Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z pomiarami SW na ASUS Xonar DX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek
    No wlasnie probuje kolege namowic zeby wykonal jakis pomiar porownawczy aby je ocenic, opoznienie czyli latencje wpisuje sie w program ktory to uwzgledni. Ale najpierw musimy miec trzy wykresy:
    sygnal wygenerowany
    kanal lewy
    kanal prawy
    NIe wiem czy jestes obeznany w SW, ale z tego co pamietam rzadko używasz.
    Myslisz że karta z takim opóźnieniem da rade? moze jest gdzies okienko w SW gdzie można uwzględnić to opóźnienie i wtedy pomiar będzie ok ?

Niestety nie znam angielskiego i nie bardzo wiem co napisali w manualu, nadrabiam wiedza o zasadach pomiarow o czym nigdzie nikt nie pisze. Wszedzie tylko co i gdzie nacisnac a nigdzie dlaczego to nacisnac.
    Widzisz każdy chce "szybo szybko" i nawet ze zrozumieniem nie doczyta co i gdzie wcisnac nawet jak jest to pokazane na screenach, zaleta taka że można krotko i treściwie napisać jak coś zrobić, wada ? taka że ludzie kompletnie nie myślą co robią i nie wiedzą co robią, patrzą tylko czy wynik jest taki jak w opisie i wszystko w tym temacie.

Skomentuj

[quote="irek"]
      Zamieszczone przez Rfck
      Karta ma za duże opóźnienie i nic sobie nią nie zmierzysz.
      To ze karta ma opóźnienie to zrozumcie ze to nie problem bo mozna to zredukowac problemem jest jak to zrobić !

No wlasnie probuje kolege namowic zeby wykonal jakis pomiar porownawczy aby je ocenic, opoznienie czyli latencje wpisuje sie w program ktory to uwzgledni. Ale najpierw musimy miec trzy wykresy:
      sygnal wygenerowany
      kanal lewy
      kanal prawy
      Irku ale nie ma problemu moge to pokazać tylko ja nie wiem na jakich ustawieniach ? chcesz to zobaczyć ?
      Na jakiej wysokości mam ustawić sówaki , czy w line-in ma być włączony monitoring czy nie(bo to ma duża różnice) ? jak ma być ustawione Sample Rate na karcie jak i w programie 44.1 khz,48 khz, 96, 192 ?(ma to znaczenie im większe tym latency mniejsze ) ITD ITD ....
      wiec nie pisz tylko ze chcesz zobaczyć, ale napisz jeszcze co chcesz zobaczyć... ??
      a poza tym przecież w pierwszym zdjęciu masz to pokazane

PS w manualu[pdf] Karty dźwiękowej wyczytałem ze sa programy dzięki którym można miedzy innymi zredukować latencje karty ASUS Xonar od 0- ~300ms
      ( manual jest w jezyku angielskim wiec mogę sie też mylić ) podrzucił bym na forum ten manual ale nie wiem jak zapodać plik jako download

Skomentuj

Zamieszczone przez irek

Tak wyglada moj pomiar calej kolumny, ciekawe dlaczego nikt takich nie robi?

http://irek.fratu.pl/files/arn150_arv104.gif
        widze opcję łączenia wykresów "Splice"
        nikt tak nie robi bo nie ma dobrego mica i duzej odgrody do zmierzenia niskich czestotliwości. I nikt nie potrzebuje ich do projektowania zwrotnicy :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
          Myslisz że karta z takim opóźnieniem da rade? moze jest gdzies okienko w SW gdzie można uwzględnić to opóźnienie i wtedy pomiar będzie ok ?
          To jest wlasnie latencja i szkoda ze nie wiesz ze SW ma mozliwosc wpisania czasu latencji. Yoshi w manualu nie napisal i teraz nikt nie wie..

