Wielka szafa nie ma basu w małym pokoju tylko rumot powoduje. Podłgówka na dwóch tanich STX-ach 20cm da ci 3 razy wiecej basu niż te 30cm woofery warczące. W 'tonie 200' pasmo kończy się na 60hz, przez co niemal każdy kto je ma wspiera się subbasem estradowym a na to nie masz raczej pieniedzy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa kolumn stereo ala Ton 200/400
Collapse
X
-
Po pierwsze kolego to zacznij pracować nad stylem wypowiedzi i jej jasnością. Użyj czasem kropki w wypowiedzi, by post nie był ciągiem luźno złożonych myśli a dzielił się na poszczególne zdania. To znacznie upraszcza czytanie i ewentualną pomoc forumowiczów w twoim problemie. Możesz kombinować z 3-Way na STX, albo z wyżej wskazaną konstrukcją na Tonsilach w układzie MTM. Wszystko zależy jednak od tego, ile masz kasy do wydania. Jeśli podasz kwotę, pewnie padnie więcej propozycji.
Skomentuj
-
Kwota jaką bym mógł wydać na same głośniki to 250 zł dlatego własnie chce się zdecydować na STX. Mam jeszcze parę pytać czy do kolumienek nadfa się STX 22/120/8 ss bo taki jeden posiadam ma on wylądowac w subie ale można go dać do kolumny przecież. I czy głośniki TVM ARN 116-60/4 to dobry głośnik do takiej kolumny jako niskotonowy bo śa w marę tanie na allegro 30zł albo ARN 150-03/8 też za tą kwotę
Skomentuj
-
Ile masz na całość lepiej napisz. Bo głośniki to tylko część wydatków tak naprawdę... Sama zwrotnica potrafi kosztować od 50zł do 500zł w zależności od konstrukcji. Droższe generalnie będą przy większej ilości głośników przypadających na kolumnę. Oczywiście nie oznacza to od razu, że pół klocka będziesz musiał wydać w przypadku kolumn 3-way na crossover. Chcę tylko uświadomić, że koszt głośników to niezawsze największy wydatek :).
Skomentuj
-
Ja rozumiem, że chcesz to zrobic tanio, ale różnica miedzy "maksymalnie tanio" a "z dobrą jakością" jest niewielka. Czasem warto poczekać jeszcze kilka miesięcy i dozbierac nieco $$$ - zestaw przecież robisz na lata, a nie jako tymczasowy na kilka tygodni.
Nikt si tu nie wyzlosliwia, wrecz przeciwnie - kazdy z nas chce zebys jak najlepiej wydal swoje pieniadze i nie zniechecil sie do DIY.
Skomentuj
-
Płyty na skrzynie będe miał w fornirowanie nie będe się bawił, prędzej je pomaluje jakimś lakierem samochodowym. Ale sorka że trochę poprzewracam. Zastanowiłem się troche i fakt że te ton to był zły pomysł a standy to może być problem bo nie chce ich mieć za plecami (taki układ w moim pokoju). Dlatego pomyślałem nad małą konstrukcją która da ładny przyjemny ( i w miarę niski bas). Chciałbym je zastosować jako satelitki do kompa na biurko. Poprawiło by to troche średnie tony (chyba). Efekt jakościowy by się poprawił jesli chodzi o stereo (wkońcu głośniki trafiły by na przód obok monitora). Więc na prawde sorka za to ze zmieniłem zdanie ale to chyba dobrze. Widziałem na forum kilka ładnych kolumienek przeznaczonych do tego celu. Zależy mi aby były w miarę małe ale grały głośno i czysto, oraz miały bas żeby mogły grać przyjemnie bez wspomagania ich subem (który i tak będzie).
A więc macie jakieś propozycje i koszta za same głośniki i zwrotnice. Aha załeżało by mi na tym aby można je zasilać Unitrą PW8040 tą małą czarnąalbo Diorą ws4422
Myślałem nad czymś takim http://img206.imageshack.us/i/img5000im3.jpg/ lub http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16953 z tym że zależy mi właśnie na basie
Skomentuj
Skomentuj