Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki panel do subwoofera?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek
    Alpiarda sub kosztuje 250zl ale siedzi w panelu TDA7295 wiec pewnie 50W ma
    ja kupiłem alpierda wzmacniacz do suba ten z alledrogo. Miał być nas TDA7294, co było w aukcji wyraźnie napisane. Ale jak przyszedł to się okazało, że tam jest TDA7296 (max 60W) a i tak przy dobrej konstrukcji. Całe szczęście, że to nie dla mnie a klient był zadowolony.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez rafal20
      Wg mnie stracili sporo klientów.

Zobaczymy jacy to ekonomiści...
      b. dobrzy:)
      widocznie gotowe suby im nie schodziły:) .w chwili obecnej nie opłaca się robić suba bo skoro http://stx.sote.pl/s-300-calvados-subwoofer.html kosztuje prawie 600 zł sam panel prawie 500 a za 100 zł się nie kupic głośnika + budy. nie wiem czy zauważyłem prosty chwyt psychologiczny za 600 zł ma subwoofer bez roboty, a diy wyjdzie nie dość, że drożej to jeszcze się na robię i nic z tego nie bedzie
      więc myślenie jak najbardziej uzasadnione ekonomicznie

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
        Wystarczy rafal ze uslysze firme VK i juz wiem ze to szit. Trudno wymagac czegos za 300zl.
        Alpiarda sub kosztuje 250zl ale siedzi w panelu TDA7295 wiec pewnie 50W ma. A VK to na oko ma pewnie ze 500W tylko ze pmpo.
        Już tak irku nie krytykuj tego panela z VK, bo widać, że na siłę szukasz dziury w całym.
        Na warsztacie miał go nie byle kto, bo sam ALTON, który żadnym lamusem nie jest i wzmacniaczy w swych łapkach miał bez liku. I jak coś jest gównem, to potrafił napisać litanię zjeb pod adresem takich produktów :) Tymczasem ten panel nawet jego zaskoczył. Nie jest zły. Za tę cenę jest bardzo dobry.

Skomentuj

Święty, to tylko kupić i wyciągną wzmacniacz a resztę odpowiednio upłynnić i koszty wychodzą jak po podwyżce. Czy tak?

[ Dodano: 2009-12-06, 00:05 ]
          Overclocker, i tu bym tak bardzo nie szalał. Irek też miał ich sprzęt na warsztacie i wynik był mierny. Podlecam lekturę:
          http://www.fratu.pl/irek/?2xlm3886-%28al37%29,60
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nowy sub VK kosztuje 300zł, Bez problemu można sprzedać budę, maskownicę, głośnik itp za 100zł - albo i więcej. Pozostaje panel, który wynosi nas max 200zł - nigdzie nie dostaniecie tej klasy wzmaka za tą cenę - sam go mam i sprawuje się ok, nie ustępuje parametrami od droższych. Sam bym go wycenił na więcej!
            We wzmacniaczu VK nic nie buczy, nic nie trzeszczy - ciche załączanie/wył, wszystkie regulacje, wyjścia wysokopoziomowe itd...

Irku nie interesuje mnie ile ma pmpo. Możesz pisać jak chcesz...
            Wiem że ma 150Watt mocy RMS przy 4 ohm a to jest nieźle jak za tą cenę.

Pamiętajmy że STX 300 to nie panel na super elementach warty 500zł - to budżetówka.
            Co innego Panel z Twojej ręki.
            Pzdr

Skomentuj

Mówicie o panelu z VK 7810 czy 7820?? :neutral:

Skomentuj

O ile się nie myle to są takie same panele w tych modelach

http://allegro.pl/item841618140_subw...wa_kolory.html

Masz tu założyłem temat o tym subie - dowiesz się tam dużo ciekawych rzeczy oraz zobaczysz zdjęcia.
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...zanie&start=75
                pzdr

Skomentuj

Zamieszczone przez Gorsen13
                  Mówicie o panelu z VK 7810 czy 7820?? :neutral:
                  Przecież one się niczym nie różnią...

Skomentuj

Nowy sub VK kosztuje 300zł, Bez problemu można sprzedać budę, maskownicę, głośnik itp za 100zł - albo i więcej. Pozostaje panel, który wynosi nas max 200zł - nigdzie nie dostaniecie tej klasy wzmaka za tą cenę - sam go mam i sprawuje się ok, nie ustępuje parametrami od droższych. Sam bym go wycenił na więcej!
                    We wzmacniaczu VK nic nie buczy, nic nie trzeszczy - ciche załączanie/wył, wszystkie regulacje, wyjścia wysokopoziomowe itd...

