Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stówka na głośnik do suba

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stówka na głośnik do suba

Witam.
    Czy w sieci jest coś przystępnego w cenie do 100zł na suba ?
    Jako że miałem już styczność z tonsilem 20/80 i Stx 22-140-8-SCX nie chciałbym kupować znowu tego samego.
    Co możecie na dzień dzisiejszy polecić ?
    Pokój ok 12m2 więc 8cali w zupełności starczy.

Pozdr

dlaczego tylko 8''?
    Ja mam izbę 17m2 i 2 suby 10'' wydają mi się niedostatkiem.
    Tyle że oba w closed, ale infrasony mają wystarczającą przestrzen do "rozwoju"
    Proponowałbym tobie Tonsila GDN 30/60/1 w obudowie zamkniętej, jedyny mankament to nietypowa impedancja 6 omh, ale moze to być również zaleta...

Skomentuj

W tej cenie ciężko kupić coś co nie tylko wygląda jak głośnik, ale i gra. Od czasu do czasu można na allegro wyrwać używanego MDSa08. To ma być głośnik do BR czy closed? No i napisz czego oczekujesz od nowego głośnika? Mam podobny metraż i 2x8" w 3way i czasami odczuwam mały niedosyt, więc może coś większego np 12" stxa GDN-30-500-2x4-AA. Dwie budy do wyboru 50BR i 30closed, czyli spokojnie da radę zmieścić w pokoju.

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
        Mam podobny metraż i 2x8" w 3way i czasami odczuwam mały niedosyt, więc może coś większego np 12" stxa GDN-30-500-2x4-AA. Dwie budy do wyboru 50BR i 30closed, czyli spokojnie da radę zmieścić w pokoju.
        :shock: :lol:
        nienormalni chyba... :lol:
        jak odpalilem GDN AA w 16m to nie bylo to juz za przyjemne :]

Skomentuj

Od czasu do czasu można na allegro wyrwać używanego MDSa08
          Niby kiedy? Mds'a08 nie dostaniesz za 100zl uzywanego, sam ostatnio zamawialem i trzeba liczyc te dwie stowy.

Glosnik chcialbym zaaplikowac w BR.
          Domyslam sie, ze ciezko kupic cos za 100zl aby to przyzwoicie gralo, bo sam szukalem, ale znajomy wlasnie chce przeznaczyc tyle na sam glosnik... ale licze na inne wypowiedzi apropo tego tematu :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            jak odpalilem GDN AA w 16m to nie bylo to juz za przyjemne :]
            Przymierzam się do prototypowej obudowy zamknietej na 2 tych reproduktorach. Dlaczego nie było przyjemnie? Ma dość wysoki Qts=0,49 więc ja bym o B-R nawet nie myślał.

Skomentuj

Jaki ma być napęd ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Polusek
                dlaczego tylko 8''?
                Ja mam izbę 17m2 i 2 suby 10'' wydają mi się niedostatkiem.
                Mam podobny metraż i 2x8" w 3way i czasami odczuwam mały niedosyt
                Nie nie nie.. W tym temacie nie potrzebujemy dwoch wielkich tonsili jak ma Bartuś : http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17602

SCX już wa takim pomieszczeniu autor testował i się sprawdził, więc jak pisze że większego nic nie chce tzn że szuka czegoć 8".

A może by tak coś mniejszego w Band Pass ?
                http://diyaudio.pl/portal.php?show=6
                Testował ktoś jakąś 18tke w takiej budzie ?