Zamieszczone przez ir0nhide
          Irku ale nie ma problemu moge to pokazać tylko ja nie wiem na jakich ustawieniach ? chcesz to zobaczyć ?
          Na jakiej wysokości mam ustawić sówaki , czy w line-in ma być włączony monitoring czy nie(bo to ma duża różnice) ? jak ma być ustawione Sample Rate na karcie jak i w programie 44.1 khz,48 khz, 96, 192 ?(ma to znaczenie im większe tym latency mniejsze ) ITD ITD ....
          wiec nie pisz tylko ze chcesz zobaczyć, ale napisz jeszcze co chcesz zobaczyć... ??
          a poza tym przecież w pierwszym zdjęciu masz to pokazane
          Kurde widze ze sam musze napisac manuala bo nikt nie kapuje o co z pomiarami chodzi.

PS w manualu[pdf] Karty dźwiękowej wyczytałem ze sa programy dzięki którym można miedzy innymi zredukować latencje karty ASUS Xonar od 0- ~300ms
          SW to robi i wpisujesz mu latencje.
          Zaczales dobrze, tylko po woli konsekwentnie a nie od razu pomiary!
          Pierwszy sinus (bez latencji, wpisz 0), trzy okna, sygnal wygenerowany, kanal lewy i prawy. Ocenimy latencje i poziomy ktore nalezy wyregulowac. Mozna wykonac pulse wtedy poszukamy impulsu i potwierdzimy czasy opoznien. Wpiszemy latencje i powtorzymy wszystko, czasy opoznien powinny sie zredukowac do kilku ms. Gozej bedzie jak latencja bedzie skakac przy kazdym pomiarze.

Tu napisalem cos o ustawienaich sample:
          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...8fa3e88271feb4

Probkowanie karty ustaw na 44khz, teoretycznie wiecej daje wyzsza czestotliwosc ale i tak nic >20khz nie zobaczymy, bo siada mikrofon i na wejsciu karty sa filtry do 20khz.

Zamieszczone przez El_liero
          widze opcję łączenia wykresów "Splice"
          nikt tak nie robi bo nie ma dobrego mica i duzej odgrody do zmierzenia niskich czestotliwości.
          Ja mam dobry mic skalibrowany w pelnym pasmie i moge nawet kalibrowac inne mikrofony.
          Niskie tony mierzy sie w bliskim polu gdzie odbicia sa bez znaczenia, potem laczy sie (splice) oba wykresy. Ja dodatkowo dodalem odpoweidz samego b-r i glosnika zeby ocenic czestotliwosc rezonansowa obudowy i czestotliwosc szczytu b-r.
          Dopiero tak wykonany pomiar moze nam cos powiedziec o pasmie calej kolumny, pozostaje tylko ocena dokladnosci. Wykres jest podobny do tego co robilem na zawodowej aparaturze choc jest kilka znaczacych roznic. Teraz nalezy poglowkowac z czego wynikaja.
          Najwazniejsze w kazdych pomiarach jest nie mierzenie ale ocena dokladnosci! Kazdy kto mial miernictwo wie o co chodzi.

I nikt nie potrzebuje ich do projektowania zwrotnicy :P
          Kiedys nie bylo sprzetu pomiarowego i ludzie tez projektowali swrotki.
          Po zaprojektowaniu zwrotki, slucha sie kolumne i mierzy calosciowe charakterystyki wtedy ocenia sie mozliwosci poprawy. Dopiero wtedy zaczyna sie prawdziwe projektowanie.

Skomentuj

1.irek nareszcie moje myśli zaczynają się pokrywać z tym co przelewasz na txt :)
            zrobiłem tak jak napisałeś i jest GIT choć już wcześniej do tego doszedłem sam chodziło mi głównie o to czy program uwzględni redukcje latency nie wpuszczając do pomiarów przekłamań itd (nie długo zapodam fotki jak mi to wyszło żebyście sprawdzili)
            Fajnie że się obszerniej rozpisałeś ... :mrgreen:
            Dzięki za link do bocznego tematu o semplach tego szukałem :smile: (chętnie przyswoił bym wiedzę w tym temacie jeszcze obszerniej, szukam i czytam, ale ty w miarę możliwości też bądź aktywny :lol: widzę ze masz sporą praktykę z tym za sobą)

2.Zabrałem się też za akustykę pokoju i prosił bym o wasza pomoc czy mam w związku z tym założyć new temat czy pisać w tym ?

