Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z pomiarami SW na ASUS Xonar DX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z pomiarami SW na ASUS Xonar DX

Ludzie kochani skąd mogę ściągnąć plik kalibracyjny do MIC WM61a ?
    Nigdzie nie mogę znaleźć.

Dodatkowo chciałem spytać czy jeśli tak to wygląda to jest źle czy dobrze ?Jeśli źle to co takiego ?

Mnie się wydaje że coś tu jest nie tak...
    Moja karta dźwiękowa to ASUS Xonar DX [PCI-Ex]

ojj zle zle :)
    pulse powinno byc na ok 4ms, lewy i prawy kanal zazwyczaj chyba ma jakis pik i puznije plasko...

z tego co czytalem to na asusach nie da rady robic pomiarow, kup za 30zl na allegro sb live stara i bedziesz mogl robic pomiary

Skomentuj

1. wszystko nie gra :)
      2. to nie wina braku pliku kalibracyjnego.

Czy twoj JIG przeszedł wszystkie testy i pomiary prawidłowo i bez problemów jak opisał Yoshi w artach?

3. Nigdzie nie możesć znależć bo nigdzie nie szukałeś :evil:
      ja na google 23sekundy:

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10323
      http://www.claudionegro.com/download.html

Skomentuj

Sprawa z Jigiem jest taka ze jest on wporząsiu przeszedł wszystkie testy dobrze cos moze byc z przedwzmacniaczem mic. sprawa wygląda tak ze wczoraj podłączyłem nową baterie (9V) dioda sygnalizowała działanie niestety zostawiłem na noc (gapa ze mnie wiem) włączony dzisiaj już dioda nie zaświeci i nie sygnalizuje działania mic ale bateria nie jest wyczerpana do końca. Podłączałem zamiast baterii zasilacz 9V ale amperaż jest zły chyba bo dioda nie gaśnie cały czas świeci acz kol wiek mruga na reakcje mic.

Czy to twierdzenie ze na Xonarze nie da się pracować z SW w pełni to PRAWDA?

Skomentuj

nie wiem czy to pewne, ale wiem że jedyną sprawdzoną do SW kartą jest SB live 5.1

Skomentuj

a udalo Ci sie przejsc przez kalibracje JIG'a ?

Skomentuj

Wygeneruj sinusa. Czyli wejdz na signal i wybierz loop record w menu sound. W opcji record wybierz oba czasy na np 0.5sekundy. Program bedzie impulsowo generowal sinusa, bedziesz go slyszal i mogl wszystko poustawiac klikajac na xxxx.in.l i xxxx.i.r bo bedzie tam w czasie rzeczywistym widac sygnal referencyjny ze wzmacniacza i sygnal z mikrofonu.

Jesli sygnal referencyjny bedzie dobry a z mikrofonu za slaby to przelacz JIG na MEAS -10dB i podglos wzmacniacz.

Standardowo po wybraniu signal generowany jest sinus 1khz ale moze byc inny, zmieniamy go w opcjach properties (prawy myszy na signal-u).

Pliki kalibracyjne do WM60, 61 czy ECM8000 sa w manualu SW (word).

Skomentuj

Nie wiem o co tu już chodzi tyle godzin się męcze i nie mogę ustawić :mad:
                Zrobiłem tak jak mówiłeś irek ale nic ciekawego nie wyszło można powiedzieć że dalej to samo. A tak wg to na FREQ MEAS 0db jest pogłos - coś nie tak moim z Jigiem ?
                Zapodaje jeszcze taką fote
                1.
                Czy ktoś może mi powiedzieć czym spowodowane jest to opóźnienie w sinusoidzie ?
                Gdy wezmę Loop Record te sinusoidy z każdym razem kolosalnie się zmieniają raz mają 16k a zaraz 8K na Time też sobie skacze jak chce (średnio wychodzi tak jak jest na pierwszym zdjęciu)
                2.

Skomentuj

To byl pomiar akustyczny czy elektryczny? Slyszales ten sygnal i czy zasloniecie mikrofonu powodowalo zanik w jednym kanale?

No wiec dziala to tak ze najpierw komputer generuje sygnal, wzmacniacz go wzmacnia i podaje na glosniki ale rowneiz na wejscie jednego kanalu kartu muzycznej (sygnal referencyjny). Pojawia sie on tam po kilku ms (jest to tzw latencja karty muzycznej). W tym samym zcasie sygnal trafia na glosnik i leeeeeci do mikrofonu, sygnal z mikrofonu jest po dluzszym czasie bo ma do pokonania zawyczaj 1metr.

Klopoty pojawiaja sie jesli masz profesjonalna karte muzyczna z tzw zerowa latencja. Wtedy sygnal referencyjny jest obciety na poczatku, a przy pomiarze impulsowym w zasadzie wogule go nie ma. Wtedy trzeba ustawic latencje w programie na ujemna.

Sprawdz to co napisalem na poczatku.
                  Zamieszczone przez ir0nhide
                  Gdy wezmę Loop Record te sinusoidy z każdym razem kolosalnie się zmieniają raz mają 16k a zaraz 8K
                  Tak ma byc to znaczy ze pomiar jest akustyczny a w akustyce takie wahania to normalka dlatego tak trudno robi sie pomiary. W ustawieniach masz mozliwosc wygenerowania kilku sygnalow testowych po kolei i program usredni wyniki co poprawia dokladnosc ale wydluza czas pomiaru (repeat count).

