Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dylematy ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Świetnie ! bardzo dziękuję za te cenne informacje - z kolegą SoundStarStudio już jestem wstępnie dogadany na gg- teraz tylko muszę się dowiedzieć o tych membranach:

mor den siur napisał/a
    Tak więc jesli możesz dać obudowę 10 litrów to zrób ER18/27tbfc/g (http://audiohobby.pl/topic/1/215#koniec) i zestrój ją membrana bierną. Zobacz w gootwych kontrukcjach mój projekt

dolphin123 napisał
    na Twoim miejscu skorzystalbym z pomocy SoundStarStudio i dal mu glosniczki do pomierzenia. Jak pisalem wczesniej- al130 i 27tdfc to moglyby byc jedne z najlepszych monitorkow tej wielkosci...

zatem mam już dwa zestawy do wyboru - świetnie :)

tylko nie umiem się rozeznać w tych projektach, bo ich nie znajduję, ale co tam, poszukam, w tym linku mor den siur pisze o tym ale nie ma projektu - nie widzę :)

Czy dolphin mógłby też użyczyć swój :)

dziękuję bardzo,

Art

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12314

włala - dostąpiłem zaszczytu wyróżnienia za moją kontrukcję i stąd jest w osobnej zakładce.

Zwrotki do al120/xt25 nie ma opublikowanej. Zrób sobie tego Er18/27tbfc/g i poszukaj moich wpisów na temat MB. Jest dokładny opis jak ją stroić, niestety nie mam go pod ręką. Za cene tego zestawu nie zrobisz nic lepszego, jeśli idzie o nowe glośniki.

Jesli taki znajdziesz to będe wdzięczny za info.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-11-05, 22:27 ]
      Membrane bierna mozna zrobic w nastepujacy sposob:

1. Bierzemy glosnik, moze byc spalony

2. Amputujemy mu magnes, nabiegunniki i (niekoniecznie) cewke. Ten krok jest dosc przydatny, bo pod wplywem dolozenia obciazenia do membrany caly uklad drgajacy moze troche "osiasc" i cewka moze zaczac trzec o nabiegunnik, a przy nadmiernym wychyleniu moze nawet uderzyc w tylny nabiegunnik.

3. Dociazamy membrane tak zeby w zalozonej objetosci osiagnac odpowiednia czestotliwosc rezonansowa. To ostatnie robimy w nastepujacy sposob:

3.1. Liczymy czestotliwosc rezonansu membrany biernej niezabudowanej (Fp) wedlug wzoru: Fp=Fb/sqrt((Vap/Vb)+1), gdzie:
      Fb - zalozona czestotliwosc strojenia obudowy
      Vap - objetosc ekwiwalentna membrany biernej (lub glosnika uzytego do jej sporzadzenia)
      Vb - objetosc obudowy
      Vap i Vb musza byc wyrazone w tych samych jednostkach.

Jezeli Fp wychodzi wieksze niz Fb/2 (Vap jest mniejsze niz 3*Vb) to znaczy ze membrana bierna nie nadaje sie do planowanej objetosci obudowy (jej rezonans wlasny jest zbyt blisko czestotliwosci strojenia obudowy i beda problemy z impulsem).

3.2. Teraz mozna sprobowac policzyc ile trzeba dociazyc membrane bierna

Liczymy potrzebna mase ruchoma membrany (Mmp, wynik w kilogramach):
      Mmp=1/(Cmp*((2*pi*Fp)^2)), gdzie:
      Cmp - podatnosc zawieszen membrany biernej w m/N. Jezeli ten parametr jest nieznany, to mozna go wyliczyc ze wzoru:

Cmp=Vap/((Sdp^2)*140000), gdzie
      Vap - objetosc ekwiwalentna membrany biernej w metrach szesciennych
      Sdp - powierzchnia membrany biernej w metrach kwadratowych.

Jak juz obliczymy Mmp, to nastepnie odejmujemy od wyniku Mms glosnika uzytego do uczynienia membrany biernej (pomniejszone o mase cewki jezeli zostala ona amputowana). Tyle masy trzeba dolozyc zeby wlasciwie zestroic membrane bierna. Oczywiscie jezeli wychodzi 500g dla glosnika 20cm, to jego zawieszenia moga tego nie wytrzymac, i nalezy pomyslec o solidniejszej membranie biernej. Jezeli po pewnym czasie zauwazymy ze membrana bierna "osiadla" mozna np. co pol roku przekrecac ja o 180 stopni. W zadnym wypadku nie wolno umieszczac membran biernych na gornej, dolnej lub ukosnej sciance.

Skomentuj

mor den siur, dziękuję Ci za propozycję zestawu z membraną bierną, dzięki Tobie spędziłem cały dzień zagłębiając temat :) jednak dochodzę do wniosku, że to za skomplikowane jak dla mnie niestety :) Przeraża mnie to okrutnie.

więc może w/g projektu Dolphina - zgłębię temat al130 i 27tdfc.

Jak na pierwszy raz będę potrzebował Waszej pomocy - jakie wymiary wewnętrzne powinna mieć skrzynia ? i czy dla tego zestawu to się robi z otworem bass-reflex czy nie?
        SoundStarStudio mi zrobi zwrotnice.