Skomentuj

To to sie ciesze ze moj czas nie idzie na marne.

Ustawienie karty to dopiero poczatek, teraz akustyka. Byle sie nie spieszyc.

Celowo ustawiaj kolumne blisko scian tylko po to zeby zobaczyc odbicja, sprobowac je policzyc i skutecznie wytlumic. Wtedy szybko znajdziesz najlepsze miejsce do prawdziwych pomiarow.

Pisz dalej w tym temacie.

Skomentuj

nie mam na razie czasu na pomiary żeby pokazać jak to pomierzyłem ale wkrótce się zmobilizuje.

Co do akustyki o której miałem pisać to na razie chciał bym spytać co zrobić żeby usunąć pogłosy i uciążliwe dudnienia bassu ALE nie w pomieszczeniu odsłuchowym tylko w pokojach sąsiednich np. mam monitory na 13cm głośniczkach i nie mogę za głośno słuchać (nawet na 1/4) bo zaraz walą mi w ściany ludzie mieszkający obok ("ścisz to walenie" mówią ) ale rzeczywiście gdzie ja na gorze (mieszkam na poddaszu) słucham sobie muzyki i brak basu mnie smuci (wiadomo monitorki 13" wooferkach ) to na dole np. (pod moim pokojem ) jest słychać uciążliwe dudnienie itd itp jak usunąć ten problem, czy konkretne bass trapy tu coś pomogą, czy może to wina mieszkania ? a może jeszcze coś innego ?

piszcie - pomagajcie - ratujcie :wink:

Skomentuj

Na dudnienie basu niestety nie ma mocnych :) Masz zbyt duza czulosc sasiadow i tego juz nic nie zmieni.

Skomentuj

jak nie ma mocnych irku? :)
                    musisz wytłumić pomieszczenie, mam na myśli, kup sobie 3 szafy, 2 łóżka, 400 obrazków na ścianę, 3 dywany itp itd. :P
                    albo wymuruj drugą ścianę. Albo...
                    pieprzyć sąsiadów

Skomentuj

jak nie ma mocnych irku? :)
                      musisz wytłumić pomieszczenie, mam na myśli, kup sobie 3 szafy, 2 łóżka, 400 obrazków na ścianę, 3 dywany itp itd. :P
                      albo wymuruj drugą ścianę. Albo...
                      pieprzyć sąsiadów
                      heh na podłodze gruba wykładzina (1cm "gumy" i 2cm materiału) , duża kanapa , fotel , szafa , kredens , ława , łóżko-(45cm wysoki materac (nie powiem dlaczego jest bardzo fajny :cool: )), stolik pod TV , biurko ; pierdółki ,stojaki itd 2 duże obrazy... No i będę robił bas trapy (dla siebie nie dla sąsiadów :grin: ) ale one chyba nic nie pomogą (ze tak powiem im :)) ech no co poradzisz tak to już jest, tylko zastanawiam się jak ja mam suba włączyć :/ :grin:

Chyba skorzystam z rady El_liero - "pieprzyć sąsiadów" :lol:

Skomentuj

"pieprzyć sąsiadów" :lol:
                        Ja wole sasiadki :wink:

Skomentuj

Wydaje mi sie, że sasiedzi chca Ci nie smiało powiedzieć, ZALÓŻ SŁUCHAWKI! :)

Ja mam gluche go sasiada wiec niby mam lepiej, tylko ze on mi przeszkadza sluchajac TV na maksa.

