Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer dwukanałowy bezpośrednio pod wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez NeuroPL
    Nie mam przekonania, na głosniku suba słychać wysokie tony, poza tym na PCB nie widać żadnej cewki.
    bo to tani sub :) tam nie ma cewek :) jak chcesz to daj równolegle do głośnika konensator 100-220 mikro na 50v to trochę go obetnie :)

Skomentuj

longer elektro, nie stosuje się samych kondensatorów w torze niskotonowym jako filtr dolnoprzepustowy bo możesz spalić wzmacniacz. Jak już to filtr 1-rzędu, czyli cewka wpięta szeregowo lub 2-rzędu - cewka + kondensator. Ja jednak nie polecam stosowania filtrów pasywnych bo nie dość, że są drogie to dodatkowo obciążają wzmacniacz.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
        longer elektro, nie stosuje się samych kondensatorów w torze niskotonowym jako filtr dolnoprzepustowy bo możesz spalić wzmacniacz. Jak już to filtr 1-rzędu, czyli cewka wpięta szeregowo lub 2-rzędu - cewka + kondensator. Ja jednak nie polecam stosowania filtrów pasywnych bo nie dość, że są drogie to dodatkowo obciążają wzmacniacz.
        spoko! :) metoda wypróbowana na 3 tanich subach . wszystkie śmigają:) zresztą jest to filtr 1 rzędu 6 db\okt :)

Skomentuj

sub cięty filtrem 1-rzędu :shock:
          tego jeszcze nie widziałem
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
            polak potrafi :) a tak na serio to one wszystkie mają filtry aktywne ale są wysoko strojone bo satelitki nie schodza za nisko i byłaby dziura w pasmie akustycznym . i dlatego można im czasem "pomóc" kondensatorem :)

Skomentuj

Podsumowując.
              Czy można zastosować taki sumator na wyjściu Tape Out wzmacniacza?
              http://allegro.pl/item897316813_rozg...y_nowy_fv.html

Kondensatory w ilości 4 szt? przed potencjometrem i za.
              http://allegro.pl/item910366570_audi...bipolarny.html

potencjometr logarytmiczny, np ten?
              http://allegro.pl/item909005387_pote...rytm_4704.html

Skomentuj

Podsumowując.
                Czy można zastosować taki sumator na wyjściu Tape Out wzmacniacza?
                http://allegro.pl/item897316813_rozg...y_nowy_fv.html

Kondensatory w ilości 4 szt? przed potencjometrem i za.
                http://allegro.pl/item910366570_audi...bipolarny.html

potencjometr logarytmiczny, np ten?
                http://allegro.pl/item909005387_pote...rytm_4704.html
                taki sumator to raczej nie bo on chyba zwiera fizycznie kanały. reszta w porządku :)

[ Dodano: 2010-02-07, 13:41 ]
                zadzwoń do mnie to ci powiem co i jak :) skype on :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                  Jakbys sie upar to zrobisz suba nawet bez filtra. Odpowiedni glosnik w obudowie pasmowo-przepustowej moze grac bez filtra. Oczywiscie lepiej dodac choc cewke ale nie jest to absolutnie konieczne.

Skomentuj

zrób tak i spoko :) sory za jakość ale rysowałem na kolanie o pierwszej w nocy i tak wyszło :)

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2010-02-08, 07:32 ]
                    jezeli wklejasz kod do obrazka INNY niz BEZPOSREDNI to kodu [ img ] [ /img ] NIE UZYWAMY :!:

Skomentuj

Jeśli dobrze wnioskuje to kondensatory lutuję szeregowo na L i na R (nie na masie) ?
                      Potem środkowe nóżki potencjometra łącze dwoma kondensatorami i wyprowadzam połączony sygnał + jedną masę, która idzie do suba?
                      Czy raczej wyprowadzić L i R z potencjometra, potem kondensatory i dopiero połączyć sygnał?

Skomentuj

Jeśli dobrze wnioskuje to kondensatory lutuję szeregowo na L i na R (nie na masie) ?
                        Potem środkowe nóżki potencjometra łącze dwoma kondensatorami i wyprowadzam połączony sygnał + jedną masę, która idzie do suba?
                        Czy raczej wyprowadzić L i R z potencjometra, potem kondensatory i dopiero połączyć sygnał?

dokładnie . kondensatory szeregowo na wejściu i szeregowo na wyjściu ze środka potencjometru i połącz wystające końcówki i już masz wyjście na suba :)

Skomentuj

Czy można zastosować kondesatory 47uF/25V bo innych nie znalazłem na wge?

Poza tym, to w jaki sposób lutować kondensatory, bo jak zauwazylem sa dwa bieguny (dluzsza i krotsza nozka)?

<---sygnał L --- (minusowa nozka kondensatora) (plusowa) ---- potencjometr
                          <---masa ------------------------------------------------------------- potencjometr

dobrze mysle?

Skomentuj

kolego! zawsze mogą być kondensatory na większe napięcie , nigdy na odwrót! a połączenie tak jak na schemacie (minusy masz z lewej strony ). ale nic się nie stanie jak dasz odwrotnie :)

Skomentuj

i zrobione, działa az milo:) dziekuje wszystkim za pomoc :)

Skomentuj

cieszę się że jesteś zadowolony :) pozdrawiam .

Skomentuj

Czaruję...
                                X