Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

podział dla D25AG

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez mal999
    czy dając duże wzmocnienie mogę przy pomiarze uszkodzić wysokotonowca?
    Tak. Dlatego lepiej dac wieksze wzmocnienie na preampie mikrofonowym albo na wejsciu karty muzycznej, mozna tez przyblizyc mikrofon do 50cm. Wazne bedzie czy mierzysz charki na osi kazdego glosnika czy z jednego ustawienia mikrofonu. Mozesz wykonac kilka pomiarow i potem w symulatorze obserwowac roznice w charakterystykach.

Na samym koncu robi sie pomiary katowe i statystyczne czyli mierzy sie wszystkie posiadane glosniki aby zarejestrowac rozbierznosci co pozwala usrednic zwrotnice.

Zawodowo robi sie jeszcze pomiary wytrzymalosciowe, szczegolnie glosnikow wysokotonowych.

Zamieszczone przez Yoshi_80
    Moze i ta vifa tak ma ale 3dB dołek w tak szerokim paśmie bedzie bardzo słyszalny. Będzie to grać matowo i bez wyrazu.
    Ocene tego nalezy juz zostawic samemu zainteresowanemu. Dolki na srednich to normalna sprawa powoduje to lepsze dopasowanie do charakterystyki ucha.

Dopuki poczatkujacy nie poslucha kilku wariantow zwrotnic to bedzie ciagle tkwil w przeswiadczeniu ze charakterystyka musi byc plaska jak stol. A to jest fizycznie niemozliwe i nawet cyfrowe systemy korekcji nie potrafia tego zrobic. Zwrotnice projektuje sie pod wlasne uszy albo upodobania klienta a jaka wyjdzie charakterystyka to juz nie ma zadnego znaczenia. Glownym zadaniem zwrotnicy jest zabezpieczenie glosnikow i wzmacniacza (spadek impedancji).

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
      Ocene tego nalezy juz zostawic samemu zainteresowanemu. Dolki na srednich to normalna sprawa powoduje to lepsze dopasowanie do charakterystyki ucha
      Widzisz moja rada poparta jest doświadczeniem które mówi mi, że tego typu ch-ki zwykle się nie sprawdzają. Czyli mam sądzić, że moje ucho jest niedopasowane do ogólnie przyjętego standardu? Jakoś w twoich projektach też nie widać takich dołków na ch-ce a teraz twierdzisz, że one są takie dobre,wiec w końcu jak jest?

Chyba najlogiczniejszym punktem wyjścia do odsłuchów jest ch-ka płaska a dopiero wówczas modyfikujemy ją pod swój gust a nie na odwrót. Łatwiej też zmodyfikować taką referencyjna zwrotnicę o te 1-2 dB w górę czy w dół niż wyciagać np 5-6dB wiecej na średnim paśmie z tej co jest teraz jakby sie okazało ze marnie gra średnimi.

Zamieszczone przez irek
      Glownym zadaniem zwrotnicy jest zabezpieczenie glosnikow i wzmacniacza (spadek impedancji).
      Można zrobić zwrotnice która będzie to robić świetnie ale jak kolumna nie będzie dobrze grać to co wtedy? Raczej głownym zadaniem jest dobre brzmienie zestawu przy jednoczesnym zapewnieniu zabezpieczenia głosników i wzmacniacza. To nie estrada Irku

[ Dodano: 2009-12-01, 14:44 ]
      Zamieszczone przez mal999
      Yoshi_80 jaki masz pulse przy pomiarach jak piszesz wyżej?
      Od 1 do 2k , zwykle blizej 1k. Jednak pulse to nie tylko moc ale również wzmocnienie mic'a oraz kalibracja karty. U mnie wzmocnienie jest ciut wieksze niż standardowo, zmieniłem rez w sprzężeniu zwrotnym przedwzmacniacza z 68k na 100k. Jezeli masz skalibrowana karte na niższy poziom nagrywania a wyższy odtwarzania to naturalnie testowy nagra ci sie na te ok 16k ale mikrofonowy sygnał już będzie niższy .

Skomentuj

Pnaowie spokjnie to jest tak na szybkiego w celu pokazania, że za pomocą tych pomiarów da się wykonać dobrze poskładaną zwrotnicę, z równą impedencją. Teraz pytanie należy zadać zainteresowanemu, co on chcę uzyskać od tego zestawu.

