Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Bo pewnie niewiele osob przebrnelo przez caly watek "od dechy do dechy"

Skomentuj

W teze którą postawiłem chodzi mi o zjawisko sprężania/rozprężania/opoźniania/wydłużania itp w taki sposób aby uzyskać częstotliwość niższą niż jest to w stanie zrobić głośnik.

---------- Post dodany o 21:37 ---------- Poprzedni post o 21:36 ----------

Może ja źle to rozumuję , nie twierdzę że mam rację, nie jestem ekspertem.

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
        pamiętaj że ta fala ktorej już na początku już nie słyszymy jest jeszcze później tłumiona
        Biłem do tego :) ale faktycznie to mało istotne

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        144 strony wątku i koło się zamokło ... po raz kolejny .
        Nie mnie oceniać czy TL to taki inny BR czy jeszcze inaczej, ja po swoich (jak na razie małych, ale jednak) doświadczeniach słyszę, że TL i BR grają inaczej. Nie powiem, który lepiej. Po prostu inne jest to dolne pasmo :)

Skomentuj

Amatorzy :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Amatorzy :P
            No i to jest argument :P

Skomentuj

A teraz powaznie.

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
              Ach tak ? Nie wiedzialem, ze wkladajac gabke zamiast welny mam inna obudowe... znaczy to, ze mam w domu obudowy AClosed ? Litosci
              Nie interesuja mnie inne obudowy, pisze wylacznie o TL.

Litosci Zgodnie z tym co napisales genialne ATL to po prostu inaczej wytlumiony TL.
              Tu nie ma zadnej genialnosci, po prostu firma PMC sama nazwala swoje twory jako ATL, poniewaz dziala nieco odmiennie, od tradycyjnej TL. Ja uzywam tego zwrotu dla uproszczenia, tylko trzeba pamietac, ze to znak/nazwa zatrzezona.

Cos tu smierdzi mitologia Panie Pogromco Mitow Ale lecimy dalej... "Inne odpowiedzi czestotliwosci, inne impedancje, inne wytrzymalosci mocowe" - jesli te parametry definiuja rodzaj obudowy, to ja Ci przedstawie kilkaset rodzajow obudowy b-r: Ab-r, Bb-r, Cb-r, Db-r... itd. Nawet sobie nie wobrazasz jak zarabista bedzie Zb-r jak do niej dojde. Przy niej zwykly b-r to mrzonka ! A jak zaczne dodawac jeszcze potem cyfry... masakra !
              Jeszcze raz: nie interesuja mnie inne obudowy, skupiam sie na TL. Tak, chocby impedancja roznia sie obudowy ATL od TL. Wynika to ze sposobu tlumienia tunelu, a co z tym idzie jego pewnych wlasciwosci.

Jedyne co je laczy to rezonans cwiercfalowy ? Dobrze, ze o tym wspomniales, bo zeby go uzykac, to dlugosc tunelu z punktu widzenia predkosci rozchodzenia sie dzwieku musi byc SCISLE okreslona... inaczej ow rezonans nie wystapi.
              Wbrew pozorom nie musi byc tak scisle okreslona. Chyba, ze interesuja Cie falowody bez zadnego tlumienia i zamierzasz idealnie je dostroic. Jakbys projektowal organy to fakt, precyzna jest konieczna, ale przy kolumnach glosnikowych to takiej precyzji nie trzeba.

No to zreasumujmy: Mamy linie transmisyjne o takim samym rezonansie cwiercfalowym. Wyjmijmy z nich wytlumienie i wskazmy ktora z nich jest linia ATL, a ktora linia TL... umowmy sie: falowod do falowod i bez wzgledu na to jak go nazwiesz i wytlumisz to nadal bedzie po prostu falowod, w ktorym wystepuja sciscle okreslone zjawiska fizyczne. A wlasnie dlatego, ze falowod to falowod, wiec TL to TL bez wzgledu jak sobie go nazwiesz. Lepiej lub gorzej zaprojektowany, lepiej lub gorzej wytlumiony ale jest to nadal TL.
              Oczywiscie, ze tak, kto mowi, ze jest inaczej? Jedyna roznica na "korzysc" ATL jest to, ze dostajemy jeszcze cos ekstra, a zeby to dostac, trzeba dokladnie dopracowac sposob tlumienia.

