Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potrzebny projekt małych monitorów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BR z tyłu jak zamontujesz to powinny stać ze 20-30cm od ściany.

Skomentuj

Quester, uważasz że te TB lepiej zagrają od np Kolna MITE czy ARN150 i SC10N i nie chodzi mi o małą obudowę tylko jakość dzwięku , a co z basem z tej 4" lepszy od 13/40/2 :?:

[ Dodano: 2010-01-04, 13:58 ]
      Pawel S., przypomnij mi co siedzi w tych monitorkach co pokazałeś bo nie przypominam ich sobie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
        puscstrzale jeśli monitorki chcesz ustawić blisko TV to zainteresuj się TangBandem W4-657SC (ekranowany magnetycznie)
        a co za roznica skoro TV to LCD? :P

Zamieszczone przez schwalba
        a jeśli zależy mi jednak na ładnym niskim basie może właśnie coś na tych STX 14. Jaka do tego skrzynia i czy BR z tyłu coś zepsuje
        dla STXa od 7 litrow ale zalecam 8-10. skoro LCD jest wysoki a plytki to moze zrobisz plytsze kolumny a wyzsze? wtedy moznaby dac tunel od dolu + jakies nozki

Zamieszczone przez toma085
        Pawel S., przypomnij mi co siedzi w tych monitorkach co pokazałeś bo nie przypominam ich sobie?
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17692

Skomentuj

toma085 na 100% lepiej zagrają na tonach średnich.
          Nie wiem jakie F3 mają klony totem'a więc o basie nic nie powiem.
          Trudno mi też porównywać do 13/40/2 bo nie pamiętam jakie on miał osiągi.
          Wiem natomiast, że mój TB W4-657D (fs=46Hz) w moich spiralach (przy próbnym podłączeniu TB) "zszedł" do 48Hz@-3dB z powalającą jakością jak na ten rozmiar przetwornika i jego cenę. Układ 2-drożny będzie miał przewagę w najwyższych rejestrach, których wspomniany TB już nie reprodukuje z należytą efektywnością.

puscstrzale, wzmak wystarczy Ci z zapasem. TB ma efektywność na poziomie 87dB więc na zbyt małe natężenie dźwięku nie powinieneś narzekać

schwalba zrób symulacje i spokojnie sam sobie odpowiesz na pytanie czy STX 14 zejdzie niżej. Jedno jest pewne: charakter basu z membrany ALU jest zupełnie inny niż z papieru, kevlaru czy celulozy. Do tego jakość basu z TB raczej będzie wyższa niż np. z GDN-14-100-8-SK czy GDN-14-100-8-SCX z prostego powodu: TB ma większy BL przy dwukrotnie (lub prawie dwukrotnie) mniejszym Mms. Jeśli tak bardzo Ci zależy na basie to puść tego TB w smukłej i niewielkiej linii transmisyjnej. Niżej żadną obudową nie "zejdziesz" z basem... no może z wyjątkiem open baffle choć też niekoniecznie

Zamieszczone przez Pawel S.
          a co za roznica skoro TV to LCD?
          Żadna :lol: Przeoczyłem to info :razz:

Skomentuj

Quester, dobrze prawi, polać mu! Ten TB pozamiata wszelkie inne budżetowe konstrukcje jakością dźwięku. Można sie pokusić o inny model, niekoniecznie musi być alu, jakiś papierowy moze mieć ciut przyjemniejszą góre.

Ja też sie przymierzam do podobnej konstrukcji bo musze moje 3 calowe TB zagospodarować ale moje rozwiazanie będzie zupełnie egoztyczne .

Skomentuj

Ja tam W4 657 SC aplikuje niedlugo do TL :-) a Yoshi Co Horn ?

Skomentuj

Nie na temat...
                Rfck, niespodzianka :mrgreen:

Skomentuj

Czyli polecacie TB nawet niewiem co to za głośniki nigdy nie widziałem macie jakiś link z nimi i skąd je naljepiej kupić i jaka jest ich cena??

Skomentuj

http://www.tb-speaker.com/tbn.htm

Skomentuj

Są w polinku , http://www.polink.com.pl/ (wejdz w tabela i cennik na samym dole) , TB to skrót od TangBand, strona producenta http://www.tb-speaker.com/ .

