Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wygrzewanie Głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wygrzewanie Głośnika

Witam,chciał bym się dowiedzieć czy wygrzewanie głośnika basowego pogłebia bas czy głośnik jest szybszy po wygrzaniu niż przed?Najlepiej piszcie co o tym sądzicie ewentualnie jak ktoś ma pomiary przed i po.Na googlach trochę jest ale chciałbym usłyszeć wasze zdanie na ten temat.

[ Dodano: 2010-01-28, 20:53 ]
    A zapomnial bym pisze ten temat ponieważ mój GDN 22/300/8 SW jakoś po czasie gra lepiej na początku w ogóle go nie podłączałem bo była tragrdia a teraz mi się coraz bardziej podoba.

moim zdaniem wygrzewanie pogłębia bas, i raczej jest szybszy po wygrzaniu niz przed ale nie zawsze. po wygrzaniu zawieszenie robi się bardziej elastyczne.
    tyle odemnie :razz:

[ Dodano: 2010-01-28, 20:56 ]
    Zamieszczone przez Karol1991
    A zapomnial bym pisze ten temat ponieważ mój GDN 22/300/8 SW jakoś po czasie gra lepiej na początku w ogóle go nie podłączałem bo była tragrdia a teraz mi się coraz bardziej podoba.
    to chyba normalne szczególnie dla głośników niskotonowych, po wygrzaniu graja o wiele lepiej niż na początku, po pierwszym podłaczeniu.

Skomentuj

Właśnie mam takie wrażenie głebi basu po słuchaniu kilka dni suba na ww glośniku.

Skomentuj

Jak miałem komputerowe pierdziawki Genius 2000X to po wygrzaniu grały gorzej, niż jak po rozpakowaniu :}

Skomentuj

Wygrzać głośnik tzn. rozluźnić mu trochę górne i dolne zawieszenie,dla jednego głośnika będzie to kilka godzin,dla drugiego jeden dzień a dla innego kilka dni,zależy jaki głośnik.

Po wygrzaniu bas jest głębszy,i to się dzieje prawie z każdym głośnikiem basowym. Karol1991, jak oceniasz ten głośnik co do basu i jego szybkości? możesz go porównać do jakiegoś innego głośnika? Zobacz też czy ociera cewka jak naciskasz lekko jedną stronę membrany.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
            Karol1991, jak oceniasz ten głośnik co do basu i jego szybkości? możesz go porównać do jakiegoś innego głośnika? Zobacz też czy ociera cewka jak naciskasz lekko jedną stronę membrany.
            Mam bude 35L strojona na około 35 hz i w niej bass jest w miare szybki,potrafi być głęboki i jak ma nisko zejść to schodzi.Z pewnością był by o wiele szybszy gdyby wyższe strojenie.Mogę go porównać jedynie do Peiying BL300A10 lecz ten to muli,jest strasznie miękki i ma mało wykopu w stx jest większy wykop,ale to odczucie w Peiyingu może być spowodowane za słabym wzmacniaczem.

[ Dodano: 2010-01-28, 22:19 ]
            Zamieszczone przez Caston
            Jak miałem komputerowe pierdziawki Genius 2000X to po wygrzaniu grały gorzej, niż jak po rozpakowaniu :}
            Nie porównuj gówna do twarogu :mrgreen:

Skomentuj

nie ma reguly jak glosnik zagra po wygrzaniu. jedno jest pewne - zagra inaczej
              tez mialem jeden przyklad kiedy przed wygrzaniem gral lepiej - XT19
              na poczatku byl bardzo delikatny i powsiagliwy... pozniej zaczal "cykac"

a co do w/w STXa
              Zamieszczone przez Karol1991
              Mam bude 35L strojona na około 35 hz i w niej bass jest w miare szybki,potrafi być głęboki i jak ma nisko zejść to schodzi.Z pewnością był by o wiele szybszy gdyby wyższe strojenie
              jak zrobie obudowe do suba dla brata to mozna go tam wsadzic na testy.
              ale z 8" na porownanie to mam albo stare tonsile, albo aplharda SW albo MDS08 - wiec to raczej nie bedzie zbyt dobre porownanie :P

Skomentuj

na pomiarach nie widać różnicy, "na uszach widać" :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  ale z 8" na porownanie to mam albo stare tonsile, albo aplharda SW albo MDS08 - wiec to raczej nie bedzie zbyt dobre porownanie
                  Zawsze jakieś porównanie :razz:

Skomentuj

W sumie to jak wygrzewać głośnik? Jest jakiś dobry sprawdzony sposób?

Skomentuj

Po prostu włączyć go i tyle. Niektórzy preferują pomęczyć trochę głośnik dźwiękami z generatora (20-30Hz).