ATL to marketingowe bekniecie, ktore Ty wciagnales najwyrazniej w pluca i wstrzymales oddech
              Daruj sobie takie teksty. Za stary jestem na jaranie sie makretingowym gadaniem. Dla mnie tam nie ma nic Advanced, i to co oni osiagaja w swoich obudowach - ja mam to samo, a jak chce to i lepiej.

Na potrzeby argumentu przytocze jeszcze jeden cytat:
              Cytat Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Tunel ma okreslona pojemnosc i mase powietrza, membrana moze byc mala, ale jesli wzbudnik wprawia w ruch te mase powietrza(...)
              ... to mamy piekna definicje rezonatora Helmholtza, a zatem obudowy b-r. Cos sie komus tu miesza
              Z definicji rezonatora helmlotza wynika, ze aby taki rezonans mogl zaistniec potrzebna jest jakas pojemnosc komory i masa drgajaca w tunelu. Pytanie za 100 punktow ( ktore juz maglowalem, ale co tam ) brzmi : Jesli umiescimy glosnik w prostej rurze dlugosci 1m, to w ktorym miejscu znajduje sie komora z pojemnoscia oraz w ktorym miejscu znajduje sie port z drgajaca masa powietrza? Jesli sie znajduje, to gdzie i jak obliczyc rezonans oraz pojemnosci komory i powietrza w tunelu.

Musisz mi to koniecznie fizycznie wyjasnic, bo jak dla mnie hamowanie = tlumienie, a zatem logicznym nastepstwem: zmniejszenie efektywnosci ! Blagam wyjasnij mi jakim cudem powietrze ma wieksza mase w otoczeniu gabki niz gdy jej nie ma. Jak do tej pory uwazalem, ze masa powietrza zalezy od trzech prostych wielkosci: cisnienia, objetosci i temperatury (p, v i t - gdybys nie zauwazyl to jest to wstep do termodynamiki, a dokladniej wstep do definicji rownania stanu gazu doskonalego). Nie wiem czy zauwazyles ale obalasz tu podstawy fizyki.
              Niestety wychodzi tutaj nieznajomosc tematu TL, ale juz tlumacze. Zasadnicza roznica miedzy gabka, a welna jest w strukturze obu tych materialow. Wytlumiajac tunel welna napotykamy na podstawowy problem umocowania tego materialu. W dawnych czasach stosowano gwozdzie, na ktorych wrecz zaplatano welne, aby uniemozliwic jej przesuniecie. Zwykle wrzucenie welny do tunelu nastrecza mase problemow. Z czasem material osiada, zmienia swoja gestosc w okreslonych miejscach i to co najgorsze - rusza sie pracy glosnika. Slup powietrza, o okreslonej masie, pobudzany do drgania przez glosnik na nasze nieszczescie ciagnie za soba welne. Wlasnie przez ten element calkowita masa ruchoma wzrasta, a glosnik musi sobie z tym radzic. Jesli ktos nie rozumie jak powazny jest to problem, to moge rzucic film, obracujacy jak mocno porusza sie material tlumiacy w tunelu. To nie jest lamanie praw fizyki, ale wlasnie prawa fizyki, ktore jednoznacznie mowia o masie dodanej, ktora wg mnie jest zbyt duzym obciazeniem glosnika. Stosujac gabke zachodzi dokladnie taki sam cykl zwiekszenie calkowitej masy ruchomej, jednak dla oka jest on niezauwazalny. Stala kompresja i dekompresja powietrza w tunelu oraz jego czesc uwieziona w porach gabki, pociaga za soba czesc mase materialu tlumiacego. Tu nie chodzi o zmniejszanie predkosci dzwieku, bo tego prawie nie da sie zrobic, jest bardzo malo zauwazalne. Dzieki temu, ze tunele z gabka maja duzy przeswit, a gabka pozwala na "przechwycenie" uwiezionego w niej powietrza, dostajemy wlasnie wieksza mase ruchoma slupa powietrza. Jesli teraz glosnik bedzie mial odpowiednie parametry, to mozemy dzieki temu znacznie "przeciagnac" pasmo basu w dol, niz wynikaloby to z rezonansu cwiercfalowego.
              Wszystko to mam w pomiarach i moge w kazdej chwili to udowodnic.

pamiętaj że ta fala ktorej już na początku już nie słyszymy jest jeszcze później tłumiona
              I wlasnie po to stosuje sie tunele z gabka, zeby jej nie stracic.

