Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino Domowe - Dylemat

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

krzysiek191022, zaproponowałbym Ci coś innego.

5 x malutki monitorek na malutkim TB (tang band) - kosztuje nieco ponad 100zł/szt, więc porównywalnie do SCX + PJ + zwrotnica.
    A do tego jakiś bardziej rasowy sub, niedługo będę testował 8 cali stxa na alu membranie - fajnie by tu pasował, zdam relację ;]
    Ale mimo to wolałbym doinwestować do jakiegoś niezłej klasy głośnika i napędu;]

Skomentuj

Witaj!

A masz może jakiś projekt takiego Kina ?
      To które wymieniłem wydało mi się proste do zrobienia i może by mnie zadowalało (chodź nie wiem).

Zamieszczone przez takero
      Jaki masz na myśli? :mrgreen:

Pozdrawiam, Krzysiek191022.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysiek191022
        A masz może jakiś projekt takiego Kina ?
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...ight=tang+band
        tu jest sporo informacji o tym TB.

Jaki masz na myśli? :mrgreen:
        Co do wzmaka - coś na tranzystorach.
        Co do głośnika - coś nieco lepszego niż SCX, mówię - niedługo będę testował takiego, ale z alu membraną :P

Skomentuj

Witam!

Oki, dziękuję. Poczytam.
          Zobaczyłem niektóre głośniki z tego tematu i niestety mi się nie widzą (wygląd), może grają inaczej niż wyglądają ? Czy naprawdę nie lepiej zrobić Kino takie jak podałem na GDN 14 SCX + GDWK PJ - z czasem to kino ma iść do ciut większego pokoju . Kino ma też wytrzymywać mocne uderzenia, lubię oglądać głośno filmy :mrgreen: Więc nie chciał bym ewentualnie popalić wszystkiego na dzień dobry. Jeśli moje myślenie jest błędne, to sorrki, ale nie znam się aż tak.

Skomentuj

Zobaczyłem niektóre głośniki z tego tematu i niestety mi się nie widzą (wygląd), może grają inaczej niż wyglądają ?
            znaczy które ?
            Widziałęś tego TB ?

[ Dodano: 2010-01-16, 12:55 ]
            krzysiek191022, a może jak zależy Ci na cenie to:
            5 monitorków na 2 x arn 100 ?
            http://reproduktory.tvm-valmez.cz/hl...ml?language=en
            Dużo lepsza średnica niż w przypadku 14 SCX. A do tego mniejsze sporo.

[ Dodano: 2010-01-16, 12:56 ]
            krzysiek191022, od uderzeń to jest sub ;]
            W ampli ustawiasz sobie rozmiar kolumn jako small i nie interesujesz się resztą ;]

Skomentuj

Witam!

Widziałęś tego TB ?
              Mówisz o modelu sph-68x ?

krzysiek191022, a może jak zależy Ci na cenie to:
              Może inaczej, mam być zadowolony i chce się zmieścić w 1200zł (jak się uda to taką cenę chce przeznaczyć na KD bez suba :mrgreen: )

Pozdrawiam, Krzysiek.

Skomentuj

Mówisz o modelu sph-68x ?
                nie, to monacor.
                http://www.tb-speaker.com/
                Nie zależy mi aż tak na kwocie przeznaczonej na KD, mam być zadowolony i chce się zmieścić w 1200zł (jak się uda to taką cenę chce przeznaczyć na KD bez suba :mrgreen: )
                No to poniżej TB bym nie schodził

Skomentuj

krzysiek191022, zaproponowałbym Ci coś innego.

5 x malutki monitorek na malutkim TB (tang band) - kosztuje nieco ponad 100zł/szt, więc porównywalnie do SCX + PJ + zwrotnica.
                  A do tego jakiś bardziej rasowy sub, niedługo będę testował 8 cali stxa na alu membranie - fajnie by tu pasował, zdam relację ;]
                  No i o to chodzi. W KD wszystkie przetworniki powinny byc tej samej klasy, by nie czuc roznic (ja mam HDS164+dx25tg a reszta w KD to sa glosniki HECO ale dla mnie KD to 10% a 90% stereo wiec to akceptuje)
                  Do 10m^2 pchanie sie w kolumny na stx...to profanacja, tego sie nawet dobrze nie rozmiesci...

