Witam. Posiadam dwie kolumny Tonsila oparte o GDN 20/40 8Ω. Brakuje w nich basu. Pomyślałem, że zrobię wreszcie pierwszą konstrukcję DIY. Ze względu na to, że mój wzmacniacz Yamahy nie ma wyjścia na suba (ma obsługę 2 zestawów kolumn), chcę zbudować parę 2 kolumn i podpiąć je do wzmacniacza jako drugi zestaw . Każda z nich ma mieć 1 głośnik niskotonowy oraz otwór BR. Mam ograniczone pole manewru z ustawieniem mebli i kolumn więc BR oraz głośnik musi być na froncie kolumny. Możecie polecić jakiś gotowy projekt ? Co sądzicie o głośniku STX GDN-17-140-8-SK ? Jest do niego gotowa zwrotnica ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Szukam tutoriala jak zdbudować subwoofer.
Collapse
X
-
oj słabiutko szukałeś...
po 1 subwoofer - bierzesz program WinISD, wklepujesz parametry głośnika, program podaje ci pojemność skrzynki (kształt prawie dowolny), strojenie, czyli wybierasz średnicę BR i masz policzoną długość portu BR. Nic trudnego, najłatwiejsza rzecz w DIY.
Nie wiem czy te głośniki Tonsila nadadzą się do suba, ale możesz użyć STX serii SCX, nie jest drogi a niezły.
po 2 masz temat "gotowe projekty zwrotnic głośnikowych" - tam masz opracowane zestawy midbas + kopułka, szukaj co cię interesuje, jeśli nie ma to szukaj w necie. jeśli chcesz używać suba do muzyki to możesz spokojnie użyć mniejszych głośników 14SCX z kopułką GDWK PJ, jest pod to zwrotnica na forum.
ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
-
Te kolumny Tonsila są 3 drożne i jest to wersja eksportowa (nie pamiętam jaki model nie ma etykiety znamionowej). Nie chcę robić 2 way. Tylko 2 kolumny jedno głośnikowe, słyszałem już coś takiego z podobnymi tonsilami co mam ja (tamte były gdn 20/20) i grało fajnie. Przekopię forum i jak coś znajdę to dam do "oceny" :)
/ W temacie o zwrotnicach są same projekty 2way/3way nie ma zwrotnicy do suba.
Skomentuj
-
Już piszę może trochę jaśniej. Pewnie temat myli. Mam wzmacniacz Yamahy i do tego 2 kolumny Tonsila (nie znany model, brak etykiety znamionowej). Kolumny te oparte są o głośniki GDN 20/40 i mają za mało basu. Chcę zrobić DODATKOWE 2 KOLUMNY. Każda z nich ma mieć tylko 1 głośnik niskotonowy oraz BR. Czyli razem będę miał 1 wzmacniacz i 4 kolumny. Słyszałem już takie rozwiązanie i mi się podoba. Nie chcę zestawu 2+1 tylko 2+2.
Czy coś takiego nada się ? http://www.allegro.pl/item816159795_...stowy_dlp.html ? Do STX GDN-17-140-8-SK lub STX GDN-22-140-8-SCX ? Czy ten GDN17 nie będzie za mały ?
Skomentuj
-
Żebyś miał więcej basu to lepiej Subwoofer :P zależy ile kasy możesz przeznaczyć.
Ja bym się skłaniał ku Subikowi aktywnemu :) chyba ze bardzo chcesz kwadrofonie lub robudowujesz zestaw do mini kina :P
Zamieszczone przez DaneDenKażda z nich ma mieć tylko 1 głośnik niskotonowy oraz BR.
Skomentuj
-
Jestem przekonany do swojego pomysłu i chcę go wykonać :) jak mówiłem pokój i meble są ustawione tak, że klasyczny sub nie zdaje egzaminu stąd 4 kolumny.
Zamieszczone przez ploterŻebyś miał więcej basu to lepiej Subwoofer :P zależy ile kasy możesz przeznaczyć.
