Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szukam tutoriala jak zdbudować subwoofer.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szukam tutoriala jak zdbudować subwoofer.

Witam. Posiadam dwie kolumny Tonsila oparte o GDN 20/40 8Ω. Brakuje w nich basu. Pomyślałem, że zrobię wreszcie pierwszą konstrukcję DIY. Ze względu na to, że mój wzmacniacz Yamahy nie ma wyjścia na suba (ma obsługę 2 zestawów kolumn), chcę zbudować parę 2 kolumn i podpiąć je do wzmacniacza jako drugi zestaw . Każda z nich ma mieć 1 głośnik niskotonowy oraz otwór BR. Mam ograniczone pole manewru z ustawieniem mebli i kolumn więc BR oraz głośnik musi być na froncie kolumny. Możecie polecić jakiś gotowy projekt ? Co sądzicie o głośniku STX GDN-17-140-8-SK ? Jest do niego gotowa zwrotnica ?

oj słabiutko szukałeś...

po 1 subwoofer - bierzesz program WinISD, wklepujesz parametry głośnika, program podaje ci pojemność skrzynki (kształt prawie dowolny), strojenie, czyli wybierasz średnicę BR i masz policzoną długość portu BR. Nic trudnego, najłatwiejsza rzecz w DIY.
    Nie wiem czy te głośniki Tonsila nadadzą się do suba, ale możesz użyć STX serii SCX, nie jest drogi a niezły.

po 2 masz temat "gotowe projekty zwrotnic głośnikowych" - tam masz opracowane zestawy midbas + kopułka, szukaj co cię interesuje, jeśli nie ma to szukaj w necie. jeśli chcesz używać suba do muzyki to możesz spokojnie użyć mniejszych głośników 14SCX z kopułką GDWK PJ, jest pod to zwrotnica na forum.

Zamieszczone przez takero

STX GDN 14 100 8 SCX + PJ

STX GDN 17 140 8 SCX + PJ
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Te kolumny Tonsila są 3 drożne i jest to wersja eksportowa (nie pamiętam jaki model nie ma etykiety znamionowej). Nie chcę robić 2 way. Tylko 2 kolumny jedno głośnikowe, słyszałem już coś takiego z podobnymi tonsilami co mam ja (tamte były gdn 20/20) i grało fajnie. Przekopię forum i jak coś znajdę to dam do "oceny" :)

/ W temacie o zwrotnicach są same projekty 2way/3way nie ma zwrotnicy do suba.

Skomentuj

bo do suba raczej nie stouje sie odciecia pasma pasywnie tylko aktywnie
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No właśnie :/ widzę same projekty subów aktywnych. Ja muszę zrobić pasywny bo taniej i ponadto jest to pierwszy projekt :) Może ktoś pomódz z projektem zwrotki do STX GDN-17-140-8-SK lub STX GDN-22-140-8-SCX lub innego niskotonowego głośnika STX, który się nada do tego celu ?

Skomentuj

napisz jasno o co ci chodzi bo czytam i nie wiem.

Skomentuj

Już piszę może trochę jaśniej. Pewnie temat myli. Mam wzmacniacz Yamahy i do tego 2 kolumny Tonsila (nie znany model, brak etykiety znamionowej). Kolumny te oparte są o głośniki GDN 20/40 i mają za mało basu. Chcę zrobić DODATKOWE 2 KOLUMNY. Każda z nich ma mieć tylko 1 głośnik niskotonowy oraz BR. Czyli razem będę miał 1 wzmacniacz i 4 kolumny. Słyszałem już takie rozwiązanie i mi się podoba. Nie chcę zestawu 2+1 tylko 2+2.

Czy coś takiego nada się ? http://www.allegro.pl/item816159795_...stowy_dlp.html ? Do STX GDN-17-140-8-SK lub STX GDN-22-140-8-SCX ? Czy ten GDN17 nie będzie za mały ?

Skomentuj

Żebyś miał więcej basu to lepiej Subwoofer :P zależy ile kasy możesz przeznaczyć.
                Ja bym się skłaniał ku Subikowi aktywnemu :) chyba ze bardzo chcesz kwadrofonie lub robudowujesz zestaw do mini kina :P

Zamieszczone przez DaneDen
                Każda z nich ma mieć tylko 1 głośnik niskotonowy oraz BR.
                Czyli dwa suby :P które będą grały pełnym pasmem ... fuj

Skomentuj

Jestem przekonany do swojego pomysłu i chcę go wykonać :) jak mówiłem pokój i meble są ustawione tak, że klasyczny sub nie zdaje egzaminu stąd 4 kolumny.

Zamieszczone przez ploter
                  Żebyś miał więcej basu to lepiej Subwoofer :P zależy ile kasy możesz przeznaczyć.
                  Ja bym się skłaniał ku Subikowi aktywnemu :) chyba ze bardzo chcesz kwadrofonie lub robudowujesz zestaw do mini kina :P

Każda z nich ma mieć tylko 1 głośnik niskotonowy oraz BR.
                  Czyli dwa suby :P które będą grały pełnym pasmem ... fuj
                  No właśnie mają nie grać pełnym pasmem, dlatego potrzebuję zwrotkę, która odetnie średnicę i górę :)

Skomentuj

klasyczny sub nie zdaje egzaminu
                    To dziwne masz umeblowanie ale OK

Zasilał te dwie kolumny będziesz Amplika ?? To pomyśl o jakimś filtrze.

