Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na Eminence Kappa 15 LFA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

U mnie "puka" w sensie że nie ma mocy, dam głośniej to od razu przesterowuje i wtedy jest to właśnie pukanie.Głośnik sam jest w 100% ok.

Narazie ten wzmacniacz to tragedia,nie wiem jakie ma odcięcie na subwoofer ale pewnie z 250Hz :( .

Muszę gdzieś załatwić rozdzielacze do RCA bo nie mam go zbytnio do normalnego. wzmacniacza jak podłączyć.Patrzyłem na allegro ale z tego co widzę to jak sobię to podłącze to będę miał 1 kanał np. lewy rozdzielony na 2 i podłączony do wzmacniacza i prawy też podzielony na 2 i do suba ( ma normalne wejście lewy/prawy)

Skomentuj

Jak już inwestujesz w taki głośnik wypadało by dokupić też odpowiedni wzmacniacz,np. końcówkę mocy z crossoverem lub mocny panel do suba.

Skomentuj

Nie zawsze na wszystko starczy :)

[ Dodano: 2010-01-06, 20:11 ]
        Sorki za kiepskie foto, robione telefonem.
        Moja konstrukcja minimalnie się różni, nie ma tych trójkątnych wzmocnień od wewnątrz i podpórki br po środku bo br mam przykręcony dodatkowo do boków obudowy a i tak nigdzie się z tym subwooferem nie wybieram.Mam trochę wątpliwości bo bardzo łatwo "wyprzedza" moje kolumny i za łatwo sprawia że wszystko razem z szybami się trzęsie :twisted:

[ Dodano: 2010-01-06, 20:14 ]
        Od razu mówię że to nie finalna wersja, będę zmieniał front bo ten ma za duży frez i głośnik się trzyma aby Polska nie zginęła na 5ciu wkrętach (prawdopodobnie zastosuję tam po prostu śruby i nakrętki od drugiej strony).No i wiadomo trzeba poszpachlować, czymś okleić albo polakierować (prawdopodobnie polakieruję na czarno z wysokim połyskiem

Skomentuj

Zamieszczone przez czolgista778
          Nie zawsze na wszystko starczy :)
          To po co wgole sie za to zabierac? Kupie komputer ale nie starczy na monitor... bez sesnu.

Skomentuj

Dwa pytania:
            gdzie kupiłeś MDF
            i na ile stroiłeś
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Mam trochę wątpliwości bo bardzo łatwo "wyprzedza" moje kolumny i za łatwo sprawia że wszystko razem z szybami się trzęsie
              Chciałeś mieć taki duży głośnik to masz,teraz się nie dziw :wink: Niektórzy myślą że jak zastosują do mniejsego pomieszczenia "za duży" głośnik to będzie ok bo nie będą go tak rozkręcać...niestety to nie prawda gdyż duży głośnik nie gra tak jak mały,nawet jeśli ustawimy ich głośność na identyczną,dlatego przed doradzeniem głośnika zawsze pytamy w jakim pokoju ma grać.

Zamieszczone przez kondrax
              na ile stroiłeś

Z przypadku został jeden kawałek który nadawał by się na BR, według planu do 50hz było 15cm a u mnie jest 16.5cm, może być ?
              Sam sobie oblicz ile to wyjdzie.

Skomentuj

marian, ciebie pytam? że wychodzisz przed szereg.

Skomentuj

kondrax, jak byś czytał cały temat byś wiedział że kolega czolgista778 strojenia nie liczył. Wykonał paczkę tak samo jak user z elektrody tyle że kanał ma o 1,5cm dłuższy. Oryginalna paczka była strojona na 50Hz a jeśli czolgista778 wydłużył tunel o te 1,5cm to mamy niższe strojenie które wychodzi w przedziale 45-50Hz.

Skomentuj

Wkleję w takim razie jeszcze raz link do tego tematu:
                    http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...pa+%2Bsub&sid=

Trochę niżej jest plik tekstowy do pobrania z wymiarami.Paki nie liczyłem skoro ktoś pisał że była już starannie liczona, a przyznam że nie znam się na liczeniu obudów to głośników, to mój pierwszy można powiedzieć udany projekt.
                    MDF kupowałem w Gammie bo mieszkam w Holandii (coś trochę jak Leroy Merlin / OBI w Polsce).
                    Pamiętam że płyta kosztowałem mnie około 22 euro i jeszcze prawie połowa z niej mi została.

Dlaczego miałbym się za to nie brać? Panel mam, jaki jest taki jest, powoli sobie dopieszczam skrzynkę a z czasem się jakiś lepszy wzmacniacz kupi, człowiekowi się nudzi pogoda kiepska to akurat idealny czas na majsterkowanie.

Jednak muszę tam zrobić jakieś rączki bo nie ma jak takiego kloca podnieść no i jakieś kolce/kółka bo podłoga brzęczy :)

Narazie lista do zrobienia
                    -Terminal głośnikowy (narazie jest tylko wyprowadzony kabel przez otwór
                    -Szlifowanie, szpachlowanie, prawdopodobnie lakierowanie na czarny wysoki połysk
                    -Kolce
                    -Rączki
                    -Możliwe że ze względów estetycznym dodam ta podpórkę do br "bo mi się podoba" bo i tak przedni panel jest przykręcany ze wszystkich stron do obudowy i br też jest po bokach przykręcony do obudowy, siedziałem na skrzynce (110Kg) i nic się nie wygina ani nie skrzypi,jest solidna (Poszło jakieś 85 wkrętów), sprawdzałem też czy gdzieś nie przewiewa ale jest ok, może z czasem silikonem uszczelnię od środka.

Skomentuj

czolgista778, myślałem że jesteś Ząbkowic Ślaskich czyli nie daleko ode mnie pisałeś na AS.

Skomentuj

Bo tam się urodziłem i mieszkałem :wink: ale wyjechałem do Holandii, bywam czasami w Polsce na święta i wakacje.Właśnie teraz ostatnio byłem i kupiłem tego Eminence'a .Ale przecież MDFu nie będę targał z Polski skoro u siebie też mogę kupić :)

[ Dodano: 2010-01-08, 20:04 ]
                        Panowie, mam wzmacniacz samochodowy Marquant MCA 4540, niby ma 4x80W RMS, ma wbudowany filt do suba i tak sobie myślę czy by go nie podłączyć pod zasilacz komputerowy i zasilić nim suba ale nie mam pojęcia czy można zmostkować ten wzmacniacz ??

Opis po niemiecku wygląda tak:

4 x 80 W RMS / 4 x Cinch-Eingänge / 4 x Konnektoren / Hochpass: 50-500Hz / Tiefpass: 50-250Hz / Frequenzgang: 20 Hz bis 20 kHz / Klirrfaktor: <0,05% / Geräuschabstand: >86dB / Eingangssensibilität: 0,12V - 1,0V/10K / Impedanz: 4 to 8 Ohm / separater Crossover ... mehr für jeden Kanal / 2 Gain-Controller

Skomentuj

Czaruję...
                        X