Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica produkcji killera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica produkcji killera

Witam
    Zacząłem zabawe z pomiarami (dopiero się uczę) i pomierzyłem monitor na arn188-05/8+ stx gdwk-10-200-8-pj i wyszła mi straszna charakterystyka, brakuje średnich tonów, wiedziałem że jest dziura w takim zestawieniu głośników ale nie wiadziałem że aż tak wielka. Kiedy składałem te kolumny nie miałem pojęcia jak zrobić zwrotnice i zdecydowałem się na kupno przez allegro od killera, spojrzałem na komentarze i pomyślałem że człowiek się zna i robi to dobrze, niestety myliłem się:(
    Teraz do rzeczy, niżej jest charakterystyka i zwrotnica killera (cewki mierzone jigiem a kondy i rezystory to dane producenta). Chciałbym zamienić kondensator C1 3.3uF ten który idzie do wysokotonowego na np 10uf żeby usłyszeć trochę średnich, zrobiłem mały test odsłuchowy i zamieniłem na 10uf i średnie się trochę poprawiły. Teraz pytanie czy mogę zamienić na kond o tak dużej pojemności czy gdwk nie pójdzie z dymem? Jeżeli może mu to zaszkodzić to jaki max mogę dać? Z góry dzięki za odp

a sprawdzales, czy przypadkiem nie trzeba odwrocic polaryzacji glosnika wysokotonowego ?

Skomentuj

Kolejny przypadek złej zwrotki P.killer zapraszam tutaj poczytaj i zobacz nie jesteś Sam.http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16462

Najlepszym sposobem jest od nowa wykonanie pomiarów, i zacząć projektować zwrotke, ale na początek weż odwróc polaryzacje głośnika wysokotonowego i zobaczymy czy dziura się powiększy/wyrówna.

Skomentuj

Szymek18, takjak pisze pharoh, odwróć polaryzację to sie poprawi.
        W offtopic masz topic na temat zwrotnic killera .

Skomentuj

Już to czytałem, jak pierwszy raz zobaczyłem że chodzi o killera to aż mi sie słabo zrobiło:) Wcześniej bawiłem się troche programem, zmieniałem elementy w zwrotnicy i jak odwróciłem polaryzacje to było gorzej, tylko jak dalem c1 większej pojemności to średnie zaczęły się pokazywać. Mam odwrócić polaryzacje i zmierzyć jeszcze raz całą kolumne, czy chodziło wam o odwrócenie w programie? Ta charakterystyka to nie jest symulacja ze zwrotnicą tylko pomiar kolumny w której siedzi ta zwrota. Planuje robić następne kolumny dlatego nie chce sie pchać w większe koszty jakie są przy robieniu nowej zwroty.

Skomentuj

Jak to co pokazałeś to jest pomiar kolumny a nie symulacja to musisz obrócić w kolumnie i zmierzyć jeszcze raz.

Skomentuj

Dokladnie jak napisal Yoshi, weż odwróc polaryzacje w zwrotnicy, i zrób pomiar całości zestawu.

Skomentuj

Ten wykres mnie zastanawia... Niemożliwe żeby głośnik 18cm nagle przestał grać przy 1,5kHz... Niemożliwe żeby to zwrotnica go obcinała bo tam jest spadek 25 dB w ciągu pół oktawy (!!!) Nie możesz tak nisko obciać wysokotonowca zeby zakrył tą dziurę... Pójdzie z dymem. Tu coś dziwnego dzieje się z niskośrednim. Zrób tak, odłącz wysokotnówkę (ale nie wyjmuj jej z obudowy, ma po prostu nie grać) i zmierz tylko charakterystykę ARN-a (filtrowanego przez jego zwrotkę...) bo tu bym się upatrywał problemu.

Skomentuj

Zrobiłem pomiary ze zmienioną polaryzacją, normalną i z kondensatorem 10uf.
                  wykres 1 ->pomiar ze zmienioną polaryzacją
                  wykres 2 ->pomiar z normalną polaryzacją
                  wykres 3 ->pomiar z kondensatorem 10uF polaryzacja normalna
                  wykres 4 ->pomiar z kondensatorem 10uF polaryzacja zmieniona

[ Dodano: 2010-01-07, 18:37 ]
                  melisław nie wiem czy taki pomiar chciałeś ale taki wyszedł :grin:

Skomentuj

Szymek18,Masz coś skopany filr DP, wychodzi z pomiarów, że on w ogole nie dziala wystaczy zobaczyc pomiar samego głośnika a pomiar obu dwóch głośników, dla pweności zrob jeszcze pomiar bez filtru, i tak samo zrób dla głośnika wysokotonowego, z filtracją i bez.

