Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Subwofera kilka pytań początkującego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa Subwofera kilka pytań początkującego

Witam, widząc moich kumpli budujących subwofery sam chciałbym zrobić owy sprzęt, tylko zrobić to dobrze, a nie kupić głośnik na rynku i wstawić do obudowy. Czytałem kilka tematów związanych z tym przedsięwzięciem ale nadal mam kilka pytań. A więc

1. Jaki wybrać głośnik do ok 70 zł na początek, czy o mniejszej mocy ale jakis pożadny czy jakieś Noname o wygórowanej mocy, która tak naprawde nie jest realną mocą głośnika
    2. Jaki filtr dolnoprzepustowy zastosować, czy filtr musi być jakoś dostosowany do głośnika i obudowy, chcę żeby subwofer dostarczał tylko niskie dźwięki bo to jest jego przeznaczenie.
    3. Jaki materiał zastosować do wygłuszenia (czytałem że gąbka odpada) i które ścianki jestem początkujący więc obudowa będzie zamknięta, chyba że radzicie BR
    4. Gdy już zrobię subwoofer to jak go dostroić ?

Podaj więcej informacji; wielkość pomieszczenia,jakie masz kolumny, wzmacniacz, czego słuchasz, ile kasy możesz przeznaczyć na kompletnego suba.

Skomentuj

Pokój ok 4x3.5m wzmacniacz narazie coś w tym stylu samochodowy http://www.allegro.pl/item789985196_...emat_5081.html , raczej sub będzie takim projektem do nauki a nie do jakiś wielkich nagłośnien :grin: :wink:

Skomentuj

Widzę że chcesz zrobić coś, ale po najmniejszej linii oporu. Wątpię w zasadność takiego rozwiązania. Możesz poszukać jakieś najtańsze sprawdzone konstrukcje DIY. Ale ten wzmacniacz samochodowy... . Też zaczynałem przygodę z diy, ale jeżeli to ma być Twoją pasją to prędzej się zniechęcisz niż do czegoś dojdziesz. Jak nie włożysz w to trochę kasy i siebie to nic z tego nie będzie.
        Jak chcesz zrobić coś w miarę grającego to musisz mieć do tego jakiś normalny wzmacniacz minimum jakiś tda7294, a bardzo dobrze będzie jak specjalny panel do subwoofera.
        Filtr musisz mieć aktywny najlepiej z regulowaną częstotliwością odcięcia, chyba że kupisz gotowy panel który ma go wbudowany.
        Następnie musisz wybrać jakiś głośnik, przy tym budżecie chyba najlepiej STX, którego tu polecają koledzy z forum.
        Na końcu budujesz obudowę z odpowiednią objętością dla danego głośnika.

Skomentuj

Masz rację jak coś robić to pożądnie , tylko mam teraz kilka pytań kolejnych. Szukałem wzmacniaczy tda7294 są tylko gorzej z podłączeniem :/ i zasilaniem. Jak ten wzmacniacz podłączyć i czym zasilić, a może lapiej zainwestowć odrazu w taki wzmacniacz http://www.allegro.pl/item785625519_...n_dra_350.html tylko gorzej z podłączeniem do wieży, chyba że podłączyć go do komputera tak jak wieże. W tedy jak będę miał wzmacniacz np ten z linku buduję subwoofer tylko z filtrem dolnoprzepustowym
          http://www.allegro.pl/item791848630_...stowy_dlp.html
          czy
          http://www.allegro.pl/item754361812_...skotonowy.html

Skomentuj

A ja myślę że ty kolego to dozbieraj dużo kasy bo na głośniku za 70zł to cudu nie będzie i tylko wydasz kasę a niezadowolony będziesz i się zniechęcisz.

Pozdrawiam
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

A ja uważam, że da się zrobić całkiem przyjemnie grającego subka na głośniku za 50 złotych, tak jak kolega wyżej napisał, np. taki GDN-22-200-4-SC. Sporo konstrukcji powstało na tym głośniku, poszukaj tutaj i na elektrodzie.

Poza tym jak chcesz coś tanio zrobić to chyba najwyższy czas zabrać się za trawienie płytek i montowanie układów. Odrazu mógłbyś sobie zrobić wzmacniacz na TDA7294, np. taki http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic453696.html
              Prosta i praktycznie podana na tacy konstrukcja z wbudowanym tym wszystkim co potrzeba do suba. Wyjdzie zapewne dużo taniej niż ten "wzmacniacz" z Allegro za 69 złotych. Oczywiście musisz mieć transformator i radiator do tego wzmacniacza. Niby z Allegro dostaniesz kompletny wzmacniacz, ale pomyśl, że musisz do niego zrobić filtr, do filtra zasilanie, do wzmacniacza musisz mieć zasilanie. A tu wystrarczy odpowiedni transformator i radiator i masz kompletny wzmacniacz.

Skomentuj

djbuh, chyba w życiu nie słyszałeś dobrze grającego subwoofera że uważasz ze na TDA i głośniku za 50zł będzie coś dobrze grało.
                Kupi chłop narobi się zmarnuje kasę i pól roku mu pogra i stwierdzi że dziadostwo i zacznie robić nowego jak można było od razu raz a porządnie i kasy nie wydawać dwa razy. Ale jak zrobi jego sprawa. Tylko żeby potem nie było że ostrzegali.