Jesli to dziala na sinusie to teraz zrob pomiar impulsem zeby zobaczyc czasy i ustawic bramke.

Skomentuj

Pomiary SW na ASUS Xonar DX

Pogrzebałem jeszcze trochę i wyszło tak
                    musiałem ustawić 36ms ...

Pozostałe ustawienia wyglądają tak:

Czy te ustawienia są prawidłowe?

[ Dodano: 2009-12-08, 15:51 ]
                    Zapomniałem dodać
                    PROŚBA DO MODERATORA
                    Główny temat przeszedł na problem mojej karty dźwiękowej i myślę że w związku z porządkiem na forum można by zmienić temat na bardziej trafny np. "Pomiary SW na ASUS Xonar DX - Problemy" lub cos w tym stylu

Skomentuj

Troche namieszales, bo sie za bardzo spieszysz.

W zasadzie czasu latencji nie trzeba wpisywac i to jest czas po ktorym pojawi sie przebieg referencyjny czyli na kanale lewym a pojawia sie on po kilku ms a nie kilkudziesieciu. Chcialem zebys pokazal wejscie kanalu lewego i prawego po impulsie, wtedy bysmy ocenili latencje i ustawili bramkowanie oraz dokladnosc pomiaru bo masz to kompletnie zle ustawione.

Wpisz latencje 0 i zrob to samo co z sinusem tylko wybierz PULSE.

Wlacz sobie w View Status Bar i VU meter, bedziesz mogl na bierzaco kontrolowac amplitude sygnalow i analizowac wykresy.

Skomentuj

Wiecie co chłopaki przydał by się ktoś kto by mi to pomógł zrobić na bieżąco krok po kroku tzn przez jakieś gg czy skype
                        Są ochotnicy ?

Skomentuj

Musisz sie bardziej skupic, bo to dopiero poczatek! Sprawy dopasowania sygnalow sa najprostrze!! To sie robi z zamknietymi oczami na intuicje i wyczucie. Masz tak ustawic mikser aby na jeden i drugi kanal trafil wysoki poziom sygnalu byle nie za wysoki bo przesterujesz wejscie. To jest proste.

Same pomiary, ustawienie mikrofonu, dobranie odleglosci, bramkowania, ilosc probek, zabawa z sumowaniem i wygladzaniem charakterystyk to jest dopiero trudne.

Szkoda ze sam nie chcesz ruszyc glowa. Bo taka wstepna kalibracje nalezy robic przy kazdych pomiarach wiec musisz sam umiec to zrobic. Zreszta jest ona opisana na tym forum w tutoriale o SW.

Skomentuj

ir0nhide, nie bierz sie za pomiary na tej karcie, krzaki wychodzą, tydzień życia na tym straciłem... chyba za duże opóźnienie ma

Skomentuj

http://www.akustyk.ayz.pl/sw.html#sw Czytaj chłopie czytaj!

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                                http://www.akustyk.ayz.pl/sw.html#sw Czytaj chłopie czytaj!
                                Ale oco Ci chodzi czytałem to juz wcześniej i przeczytałem jeszcze raz tak jak mi kazałeś i co teraz ? to rozwiązało problem no chyba nie bardzo? wiec poco miałem to czytać ?

Skomentuj

ir0nhide, chcesz zrobić pomiary?
                                  kup SB Live! i najlepiej jeszcze poradź się czy dobry model wybrałeś, wydatek max 50zł z wysyłką.
                                  Powiedz mi jeszcze czy specjalnie kupiłeś ASUS Xonar DX pod pomiary ?

Skomentuj

Ja kupile specjalnie do pomiarow EMU0404 ale latwiej podlaczyc jest sie do zintegrowanej AC97 ktora w zupelnosci jest wystarczajaca.

EMU tez na poczatku nie chciala dzialac ale trzeba umeic ustawic program a to malo kto potrafi wiec spedzilem naad tym troche czasu.

Manual do SW ma blisko 300stron! Jak ktos go nawet nie widzial i opiera sie tylko na tutorialu Yoshiego to potrafi tak mierzyc jak ja latac :)

Tak wyglada moj pomiar calej kolumny, ciekawe dlaczego nikt takich nie robi?

http://irek.fratu.pl/files/arn150_arv104.gif

Skomentuj

Karta ma za duże opóźnienie i nic sobie nią nie zmierzysz.

Pozatym jak nie masz slotu PCI, bo widze ze asus jest na PCI-E to loteria zeby trafic kartę ktora sie nada do pomiarow mikrofonem.

Irku, może dlatego żę manual jest po angielsku i nie każdemu sie uda zrozumieć go na tyle żeby zrobic takie pomiary, pozatym ludzie polskich tutoriali nie potrafią zrozumieć ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                                        Karta ma za duże opóźnienie i nic sobie nią nie zmierzysz.
                                        No wlasnie probuje kolege namowic zeby wykonal jakis pomiar porownawczy aby je ocenic, opoznienie czyli latencje wpisuje sie w program ktory to uwzgledni. Ale najpierw musimy miec trzy wykresy:
                                        sygnal wygenerowany
                                        kanal lewy
                                        kanal prawy

Niestety nie znam angielskiego i nie bardzo wiem co napisali w manualu, nadrabiam wiedza o zasadach pomiarow o czym nigdzie nikt nie pisze. Wszedzie tylko co i gdzie nacisnac a nigdzie dlaczego to nacisnac.

Skomentuj

Czaruję...