Potrzebuję projekt małych i stosunkowo tanich monitorów. W jakiej najmniejszej obudowie można zamknąć 14SCX i PJ i czy może być zamknięta ? Ewentualnie może coś na małym ARNIe ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Potrzebny projekt małych monitorów.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez puscstrzaleW jakiej najmniejszej obudowie można zamknąć 14SCX i PJ i czy może być zamknięta ?
tak wiec 3-6 litrow bedzie OK
Zamieszczone przez puscstrzaleNo SCX ok, ale są za duże przez BR. Muszą być naprawdę małe.
jak na 13cm to sa male
jak maja byc jeszcze mniejsze to tylko 10cm glosnik
wtedy 2 litry obudowa i bedzie male
Skomentuj
-
Zamieszczone przez puscstrzaleMoże zrobić na szerokopasmowych ARX 165-22/4 ? Mają służyć do telewizora.
Podajemy Ci jak najmniejsze budy i głośniki, a ARX 165 jest większy od 14 SCX a paczka SCXa br wcale nie jest taka wielka :) a basik jest fajny :)
Skomentuj
-
Witam właśnie zdałem sobie sprawe że też przydadzą mi się takie małe monitorki i tu moje pytanie chcę uzyskac z nich jak najwięcej basu i albo zrobie coś takiego http://img206.imageshack.us/i/img5000im3.jpg/ lecz wolałbym coś mniejszego, dlatego chcę wiedzieć co myślicie o tym przetworniku http://www.nowyelektronik.pl/searchs...a=g%B3o%B6niki może dać naprawdę sporo basu ale to tylko moje wrażenie na jego widok
Skomentuj
-
Dajcie spokój z wielodrożnymi rozwiązaniami. Po pierwsze nawet najprostsze 2-way będzie stosunkowo duże. Poza tym za kasę wydaną na 4 przetworniki i elementy zwrotnicy można kupić dużo lepsze, małe dwie szerokopasmówki. Korzyść jest wymierna, bo po pierwsze lepsza jakość reprodukcji dźwięku, po drugie mniejsze wymiary budy (dla wspomnianego powyżej TB wystarczy z 3-4 litry), a po trzecie dużo prostsza budowa takich monitorów (buda + terminal + przetwornik + kawalątek przewodu OFC = gotowy monitorek). Tak jak wspomniałem powyżej, jeśli wymagania słuchacza nie są zbyt wygórowane, to obejdzie się nawet bez filtrów linearyzujących pasmo przenoszenia wide-range'a.
Skomentuj
-
No coraz ciekawiej. Pokój jest mały (2.5 x 4.5), TV jest w odległości 1,5-2m od miejsca oglądania. Denerwuje mnie to coś co się z niego wydobywa (LCD LG). Nie chcę grzać dużych kolumn i wzmaka do oglądania Mody na sukces - szkoda prądu. Zresztą są tak ustawione, że nie da się oglądać na nich TV bo stoją z prawej strony i jak już oglądam filmy na DVD to je zdejmuję i rozstawiam na krzesłach i jadę 3-4 filmy pod rząd. Robię tak raz na miesiąc. Te mają grać z TV. Do oglądania Discovery czy meczu lub serialu nie potrzeba nic więcej.
Gdzie można dostać tego TB W4-657D ?
Skomentuj
-
puscstrzale jeśli monitorki chcesz ustawić blisko TV to zainteresuj się TangBandem W4-657SC (ekranowany magnetycznie). Ma bardzo ładnie rozciągniętą charakterystykę przenoszenia, fs na poziomie 65Hz i dobrze nadaje się do maleńkich obudów. Trochę rezonansów na krańcu pasma wyostrzy Ci wysokie tony. W pewnym sensie te rezonanse ciut rekompensują braki w najwyższym paśmie. Mam u siebie TB W4-657D i gwarantuję Ci, że grają one lepiej niż osadzone w plastiku telewizora szerokopasmowce :)
W Polinku (polink.com.pl) te TangBandy kosztują nieco ponad 100zł/szt. więc majątku nie stracisz. IMHO lepszą alternatywę będzie bardzo trudno znaleźć... no chyba, że masz bardzo duży budżet na te monitorki
Jeśli zależy Ci na "pociągnięciu" troszkę w dół tego TangBanda to śmiało możesz mu zrobić budę b-r o objętości 5,3litra i włożyć tam b-r o wymiarach 34x98mm (strojenie na 58Hz). To da Ci f3 na poziomie nieco ponad 65Hz czyli jak na 4" przetwornik bardzo dobre zejście. Wprawdzie w takiej aplikacji wytrzymałość mocowa spadnie do ok. 8-10W ale nie sądzę, żebyś więcej mocy pompował w te maleństwa, a dzięki takiej aplikacji zyskasz choć trochę przyjemnego basu.
Skomentuj
Skomentuj