---------- Post dodany o 22:42 ---------- Poprzedni post o 22:33 ----------

Zamieszczone przez drugimarcin Zobacz posta
              Z tym 0,8 Sd chyba sie nie zrozumielismy, bo to byl skrot myslowy (nie wyrazilem sie precyzyjnie), chodzilo mi oczywiscie o sume pary glosnikow czyli 1,6 pojedynczego glosnika. Zakladajac 15stki ktore za nisko i tak nie zejda zeby duzo dmuchac. chyba sie wezme przy weekendzie za Arte i sprobuje zmierzyc parametry woofera z moich starych Bowersow, jak sie nie zdyskwalifikuja same to moze nastapi zmiana koncepcji co do nich i potestuje je w TL. Nie daje mi spokoju linia odkad posluchalem DB1i i niestety za daleko mam zeby posluchac innych modeli.
              W obudowach monitorowych jest bardzo male pole manewru, ale w podlogowkach to mozna poszalec. Wiec spokojnie mozna zrobic prototyp z regulowanym otworem, offsetem i dlugoscia :)
              Charki się sumują ale wg mnie jest to fala z przedniej części membrany wzmocniona ćwiartką z tylniej części wypromieniowanej przez tunel. Dalej częstotliwość graniczna przenoszona przez głośnik, powiedzmy Fs, jest w tym samym miejscu jedynie spadek jest mniejszy (przez wzmocnienie tunelem) i ogólnie mówiąc -3db jest trochę na niższej częstotliwości. Wytłumienie jest po to aby pozbyć się rezonansów ktore mają negatywny wpływ na ten pierwszy i resztę pasma.
              W TL niejako problemem jest kolejny rezonans polfalowy. Nie daje on odciezenia glosnika, ale jest w pelni zgodny fazowo z glosnikiem. Efekt jest taki, ze najpierw przejmuje prace rezonans cwiercfalowy, nastepnie przechodzi do pracy glosnik i nagle dodaje sie do tego jeszcze to samo z tunelu. Troche tak jakbysmy mieli dodatkowy glosnik po prostu wiekszy spl. Ale co z tego jak dalej sa antyrezonanse przez ktore charka jest zaburzona i nierowna. Teraz mozna sie z tym pogodzic i miec dziure w pasmie powiedzmy 150-250 ( jak PMC ) plus dodatkowa szote w pasmie powyzej 500hz, albo kombinujesz jak oslabic rezonans polfalowy i kolejne harmoniczne tak aby zostal tylko rezonans cwiercfalowy. Czyli co? trzeba naladowac welny do srodka ( rezonanse i tak beda ), spadnie wytrzymalosc mocowa, spadnie efektywnosc portu, ale charka bedzie w miare rowna.
              Jak ktos juz troche TL podlubal, to wie, ze prawie niemozliwe jest pogodzenie duzej efektywnosci z portu ( co za tym idzie odciazenia glosnika ) i malych rezonansow harmonicznych. Mi sie to udalo pogodzic, mozna tak powiedziec :) I to w monitorze!

Skomentuj

Teraz mozna sie z tym pogodzic i miec dziure w pasmie powiedzmy 150-250 ( jak PMC ) plus dodatkowa szote w pasmie powyzej 500hz
                Chyba że będzie to głośnik tylko do najniższych częstotliwości odcinany w okolicy 150-250 np. 2 rzędem? Ma sens? w takim przypadku wszstko powyżej 300-400hz powinno byś niesłyszalne.

Skomentuj

Pytanie za 100 punktow ( ktore juz maglowalem, ale co tam ) brzmi : Jesli umiescimy glosnik w prostej rurze dlugosci 1m, to w ktorym miejscu znajduje sie komora z pojemnoscia oraz w ktorym miejscu znajduje sie port z drgajaca masa powietrza? Jesli sie znajduje, to gdzie i jak obliczyc rezonans oraz pojemnosci komory i powietrza w tunelu.
                  Tak proste pytanie i az 100 punktow ? Odp.: rezonans rurowy :) (faktycznie moj blad)

Tu nie ma zadnej genialnosci, po prostu firma PMC sama nazwala swoje twory jako ATL, poniewaz dziala nieco odmiennie, od tradycyjnej TL. Ja uzywam tego zwrotu dla uproszczenia, tylko trzeba pamietac, ze to znak/nazwa zatrzezona.
                  Umowmy sie: ATL dziala dokladnie tak samo jak TL bo to jest TL ! Naprawde wierzysz w odmiennosc ich dzialania ?