Uzbierać kasy i zrobić raz a dobrze.

Kupić jakiś panel np od irka z 300W lub 150W jak mniej kasy i dobrać głośnik jak TIW200 czy coś. I cieszyć się długie lata a nie 3-5 miesięcy.

Skomentuj

To, że Ciebie taki sub nie zadowoli, nie znaczy że innych też. Kolega jest początkujący i chce zrobić coś dobrego za jak najmniejsze pieniądze. A nie coś co będzie go kosztować kupę pieniędzy. Poza tym kolega napisał, że projekt posłuży mu do nauki, a nie do wielkich nagłośnień. Nawet te 150W to już będzie niezłe nagłośnienie w 20m^2.

Skomentuj

Słyszałeś takie powiedzenie że z g.. się bata nie ukręci i tak właśnie jest w tym przypadku.

150W dużo? oj chłopie to wszystko zależy od efektywności głośnika i od tego czy kolega chce dobrze wysterować głośnik a nie czy będzie głośno.

Wybacz sam byłem początkujący i sam borykałem się z tymi problemami co kolega i teraz z perspektywy lat patrze że 3 subwoofery na tanich głośnikach i słabych wzmacniaczach to była strata czasu i co najważniejsze pieniędzy bo za te 3 słabe suby bym miał jednego porządnego i 5 lat spokoju.

500-800zł to nie kupa pieniędzy tylko trochę czasu zbierania, kupa to jest 5000zł także nie mówi mi że subwoofer za 200zł może być dobry.

Kolega zrobi jak będzie chciał ale żeby za rok nie pisał kolejnego posta jakich mnóstwo na forum typu: "koledzy mam subwoofer na stx chciałbym zmienić na coś lepszego mam 600zł doradźcie coś".

Ja wyłączam się z dyskusji kolega sam przekalkuluje w głowie i sam wybierze najlepszy wariant.

Skomentuj

kondrax, niestety nie masz racji.

Kolega djbuh dobrze mówi :)

Sam mam subwoofer na tesli arn226 ze wzmakiem na tda7294 od Irka i cieszę się nim już chyba trzeci rok ... Subik gra bardzo przyjemnie - nic więcej mi nie trzeba.

Pawell_17, kup jakiegoś stxa 22 tak jak koledzy doradzili, do tego wzmacniacz na TDA7294 ( może Irek jeszcze je sprzedaje? :) ) i będzie git.

Tylko po zbudowaniu nie zdziw się, że Ci szyby w oknach nie drgają, bo tu przecież nie oto chodzi.

Skomentuj

Zadowala cie bo może nic lepszego nie słyszałeś?

Skomentuj

kondrax, słyszałem, słyszałem pare subików i firmowych i diy lepszych od mojego no i grały lepiej - to tyle :)

Czy trzeba mieć zawsze coś najlepszego?

Skomentuj

No o to chyba tu chodzi że ma grać dobrze a nie grać aby grać. Gra każdy chiński z allegro i co z tego

Pozdrawiam

Skomentuj

Dla jednego jest dobra szynka z dzika, a dla drugiego parówki po 8zł/kg...

Skomentuj

No i mam dylemat :cry: ale doszłem do wniosku że narazie będzie taki sub tańszy, może za rok mi się znudzi, to zbuduje nowy lepszy bo będę miał już większe doświadczenie. Wzmacniacz narazie chyba kupię powiedzmy że ten w.w, za jakieś pół roku będę miał w szkole lekcje o układach scalonych będę znał już podstawy więc zbudowanie macniacz na TDA7294 będzie prostsze. Teraz nie wiem jaki głośnik kupić przeglądałem DIY, wiele konstrukcji było na STX lub GDN to moje propozycje
                                http://www.allegro.pl/item780146859_...ik_tonsil.html
                                http://www.allegro.pl/item792231864_...150w_8ohm.html
                                Nie wiem także jaki filtr :roll:

Skomentuj

kondrax mówisz żeby robić coś porządnego np sub300+tiw ale przecież to ma grać z wieżą , niezbyt ciekawe połączenie.Druga sprawa to kasa, której za wiele pewnie nie ma.

Skomentuj

Filtr aktywny oczywiście. Minimum 12 lub lepiej 18/24 dB/oktave. Na elektrodzie poszukaj są takie pcb do pobrania.

A wieże kolega chyba też z czasem zmieni.

Skomentuj

Jak masz robić subwoofer na wzmacniaczu samochodowym to lepiej nie rób w ogóle i daj sobie spokój :P Musisz mieć do tego filtr i zasilanie do filtra, skąd zamierzasz to wziąć?

to jest forum DIY ( zrób to sam ) więc tu chodzi oto, żeby coś zrobić, chociaż ten filtr złożyć samemu, a nie nakupić chińszczyzny, w dodatku "samochodowej" , poskładać i wrzucić do domu.

Skomentuj

Pawell_17, poszukaj coś sprawdzonego na forum jakiś GDN czy STX a nie chińszczyznę tu podajesz i zamienniki.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X