Jeśli masz go słuchać w domu to ja radzę między 40-45Hz...estrada rządzi się innymi prawami.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subwoofer na Eminence Kappa 15 LFA
Collapse
X
-
MDF jest w takiej samej cenie co sklejka,bynajmniej u nas,więc rób ze sklejki np. 14mm i do tego w środku zrób wzmocnienia,mogą być z tej samej sklejki.
W estradowych paczkach dają br szczelinowe z racji większego ciśnienia w szczelinie,rura z tandetnego cienkiego plastiku zawsze będzie gorsza od masywnego,sztywnego kanału z płyty. Zauważ że w paczkach 2x18" nie masz rur tylko br szczelinowy,dlatego że lepiej dać jedną szczelinę niż 6 rur. No i "dizajn" też robi swoje.
Skomentuj
-
Hmm, według danych które mam, B-R ma 15cm, ale to jest do strojenia na 50hz.Coś cieńko mi idzie z tym WinISD, a tutorial czytałem, mógłby ktoś podpowiedzieć ile cm powinien mieć b-r żeby wyszło 42Hz ? Dodam, że bass reflex ma 45cm szerokości.
Podam linka do tematu,dalej jest plik tekstowy z wymiarami.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...pa+%2Bsub&sid=
Skomentuj
-
Sub strojony nisko np. na 35-40Hz zejdzie niżej,tzn. zejdzie tak samo jak sub strojony na 50Hz tyle że te niższe rejestry będą bardziej słyszalne. Minusem jest to że będzie bardziej mulił. Za to sub strojony na np. 50Hz mniej muli i ma większy wykop,za to niższe rejestry są mniej słyszalne. Dlatego przeważnie suby stroi się na 45Hz po środku tych strojeń.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marianNo nie wiem czy tak marna,taka blaszana delta 15" jest lepsza do kolumn pełnopasmowych niż [b]aluminiowy[b/] STX. Tak samo blaszany no name jest lepszy od aluminiowego GDN-46-1200 a kosztuje tylko 200zł :lol: Więc o blaszakach nic nie mów skoro są lepsze od niektórych aluminiowców.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takeroCo to za no name ? :P
No name jak no name,nie wiadomo co to ale za to wiadomo gdzie go dostać :) poszło na PW :wink:
Zamieszczone przez czolgista778Oglądał ktoś może ten temat na elektrodzie ? Widać tam wyraźnie że przednia ścianka jest wpuszczona głębiej, chyba coś koło 1cm.
Jak to wytłumić ? Mam w domu jeszcze trochę watoliny i piramidek.
Skomentuj
-
U nas grają pod QSA NX 5.1 i nic nie słychać,tak samo jak grały pod dapem 2000,żadnego pukania nie było słychać.
Ostatnio sprzedałem GDN-46-1200 i gość do mnie napisał że mu stuka :???: odpisałem mu że u mnie nic takiego nie wystąpiło (a głośnik był nowy,był tylko kilka razy włączany). Napisał do STX-a i w odpowiedzi dostał że głośnik musi być podpięty pod mocniejszy wzmacniacz :neutral: Gość podłączył pod mocniejszy i przestało stukać :neutral: Dodam tylko tyle że ten wzmacniacz pod który on na początku podpinał nie miał 50 czy 100W ale kilkaset. Pod tyle samo podłączałem go wcześniej i nic nie słyszałem.
Ktoś to może wyjaśnić? Ja pierwszy raz z czymś takim się spotykam...tak samo jak wypowiedź:
Zamieszczone przez Tran
Skrzypienie w tym głośniku jest najprawdopodobniej efektem "przełamywania się resora dolnego". Przy niskich poziomach będzie bardzo w kur.. ał ale na dużych będzie odsunięty nawet na 40 db więc nie będzie już żle. Na wykresie impedancji dokładnie zobaczysz (jak masz czym pomierzyć) efekt tego skrzypienia w postaci piku z reguły okolicach 500 -800 hz.
Skomentuj
Skomentuj