Skomentuj

Kupilem z allegro wzmaka http://www.allegro.pl/show_item.php?item=886933117 Ma to byc stosunkowo niedrogie a jakos grac :lol:

Skomentuj

Dlaczego nie było przyjemnie? Ma dość wysoki Qts=0,49 więc ja bym o B-R nawet nie myślał.
                    nieprzyjemnie bo to juz łomot a nie bas...
                    wszystko lata i czujesz to cialem a nie sluchasz :???:
                    jak dla mnie to juz za duzo
                    w wiekszym pomieszczeniu bylby OK

masz te glosniki?
                    wsadz i w zamknieta i w b-r
                    wcale zle nie gra... a szybkosci i tak nie poprawisz obudowa zamknieta :P

Zamieszczone przez bartelemy
                    Kupilem z allegro wzmaka http://www.allegro.pl/show_item.php?item=886933117 Ma to byc stosunkowo niedrogie a jakos grac
                    tak wiec 4ohm...
                    tonsil GDN 20/100/3? moze uda sie taniej zdobyc
                    Zamieszczone przez dolphin123
                    A może by tak coś mniejszego w Band Pass ?
                    http://diyaudio.pl/portal.php?show=6
                    mam schemat obudowy od SUB200 (czy jak to sie nazywalo) produkcji tonsila
                    czyli 2x8" w b-p 6th

Skomentuj

mam schemat obudowy od SUB200 (czy jak to sie nazywalo) produkcji tonsila
                      czyli 2x8" w b-p 6th
                      no to wrzuć go tu :)

Skomentuj

http://rapidshare.com/files/33787655...200_tonsil.PDF

ale ostrzegam ze w tych konstrukcjach bardzo wiele zalezy od wytlumienia!
                        nie mialem tego suba osobiscie wiec nie wiem gdzie i ile powinno byc... ale w mniejszym bracie bylo tego bardzo duzo w gornej komorze

Skomentuj

Jesli dobrze widze to projekt z 16mdf w calosci ?

Skomentuj

tak - zapomnialem tego dopisac :???:
                            a czy MDF to nie wiem :lol:

Skomentuj

Nie chce wrozyc z fusow ale ten sub tonsila zapowiada sie na niezlego mula. Taki bandpass nie wrozy nic dobrego.
                              Czy Tonsil GDN 25/80/1 w solidnej obudowie BR nie wystarczy?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                18 cm mam rozumieć ?

Z takich świeżych głośników miałem stxa 22 tylko nie pamiętam czy scx czy sw...

Ten sub200 tonsila brzmi dość przeciętnie, no chyba że ktoś lubi muła ;]
                                I na domiar złego jednostajny dość jest w grze, nie wiem czemu to takie drogie na allegro...
                                To niestety urok BP6th, dlatego wolę 4th.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                  Nie chce wrozyc z fusow ale ten sub tonsila zapowiada sie na niezlego mula
                                  mul to niekoniecznie... ale bardzo monotonny
                                  Zamieszczone przez takero
                                  I na domiar złego jednostajny dość jest w grze, nie wiem czemu to takie drogie na allegro...
                                  To niestety urok BP6th, dlatego wolę 4th.
                                  ale ze mam 2 glosniki na polce to mzoe kiedys to zrobie

Skomentuj

wsadz i w zamknieta i w b-r wcale zle nie gra... a szybkosci i tak nie poprawisz obudowa zamknieta :P
                                    Kazdy głośnik będzie szybszy w zamkniętej niż w B-R.
                                    Tunel tylko podbija nizsze czestotliwości kosztem takich parametrow jak liniowość, wytrzymałośc mocowa, odpowiedź impulsowa. Dla mnie wkładanie do B-R głośnika o Qts > 0,3 to po prostu marnowanie właśnie jego dobroci...
                                    Szkoda że nieliczni mają jeszcze sprawne uszy i tak mało (albo i wcale) jest dobrze wykonanych zamkniętych paczek na forum.