Skomentuj

Jak to śpiewał K. Sienkiewicz: "Już tylko Killer..." :lol:
                      Zrób tę zwrotkę samemu od podstaw, a na pewno będzie lepsza niż tych "Killerów dwóch" (czyt. te dwa filtry) z kalkulatora

Skomentuj

Szymek18, zmierz te głosniki solo bez zwrotnic i zaprojektuj nowe. Wnioskując z tego co widze to na arn musisz dać niestety filtr z pułapką rezonansową co ci skutecznie usunie górke na 5kHz a kopułke do tego pdopasujesz prawdopodobnie filtrem 3 rzedu zeby przypasić stromosć i fazę. Zajmie ci to góa 1 popołudnie i będziesz miał znośną zwrotnice :wink:

Skomentuj

Dzięki za pomoc! Wcześniej próbowałem zrobić zwrotnice ale przeszkadzała mi ta górka na 5kHz i nie widziałem jak ją obniżyć, teraz wiem że stosuje się pułapkę rezonansową, poszukam na necie jakie elementy dodatkowo trzeba wstawić i będę próbował coś wytworzyć.

piku16 Dzisiaj zrobie i wstawie pomiary głośników bez zwroty

Jak to śpiewał K. Sienkiewicz: "Już tylko Killer..."
                          Zrób tę zwrotkę samemu od podstaw, a na pewno będzie lepsza niż tych "Killerów dwóch" (czyt. te dwa filtry) z kalkulatora
                          Hehe Killer film miał fajny a nawet dwa ale zwrotnice to są do du... z tego co czytałem to wszystkie :grin:

Jeszcze jedno małe pytanko czy przy projektowaniu zwroty trzeba łączyć nearfield z onaxis czy wystarczy tylko onaxis :?:(pomiar arn188) Pierwszy raz połączyłem dwa ale później po pomiarze wysokotonowego nic mi nie pasowało dlatego że przy połączeniu dwóch nearfield z onaxis musiałem wyrównać do jednego poziomu, charakterystyka przesunęła się o kilka dB i nie dało sie tego wykorzystać do połączenia z wysokotonowym

Skomentuj

Wystarczy sam pomiar on axis

Skomentuj

Sorry że zawracam wam głowe głupotami ale mam jeszcze małe pytanie, czy loudness dużo zmienia w pomiarach? Niestety do pomiarów miałem podłączony wzmacniacz który miał włączoną funkcję loudness, do słuchania wogóle tego nie wyłączałem dlatego nie spr przy pomiarach :cry: Ale lipe odwaliłem :evil: Myśle że się nie obrazicie, jutro zrobie nowe pomiary i wstawie te o które prosił piku16.
                              A tak poza tematem to loudness poprawia dzwięk czy pogarsza? Czytałem różne opinie o tej funkcji i nie wiem komu wierzyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez Szymek18
                                czy loudness dużo zmienia w pomiarach?
                                tak
                                to podbicie niskich i wysokich tonow
                                Zamieszczone przez Szymek18
                                A tak poza tematem to loudness poprawia dzwięk czy pogarsza? Czytałem różne opinie o tej funkcji i nie wiem komu wierzyć.
                                to zalezy tylko i wylacznie od sluchacza
                                jednym bedzie sie bardziej podobalo a innym nie

Skomentuj

Prawdopodobnie charka wyjdzie usmiechnieta.
                                  Czyli wysokie i niskie beda podniesione.
                                  No i loudness ogolnie jest zly i nieaudiofilski:)

ehhh Pawel S. byles szybszy...

Skomentuj

Nie na temat...
                                    ma ktos moze zdjecia zwrotnic killera? wczesniej bylo ich pelno na aukcjach a teraz jakby nie istnialy :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Blitzer
                                      Prawdopodobnie charka wyjdzie usmiechnieta.
                                      Jak z laudnesem jest prosta to bez niego wyjdzie "smutna"...

Skomentuj

Blitzer killer chyba wszystkie charki miał z uśmiechem, on też miał uśmiech jak je sprzedawał ale do czasu, teraz pewnie uśmiech mu został ale odwrócony :cry: :)

Pawel S. Jeżeli chodzi Ci o normalne zdjęcie zwrotnic killera które sprzedawał to dla Ciebie wyjmę i zrobie fote tych co mam :grin:

A co do funkcji loudness to doszedłem dzisiaj do wniosku że jest ona niepotrzebna, dźwięk wydaje się bardziej naturalny a teraz po paru chmielowych czuje sie jak na koncercie :grin:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X