Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dobor glosnikow do nowych 3 drog

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dobor glosnikow do nowych 3 drog

kolega meczy mnie o nowe kolumny. jako ze jest kasa i jest czas (dam mu moje zastepcze na czas budowy) to pomyslalem o zrobieniu nowych 3 drog pod moje potrzeby

zalozenia sa takie zeby uzyc szerokopasmowki jako sredniotonowca co powinno zaowocowac dobra srednica i prostsza zwrotnica
    napedzane bedzie to uniampem (wiec max moc glosnika 150w)

wysokotonowy narazie jest wiec bedzie vifa D25AG (ta czarna z USA)
    jak trafi sie cos na test to tez porownam

jako sredniak ma byc szerokopasmowka - myslalem o tangbandach. macie jakies sugestie?

niskotonowy - tu mam wlasnie najwiekszy problem. wstepnie dam MDS08 bo mam go na stanie. bralem tez pod uwage RS225 lub GDN 20/100/3
    czekam rowniez na propozycje - moze cos z ushera?

glosniki maja byc nowe i latwo dostepne w sklepach (jak wyjdzie beda 4 kolumny)

Oj paweł ambitnie widzę. 3 drogi? Na to to misiomor się nie chętnie rwie a ty się chcesz porwać A czemu nie chętnie bo mówi że straszny problem jest z kompensacją średniaka i że to wymaga sporo czasu i bardzo dużo pomiarów. Też chciałem się na 3 drogi napalić sam ale wybił mi on to z głowy, brak mi doświadczenia i wiedzy ;D

Moja opinia taka, jak bym nie miał czegoś gotowego z neta sprawdzonego to sam bym się nie rwał na to, bo wyjdzie że grać będzie ale będą problemy fazowe.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Pawel S. zawsze o to pytasz, więc i Ciebie zapytamy:
      Ile kasy ? Przedstaw kasiorę na średniaka i niski, bo koszty zwrotek i bud mniej wiecej znasz wiec odlicz je od budzetu :smile:

PS. Może na bas choćby stxa jak marian w TLu skoro jest niby dużo ciekawiej ?

Skomentuj

Bez przesady, 3 drogi to nie prom kosmiczny:) Poza tym co to za fun ciagle cos kopiowac ? Pawel ma juz spora wiedze i poradzi sobie z projektem. Trzeba go dopingowac, a nie zniechecac.
        Jesli chodzi o szerokopasmowki to bralbym pod uwage rowniez Fostexy. Nie ma problemu z zakupem u niemca.

Skomentuj

ale nikt nie mowi o kopiowaniu. Tylko wstawienia basu w TL. Sam jestem ciekaw rozwiazania szerokopasmowca w roli sredniaka. Ale dobralbym go miedzy innymi tak zeby sie nie gryzl wizualnie, a TB wygladaja calkiem dobrze. Fostex duza kasa dlatego pytam o budzet

Skomentuj

Osobiscie pomyslabym nad zestawem wyzszej skutecznosci. Na bas twardy papier 25-30cm ( najchetniej w TL lub BR ), dobry szerokopasmowiec na srodek. Vifa git, jeden z lepszych tweeterow Vify, nawet PMC go stosuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
              Pawel S. zawsze o to pytasz, więc i Ciebie zapytamy:
              Ile kasy ?
              oj zapomnialem napisac :oops:
              budzet na glosnik to max ok 1000zl

chce zrobic cos w budzecie pomiedzy STXem a SEASem

kondrax, bedziemy dlugo walczyc ale sie nie poddam (kolega sponsoruje wiec sie bawie :mrgreen: )

Zamieszczone przez Pogromca mitow
              Osobiscie pomyslabym nad zestawem wyzszej skutecznosci. Na bas twardy papier 25-30cm
              a znasz cos takiego co nie wymaga duzej mocy i jest latwo dostepne?

Skomentuj

Paweł poczekaj bo będzie dostępny średniak awx w rozmiarze chyba 15cm i powiem ci, że po wstępnych odsłuchach warty polecenia.
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Chociaz z takim basem na sztywnym zawieszeniu moze byc problem, jego efektywnosc przegoni przecietnego szerokopasmowca, nie mowiac o kopulce Vify. Wiec jesli koniecznie ma to byc ta Vifa to trzeba szukac tradycyjnych glosnikow...