1. zrównoważoną chark-e w calym paśmie. Jak będzie chciał nie ma problemu można wyrównać.

2. Wyeksponowane odrębne częstotliwości.

A na samym początku musi uzględnic kilka moich uwag, wykonać pomiary przesłać mi, i wtedy można dalej działać.

[ Dodano: 2009-12-01, 17:14 ]
        Witam trochę pokombinowałem o to co mi wyszło.

http://img297.imageshack.us/i/zwrotkadiyaudio2.png/

Jak widać chark-a równiejsza w całym pasmie, troche impedencja uciekła, ale jest nadal w zakresię błędu, i nie będzie z tym żadnego problemu.

Skomentuj

Widzisz moja rada poparta jest doświadczeniem które mówi mi, że tego typu ch-ki zwykle się nie sprawdzają. Czyli mam sądzić, że moje ucho jest niedopasowane do ogólnie przyjętego standardu? Jakoś w twoich projektach też nie widać takich dołków na ch-ce a teraz twierdzisz, że one są takie dobre,wiec w końcu jak jest?
          Ani moje ani twoje ucho nie jest wyznacznikiem jakosci, ten dolek jest akceptowalny
          z techniczengo punktu widzenia, jesli sam zainteresowany tego nie poslucha i kilku innych wersji to nie bedzie wiedzial co jest dobre. Konstruowanie zwrotnic to nie patrzenie na charaketrystyki ale przede wszystkim sluchanie a potem patrzenie na charakterystyki i wyciaganie wnioskow.

Można zrobić zwrotnice która będzie to robić świetnie ale jak kolumna nie będzie dobrze grać to co wtedy?
          A jesli ta cudownie brzmiaca zwrotnica bedzie palic dosc czesto glosniki albo wzmacniacze to co wtedy? Najpierw wytrzymalosc glosnikow i impedancja a potem dobre brzmienie.

Moge wypisac w kilku punktach co poczatkujacy powinien zrobic aby w tydzien nauczyc sie zasad projektowania zwrotnic. Po tygodniu zakres wiedzy bedzie wiekszy niz wszystkie teorie z netu razem wziete.

Skomentuj

irek, słucham chetnie

Skomentuj

to ja również poproszę
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Poczekajmy na odpowiedz właściciela, a pozniej można dalej działać.

Mamy kolejny projekt tej zwrotki ale narazię się wstrzymam, poczekam na odp.

Skomentuj

panowie co bym nie robił to nie mogę uzyskać gładkiej vify
                  http://img139.imageshack.us/i/23390077.jpg/

Skomentuj

Już jest dużo lepiej kilka uwag;

1. Wywal ten rezystor dla niskotonowca, on nie potrzebuje korekcji wysratczy zwiekszyć kondensator.

2. Zmniejsz cewkę dla wysokotonowca, tak aby charakterystyki głośników połączyły się na -6db, a wtedy będzie lepsze zgranie fazowe głośników.

3. Wyrównać charakterystykę można sotsując układ korekcyjny dla wysokotonowca np 2,5uf+2ohm równolegle.

4. Nie wygładzaj tak bardzo pomiarów, bo to może wiecej zaszkodzić niż pomóc.

5. Dla tego D25 możesz spróbwać dać 3rząd, ja tak zrobiłem o to wynik.

http://img686.imageshack.us/i/zwrotnicadlamal999.png/

Skomentuj

mal999, ja bym na twoim miejscu juz tego nie ruszał, obecny kształt zwrotki jest odpowiedni do rozpoczęcia odsłuchów, najwyżej poźniej coś poprawisz.