Takero ma swietny pomysl...jednak taki DIY wyjdzie w granicach 1000zł (z subwooferem)
                  A w z5500 siedza wlasnie te TB!

Dlatego ja zostaje nadal przy opcji do 10m^2 dobre stereo, a do KD z5500 (używane mozna juz na TD dorwac) no i dekodery DTS etc.
                  Smiem stwierdzic po tym jak znajomy zrobil KD na stx (zaczynalem od stx wiec do firmy nic nie mam) owszem zle bo użył zwrotek uniwersalnych ze z5500 to lepszy wybor niz KD DIY w tej cenie!
                  A jak ktos bardzo lubi strugać moze owe logi zmodowac:
                  http://www.topblogposts.com/2007/04/...ral-materials/
                  Wizualnie ma wtedy klasa zestawik, dobry woofer i dekodery!
                  DIY fajne chobby, ale nie gdy jest tylko sztuką dla sztuki

Skomentuj

Witam!

No cóż to widzę, że sprawę KD muszę przemyśleć. Może lepiej zmajstrować coś i wstawić do dużego pokoju (myśli) :twisted:
                    A co użytkownik takero lub HeatheN może moglibyście mi polecić jakieś kolumny STEREO do 1000zł ? Oczywiście mowa tu o DIY. Osobiście wolałbym coś z podłogówek. Wiem, że pewnie pomyślicie, że jestem nie zdecydowany, ale chce i KD i STEREO. KD mogę postawić w dużym pokoju, a STEREO u siebie w tym małym ;-)

Skomentuj

Nie ma czegoś takiego jak ograniczenie dla kina pt za mały pokój.
                      Może jakbyś mieszkał w 2mkw kiblu, ale nie w ~10mkw pokoju.

Przesadzacie też z tymi rozmiarami głośników, w pokoju 20mkw nie siedzimy dużo dalej od kolumn niż w 10mkw , więc to nie jest też tak że w małym wystarczą pierdziawy, ale w większym to już bez 3 dróg nie ma co wchodzić.

Tym bardziej żę z tego co pisze tu np Quester czy Yoshi80 - te TB grają naprawdę na poziomie.
                      Żeby wejść w 2 drogach w nieco wyższą półkę musiałbyś zainwestować grubo większą kasę - nie ma sensownych kopułek poniżej 100zł/szt i podobnie ma się sprawa z niskośredniakami. Do tego zwrotnice i nagle okazuje się żę 5 kolumn kosztuje blisko 2000zł.

Skomentuj

Witam!

Dziękuję za zainteresowanie się tematem.
                        takero, czy móglbyś podać mi modele tych TB o których mówisz? (Za cholerkę nie mogę ich zlokalizować..)

PS - ciut odbiegając od KD:
                        Co myślicie o kolumnach na przetwornikach GDN 13/50/9 + mdt29 do Stereo ?

Skomentuj

Nie ma czegoś takiego jak ograniczenie dla kina pt za mały pokój.
                          Może jakbyś mieszkał w 2mkw kiblu, ale nie w ~10mkw pokoju.

Przesadzacie też z tymi rozmiarami głośników, w pokoju 20mkw nie siedzimy dużo dalej od kolumn niż w 10mkw , więc to nie jest też tak że w małym wystarczą pierdziawy, ale w większym to już bez 3 dróg nie ma co wchodzić.
                          No nie wiem jak ty to liczysz
                          Pokoj 2,5x4m (to taki standard) na mniejszej scianie okno, wybieramy wiec dluzsze sciany...
                          Mebloscianka, fotel i od glosnika do uszu 2m, miedzy glownymi 2 metry , tylne surroundy w osi uszu, a central od L i R dzieli 1m
                          Znany schemat?
                          Jasne, nie jedno takie KD widzialem i slyszalem...zero przejscia miedzy przetwornikami...efekt przestrzenny minimalny...
                          Pokoj
                          3,8x5,1m
                          I spokojnie wszystkie wymiary poprzednie mozna zwiekszyc 2 krotnie i gra gitara.
                          Czuc wrecz ze zestaw "oddycha" przestrzen, subwoofer sie nie dusi...
                          I tyle.