Zatem Tonsil GDN 20/100/3 to glosnik, ktory napewno warto brac pod uwage. Mozna rowniez rozpatrzyc zastosowanie sredniotonowego kopulkowego. Tutaj najtaniej wyjdzie Beyma lub Dyton, ewentualnie Vifa, lecz w takiej konfiguracji nie obejdzie sie bez stromego filtrowania i samo sklejenie zwrotnicy bez dokladnych pomiarow bedzie bardzo trudne. Kopulka sredniotonowa to szereg zalet...

http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p360,mc115
                  http://www.parts-express.com/pe/show...number=285-020 w polinku powinni to miec
                  http://www.loudspeakershop.eu/glosni...08-p-1198.html ten glosnik rowniez stosuje PMC

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                    Paweł poczekaj bo będzie dostępny średniak awx w rozmiarze chyba 15cm i powiem ci, że po wstępnych odsłuchach warty polecenia.
                    He, pewnie po sesji w stxie masz te info

Podobniez ma być też jakiś szerokopasmowiec, całkiem fajny. Ale czekać na to do lata to nie wiem czy jest sens, jak tu czas nagli :mrgreen:

Fostex, raczej że dobry pomysł, ale sie nie zmieści w tysiaku

A może by coś z eminenca? Np. te od wlm-ów. Ewentualnie monacory.

Skomentuj

http://www.parts-express.com/pe/show...number=264-848 . Ten glosnik zapewne bylby najlepszym rozwiazaniem do 300zl/szt. Z tego co przegladalem w internecie, jest dosc powszechnie stosowany jako sredniak. Ma tez bardzo dobre opinie . Sam mialem go zamowic, zeby zlozyc sobie male kolumienki jednodrozne ale jednak wybor padl na planar, ktory polacze z moim hdsem ;p .

Ewentualnie jezeli czas Cie nie goni, poczekalbym na AWX od Stxa

Skomentuj

Zatem Tonsil GDN 20/100/3 to glosnik, ktory napewno warto brac pod uwage
                        miales go?
                        mozesz cos wiecej napisac?
                        z czym mozesz porownac?

Mozna rowniez rozpatrzyc zastosowanie sredniotonowego kopulkowego
                        NIE!
                        che szerokopasmowke zeby uniknac wielu problemow z jakimi sie spotykalem w innych konstrukcjach

pharoh, ale tego nie ma w polinku :???: mysle nad zastosowaniem tego co jest - W4-657SC

no to wstepnie jest
                        D25AG
                        W4-657SC
                        MDS08

jakies jeszcze propozycje na woofera?

Skomentuj

Jeśli budżet wytrzyma to można polecić Seas L22RN4X/P, od strony wizualnej z tangbandem zgrał by się co najmniej dobrze :) Co do jakości to chyba nie ma się czym martwić.

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                            Jeśli budżet wytrzyma to można polecić Seas L22RN4X/P
                            z zalozenia mialo byc taniej od seasow. tak wiec mija sie to z celem bo mozna odrazu kupic seasy ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              z zalozenia mialo byc taniej od seasow. tak wiec mija sie to z celem bo mozna odrazu kupic seasy ;]
                              To kup uzywane seasy i bedziesz miał taniej od seasów

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                To kup uzywane seasy i bedziesz miał taniej od seasów
                                Zamieszczone przez Pawel S.
                                glosniki maja byc nowe i latwo dostepne w sklepach (jak wyjdzie beda 4 kolumny)

Skomentuj

Fostex 126. Fajny głośniczek. Ale pochłonie gro budżetu tak więc.... :wink:
                                  No i pewnie Pawłowi chodzi aby ciąć poniżej 1kHz i pow. 5kHz.
                                  Chociaż są też i midy, które pozwolą na taką zabawę (cięcie). Ale to również przekroczy budżet. :wink:
                                  Za niedługo zdam relację z odsłuchów kilku "małych" szerokopasmówek. :wink:

Skomentuj

Nie no, koncepcja sama w sobie jak najbardziej fajna. Sam kiedyś myślałem o takiej opcji. Masz szerokopasmówkę i wszystkie jej zalety, do tego skraje pasma sobie uzupełniasz. Więc jedynie bas i wyższe wysokie tony są uzupełnianae, a większośc pasma przejmuje szerokopasmowiec (bo tak rozumiem Pawle chcesz zrobić?) . Zaletą tego jest że filtry masz, że tak powiem daleko od średnicy, więc daleko od tych częstotliwości które człowiek najbardziej słyszy, więc nie mają one negatywnego wpływu na brzmienie. Zazwyczaj sa to łagodne filtry. Brzmienie jest bardziej spójne, jak to w szeropkopasmowacach, a w dodatku całe pasmo jest przetwarzane :mrgreen: Jestem za.