Zawsze przy sumulacji kontroluj fazę poprzez obrócenie jednego głośnika w przeciwfaze i obejzenia tego jak duży rów sie robi na ch-ce. Następnie najskuteczniejszą metodą jest "poruszenie" cewką filtru wysokotonowego w jedna i w drugą stronę i zobaczenie czy symulacja nie powoduje pogłebienia dziury. Jeżeli zmieniając wartość w górę i w dół wartość tej dziury się zmniejsza to ta konfiguracja jest optymalna. Oczywiście musisz też wiąść pod uwagę to, że ta dziura musi być naprawde głęboka a nie pare dB, jak siega ok 20-30dB poniżej normalnego poziomu wykresu to na pewno faza w miejscu podziału będzie ok.
                      Oczywiście warto też sprawdzić co się dzieje po bokach, jak sie okaże, że może i dziura jest konkretna ale bo bokach od miejsca podziału ch-ki nie łączą sie optymalnie to taki układ jest nie do zaakceptowania.
                      Tak jest u ciebie w miejscu rezonansu nisko-średniotonowego na ok 7kHz. Ma on w tym miejscu odwrotną faze i odejmuje sie od ch-ki wysokotonowego przez co ch-ka wypadkowa idzie nieco poniżej. Czasem jednak nie warto z tym walczyć, bo zwiększenie stromości filtru czasem bardziej pogorsza brzmienie niż ten lekki rezonansik którego zwykle nie słychać. Najlepszym lekarstwem na to jest delikatna pułapka rezonansowa o małej dobroci lub obniżenie cz. podziału.

Skomentuj

piku16 wyrzucając korektor imp muszę dać cewkę ok 2mH co powoduje obniżenie dB w zakresie 500-2k Hz psując ch-kę
                        zrobiłem jeszcze 2 symulacje, foty wieczorem

Skomentuj

Jak zastosujesz 3rząd dla tego D25, wtedy takiej konieczności nie będzie, z zwrtonicy której wyżej zaprezentowałem masz cewke dla tego nisko-sredniotonowca 1,7mh.

Zrób jak mówiłem zmniejsz delikanie cewkę dla tego D25 tak żeby charki głosników połączyły sie w pukncie -6db będziesz miał leppiej zgraną fazę.

Możesz wsumię tak jak napisał Yoshi składać zwrotkę i zobaczyć czy takie brzmienie ci odpowiada. Z punktu technicznego zwrotka wygląda oki.

Skomentuj

teraz bez korektora
                            - 1rz-2rz
                            http://img690.imageshack.us/i/90206415.jpg/
                            - 1rz-3rz
                            http://img26.imageshack.us/i/15077159.jpg/

Skomentuj

Miałeś tylko wywalić rezystor a nie razem z kondensatorem dla tego nisko-sredniotonowca 2rząd trzeba.

A korektor dać dla wysokotonowca.

Jak chcesz mogę ci dać moj schemat zwrotki, do twoich pomiarów do tego co pokazałem wyżej charke i impedencję.

Skomentuj

robi się
                                http://img265.imageshack.us/i/22c.jpg/

Skomentuj

Znacznie lepiej, jeszcze tylko troche popracować nad fazą i będzie oki. Odwróć polaryzacje dla wysokotonowca i pokaż.

Pokaż mi jeszcze jak wyglada nie wygladzona charka.

D

Skomentuj

proszę
                                    http://img694.imageshack.us/i/odw.jpg/

Skomentuj

Nie wiem piku co ty chcesz zobaczyc w tych zygzakach :)

Podzial troche sie wybija ponad wysokiego, wiec bedzie dosc glosno na srednich i moze brakowac gory. Mozna juz posluchac i pomyslec w ktora strone isc dalej.

Nauka projektowania zwrotki polega na probach praktycznych a nie teoretycznym dlubaniu w symulatorze.

To co wy robicie w symulatorze zmieniajac elementy zwrotnicy to ja robie w rzeczywistosci za kazda zmiana mierzac cala charke, moze sie od razu przelaczyc na odsluch.

Skomentuj

No niestety w tych krzakach za wiele nie zobaczę, chcialem ujrzeć jak o będzie zgrane fazowo, noo ale za duże zyzgazaki są jak powiedzialeś Irku.

Zamieszczone przez irek
                                        Nauka projektowania zwrotki polega na probach praktycznych a nie teoretycznym dlubaniu w symulatorze.

To co wy robicie w symulatorze zmieniajac elementy zwrotnicy to ja robie w rzeczywistosci za kazda zmiana mierzac cala charke, moze sie od razu przelaczyc na odsluch.
                                        To są dwie nie odłączne rzeczy. Symulacja-Odsłuch.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X