Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na Eminence Kappa 15 LFA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na Eminence Kappa 15 LFA

Witam,

Kupilem sobie dzisiaj w.w glosnik z zamiariem zrobienia subwoofera.Nie mam kompletnie pojecia jak ma wygladac skrzynia do niego (Typ oraz wymiary).
    Najlepiej zeby byl jak najprostszy w budowie bo na skomplikowanych labiryntach sie po prostu nie znam.Sub bedzie aktywny, zasilany tymczasowo przez panel Celestiona z okolo 120W Rms.
    Czym wytlumic obudowe, wykleic tzw. piramidkami?

To bedzie gralo w pokoju 25m2. :oops:

P.S
    Głośnik jest nowy ze sklepu ale naciskając lekko na środek membrany (zeby nie zgiac cewki) słyszę takie jakby klikanie, czy to normalne ?

Na stronie eminence masz podana obudowe do tego glosnika. Glosnik spoko ale chyba nie na typowy subwoofer. Rezonans ma dosc wysoki.

Skomentuj

Hmm, a specjalnie szukalem głośnika na sub a ten wydawal mi się najodpowiedniejszy z tego co mieli w sklepie bo przenosi od 38hz a inne od 40hz i więcej.

Skomentuj

No super zejscia to to miec nie bedzie, ale przy odpowiednim wzmaku kopac w klate bedzie niemilosiernie.

Skomentuj

Na suba to eminence kappa pro LF ("LF" oznacza że właśnie nadaje się na suba). Pokaż dokładnie jaki masz głośnik.

Obudowa około 120L strojona na 40-45Hz.

Skomentuj

Mieli w sklepie wersje pro, cholera, nie popatrzylem wlasnie byl moze 40zl drozszy! :twisted:

Chodzi o tak glosnik, tam wlasnie kupywalem:
            http://allegro.pl/item868302595_emin...esjonalny.html

Przyznam ze buduje tego suba czysto z ciekawości i dla frajdy i żeby wspomógł trochę moje elektrostaty, bo 120W Celestion sie po prostu gubił, a wolę z mocnym kopnięciem i rezerwą, sąsiadów nie mam, więc wiadomo :)
            Tak sobie potem myślałem czy by nie kupić wzmacniacza AB international 600LX, miałem go kiedyś i sprzedałem, miał 2x425W @ 4Ohm i 1x750W w mostku, pobór mocy max.1200W.A tanie są.
            Przegladalem .pdf ze strony eminence i nie wiele mi to mówi, kurcze najlepiej gdybym widział schemat tej obudowy ze wszystkimi wymiarami.

[ Dodano: 2009-12-29, 10:24 ]
            Panowie, mam wrazenie ze glosnik jest uszkodzony, po nacisneciu na srodek membrany slychac skrzypienie/klikanie, tak ma byc ? Cos jakby byl zablokowany....

Skomentuj

Zamieszczone przez czolgista778
              Panowie, mam wrazenie ze glosnik jest uszkodzony, po nacisneciu na srodek membrany slychac skrzypienie/klikanie, tak ma byc ? Cos jakby byl zablokowany....
              Podłącz do wzmaka bez obudowy ale nie dawaj za głośno i będziesz wiedział czy uszkodzony.

Skomentuj

http://www.youtube.com/watch?v=bfKaj6me6v4

obraz kiepski ale slychac o co chodzi.Glosnik nie ma uszkodzen mechanicznych ani zadnych sladow montazu

Skomentuj

czolgista778, na moje ucho to cewka trze

Skomentuj

czolgista778, palcem to mozesz.. podepnij to pod wzmacniacz i posc np 10-50Hz

Skomentuj

Pisalem tez na innym forum i pokazalem im ten filmik, dostalem odpowiedz ze na 100% jest uszkodzony, cewka trze o magnes, jade jutro do sprzedawcy wymieniam powiedzial ze nie ma problemu z wymiana na nowy, wezme teraz chyba i doplace do wersji PRO bo jest tylko 50zl drozsza i sprawdze na miejscu bo nie moge ryzykowac bo nie mieszkam w polsce a jak wroce i sie okaze ze jest uszkodzony to utopie pieniadze.

Skomentuj

Może i jest to ocieranie cewki ale pierwszy raz spotykam się z takim dźwiękiem. Najpierw podłącz głośnik do wzmacniacza,jeśli będzie trzeszczał to odeślij go z powrotem i poproś o wersję PRO.

Tak wygląda ta wersja:

Skomentuj

He, he jakość blaszaków eminence oraz celestionów made in china juz dawno została określona jako marna.
                          No ale zawsz to eminence! :lo :oops:

Skrzypienie w tym głośniku jest najprawdopodobniej efektem "przełamywania się resora dolnego". Przy niskich poziomach będzie bardzo w kur.. ał ale na dużych będzie odsunięty nawet na 40 db więc nie będzie już żle. Na wykresie impedancji dokładnie zobaczysz (jak masz czym pomierzyć) efekt tego skrzypienia w postaci piku z reguły okolicach 500 -800 hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tran
                            He, he jakość blaszaków eminence oraz celestionów made in china juz dawno została określona jako marna.
                            No ale zawsz to eminence! :lo :oops:
                            No nie wiem czy tak marna,taka blaszana delta 15" jest lepsza do kolumn pełnopasmowych niż [b]aluminiowy[b/] STX. Tak samo blaszany no name jest lepszy od aluminiowego GDN-46-1200 a kosztuje tylko 200zł :lol: Więc o blaszakach nic nie mów skoro są lepsze od niektórych aluminiowców.

Tran,udowodnij że blaszaki celestiona są marne Jestem ciekaw jak to zrobisz,jak wytłumaczysz to że w większości paczek gitarowych siedzą celestiony :wink:

Skomentuj

Ehh, do domu to raczej nie ma wielkiej roznicy czy to bedzie aluminium czy blaszak bo nawet sie podejrzewam porzadnie nie rozbuja.

Skomentuj

mraian Ty chyba już jesteś w stanie choroby. :o Ty znowu o STX . A problem dotyczy pierdzenia głośników eminence! :oops:

Skomentuj

Zamieszczone przez Tran
                                  jakość blaszaków eminence oraz celestionów made in china ...
                                  [b]Tran[b/],Ja dobrze wiem do czego pijesz,jednak czego byś nie napisał to i tak eminence i celestion będzie lepszy od STX-a,i każdy kto się zna to potwierdzi. Więc przestań pisać głupoty bo nawet w lepszych firmach niż wymienione zdarzają się wpadki.

Skomentuj

Glosnik wymieniony, ten jest dobry :)
                                    Wziąłem ten http://allegro.pl/item862681943_emin...z_nowy_pl.html

Foto sie zgadza ale ciekaw mnie dlaczego w aukcji pisze "LFA" a na moim "LF2" czy to to samo?

I jeszcze jedno: Jaką obudowę zastosować, zamkniętą czy BR ?

Skomentuj

Oczywiście że BR. A z tymi oznaczeniami to nie pamiętam.

[ Dodano: 2009-12-30, 14:43 ]
                                      To jest jakaś druga wersja.

Skomentuj

Znalazlem temat na elektrodzie gdzie ktos zrobil suba wlasnie na tym glosniku i zestroił na 50Hz , czy to aby nie za dużo ??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X