Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na Eminence Kappa 15 LFA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeśli masz go słuchać w domu to ja radzę między 40-45Hz...estrada rządzi się innymi prawami.

Skomentuj

Podsumujmy:

Obudowa około 110-120L
      Bass Reflex
      Cięcie około 42Hz.

Tylko że pobrałem z taamtego tematu gotowy plik z wymiarami obudowy, tyle że tam była na 50Hz, co mam zrobić żeby wyszło 42Hz ?

Skomentuj

Wydłużyć tunel a o ile to powie Ci program winisd. Pamiętaj że to tylko symulator :)

Skomentuj

Cięcie około 42Hz.
          nie ciecie a strojenie.

Skomentuj

Czyli zrobic obudowe na podstawie danych ktore mam i potem pobawić się z b-r.
            MDF 18mm by się nadał ? Jak to jest że w tego typu subach dają kwadratowe b-r a nie po prostu rurę.

Skomentuj

MDF jest w takiej samej cenie co sklejka,bynajmniej u nas,więc rób ze sklejki np. 14mm i do tego w środku zrób wzmocnienia,mogą być z tej samej sklejki.

W estradowych paczkach dają br szczelinowe z racji większego ciśnienia w szczelinie,rura z tandetnego cienkiego plastiku zawsze będzie gorsza od masywnego,sztywnego kanału z płyty. Zauważ że w paczkach 2x18" nie masz rur tylko br szczelinowy,dlatego że lepiej dać jedną szczelinę niż 6 rur. No i "dizajn" też robi swoje.

Skomentuj

Hmm, według danych które mam, B-R ma 15cm, ale to jest do strojenia na 50hz.Coś cieńko mi idzie z tym WinISD, a tutorial czytałem, mógłby ktoś podpowiedzieć ile cm powinien mieć b-r żeby wyszło 42Hz ? Dodam, że bass reflex ma 45cm szerokości.

Podam linka do tematu,dalej jest plik tekstowy z wymiarami.
                http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...pa+%2Bsub&sid=

Skomentuj

Jutro zainstaluje program i ci napiszę...ale to będzie parę cm.

A dlaczego akurat chcesz stroić na 42Hz a nie np. na 45Hz? :) Nie mówię że musisz stroić na 45,pytam tylko z ciekawości skąd Ci się to wzięło że akurat 42Hz.

Skomentuj

Bo mam wrażenie że 45Hz to nie niski bas, ale jeśli się mylę to mnie popraw :oops:

Skomentuj

Sub strojony nisko np. na 35-40Hz zejdzie niżej,tzn. zejdzie tak samo jak sub strojony na 50Hz tyle że te niższe rejestry będą bardziej słyszalne. Minusem jest to że będzie bardziej mulił. Za to sub strojony na np. 50Hz mniej muli i ma większy wykop,za to niższe rejestry są mniej słyszalne. Dlatego przeważnie suby stroi się na 45Hz po środku tych strojeń.

Skomentuj

Niestety? sub będzie z 18mm MDF-u , już mam skręconą tylną ściankę, spód i boki, czekam na frez pod głośnik.

Z przypadku został jeden kawałek który nadawał by się na BR, według planu do 50hz było 15cm a u mnie jest 16.5cm, może być ?

Skomentuj

Może być, i tak różnicy nie odczujesz bo 1,5cm to za mało żeby to usłyszeć...ale już 5cm to na pewno byś usłyszał.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                            No nie wiem czy tak marna,taka blaszana delta 15" jest lepsza do kolumn pełnopasmowych niż [b]aluminiowy[b/] STX. Tak samo blaszany no name jest lepszy od aluminiowego GDN-46-1200 a kosztuje tylko 200zł :lol: Więc o blaszakach nic nie mów skoro są lepsze od niektórych aluminiowców.
                            Co to za no name ? :P

Skomentuj

Oglądał ktoś może ten temat na elektrodzie ? Widać tam wyraźnie że przednia ścianka jest wpuszczona głębiej, chyba coś koło 1cm.

Jak to wytłumić ? Mam w domu jeszcze trochę watoliny i piramidek.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                Co to za no name ? :P

No name jak no name,nie wiadomo co to ale za to wiadomo gdzie go dostać :) poszło na PW :wink:

Zamieszczone przez czolgista778
                                Oglądał ktoś może ten temat na elektrodzie ? Widać tam wyraźnie że przednia ścianka jest wpuszczona głębiej, chyba coś koło 1cm.

Jak to wytłumić ? Mam w domu jeszcze trochę watoliny i piramidek.
                                Tak,jest wpuszczona,to miejsce na kratę. Do wytłumienia użyj tej watoliny.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez marian
                                  poszło na PW :wink:
                                  dzięki wielkie :)

Skomentuj

Sub gotowy :) ale nie wykończony głośnik siedzi tragicznie bo frez byl za duży i sie tylko na 5 wkrętach trzyma, jak na pierwszą konstrukcję może być, ale wzmacniacz to padaka, słychać przy głośniejszym graniu "pukanie" .

Skomentuj

A co to za wzmacniacz?

Skomentuj

Panel z suba celestiona HTiB , jakis szrot , jakies rezystory ma upalone ale dziala widac ze grzebany pobor mocy ma 360 w max to moze ze 100 -120 na suba bedzie mial.

Skomentuj

U nas grają pod QSA NX 5.1 i nic nie słychać,tak samo jak grały pod dapem 2000,żadnego pukania nie było słychać.

Ostatnio sprzedałem GDN-46-1200 i gość do mnie napisał że mu stuka :???: odpisałem mu że u mnie nic takiego nie wystąpiło (a głośnik był nowy,był tylko kilka razy włączany). Napisał do STX-a i w odpowiedzi dostał że głośnik musi być podpięty pod mocniejszy wzmacniacz :neutral: Gość podłączył pod mocniejszy i przestało stukać :neutral: Dodam tylko tyle że ten wzmacniacz pod który on na początku podpinał nie miał 50 czy 100W ale kilkaset. Pod tyle samo podłączałem go wcześniej i nic nie słyszałem.

Ktoś to może wyjaśnić? Ja pierwszy raz z czymś takim się spotykam...tak samo jak wypowiedź:

Zamieszczone przez Tran

Skrzypienie w tym głośniku jest najprawdopodobniej efektem "przełamywania się resora dolnego". Przy niskich poziomach będzie bardzo w kur.. ał ale na dużych będzie odsunięty nawet na 40 db więc nie będzie już żle. Na wykresie impedancji dokładnie zobaczysz (jak masz czym pomierzyć) efekt tego skrzypienia w postaci piku z reguły okolicach 500 -800 hz.
                                          Dla mnie to jakaś bajeczka,że niby głośnik "tak ma". Słyszał ktoś nowy głośnik żeby tak się zachowywał? Jeśli głośnik wydaje z siebie inne dźwięki niż powinien tzn. że jest uszkodzony a nie że "on tak ma".

Skomentuj

Czaruję...
                                          X