22SCX

[ Dodano: 2009-10-13, 15:04 ]
                        Zamieszczone przez luleq
                        podłogówki na razie nie, zabiorę się później za jakiś diy wzmak (gainclone pewnie) a później będą podłogówki z większym rozmachem
                        nic z tego nie zrozumialem...

Skomentuj

Zamieszczone przez luleq
                          kolega Paweł pokazał podłogowe kolumny... chodzi mi o to że na razie nie będę robił kolumn podłogowych :) chciałbym zacząć od monitorów, później chciałbym zrobić wzmacniacz, i dopiero na ostatnim miejscu kolumny podłogowe :) jeśli oczywiście złapię bakcyla

[ Dodano: 2009-10-13, 17:26 ]
                          sorry za post pod postem, ale nie można edit już :)

obudowa sklejana cała? bez skręcania w ogóle? to takie czarne coś dookoła gwizdka czego część odcięto. Z czego jest to zrobione że tak 'fajnie pękło'? i te pęknięcia na fornirze to taki wadliwy płat się trafił? tani fornir? czy z każdym może się tak stać? ta część z frezowaniem konieczna? tylko bez tego będzie brzydko wyglądać tym bardziej z tym nachodzeniem na siebie głośników :P u mnie ciężko z dostępem do frezarki... i jeszcze obsługa :P będę musiał kombinować i kogoś znaleźć do tego :)

Skomentuj

Zamieszczone przez luleq
                            ale czy jest jakiś jej odpowiednik z BR z tyłu?
                            nie ma znaczenia gdzie umieściśz b-r oby nie od spodu bo będzie podbicie basu.
                            ale pamietaj aby zachować odpowiedni litrarz!

Skomentuj

tzn że zmniejszając wysokość i zwiększając głębokość lub szerokość - w ten sposób aby zachować litraż i przenosząc BR do tyłu charakterystyka dźwięku nie ulegnie zmianie?

nie chce mi się wierzyć że to takie proste

Skomentuj

właśnie tak, tylko jezeli umieścisz b-r z tyłu a póżniej przysuniesz blisko ściany kolumny to tęż nastapi podbicie basu

[ Dodano: 2009-10-13, 18:45 ]
                                Zamieszczone przez luleq
                                obudowa sklejana cała? bez skręcania w ogóle? to takie czarne coś dookoła gwizdka czego część odcięto. Z czego jest to zrobione że tak 'fajnie pękło'? i te pęknięcia na fornirze to taki wadliwy płat się trafił? tani fornir? czy z każdym może się tak stać? ta część z frezowaniem konieczna? tylko bez tego będzie brzydko wyglądać tym bardziej z tym nachodzeniem na siebie głośników u mnie ciężko z dostępem do frezarki... i jeszcze obsługa będę musiał kombinować i kogoś znaleźć do tego
                                frezowanie to tylko dla ladniejszego wyglądu. ale nie musisz obcinac tej pj, mozesz odunac głośniki od sieie zeby nie nachodziły jeden na drugi.
                                przy fornirowaniu wszelkie pęknięcia złamania uszczerbki to wynik pośpiesznej i mało delikatnej pracy. z fornirem trzeba uważac lubi się odklejać, robią się bable peka na słońcu itd. musisz robić o z głową :razz: i nie śpiesz się

Skomentuj

Zamieszczone przez yxzabc
                                  fornirem trzeba uważac lubi się odklejać, robią się bable peka na słońcu itd. musisz robić o z głową :razz: i nie śpiesz się
                                  e tam zaraz uważać, wystarczy nie obchodzić się z nim jak z blachą ryflowaną i będzie git- pod warunkiem że to nie jakiś 40 letni materiał, dąb lub jakaś krucha egzotyka. Orzech, olcha, klon, nawet niektóre dęby oraz wiele innych gatunków kładzie się dobrze. Ważne by kupić materiał nie przesuszony, nie nazbyt wilgotny i o ile to możliwe płaski, nie pofalowany. To znacznie upraszcza fornirowanie, które ogólnie jest prostą czynnością.

Skomentuj

no tak, ale dla kogoś kto będzie to robił pierwszy raz to mże to byc na początku trudne.
                                    moim zdaniem kładzenie forniru wymaga trochę wprawy, za pierwszym razem jest trudno

Skomentuj

Zamieszczone przez luleq
                                      Wy te linki z stx-a przekopiowujecie z jakichś innych tematów? bo nic nie działa ;d
                                      oj faktycznie :oops:
                                      STX zmienil stronke w miedzyczasie - juz poprawiam

Zamieszczone przez luleq
                                      jeszcze o bass reflex chciałem zapytać, jestem przekonany że ta konstrukcja jest sprawdzona i w ogóle... ale czy jest jakiś jej odpowiednik z BR z tyłu?
                                      jak potrafisz to sobie przerob te kolumny na takie obudowy jakie chcesz. jak nie potrafisz to lepiej kozystaj z gotowego projektu :P

Zamieszczone przez luleq
                                      zabiorę się później za jakiś diy wzmak (gainclone pewnie)
                                      na poczatek nie radze - nie oplaca sie poprostu

Zamieszczone przez luleq
                                      kolega Paweł pokazał podłogowe kolumny... chodzi mi o to że na razie nie będę robił kolumn podłogowych chciałbym zacząć od monitorów, później chciałbym zrobić wzmacniacz, i dopiero na ostatnim miejscu kolumny podłogowe jeśli oczywiście złapię bakcyla
                                      aha - czyli chcesz cos takiego?

Zamieszczone przez luleq
                                      obudowa sklejana cała? bez skręcania w ogóle?
                                      jak widac

Zamieszczone przez luleq
                                      to takie czarne coś dookoła gwizdka czego część odcięto. Z czego jest to zrobione że tak 'fajnie pękło'?
                                      niewiem jaki to plastik ale peka idealnie wiec nie musisz sie martwic ze cos skopiesz
                                      tylko nie spiesz sie z nozykiem zebys nie pocial go tam gdzie nie trzeba :P

Zamieszczone przez luleq
                                      te pęknięcia na fornirze to taki wadliwy płat się trafił? tani fornir? czy z każdym może się tak stać?
                                      to ponad 20 letni fornir wiec nic dziwnego ze popekal
                                      kazdy fornir moze popekac. szczegolnie jak jest zle traktowany i/lub stary

Zamieszczone przez luleq
                                      ta część z frezowaniem konieczna?
                                      nie - jak nie masz frezarki to rob na prosto

Zamieszczone przez luleq
                                      tzn że zmniejszając wysokość i zwiększając głębokość lub szerokość - w ten sposób aby zachować litraż i przenosząc BR do tyłu charakterystyka dźwięku nie ulegnie zmianie?
                                      brawo
                                      no ale jest haczyk - taka kolumna nie moze stac blisko sciany

Skomentuj

Zamieszczone przez yxzabc
                                        no tak, ale dla kogoś kto będzie to robił pierwszy raz to mże to byc na początku trudne.
                                        moim zdaniem kładzenie forniru wymaga trochę wprawy, za pierwszym razem jest trudno
                                        A moim zdaniem zależy najwięcej od materiału, za pierwszym razem kładłem olchę na 2 ścianki i było spoko, bez problemów, tak samo z klonem i orzechem- dopiero dąb lub jakiś egzotyk są trudniejsze. Na pierwszy raz polecam jakiś łatwy fornir, elastyczny i nie kruchy. I będzie dobrze.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X