Zamieszczone przez Szymek18
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zwrotnica produkcji killera
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Szymek18Pawel S. Jeżeli chodzi Ci o normalne zdjęcie zwrotnic killera które sprzedawał to dla Ciebie wyjmę i zrobie fote tych co mam
chodzilo mi o zdjecia w necie - bylo ich pelno a teraz znalazlem tylko 2 na aukcjac swistak
Skomentuj
-
Z tej jego stronki - niby taki pro sklep a zwrotki dalej na panelach podłogowych montuje :razz: Ja wiem, że to tak na prawde nie ma znaczenia ale trochę śmiesznie wygląda, takie trochę "chałupnictwo", hehe. Mógł by chociaż pióro i wpust ucinać
(oczywiście nie obrażając ludzi zajmujących się chałupnictwem)
Skomentuj
-
Apropo Loundesu, proszę: http://www.akustyk.ayz.pl/loudness.html#loudness
Zwrotka Kilera: http://img27.imageshack.us/i/img4108i.jpg/
No i http://www.akustyk.ayz.pl/forum/viewtopic.php?t=656
Niebawem skończę swój artykuł o tym jaka kicha wychodzi jak liczymy zwrotę kalkulatorem,
wszystko poparte pomiarami, może to pomoże ludziom w wyborze zwroty.
Skomentuj
-
Rfck Dzięki za link o loudness, wcześniej troche czytałem o tym że ludzkie ucho na niższych poziomach głośności słyszy inaczej, na tej str jest to dobrze wyjaśnione. Może jest to przydatna funkcja ale w takich wzmacniaczach w których wraz ze wzrostem głośności podbicie się osłabia i wyłącza w momencie kiedy człowiek słyszy już na równym poziomie, u mnie niestety ta funkcja tak nie działa, podbicie jest cały czas na takim samym poziomie.
Poza tym to Killer się postarał żebym miał loudness w kolumnach na stałe :grin:
Skomentuj
-
SoundStarStudio Niestety nie pamiętam ile kosztowały mnie zwroty, to było kilka lat temu, killer wtedy zaczynał sprzedawać swoje zwrotnice na allegro, zanim od niego kupiłem patrzyłem na komentarze które dostawał za swoje produkty, przybywało dużo pozytywów i dlatego sie zdecydowałem. Cena była napewno w okolicy 100zł za 2szt, ale czy to było ponad 100 czy przed tego nie pamiętam
Skomentuj
-
Słabe te filtry killera są, wysokotonowy ma wyższą skuteczność.
Arn słąbo odfiltrowany szczególnie końcówa pasma 5khz.
Myśle, że można tutaj zastosowac 2/3rząd pułapka dla arn i powinno być dobrze.
Podział w granicy 3khz.
Jak chcesz prześlij mi pomiary głośników OnAxis i impedecane, a pomogę ci zaprojektować zwrotnicę.
Na ten adres www.akustyk.com@gmail.com
Skomentuj
-
Ta filtracja ARN-a jest jakaś zrypana, to fakt. Chyba przez to koniec pasma jest taki strasznie pofalowany. Ale sam moment podziału przy normalnej polaryzacji nie jest taki znowu zły. Zrób jeszcze pomiar impedancji bo to w połączeniu z dobrą charką dopiero mówi nam czy zwrotnica jest OK. A ten konkretny filtr laudness jak widać nie podbija skrajów pasma jak to powinien zrobić normalny laudness... On po prostu wyciął dziurę w środku pasma, co sprawia że krańce pasma wydają nam się głośniejsze
Skomentuj
-
Obiecałem, że postaram się coś zaprojektować o to co się udało zrobić.
Podział 3,3khz - starałem się dać jak najwyżej, żeby ten PJ nie grał na granicy rezonansu, mogłoby się to zle dla niego skończyć.
Pułapka dla Arn188, tak jak przypuszczałem.
Impedencja nie spada poniżej minimum
Niestety pomiary nie są idealne głośniki również, a więc wynik jest jaki jest.
Na 100% zabrzmi to lepiej niż te Kilerowskie z "klepki"....
Skomentuj
-
SoundStarStudio, Wyszło dokladnie 1mh, ten arn 188 nawet z 700uH zagra, w pułapce jest jeszcze 200uH. Tutaj w sumię nie ma co mówić o jakiej kolwiek kompenascji ponieważ pomiary nie są najlepsze a szczególnie tego Arn, najpierw trzeba byłoby wykonać pomiar jego z długą bramką, albo Farfield, ale z tego co mi mówil autor tematu nie ma możliwości wykonania takich pomiarów.
Szymek- Napisał mi że złoży zwrotke wtedy sam opisze czy jest poprawa brzmienia
takero, Schemat dostanie ten kto się po niego zgłosi do mnie.
Skomentuj
Skomentuj