No i chciałem spytać czemu nie eminance? Ale odpowiedź narzuca mi sie taka, że pewno gabarytowo za duży, poza tym za wysoka efektywnośc aby ja uzupełnić, więc odpada. Kolejny problem to że go nie trzeba uzupełniać, tak więc 3 way trochę bez sensu wydatek jak on gra całym pasmem. No chyba aby uzupełnic jedynie basem. Ale znów ta efektywność..

Z innych roziwązań to na pewno monacor ma sporo takich głosników, oraz tb, o czym zapewne autor wie Chociaż ja też bym celował w cos bardziej wyszukanego i mniej populranego, no ale nic, oprócz może fostexa, mi się w tej chwili nie nasuwa.

Co do basu, to jak budżet taki ogranicziony, to został bym przy seasie. Ewentualnie Usher, ten z pofałdowana membraną, jak się z nim zmieścisz

Acha, co do szerokopasmówek, to tak jak pisałem, stx ma cos bardzo fajnego wprowadzić,z tym że nie wiadomo kiedy, pewnie co najmniej za kilka miechów. Chociaz może jak sie usmiechniesz do nich, może przez Irka, to może jakiegos prototypa dostaniesz na testy ) .

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                                      No i pewnie Pawłowi chodzi aby ciąć poniżej 1kHz i pow. 5kHz
                                      jak sie da to nawet w okolicach 500Hz i powyzej 8kHz :P

Zamieszczone przez przemo-lukas
                                      Za niedługo zdam relację z odsłuchów kilku "małych" szerokopasmówek.
                                      no to czekam z niecierpliwoscia

Zamieszczone przez paldo
                                      Więc jedynie bas i wyższe wysokie tony są uzupełnianae, a większośc pasma przejmuje szerokopasmowiec (bo tak rozumiem Pawle chcesz zrobić?)
                                      dokladnie tak

Zamieszczone przez paldo
                                      Zaletą tego jest że filtry masz, że tak powiem daleko od średnicy, więc daleko od tych częstotliwości które człowiek najbardziej słyszy, więc nie mają one negatywnego wpływu na brzmienie. Zazwyczaj sa to łagodne filtry. Brzmienie jest bardziej spójne, jak to w szeropkopasmowacach, a w dodatku całe pasmo jest przetwarzane Jestem za.
                                      no to widze ze sie dobrze rozumiemy

Zamieszczone przez paldo
                                      No i chciałem spytać czemu nie eminance?
                                      jaki? nie zagladalem tam i nie wiem o czym mowa

Zamieszczone przez paldo
                                      Co do basu, to jak budżet taki ogranicziony, to został bym przy seasie. Ewentualnie Usher, ten z pofałdowana membraną, jak się z nim zmieścisz
                                      chcialbym zrobic kilka testow przed wyborem koncowym
                                      jak juz pisalem mam na stanie MDS08 wiec jego zastosuje bo mi sie bardzo podoba
                                      chcialbym rowniez wypozyczyc jakies glosniki od forumowiczow. np w/w GDN lub wlasnie jakis usher
                                      poprostu chce sprawdzic co bedzie mi pasowalo

Zamieszczone przez paldo
                                      Acha, co do szerokopasmówek, to tak jak pisałem, stx ma cos bardzo fajnego wprowadzić,z tym że nie wiadomo kiedy, pewnie co najmniej za kilka miechów. Chociaz może jak sie usmiechniesz do nich, może przez Irka, to może jakiegos prototypa dostaniesz na testy ) .
                                      szkoda ze Sound Wave juz nie odpisuje :evil:

Skomentuj

Mi się marzy podobna konstrukcja, ale na bas w linii transmisyjnej. Na górze wstęga Monacora RBT-95, na dole, bardzo nisko cięte jakieś fajne 8-10 cali (może coś z Visatona, może AWX jeśli wyjdzie zapowiadane 8 cali) i do tego średniak na szerokopasmówce...i tu właśnie zaczyna się problem...jaka szerokopasmówka?
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                        X