Daruj sobie takie teksty. Za stary jestem na jaranie sie makretingowym gadaniem. Dla mnie tam nie ma nic Advanced, i to co oni osiagaja w swoich obudowach - ja mam to samo, a jak chce to i lepiej.
                  Wybacz mi ten tekst ale nie moglem sie powstrzymac, bo jak sam piszesz osiagasz lepsze efekty, a mimo to holdujesz durnym nazwom... to takie troche... hm... niekonsekwentne (zeby nie napisac: dziwaczne), nie sadzisz ? Wszak slowo "Advanced" zobowiazuje

zeby to dostac, trzeba dokladnie dopracowac sposob tlumienia.
                  Kazdy swiadomy konstruktor to czyni i nadal ma po prostu TL.

Niestety wychodzi tutaj nieznajomosc tematu TL, ale juz tlumacze. Zasadnicza roznica miedzy gabka, a welna jest w strukturze obu tych materialow. Wytlumiajac tunel welna napotykamy na podstawowy problem umocowania tego materialu. W dawnych czasach stosowano gwozdzie, na ktorych wrecz zaplatano welne, aby uniemozliwic jej przesuniecie. Zwykle wrzucenie welny do tunelu nastrecza mase problemow. Z czasem material osiada, zmienia swoja gestosc w okreslonych miejscach i to co najgorsze - rusza sie pracy glosnika. Slup powietrza, o okreslonej masie, pobudzany do drgania przez glosnik na nasze nieszczescie ciagnie za soba welne. Wlasnie przez ten element calkowita masa ruchoma wzrasta, a glosnik musi sobie z tym radzic. Jesli ktos nie rozumie jak powazny jest to problem, to moge rzucic film, obracujacy jak mocno porusza sie material tlumiacy w tunelu. To nie jest lamanie praw fizyki, ale wlasnie prawa fizyki, ktore jednoznacznie mowia o masie dodanej, ktora wg mnie jest zbyt duzym obciazeniem glosnika. Stosujac gabke zachodzi dokladnie taki sam cykl zwiekszenie calkowitej masy ruchomej, jednak dla oka jest on niezauwazalny. Stala kompresja i dekompresja powietrza w tunelu oraz jego czesc uwieziona w porach gabki, pociaga za soba czesc mase materialu tlumiacego. Tu nie chodzi o zmniejszanie predkosci dzwieku, bo tego prawie nie da sie zrobic, jest bardzo malo zauwazalne. Dzieki temu, ze tunele z gabka maja duzy przeswit, a gabka pozwala na "przechwycenie" uwiezionego w niej powietrza, dostajemy wlasnie wieksza mase ruchoma slupa powietrza. Jesli teraz glosnik bedzie mial odpowiednie parametry, to mozemy dzieki temu znacznie "przeciagnac" pasmo basu w dol, niz wynikaloby to z rezonansu cwiercfalowego.
                  Wszystko to mam w pomiarach i moge w kazdej chwili to udowodnic.
                  Z ta nieznajomoscia tematu to bym sie tak nie zapedzal. Clou problemu w tym, ze wprowadzasz innych w blad swoimi nieprecyzyjnymi wypowiedziami, a ja Ci to wytknalem... marna to podstawa zeby mi zarzucac nieznajomosc tematu. Ale do sedna: Powyzsze sie zgadza w 99% (1% bo nie dostajemy wiekszej masy ruchomej slupa powietrza, tylko po prostu wieksza mase ruchoma), ale dodajmy do tego, ze tak czy owak (bez wzgledu na rodzaj materialu) mamy do czynienia ze zjawiskiem nieporzadanym czyli tarciem w materiale tlumiacym, ktore to zmniejsza amplitude rezonansu. Do tego zapomniales dodac, ze mamy do czynienia takze z podatnoscia materialu tlumiacego, ktora takze nie pozostaje bez wplywu na wynikowa czestotliwosc rezonansu.

No :) I teraz juz sie rozumiemy

P.S. A mniej obeznani z tematem maja wszystko nalezycie wyluszczone.
                  Last edited by Q; 11.02.2014, 23:01.

Skomentuj

Chyba że będzie to głośnik tylko do najniższych częstotliwości odcinany w okolicy 150-250 np. 2 rzędem? Ma sens? w takim przypadku wszstko powyżej 300-400hz powinno byś niesłyszalne.
                    Jasne, trojdroznosc rozwiazuje mase problemow z TL, mozna sobie pofolgowac i naprawde duzo zrobic:) Moim zdaniem jednym z najtrudniejszych tematow to monitor 2way z tunelem na przedniej sciance.