Skomentuj

No do tego zmierzam wreszcie mnie rozumiecie Umeblowanie dziwne bo dzielę pokój :/ na podłodze nie ma miejsca :( no ale trzeba jakoś żyć i radzić sobie z problemami. Tak więc czy ten link z allegro nada się ?

Skomentuj

Tak więc czy ten link z allegro nada się
                        Nada się ale broń boże nie za 16 zł z alledrogo.pl :P

Kalkulator zwrotnic żeby odciąć do 150 Hz i cewka i kondensator. ;p

Skomentuj

to może taki wariant żeby rozdzielić gotową zwrotnicę?

albo 14SCX lub 14SK + GDWK PJ ze zwrotnicą z forum i do tego 22SCX cięty dolnoprzepustowym?

Skomentuj

pokój i meble są ustawione tak, że klasyczny sub nie zdaje egzaminu stąd 4 kolumny.
                            tylko ze te "kolumny" to sa wlasnie SUBWOOFERY!
                            DaneDen, twoj tok myslenia jest bledy i postaram sie wyjasnic dlaczego...

twoj wzmacniacz jest STEREO czyli posiada 2 koncowki mocy. to ze ma 2 pary wyjsc to nic nie znaczy - to nadal sa 2 koncowki mocy
                            tak wiec jak podlaczysz dodatkowe glosniki pod te wyjscia to dodatkowo obciazysz wzmacniacz...
                            podlaczyc mozesz rownolegle, co sprawi ze wypadkowo bedziesz mial 4ohm. lub szeregowo, czyli wypadkowa 16ohm
                            w drugim przypadku stracisz na mocy (jakies 2x). w pierwszym przypadku moc wzrosnie... ale istnieje ryzyko ze uszkodzisz wzmacniacz!

subwoofery pasywna istnieja i sa dosc czesto stosowane... ale poprawnie dzialaja tylko i wylacznie wtedy kiedy razem z subem projektuje sie monitoki majace z nimi wspolpracowac. dlaczego? a no dlatego ze w takiej konstrukcji nie masz mozliwosci regulacji glosnosci pracy suba. wiec co bys zrobil jak suby bylyby cichsze od kolumn? nic :P

no dobra - ale zalozmy ze mamy subwoofer(y) pasywny i dostosowane do nich monitorki... no i powiedz mi czym to sie rozni od kolumn 3 droznych poza obudowa?
                            NICZYM :P

tak wiec zamiast budowac 2 pasywne suby lepiej sprzedaj to co masz i zbuduj 3 drozne kolumny

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
                            http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/135
                            http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/97
                            http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe
                            http://rapidshare.com/files/20136868...gi_STX_SCX.exe
                            tunel b-r "fi68-160" z polinka w ktorym 2cm wyprofilowano na goraco jak front

gwarantuje ze bedziesz bardziej zadowolony

No właśnie :/ widzę same projekty subów aktywnych. Ja muszę zrobić pasywny bo taniej i ponadto jest to pierwszy projekt
                            za 200-250zl znajdziesz na allegro uzywane suby Voice Krafta (sprawdzone na forum) ktore sa dosc dobre a tanie

Skomentuj

dlatego zaproponowałem rozdzielenie zwrotnicy bo będzie miał 3 drogi w formie jakiej chce ;p biwiring.

albo 3 rogi albo 2 + sub z wejściem wysokopoziomowym i sumatorem.

Skomentuj

Ja ostatnio taki "wynalazek" słyszałem u kumpla. Ma 2 kolumny Tonsila + 2 kolumny jedno głośnikowe (niskotonowy, odcięty) i w jego pokoju gra fajnie :) Zrobienie tego DIY na STX nie jest drogie, a nóż widelec zagra przyzwoicie ? DIY to przede wszystkim dobra zabawa i radość z efektów pracy.

Skomentuj

Zamieszczone przez tobster
                                  Zrobienie tego DIY na STX nie jest drogie, a nóż widelec zagra przyzwoicie ?
                                  no ale zamiast 2 subow mozesz zrobic jeden aktywny
                                  lub prawie cale kolumny 3 drozne :P

Skomentuj

Ok, to jednak lepszym wyjściem będzie budowa dwóch nowych kolumn. Tylko muszą być typu compact.

1. Mam możliwość kupić 2 głośniki GDN-17-140-8-SK w cenie 28PLN/sztuka - jest to tanio, czy jest jakiś projekt z nimi związany ? I czy zagra niżej od tego GDN 20/40 co mam ?

2. Czy jest jakiś projekt z zwrotnicami pod głośniki 22 ? Np. GDN-22-140-8-SCX / GDN-22-300-8-SW ?

3. Czy te podłogówki, które pokazał Pawel S można zapakować w obudowę compact ? Oraz czy zagrają niżej od GDN 20/40 ?

Skomentuj

Tylko muszą być typu compact.
                                      tzn ?

DaneDen, napisz ile masz kasy konkretnie na całość, a postaram się Ci coś interesującego doradzić :P

Skomentuj

co rozumiesz przez "obudowa kompakt" ?

do 17SK nie ma zwrotnicy, jest projekt na STX 14SK i nowej wysokotonówce AWX oraz do droższego GDN-15-100-8-AKX, który da ci niezły bas.

w STX'ie opracowują obecnie zestaw GDN-18-140-8-AWX + wysokotonówka AWX, powinien zagrać dużo lepiej niż te tonsile 20.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X