Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer uzupełniający monitory odsłuchowe bliskiego pola

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bierz ten głośnik, który jest tańszy.
    Jeśli wybrałbyś GDN 20/80/2 to obudowa nie większa jak 32l, a najlepiej jak będzie miała 30l netto. Dla pozostałych głośników powinna być ciut mniejsza.

Skomentuj

no tonsil na allegro za ponad 100 zł, a stx wiadomo, niecałe 80 zł, dlatego chyba wezmę tego stx'a, a co do litrażu, to dam solidne wygłuszenie no i jeszcze wzmacniacz i trafo musi wejść do środka więcej pewno wyjdzie dla samego głośnika przestrzeń te 29-30 litrów. I teraz jeszcze mam pytanie odnośnie jakiś dodatków do wewnątrz. Widziałem, że niektórzy motnowali jakieś kostki w środku załamujące dźwięk, w krawędziach też coś robili. Wiem, że może znacznie nie poprawi się od tego dźwięk, ale wolę dmuchać na zimne i porobić wszystko co możliwe, więc proszę o jakieś podpowiedzi :) pozdrawiam

Skomentuj

Pamiętaj, że dając wygłuszenie zwiększasz pozorną objętość skrzyni. Czyli głośnikowi "wydaje się", że gra w większej skrzyni niż w rzeczywistości.

Skomentuj

o tym nie wiedziałem, myślałem, że jeszcze wręcz się zmniejsza objętość, a co do tych innych dodatków?

Skomentuj

Robi się wzmocnienia skrzyni żeby usztywnić ścianki łączysz przeciwległe ścianki kawałkiem płyty/deski albo przyklejasz listewki na ścianach.
            Wytłumienie sobie możesz dokładać i słuchać czy polepsza się brzmienie, więcej zmiękczy dźwięk, mniej da twardszy bas.
            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

a co powiecie jeszcze, zanim zamówię głośnik, na temat głośników stx tyle, że 25 cm? Z tego co widziałem to mają niższe zejście, ale nie wiem jak z jakością

[ Dodano: 2009-11-23, 18:35 ]
              dobra, stawiam na stxa 22 scx, tylko pytanie, na ile br stroić? WinIsd podaje 45 hz, ale wtedy szybko spada dolny zakres, przy dłuższej rurze traci trochę na efektywności w górnych partiach, ale zyskuje na dole...

[ Dodano: 2009-11-23, 19:11 ]
              zamówiłem dwie rury 7,5 o różnych długościach i będziemy testować :) na początku kupiłem najtańszy terminal, gdyż wzmacniacz dedykowany do tego suba powstanie z czasem, a przez ten czas będę już testował subwoofer :) na razie jest już obudowa skręcona i wyszpachlowana, czeka mnie jeszcze montaż przodu i wycięcie otworów, doszpachlowanie, szlifowanie i malowanie, a potem z czasem montaż wzmacniacza

[ Dodano: 2009-11-28, 09:42 ]
              odpaliłem wczoraj testowo STX'a 22 SCX w niewykończonej jeszcze obudowie i jestem mega zadowolony! Polecam ten głośnik wszystkim, którzy się wahają i szukają dobrego głośnika do 100 zł,(jak nie więcej) do domu. Głośnik gra czysto, miękki bas, strojona narazie na 42 hz, a i tak ładnie daje radę przy czarnej. Jak skończę całość to wrzucę zdjęcia i zrobię finalne testy i opiszę pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
              X