Umowmy sie: ATL dziala dokladnie tak samo jak TL bo to jest TL ! Naprawde wierzysz w odmiennosc ich dzialania ?
                    Dziala do pewnego momentu, momentu rezonansu cwiercfalowego, ponizej dziala juz "magia" :) udowodnic pomiarkami?

Wybacz mi ten tekst ale nie moglem sie powstrzymac, bo jak sam piszesz osiagasz lepsze efekty, a mimo to holdujesz durnym nazwom... to takie troche... hm... niekonsekwentne (zeby nie napisac: dziwaczne), nie sadzisz ? Wszak slowo "Advanced" zobowiazuje
                    Pisze tak tylko dla uproszczenia, poniewazm dla mnie ATL i TL to dwie, inne linie transmisyjne, o roznych wlasciwosciach :) A ze moje lepsze? To moze nazwe je SATL Super Advanced Transsmision Line :)

Kazdy swiadomy konstruktor to czyni i nadal ma po prostu TL.
                    No, a ilu jest tu swiadomych konstruktorow TL? Osmiele sie powiedziec, ze zaden, lacznie ze mna, bo ciagle w tym temacie ucze sie czegos nowego.

Powyzsze sie zgadza w 99% (1% bo nie dostajemy wiekszej masy ruchomej slupa powietrza, tylko po prostu wieksza mase ruchoma)
                    To taki skrot myslowy, pisany na szybko, malo precyzyjny.

ale dodajmy do tego, ze tak czy owak (bez wzgledu na rodzaj materialu) mamy do czynienia ze zjawiskiem nieporzadanym czyli tarciem w materiale tlumiacym, ktore to zmniejsza amplitude rezonansu.
                    Oczywiscie, ze tak. Dlatego kluczem jest osiagniecie maksymalnej efektywnosci portu, przy najlepiej tlumionych rezonansach.

Do tego zapomniales dodac, ze mamy do czynienia takze z podatnoscia materialu tlumiacego, ktora takze nie pozostaje bez wplywu na wynikowa czestotliwosc rezonansu.
                    Po moich testach raczej bym powiedzial, ze nie jest to az tak istotna sprawa. Dla klasycznej TL najwiecej liczy sie objetosc i masa materialu tlumiacego. Gabka i welna moze dzialac tak samo, do pewnego momentu, ale po przekroczeniu roznice struktury materialu daja o sobie znac.

No I teraz juz sie rozumiemy

P.S. A mniej obeznani z tematem maja wszystko nalezycie wyluszczone.
                    Cieszy mnie to :)

Skomentuj

Można w jakiś sposób odnieść zjawiska akustyczne stosowane w adaptacji pomieszczeń do tych zachodzących w obudowie typu TL? Rezonator membranowy który można znaleźć na stronie BBC np lub rozpraszacz Schroedera? Helmholtza się stosuje w paru liniach PMC.

Skomentuj

Helmholtza się stosuje w paru liniach PMC.
                        W ktorych?

Skomentuj

Mój błąd, jak oglądałem przekroje to mi się wydawało że komory w np. GB1 to nie tylko zakręt, pamięć szwankuje :)

Skomentuj

Maly update do postu http://diyaudio.pl/showthread.php/13...l=1#post389809

W tunelu upchalem kawalki gabki, troche byle jak ale efekt widac ( mierzylem pod innym wzmakiem, wiec skala dB troche sie przesunela )

Tak jak sie spodziewalem, efektywnosc na samym dole basu skoczyla w gore. Co ciekawe duze podobienstwo z Leonardem. Czyzby nowy modul tlumienia w Leonardzie lepiej przewidywal gabke niz typowe tlumienie? Oczywiscie sa rozbieznosci ale wyglada podobnie.
                            Pasmo uzyteczne prawie do 20hz z glosnika, ktoremu dalego do subwoofera. Nie zmienia to jednak faktu, ze taki tunel uwazam, za dosc kiepski, ale moze w PMC wiedza lepiej...

Skomentuj

Zejscie wyglada niesamowicie jak dla takiego malego glosnika, jak robiles ten pomiar na ile bedzie on wiarygodny?

P.S. niedawno sie dowiedzialem, ze to 10 km ode mnie tluka te Beymy

Skomentuj

Te beyma ma spoko basik, ale ta obudowa jest kopia PMC FB1, ktora jest nieodpowiednia dla tego przetwornika. Pomiar jest robiony sinusem w bliskim polu i wiarygodnosc jest bardzo wysoka.