Irku nie interesuje mnie ile ma pmpo. Możesz pisać jak chcesz...
                    Pzdr

Mi sie udalo kupic panel Irka 150 za 250 zl uzywke. Jezeli budowac to raz a dobrze .. i sadze ze warto poczekac na produkt Irka czy to nowke czy z 2 reki, bo jakosc z tym VK raczej troszke nie porownywalna.

Skomentuj

soulfly, owszem zgadzam się. Tylko niestety ale na panel Irka będę musiał dłuuuuugo poczekać:) No i mam zamiar wziąć coś tymczasowego... a czy to będzie VK, czy PA11.1, czy jakiś inny... nieważne, byle by grał za niską cenę

Przecież one się niczym nie różnią...
                      Wszystko możliwe :lol:

Skomentuj

[quote="lklukasz"]Święty, to tylko kupić i wyciągną wzmacniacz a resztę odpowiednio upłynnić i koszty wychodzą jak po podwyżce. Czy tak?

idea byłą jak przed podwyżką, z tym po dokładniejszych wyliczeniach wychodzi, że głośnik z budą musiałbyś sprzedać za około 250 zł (ciekawe, czy ktoś by kupił za tyle)

a wracając to podwyżki cen paneli jest to efekt psychologiczny nastawiony po części na wzrost sprzedaży subów bo tak:
                        gotowy sub 591 zł

teraz diy
                        panel 498
                        głośnik GDN-32-450-4-SC 117 (wziąłem te bo ktoś pisał, ze to to samo co gdn32-300)
                        ====================
                        razem 615 zł (bez obudowy) dolicz sobie koszt budy (tj. mdf czy wiórówka + fornir + robocizna własna ale jej koszt można wycenić+kosxty transportu jeśli ktoś mieszka w mieście gdzie brak np. mdfu czy forniru)

więc w głowie każdego początkującego rodzi się myśl skoro to jest tańsze to sobie kupię i nie będę się bawił bo się nie opłaca.

Skomentuj

Vk może mieć 150W przy 4 ohm
                          No to ma czy moze miec, bo cos mylisz sie w zeznaniach?
                          Sprzedawca pisze ze ma 120W a jeszcze sie nie zdazylo zeby oni zanizali moce.

Pamiętajmy że STX 300 to nie panel na super elementach warty 500zł - to budżetówka.
                          A co Ty wiesz o super elementach? Jesli z Ciebie taki znawca elektroniki to zmierz wszystkie parametry tego swojego panela VK, bo stwierdzenie ze gra to troche za malo, matronix, alpiard i inne tez graja. Panel STX-a ma obecnie najlepsze na swiecie tranzystory mocy. Oszczedza sie tylko na funkcjach i wejsciach/ wyjsciach, trafie czuwania itp.

Zamieszczone przez Overclocker
                          Na warsztacie miał go nie byle kto, bo sam ALTON
                          Szkoda ze nie ksiezniczka Zimbabwe :) No i co z tego, ze go mial, gdzie jest opis i pomiary?

Juz pisalem, ze za te pieniadze to jest to kawal elektroniki, bo tyle moge ocenic po zdjeciach. No i co z tego? Jak ktos chce tanio to sobie kupi calego suba VK i po klopocie. Jesli sa te panele od rejki dostepne to ok. Ale jesli trzeba kupic suba, zeby wykozystac sam panel to chyba jakies nieporozumienie. To moze zaczniemy skupowac te suby po 300zl i sprzedawac osobno panel za 300, glosnik 100 i bude za 50zl?

Na produkcji i marketingu to Wy sie za bardzo nie znacie.

Ja robie panele dla bardziej wymagajacych, sub150 nie chetnie robie bo i chetnych malo, glownie ludzie chca 300W albo wiecej dlatego jest juz opracowany panel 450W.

Skomentuj

Ehm... ale off top :grin: heh... nie kłóćcie się... :P pomóżcie... :[

Skomentuj

Temat jest znany od dawna i nie ma praktycznie zadnego wyboru. Same panele do subow sa malo chodliwe dlatego drogie i maly wybor. Wiekszosc robi je sama choc tym sposobem nigdy nie beda mialy tego co powinny a zarabiaja na tym tylko producenci kitow wciskajac doslownie kit.

Podsumowujac, kazdy panel jest dobry byle byl panelem.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                No to ma czy moze miec, bo cos mylisz sie w zeznaniach?
                                Sprzedawca pisze ze ma 120W a jeszcze sie nie zdazylo zeby oni zanizali moce.
                                Jesteś zarozumiały.
                                Producent podaje przy 6 ohm, a przy 4ohm może mieć ok 150W - pojąłeś?
                                Zaraz powiesz nie może grać przy tulu itd.
                                Jeśli z moim zdaniem się nie liczysz, to tak samo ALTON pisał, że może ten panel grać przy 4ohm.

