Wyglada ze preamp jest ok. Mozesz w Sprectra Lab obejzec co sie pojawia na wejsciach karty. Wlaczasz generator np 1khz i patrzysz na osobne wejscia L i P, na jednym powinien byc elektryczny sygnal ze wzmacniacza a na drugim akustyczny z mikrofonu. Mozesz obserwowac to uruchamiajac analizator widma lub oscyloskop. Jesli bedzie ok to znaczy ze to problem softwerowy z SW.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Problemy z SW
Collapse
X
-
irek, - ja nie jestem elektronikiem, to tylko moje hobby. Co to jest Spektra Lab. Jeżeli dobrze Cię rozumiem to samo mogę zrobić w SW. Wysyłam pulse response i sprawdzam w prawym i lewym kanale jak wyglądają zapisy. U mnie teraz w lewym kanale czyli bezpośrednio pik ma wartość około 8k a w prawym czyli po przejściu przez układ wzmak , głośnik, mikrofon, preamp i Jiga ma wartość 50, ale kształt taki sam. Przy poprzednich pomiarach w prawym kanale było około 600. Po połączeniu wyjścia z karty zamiast do wzmaka do Jiga na prawy kanał to zapisy są takie same. Stąd wniosek że wzmocnienie mikrofon preamp jest zdecydowanie za małe.
Skomentuj
-
To juz wiemy, chcialem zebys to samo sprawdzil na innym programie zeby wyeliminowac to dziwne wieszanie sie SW.
Mozesz probowac zblizyc mikrofon do glosnika i zobaczyc czy sygnal bedzie wiekszy. Ale cos mi sie wydaje ze po prostu ten sygnal nie dociera do karty muzycznej i lapiesz tylko przesluch. Mozesz miec jeszcze balans przestawiony, jesli takowy jest.
Zobacz jak masz ustawiony mikser odtwarzania i nagrywania.
Jakbys potrafil to mozesz zewrzec oba kanaly wejsciowe wtedy karta zmierzy sama siebie i powinienes miec plaska charke.
Skomentuj
Skomentuj