Generalnie beymy z serii studio to juz stare konstrukcyjnie glosniki, szkoda ze jeszcze nie odswiezyli tej serii, ale nawet pomimo to sa dosc ciekawe.

---------- Post dodany o 16:10 ---------- Poprzedni post o 15:33 ----------

P.S. niedawno sie dowiedzialem, ze to 10 km ode mnie tluka te Beymy
                                W Valencji siedzisz? :)
                                Jak chcesz zbudowac cos na wzor DB1 albo nowych Twenty 21, to Beyma 5MP60N do tego sie nadaje. Ten maluch basuje jak oszalaly, jest potencjal!

Skomentuj

W weekend zbijam tą skrzynkę na dwóch tonsilach:

Last edited by Marios; 14.02.2014, 12:36.

Skomentuj

Jak robisz sumowanie pomiarow zeby miec wiarygodny wynik, bierzesz jakas poprawke na rozsuniecie portu i glosnika?
                                    Mniejsza Beyma jakos mi nie podchodzi, po pierwsze cena... dosc blisko wielu sprawdzonych glosnikow np. ca15 od seasa, po drugie ten brzydki kosz, do pomalowania na poczatek zeby nie swiecil i dodatkowa robote przy frezowaniu, musialbym wiedziec ze gra swietnie zeby sie na nia pokusic. Testowales ja? poza basowaniem da sie z niej wycisnac ladna srednice?
                                    Jak bede skladal jakas linie to zdecydowanie podlogowa, czyli GB lub FB, a wlasciwie chcialbym przetestowac uklad MTM jak juz wspominalem wczesniej. Z Leonarda przy tunelu 150-160 cm dla pary 15stek wychodzilo mi ze przy standardowym rozsunieciu jakie daje uklad MTM moglyby sie ladnie wyrownac dolki i gorki. Przecwiczylbym ta Beyme co masz ale w moich 21 metrach to obawiam sie ze to szukanie problemow z modami pomieszczenia.

Marios czekam az sie podzielisz wrazeniami.

Skomentuj

Jak robisz sumowanie pomiarow zeby miec wiarygodny wynik, bierzesz jakas poprawke na rozsuniecie portu i glosnika?
                                      Nie da sie wprowadzic takiej poprawki.

Mniejsza Beyma jakos mi nie podchodzi, po pierwsze cena... dosc blisko wielu sprawdzonych glosnikow np. ca15 od seasa, po drugie ten brzydki kosz, do pomalowania na poczatek zeby nie swiecil i dodatkowa robote przy frezowaniu, musialbym wiedziec ze gra swietnie zeby sie na nia pokusic. Testowales ja? poza basowaniem da sie z niej wycisnac ladna srednice?
                                      Cena malej beymy znowu skoczyla i faktycznie w tym zakresie juz mozna cos wybierac. Kosz to kwestia gustu, najlepiej pasuje do niej tweeter beymy t2010 ale to trudny glosnik w aplikacji. Srednica Beymy jest ok, dosc typowa dla polipropylenow, albo sie lubi albo nie :)

Jak bede skladal jakas linie to zdecydowanie podlogowa, czyli GB lub FB, a wlasciwie chcialbym przetestowac uklad MTM jak juz wspominalem wczesniej. Z Leonarda przy tunelu 150-160 cm dla pary 15stek wychodzilo mi ze przy standardowym rozsunieciu jakie daje uklad MTM moglyby sie ladnie wyrownac dolki i gorki. Przecwiczylbym ta Beyme co masz ale w moich 21 metrach to obawiam sie ze to szukanie problemow z modami pomieszczenia.
                                      U mnie mam niecale 16 metrow i wieksza beyma daje sobie rade. Taki naturalny i troszke cieply dzwiek z solidna podstawa basowa.

Skomentuj

bierzesz jakas poprawke na rozsuniecie portu i glosnika?
                                        Odległość portu, głośników i offsetu na początek będzie podobna. Mam zamiar pobawić się pojemnością komory przed portem i zobaczyć jaki będzie miała wpływ na przebieg.

Skomentuj

Nowy tunel mial mnie czyms zaskoczyc i zaskoczyl szkoda ze dziurami w pasmie Zmienie jutro jego ulozenie i pobawie sie offsetem na pustym tunelu zeby znalezc optymalne polozenie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X