Zamieszczone przez irek
                                A co Ty wiesz o super elementach? Jesli z Ciebie taki znawca elektroniki to zmierz wszystkie parametry tego swojego panela VK
                                Po 1 nie mam na to czasu.
                                Po 2 narzędzi.
                                Po 3 nie mam ochoty Ci czego kolwiek udowadniać bo napiszesz, że pomiary źle wykonane itd...
                                Nawet jak byś zdobył panel VK to nic dobrego o nim nie napiszesz bo by Ci honor nie pozwalał po tym co tu o nim napisałeś.
                                Zamieszczone przez irek
                                Juz pisalem, ze za te pieniadze to jest to kawal elektroniki, bo tyle moge ocenic po zdjeciach.
                                Sam przyznałeś, że go nie miałeś w rękach to dlaczego tak wiele się wypowiadasz na jego temat.

Zamieszczone przez irek
                                To moze zaczniemy skupowac te suby po 300zl i sprzedawac osobno panel za 300, glosnik 100 i bude za 50zl?
                                Zamieszczone przez irek
                                Żebyś wiedział, wolę tak zrobić i wydać w sumie 200zł niż wydać 500zł STX-owi za trochę lepszy wzmak( który wg mnie jest warty około 300zł). Oszczędzam aż 300zł, za to kupuję dobry głośnik.

Skomentuj

Irek ma też na pewno swoją rację, bo każda część składająca się na wzmacniacz kosztuje. A za 200 złotych to wiadomo, że cuda nie dostaniemy.
                                  Kupując lepszy głośnik, nie nadrobimy niedomagań wzmacniacza. Sam się o tym przekonałem kupując wzmacniacz Yamahy - leciwy, ale z dosyć wysokiej półki. Po pierwszych odsłuchach byłem w szoku jak na + zmienił się dźwięk. Nie przesadzę, że nie ma nawet co porównywać z uniampem, Yamaha ma dźwięk kilka klas wyżej. A jak HDSy zaczęły grać... zupełnie inny dźwięk.

Skomentuj

Niestety te Voice Kraft pierdzą na wyższych mocach a to świadczy o kiepskim zasilaczu.
                                    Trzy głośniki zmieniane i trzy razy pierdzenie
                                    :evil:

Skomentuj

Panowie jak bym miał sporo kasy to nie patrzył bym na ceny, ale tak nie jest.
                                      Stać mnie na VK i wg kilku forumowiczów jest w miarę dobrze.

Irek też ma swoją rację - fakt.

Ale Panowie tu się rozeszło o cenę STX-a 300.
                                      Kolega wyżej napisał że w panelu za 200zł nie ma szału - trzeba dodać że to made in china i jest tańsza siła robocza, to samo w Polsce było by droższe.
                                      Jeśli chodzi o panel STX -a również mogę zadać pytanie - co tam pakują jeśli był za 340zł i na tym jeszcze zarabiali, a teraz chcą 500zł, za to samo.
                                      Irku prawda leży po środku, nie chcę się już dochodzić bo to nie ma sensu.

Jeśli byś Ty sprzedawał nadal panele zdecydował bym się na Twój, ale teraz z ich dostępnością jest marnie...

jamess8 wg mnie Yahaha robi bardzo dobre wzmacniacze do kina, porównywałem Yamahę HTR - 5630( która ma już kilka lat)z nowym denonem 1508

Jakościowo Yamaha zwycięża - ma naturalny przyjemny dźwięk.

Skomentuj

Nie na temat...

Panowie, po co te kłótnie...

Jeśli chodzi o panel STX -a również mogę zadać pytanie - co tam pakują jeśli był za 340zł i na tym jeszcze zarabiali, a teraz chcą 500zł, za to samo.
                                        W sumie to nie wiadomo czy zarabiali. Może to był po prostu babol na stronie. Wcześniej, jak jeszcze była stara stronka to tam też kosztował coś koło 500zł. A tak w ogóle to nie rozumiem jak można mieć pretensje do firmy, że coś za drogo sprzedaje... o cenę benzyny, węgla, gazu czy wody owszem, można mieć pretensje bo te rzeczy "musisz" kupować i musisz płacić tyle ile ktoś tam sobie wymyśli. A panel do suba? W sumie to przecież zbytek, nie odpowiada ci cena? - nie kupuj, przeciez da się bez niego żyć... To tak jakby mieć pretensje do Mercedes-Benz czy tam jakiegoś innego drogie producenta samochodów, że mają za drogie auta (bo przecież samo ich wyprodukowanie, podzespoły nie kosztują aż tyle)... Benz ci odpowie - za drogi?... to kup fiata

Skomentuj

dabyl chyba nie czytałeś dokładnie całego tematu.
                                          Kolega chciał kupić panel i przedstawiłem swoją opinie.
                                          Po to tak napisałem, żeby kupujący mieli świadomoć co i za ile, i czy warte jest ceny.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X