Skomentuj

Nie wiedziałem czy założyć nowy temat czy napisać w tym....
                            postanowiłem jak widać ( z jednej str. dobrze bo prawdopodobnie uniknę w odp. komentarzy typu "zmień kartę dzw." itp )

Posiadam JIG`a dawno go nie używałem ale ostatnio postanowiłem go odpalić.... no i pojawiły się problemy
                            Podczas kalibracji wychodzą "krzaki" - np. gdy robię test impedancji JIG`a:
                            na początku wyskakuje mi okienko (o ile dobrze pamiętam kiedyś go nie było)
                            http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...103d3ca9b.html
                            zamykam je > daje dalej > wpisuje 16Ohm > dalej i wyskakuje mi takie:
                            http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...2dd6a20bd.html
                            Jakieś sugestie ??
                            Dodam że:
                            -Sprawdzałem 4szt. przewodów
                            -Obecnie posiadam 4 karty dzw. w PC:
                            * itegra (wyłaczona w biosie)
                            * w/w ASUS Xonar (na którym to pracuje)
                            * ESS (robi za game port )
                            * dźwięk z k.graf. na wyjściu HDMI
                            (czy może dla tego robią się te kołomyje/ sterowniki k.dzw. się gryzą w SW ?

Nie mam pomysłów jak rozwiązać ten problem dlatego proszę Was o pomoc.
                            Pozdrawiam

Skomentuj

Najpierw musisz skalibrowac jiga POPRAWNIE. Musisz uzyskac wartosc okolo 8ohm oraz niewielka rezystancje szeregowa < 300 mOhm . PIerwszy rysunek ewidentnie pokazuje zla kalibracje Jiga. A drugi jest powodem zlej konfiguracji systemu.

Skomentuj

ir0nhide, czasem SW potrafi zeswirowac i konieczna jest jego reinstalka ( usuniecie folderow oraz wszystkich wpisow w resjestrze ). Dodatkowo musisz byc w 100% pewny, ze zadna aplikacja niz korzysta z karty dzwiekowej tzn. wylaczyc przegladarke, komunikatory itp.

Pierwszy komunikat wyskakuje ze wzgledu na to, ze wklepales do programu bledne i kosmiczne wartosci impedancji Jiga oraz rezystancji szeregowej

Skomentuj

Morał z tego jest taki że: nie wiem w jakiej ty jesteś sytuacji (dlaczego karta na USB) ale jeśli masz możliwość zrezygnować z USB to jak najbardziej szczerze polecam bo się nie opłaca.....
                                  dlatego że pracuję cały czas tylko i wyłącznie na lapku :wink: dlatego potrzebuję usb

Skomentuj

No to z jednej str. fajnie... :smile: ale jeśli chodzi o k.dzw. pod USB no to...koszta... w zależności jeszcze "jakie co dla kogo..."

Rzeczywiście ześwirował JIG albo system (xp) albo i jedno i drugie :smile:

Odpaliłem SW na innym systemie (win7) i przeszedł kalibracje można powiedzieć poprawnie, tak czy siak działa normalnie
                                    Odpaliłem s powrotem XP`ka i odinstalowałem SW usunąłem folder Audua z rejestru
                                    (więcej nic nie znalazłem) Clinerem reg jeszcze wyczyściłem rejestr i uruchomiłem ponownie sys zainstalowałem SW i dalej ma "trzaski" a w preferencjach ma ustawienia z poprzedniej instalacji :mad:
                                    Któryś z kolegów wie może gdzie głębiej siedzi reszta od/po SW ?
                                    Czy muszę format C: i sys na nowo instalować ??

Skomentuj

z Creative Sound Blaster LIVE! 24-bit external USB

jest jakaś dziwna sprawa miałem 3 sztuki i tylko jedna działała i to nie średnio

Skomentuj

aha to beka... i chciej tu wydac kase na dzwiekowke aby pomiary robic... :razz:

Skomentuj

dolphin123, ja mam ten sam problem- laptop. Chociaż mam wejście in. Może coś z tego będzie.
                                          btw: ten SB Live za 80-100zł można by przetestować. To były bardzo dobre korty muzyczne.
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X