Skomentuj

Gdzieś kiedyś wyczytałem że wygrzanie głośnika to 100 h pracy przy 50% mocy znamionowej. Czyli np. przez 10 dni po 5h :razz:

Skomentuj

To zależy od głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                            Niektórzy preferują pomęczyć trochę głośnik dźwiękami z generatora (20-30Hz).
                            ale po co marnowac czas na sluchanie buczenia?
                            poprostu wlacz muzyke i tyle :P
                            i sluchasz jak z czasem glosnik gra inaczej

Skomentuj

hm, a ja bym zrobil taki "test wygrzewania" sluchasz kolumn, pozniej idziesz sobie na spacer w tym czasie gra muzyka, glosnik sie wygrzewa, ale bez obecnosci sluchacza, przychodzisz i sluchasz roznicy
                              wg mnie jest to efekt spychologiczny, a wygrzewanie polega przynajmniej czesciowo na dostosowaniu sie ucha do brzemienia danych kolumn

przykladowo znam naglosnieniowcow, co zawsze na max dodaja basu - ja slucham bez korekcji i zawsze dla mnie jest to meka, bo jest tego basu za duzo, ale dla mnie, dla nich jest "tak ja zawsze" czyli subiektywnie normalnie

tak samo z wygrzewaniem - sluchasz kolumn, malo basu, sluchasz, sluchasz i jednak ten bas tam jest...

[ Dodano: 2010-01-31, 00:59 ]
                              hm, a ja bym zrobil taki "test wygrzewania" sluchasz kolumn, pozniej idziesz sobie na spacer w tym czasie gra muzyka, glosnik sie wygrzewa, ale bez obecnosci sluchacza, przychodzisz i sluchasz roznicy
                              wg mnie jest to efekt spychologiczny, a wygrzewanie polega przynajmniej czesciowo na dostosowaniu sie ucha do brzemienia danych kolumn

przykladowo znam naglosnieniowcow, co zawsze na max dodaja basu - ja slucham bez korekcji i zawsze dla mnie jest to meka, bo jest tego basu za duzo, ale dla mnie, dla nich jest "tak ja zawsze" czyli subiektywnie normalnie

tak samo z wygrzewaniem - sluchasz kolumn, malo basu, sluchasz, sluchasz i jednak ten bas tam jest...

Skomentuj

Zamieszczone przez suszi
                                wg mnie jest to efekt spychologiczny
                                Aha,czyli pomiary przedstawiające różnicę pomiędzy głośnikiem wygrzanym a nie wygrzanym to voodoo i fatamorgana? :grin:

Skomentuj

suszi, to co piszesz to poczesci prawda. ale to sie tyczy bardziej sluchania na "plasko"
                                  niestety ale wygrzewanie glosnika to jest fakt i slychac naprawde wielkie roznice

mozesz sam to zrobic. kup 2 glosniki. jeden wygrzewaj przez np 2 tygodnie a drugi niech lezy w kartonie. po tych 2 tygodniach wlacz oba i sluchaj
                                  zobaczysz ze to zadne voodoo audio tylko fizyczny fakt

Skomentuj

A jak przyniose Ci kilka glosnikow to na ucho bedziesz potrafil odroznic ktory jest wygrzany a ktory nie?

Roznice w parametrach T-S glosnikow sa tak duze ze wygrzewanie w niektorych przypadkach ma marginalne znaczenie.

Jeden audiofil pozyczyl od kolegi parke kolumn i powiedzial ze na pozcatku graly kiepsko ale po wygrzaniu calkiem dobrze. Ciekawe bylo tylko to ze ten kolega dal mu juz wygrzane kolumny! No wiec co sie wygrzewa glosnik czy nasz sluch!? W 99% to zalezy od naszego sluchu choc mozna znalezc pewna mierzalne roznice na glosniku wygrzanym i nowym. A sa jeszcze glosniki pzergzrane i roztzrepane bo chyba nikt nie watpi w to ze jak glosnik gra po tygodniu inaczej to za rok czy 5 lat zmiany nadal beda postepowac.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                      A jak przyniose Ci kilka glosnikow to na ucho bedziesz potrafil odroznic ktory jest wygrzany a ktory nie?
                                      jezeli nie znam tych glosnikow to nie
                                      jezeli mialem je i wiem jak graja to wtedy bede w stanie to odroznic. oczywiscie w przypadku kiedy wygrzany glosnik gra zupelnie inaczej niz nowy. czasami roznica jest mala

Zamieszczone przez irek
                                      Roznice w parametrach T-S glosnikow sa tak duze ze wygrzewanie w niektorych przypadkach ma marginalne znaczenie.
                                      tego nigdy nie sprawdzalem

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                        No wiec co sie wygrzewa glosnik czy nasz sluch!?
                                        Czytając post irka od razu przypomniała mi się kwestia odsłuchu w nocy a odsłuchu w dzień. Nie wiem czy wszyscy tak mają, ale ja bardziej lubie słuchać muzyki w nocy, kiedy światło jest zgaszone, wtedy wszystko nabiera powietrza, lepiej słychać (wyłapać) poszczególne instrumenty.

Wydaje mi się, że nasz mózg w nocy przełącza się w tryb nocny :) i wyostrza zmysł słuchu co my jako słuchacze :) odczuwamy jako lepszy dźwięk albo druga ewentualność nasz wzrok przestaje rejestrować to co w dzień i możemy bardziej skupić się na słuchaniu :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X