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
                            Prosta matematyka - żeby zwiększyć pole dwukrotnie wystarczy zwiększyć długości boków o pierwiastek z 2, czyli zirka 1,4. Rzut odległości zatem również rośnie o 1,4, a więc i sama odległość o tyle samo.

Nie przesadzajmy też że 4 calowe TB potrzebują aż tyle powietrza ;]

A wracając do
                            zero przejscia miedzy przetwornikami.
                            to więcej zależy od głośników, niż od odległości między nimi , a słuchaczem.

Zresztą wiele osób ma chyba zbyt małe pojęcie o tym jak wygląda pomieszczenie 10mkw, jak 20mkw , a jak 30 czy 50mkw.
                            Takie TB będą wystarczające w większości z tych pomieszczeń, no chyba że chcemy zrobić w domu imprezę ;]

Co myślicie o kolumnach na przetwornikach GDN 13/50/9 + mdt29 do Stereo ?
                            Wszystko zależy od tego w jakiej cenie jesteś w stanie kupić te głośniki, bo ceny które widuję ostatnio są wyjątkowo mało interesujące.

takero, czy móglbyś podać mi modele tych TB o których mówisz? (Za cholerkę nie mogę ich zlokalizować..)
                            np: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16953
                            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14060&highlight=tang

Skomentuj

Prosta matematyka - żeby zwiększyć pole dwukrotnie wystarczy zwiększyć długości boków o pierwiastek z 2, czyli zirka 1,4. Rzut odległości zatem również rośnie o 1,4, a więc i sama odległość o tyle samo.

Nie przesadzajmy też że 4 calowe TB potrzebują aż tyle powietrza ;]

A wracając do
                              zero przejscia miedzy przetwornikami.
                              to więcej zależy od głośników, niż od odległości między nimi , a słuchaczem.

Zresztą wiele osób ma chyba zbyt małe pojęcie o tym jak wygląda pomieszczenie 10mkw, jak 20mkw , a jak 30 czy 50mkw.
                              Takie TB będą wystarczające w większości z tych pomieszczeń, no chyba że chcemy zrobić w domu imprezę ;]
                              Zgadzam sie, dlatego sam polecalem zestaw na TB....a ciarki mi przechodza gdy ktos sugerował znowu pelnowymiarowe kolumny na STX...

Skomentuj

Witam!

Przejrzałem tematy które podał mi takero i jestem zaskoczony opiniami na temat tak PIĘKNEGO TB :shock: Jeśli naprawdę do mojego pokoju one wystarczą jestem poświęcić pieniądze na takie Kino ;-) Teraz została sprawa gdzie je kupić , żeby nie przepłacić. Tutaj widzę, że kolega z tego tematu zapłacił 250zł za dwie sztuki (to mało czy dużo?) http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16953. Jak będę już je robił to wymiarowo takie jak w temacie który podałem ? Wszystko tak jak w tym właśnie temacie ? Fronty też takie malutkie zrobić, czy może skrzynia z podwójnym TB ?

Skomentuj

eraz została sprawa gdzie je kupić , żeby nie przepłacić.
                                  www.polink.com.pl

Fronty też takie malutkie zrobić, czy może skrzynia z podwójnym TB ?
                                  Takie same, żadnych podwójnych :P

Tutaj widzę, że kolega z tego tematu zapłacił 250zł za dwie sztuki (to mało czy dużo?)
                                  250zł z wysyłką za 2 sztuki to jakieś 110-120zł za głośnik więc imho cena całkiem niezła.

Skomentuj

Witam!

Oki, dziękuję.
                                    Jeszcze pytanko, żebym już wiedział co i jak... Centralka na jednym również ??

Skomentuj

Centralka na jednym również ??
                                      koniecznie :)

Skomentuj

Witam!

Decyzja podjęta, robię mikro KD na Tang Band W4 657SC.
                                        Dziękuję Wszystkim za cierpliwość i nakierowanie mnie na odpowiedni tor myślenia.
                                        Mam nadzieję, że będę zadowolony, a z wynikających opinii o tym przetworniku wnioskuję, że będę :-) Z czasem dozbieram kasę na głośnik TIW200XS i postawie na nim suba.

Pozdrawiam,
                                        Krzysiek191022 :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X