Skomentuj

Kazdy głośnik będzie szybszy w zamkniętej niż w B-R.
                                      Tunel tylko podbija nizsze czestotliwości kosztem takich parametrow jak liniowość, wytrzymałośc mocowa, odpowiedź impulsowa. Dla mnie wkładanie do B-R głośnika o Qts > 0,3 to po prostu marnowanie właśnie jego dobroci...
                                      Szkoda że nieliczni mają jeszcze sprawne uszy i tak mało (albo i wcale) jest dobrze wykonanych zamkniętych paczek na forum.
                                      Czuję się jakbym czytał opinię sprzed paru lat ;]
                                      Jest parametr taki jak odpowiedź impulsowa i obudowa zamknięta ma ową odpowiedź lepszą niż br , ale jest też coś takiego jak psychoakustyka i odpowiedź impulsowa =/= szybkość głośnika subiektywnie odczuwana, bo na to drugie składa się wiele zjawisk, choćby konstrukcja głośnika czy kształt charki. Np niewielkie podbicie w wyższym basie powoduje że głośnik wydaję się być szybszym.
                                      Dlatego b. często głośnik w br wydaję się być potocznie mówiąc szybszy niż w zamkniętej.
                                      BR polepsza też wytrzymałość mocową - w okolicy pracy br, spada dopiero poniżej.
                                      Ale ogólna prawda jest taka że dobry głośnik zagra dobrze, a słaby zagra słabo niezależnie od zastosowanej obudowy i jego parametrów elektryczno-sygnałowych w tejże obudowie.
                                      Nie wiedzieć czemu wiele osób traktuję obudowę zamkniętą jako haj endową, a br jako dudniącą skrzynkę, takie pseudo-rozumowanie to zwykle powielanie schematów...
                                      Musisz mieć strasznie pokaleczone uszy skoro słuchasz czegoś tak wolnego jak obudowa zamknięta, gdybyś miał jeszcze sprawne uszy dawno przesiadłbyś się na open baffle... :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                        jest też coś takiego jak psychoakustyka i odpowiedź impulsowa =/= szybkość głośnika subiektywnie odczuwana, bo na to drugie składa się wiele zjawisk
                                        Najwazniejszym z tych zjawisk jest kalectwo uszu słuchającego... im wieksze - tym B-R WYDAJE się być szybszy.
                                        Więc herezje o tym co się komu wydaje lepiej odłozyc na bok i opierać się na mierzalnych faktach.
                                        Pozatym dzwięk to nie jeden przebieg tylko wiele składowych nałożonych na siebie, im ich jest więcej, tym bardziej otwór nie wyrabia. Powietrze w obudowie ma swoją podatność która dodatkowo opóźnia promieniowanie otworu. Najwidoczniej jak wiekszość forumowiczor słuchasz muzyki typu Bastronic - bass i love u :lol: włącz sobie kilka utworów Franka Zappy to dostrzeżesz niedoskonałości otworu.
                                        B-R podwyzsza wytrzymałość mocowa? To chyba nie masz pojęcia co się dzieje z głosnikiem i jakie odgłosy wydaje membrana i otwór poniżej rezonansu a to tam mamy doczynienia z najwiekszymi mocami. No chyba że stosujesz wzmacniacze ktore nie przenosza poniżej 30Hz co raczej nawet jako Hi-Fi nie mozna zaliczac a co dopiero Hi-End.
                                        Ja do closed bez obawy i zadnych zniekształceń, szmerów powietrza czy innych wg. Ciebie Hi-end'owych zjawisk podłączam wzmacniacz co przenosi od 1Hz i nic dziwnego się nie dzieje podczas prób z generatorem. A w przypadku B-R... pożal się boże. Same HighEndowe zjawiska
                                        Dlatego b. często głośnik w br wydaję się być potocznie mówiąc szybszy niż w zamkniętej
                                        Tak się chyba wydaje tym z pokaleczonym słuchem.
                                        robiłem nie jedną odgrodę ale takie rozwiązanie jest bez sensu ze względów ekonomicznych, bo żeby uzyskać większe głośności potrzeba wielu głośników.
                                        Alternatywą dla odgrody jest przecież wysokostratna obudowa zamknięta :neutral:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X