Skomentuj

I zagrają lepiej niż jakiś STX 14 ?? (chodzi o bas ale nie tylko :d) i jaki modej tego TB wybrać
                        bo widze że w tym cenniku są same dosyc wysokie ceny za nie jeden TB miałbym już 2 STXy

Skomentuj

Głośnik proponowany przez Questera ma lewdie 4 cale wiec cudów basowych sie nie spodziewaj. Kwestia doboru obudowy, myśle, że w bas reflexie okolice 60Hz przy -3dB na pewno zaliczy. Niższe basy to raczej być wygenerował z linii transmisyjnej.

Wiec pewnie STX'a nie pobijesz na tym polu jak wielu innych głosników któe sa bardziej basowe i maja wiekszy rozmiar.
                          Może za cene jednego TB masz 2 stx'y , ale do nich musisz dokupic kopułki i zwrotnice co juz ci wyjdzie na jedno, zreszta juz koledzy tłumaczyli to wcześniej.

Druga sprawa nawet jakbyś mógł kupić 4 stxy za te cene to i tak nie zagraja one lepiej na średnich i wysokich tonach . Akurat cena czesto współgra z jakością a nie ilością.

Osobiście mam zdanie takie, że szerokopasmowki TB nawet zagraja lepiej wysokimi tonami od wszelkich tandetnych kopułek stx'a czy tonsila po 30-50 zł szt.

Skomentuj

Mam pytanie czy są jakieś sprawdzone uniwersalne zwrotnice pod jakieś zestawy myślałem nad STX 14/100 albo nad GDN 13/40 a do tego wysokotonówka z tonsil "Space" bo takowe posiadam albo znów coś z STX albo TOncim możliwie jak najtaniej. I jeszcze jedno czy zrobienie samemu zwrotnicy wg. jakiegoś schematu jest drogie ile wychodzi za 2 takie zwrotnice??. Czy może lepiej kupić jakieś uniwersalne w miarę pasujące?? Ma to być naprawde budżetowa konstrukcja

Skomentuj

Mam pytanie czy są jakieś sprawdzone uniwersalne zwrotnice pod jakieś zestawy
                              nie
                              I jeszcze jedno czy zrobienie samemu zwrotnicy wg. jakiegoś schematu jest drogie ile wychodzi za 2 takie zwrotnice??
                              zależy jakie zwrotnice i z jakich podzespołów...
                              Czy może lepiej kupić jakieś uniwersalne w miarę pasujące??
                              nie

Skomentuj

No to jakie są koszta budowy takiej zwrotnicy dla STX 14/100 i STX GDWK 10/200 lub coś tańszego.

Skomentuj

schwalba to zależy od tego jakie elementy potrzebne będą do budowy filtrów - nikt nie poda Ci konkretnej kwoty.

Skomentuj

tylko w jakich kwotach oscylują takie przetwornice pojęcia zielonego niemam.

Skomentuj

Przetwornice ogólnie są drogie
                                      A jeśli chodzi o Twoja zwrotkę....dokładnie nikt Ci nie powie, możesz wejść na stronkę polink.com i tam w cenniku zobaczyć i wg. projektu zwrotki policzyć ile. Ale jak to ma nie być wypasiona wersja to za części może ze 50zł na dwie? Przy prostych filtrach... To chyba max :?: zawsze można na czymś jeszcze zaoszczędzić dla maksymalnego "zbudżetowienia" konstrukcji

Skomentuj

No to jakie są koszta budowy takiej zwrotnicy dla STX 14/100 i STX GDWK 10/200 lub coś tańszego.
                                        za 90zl masz u mnie gotowe 2szt z kablami i tunelami (wysylka wliczona)
                                        tak wiec robiac samemu wyjdzie... niewiele mniej :P zaoszczedzisz jakies max 10-20zl
                                        ale drozsza wersja tej zwrotnicy to juz koszt ok 150zl/para

Skomentuj

No takie odpowiedzi lubię Motywują a nie zniechęcają to się liczy. No i na zwrotnicach wcale się nie znam, więc co polecacie za wysokotonówkę do STX 14/100 a może jakiś inny przetwornik w takiej cenie?? wolałbym coś z mniejszym zapotrzebowaniem na waty

Skomentuj

Czaruję...
                                          X