Ja bym się skłaniał ku Subikowi aktywnemu :) chyba ze bardzo chcesz kwadrofonie lub robudowujesz zestaw do mini kina :P
Zamieszczone przez DaneDenKażda z nich ma mieć tylko 1 głośnik niskotonowy oraz BR.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez DaneDenpokój i meble są ustawione tak, że klasyczny sub nie zdaje egzaminu stąd 4 kolumny.
DaneDen, twoj tok myslenia jest bledy i postaram sie wyjasnic dlaczego...
twoj wzmacniacz jest STEREO czyli posiada 2 koncowki mocy. to ze ma 2 pary wyjsc to nic nie znaczy - to nadal sa 2 koncowki mocy
tak wiec jak podlaczysz dodatkowe glosniki pod te wyjscia to dodatkowo obciazysz wzmacniacz...
podlaczyc mozesz rownolegle, co sprawi ze wypadkowo bedziesz mial 4ohm. lub szeregowo, czyli wypadkowa 16ohm
w drugim przypadku stracisz na mocy (jakies 2x). w pierwszym przypadku moc wzrosnie... ale istnieje ryzyko ze uszkodzisz wzmacniacz!
subwoofery pasywna istnieja i sa dosc czesto stosowane... ale poprawnie dzialaja tylko i wylacznie wtedy kiedy razem z subem projektuje sie monitoki majace z nimi wspolpracowac. dlaczego? a no dlatego ze w takiej konstrukcji nie masz mozliwosci regulacji glosnosci pracy suba. wiec co bys zrobil jak suby bylyby cichsze od kolumn? nic :P
no dobra - ale zalozmy ze mamy subwoofer(y) pasywny i dostosowane do nich monitorki... no i powiedz mi czym to sie rozni od kolumn 3 droznych poza obudowa?
NICZYM :P
tak wiec zamiast budowac 2 pasywne suby lepiej sprzedaj to co masz i zbuduj 3 drozne kolumny
http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/135
http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/97
http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe
http://rapidshare.com/files/20136868...gi_STX_SCX.exe
tunel b-r "fi68-160" z polinka w ktorym 2cm wyprofilowano na goraco jak front
gwarantuje ze bedziesz bardziej zadowolony
Zamieszczone przez DaneDenNo właśnie :/ widzę same projekty subów aktywnych. Ja muszę zrobić pasywny bo taniej i ponadto jest to pierwszy projekt
Skomentuj
-
Ja ostatnio taki "wynalazek" słyszałem u kumpla. Ma 2 kolumny Tonsila + 2 kolumny jedno głośnikowe (niskotonowy, odcięty) i w jego pokoju gra fajnie :) Zrobienie tego DIY na STX nie jest drogie, a nóż widelec zagra przyzwoicie ? DIY to przede wszystkim dobra zabawa i radość z efektów pracy.
Skomentuj
-
Ok, to jednak lepszym wyjściem będzie budowa dwóch nowych kolumn. Tylko muszą być typu compact.
1. Mam możliwość kupić 2 głośniki GDN-17-140-8-SK w cenie 28PLN/sztuka - jest to tanio, czy jest jakiś projekt z nimi związany ? I czy zagra niżej od tego GDN 20/40 co mam ?
2. Czy jest jakiś projekt z zwrotnicami pod głośniki 22 ? Np. GDN-22-140-8-SCX / GDN-22-300-8-SW ?
3. Czy te podłogówki, które pokazał Pawel S można zapakować w obudowę compact ? Oraz czy zagrają niżej od GDN 20/40 ?
Skomentuj
-
co rozumiesz przez "obudowa kompakt" ?
do 17SK nie ma zwrotnicy, jest projekt na STX 14SK i nowej wysokotonówce AWX oraz do droższego GDN-15-100-8-AKX, który da ci niezły bas.
w STX'ie opracowują obecnie zestaw GDN-18-140-8-AWX + wysokotonówka AWX, powinien zagrać dużo lepiej niż te tonsile 20.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
Skomentuj