Czy orientujecie się czym taki zestaw napędzić, czyjakiś referencyjny Pioneer (używane z allegro po 400-500 zł) będzie okej? One mają po 100-110 watów?
        Można to wogóle tak łączyć?

z góry dzięki za pomoc - bo może mój pomysł jest chybiony z małymi monitorami, lepiej zbudować wielkie trzydrożne paki i w pokoju 10 mkw poprostu ich nie rozkręcać głośno...

Art.

Skomentuj

Aarth, co do samego litrażu AL130 nie dał by więcej jak 10l,to max,jak na moje oko 8l to optimum przy relacji impuls zejście.Oczywiście obudowa BR.
          http://www.visaton.com/bilder/fotos/gross/bijou.jpg
          Można wykonać BR szczelinowy.
          http://www.visaton.com/bilder/zeichn...s/bijou_tz.gif

Co do napędu to spokojnie starczy wzmacniacz który odda 50w przy 8 omach,a to praktycznie każdy model wzmacniacza stereo tyle ma.400 zł spokojnie Ci wystarczy.

Do małego pokoju absolutnie żadne 3 way,pomysł AL130 plus 27TD jest trafiony....

Skomentuj

Zamieszczone przez SoundStarStudio
            Do małego pokoju absolutnie żadne 3 way,pomysł AL130 plus 27TD jest trafiony....
            dokladnie:) wiec zapowiadaja sie jedne z lepszych monitorkow na forum:)

Skomentuj

Okej,
              zatem mamy głośniki:
              Visaton AL130 i Seas 27TDFC

oraz projekt paczek:

http://www.visaton.com/bilder/zeichn...s/bijou_tz.gif

Pytania są następujące:

1. będę używał płyty MDF 18 mm a nie 16mm jak jest w projekcie - czy trzeba coś zmienić w budowie kanału bass-reflex?
              2. mam możliwość zrobienia płyt czołowych kolumn z grubszej płyty, np. 22, 28, 30 mm
              czy lepiej będzie jeżeli płyta czołowa będzie grubsza i cięższa? Jeżei tak, to jakiej użyć?
              Jeżeli będzie grubsza, to czy tunel bass-reflex na projekcie nie powinien być krótszy o tyle o ile grubsza będzie ściana przedniej obudowy?
              3. tłumienie wełną owczą - w których miejscach obudowy ją rozmieszczać a gdzie sobie dać spokój?
              4. Czy gdzieś mam użyć mat bitumicznych?
              5. w którym miejscu wewnątrz umieścić zwrotnicę (obudowa jest mała) i czy zwrotnica ma być nad tłumieniem wełną, czy pod (moje Tonsile mają zwrotnicę pod tłumieniem)
              6. czy wskazane są dodatkowe wzmocnienia wewnątrz (rozpórki) Jeżeli tak, to gdzie proponujecie?
              7. czy tylną ścianę zrobić montowaną od razu na stałe i potem wszystko wsadzać przez otwory na głośniki, czy robić tylną ścianę ruchomą (np. na wkręty i silikon itp)

na początek tyle - i zabieram się do zakupów...
              :)

Uprzejmie proszę o porady:)

pzdr,

Art

Skomentuj

1. Nie
                2. Im grubsza tym lepiej. Ja zawsze front robię z podwójnej płyty 18mm/16mm, więc możesz dać 30mm - na pewno nie zaszkodzi :)
                Bassreflex taki sam, a najlepiej to sobie pomierzyć ile wynosi w praktyce strojenie.
                3. Przede wszystkim tylna, dolna i górna ścianka. Pamiętaj, że za dużo wytłumienia osłabi działanie bassreflexu
                4. Jak zrobisz sztywną paczkę to maty bitumiczne nie mają sensu - są droższe niż odpowiednie użebrowanie.
                5. Obojętnie :)
                6. patrz punkt 4. W środku skrzynki przede wszystkim.
                7. IMO na stałe, nie wiem po co miałaby być ruchoma - mogłoby to zmniejszyć sztywność, stabilność i szczelność konstrukcji.

edit:
                1. Nie wiem :P. Chyba skrócić. Ale i tak koniec końców trzeba sprawdzić jakie jest strojenie, a docelowo dobrać takie jakie nam najbardziej pasuje.

Skomentuj

Caleb,
                  jak mam stroić bass reflex skoro jest on robiony z płyty i przyklejony i przykręcony do wnętrza paczki, bo nie rozumiem
                  Glębokość tej szczeliny na rysunku wynosi 178 mm + 16 mm grubość płyty.
                  Czyli 194 mm.
                  Czy jeżeli płyte przednią zrobię nie 16 mm a 30 mm to muszę zachować tę odległość czy nie :)

No i chyba nie okładać tego wełną, żeby rezonowało? Czyli wełna na boki, górę i tył?

:mrgreen:

Skomentuj

Tunel br musi nic taka długość szerokość i wysokość jak w projekcie. Musisz go dostosować do swoich warunków już :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X