Zamieszczone przez Pawel S.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
dobor glosnikow do nowych 3 drog
Collapse
X
-
Nie na temat...Zamieszczone przez komboKiedyś już komuś to pisałem..
Pomiar głośników pod kątem zaprojektowania zwrotnicy powinien się odbywać w docelowej obudowie więc tutaj nie będzie problemu ze zgrywaniem czy rozłażeniem sie fazy bo przecież głośniki będa w stałej odległości od siebie i pozostaje tylko kwestia zaprojektowania dobrej zwrotnicy. Z tego co pamiętam pisałeś jeszcze, że nieznaczna zmiana położenia głowy słuchacza (która spowoduje różnicę odległości głośników od ucha o 17mm) również spowoduje mega dziurę na charakterystyce w miejscu podziału... idąc tym tropem zauważ, że jeśli przesuniemy głowę kolejne kilka centymetrów dalej znowu zmieni się zgranie (lub niezgranie) fazowe głośników i możemy mieć znowu mega podbicie... czyli tak na prawdę będzie to zjawisko niezauważalneJa jestem jak najbardziej za poważnym podchodzeniem do projektowania kolumn ale jeszcze bardziej popieram realne podejście do tematu - mam nadzieję, że tą wypowiedzią nie wywołam burzy :razz:
Pawle, wydaje się, że podział pomiędzy GDN'em a szerokopasmówką na poziomie ~500 Hz czy nawet niżej wydaje się być najbardziej słusznym podejściem bo przecież jeśli wykorzystujemy juz głośnik szerokopasmowy to miejmy z tej szerokopasmowości jak najwięcej. Tylko zastanawiam się, czy taki podział jest możliwy do zreazlizowania w warunkach domowych? Pomiar głośnika daje przecież w jakimś tam stopniu realne wykresy właściwie powyzej tych 500Hz - nie jest to problem? Robimy pomiar nearfield i z niego korzystamy? Wydaje mi sie, że nie jest to takie proste...
Co do "fulrendżów" - obecnie testuję sobie trochę szerokopasmówkę BG13P Visatona i muszę powiedzieć, że ten typ głośnika (szerokopasmówka) to jest to, co mi najbardziej odpowiada. Co prawda nie gra on za bardzo basem (właściwie w ogóle ale to może kwestia obudowy... choć nie wydaje mi się) ale za to tony średnie to coś niesamowitego - wokal, werbel, gitara - zwłaszcza akustyczna - wszystko czysto i wyraźnie - po prostu super. Na razie w ramnach wygrzewania gra to w śmiesznej konfiguracji z ARN 150 w obudowie BR odciętym przy ~350Hz (samą cewką) i juz mi sie podoba. Z czystym sumieniem mogę poprzeć tego typu (szerokopasmówka + góra/dół) rozwiązanie. Aż zżera mnie ciekawość jak grają szerokopasmówki z wyższej półki, ogólnie uznane za "dobre" - czy jak kto woli "z prawdziwego zdarzenia"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabylTylko zastanawiam się, czy taki podział jest możliwy do zreazlizowania w warunkach domowych? Pomiar głośnika daje przecież w jakimś tam stopniu realne wykresy właściwie powyzej tych 500Hz - nie jest to problem?
moze uda sie zrobic lepszy pomiar na otwartej przestrzeni - kolega ma duzy ogrod
poczekam na wrazenia przemka z testow. jak narazie interesuje mnie 4" TB + MDS08
no ale napisze jeszcze do STXa
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.no ale napisze jeszcze do STXa
Zamieszczone przez Pawel S.jak narazie interesuje mnie 4" TB + MDS08) to lepiej działa on w górze pasma od W4-657SC więc teoretycznie lepiej nadawał by się do pracy z wooferem bez wspomagania góry. A tak w ogóle to te Tangbandy dobre są? Bo zbierają niby dobre opinie ale jak na razie tak na prawde to niewiele na nich powstało konstrukcji (a może źle szukam...) i przeważnie są to zwykłe monitorki do kompa bez żadnej korekcji - a może tutaj właśnie tkwi ich magia, że graja dobrze nawet bez korekcji
Skomentuj
-
Co do Eminance to chodziło mi o te z wlm-ów, jakies kappy chyba to były z tego co pamiętam (nie chce mi sie sprawdzać. Ale on raczej odpada. A pisałem ci o nim kilka postów wcześniej, dla tego nie pisałem potem ao jakiego eminanca mi chodzi, ale przeoczyłeś.
Coś tam jeszcze miałem napisać, ale już nie pamiętam :roll:
Ale tak wogóle opcja 2way, szerk + wofer to wydaje mi sie najmądrzejsze rozwiązanie, dobra szerokopasmówka nie potrzebuje kopułki, choć uzupelnenei kopułką też moze być ciekawym rozwiązaniem, co innego sie wytedy uzyska. Ale rzeczywiscie z wysokim cieciem moze byc problem, wiec moze lepiej juz zosatwic ja do konca a basem uzupełnić...
Ps. a co do soundwave, to on już raczej dawno nie odpisuje :roll:
Skomentuj
-
Osobiscie nie przepadam za malymi szerokopasmowkami, a jedynie te moga pracowac jako tako bez wspomagania na gornym pasmie. Niestety przewaznie jest tak, ze brakuje troszke tego wypelnienia najwyzszych czestotliwosci. Oczywiscie wiele zalezy od muzyki jaka sluchamy lecz uzupelnienie szerokopasmowca jest wskazane.
Wieksze glosniki szerokopasmowe czyli 16-20cm wg. mnie maja ciekawsza barwe srednicy, szczegolnie jej dolne zakresy.
Przemyslalbym rowniez zastosowanie glosnika szerokopasmowego jako dipola jesli ma to byc typowa konstrukcja trojdrozna. Sposob prezentacji dzwieku z OB jednak ma swoja niezaprzeczalna magie i nie ma porwnania do glosnika zabudowanego.
Cos w ten desen...
http://www.lampizator.eu/SPEAKERS/PR...PROJECT11.HTML
http://www.lampizator.eu/SPEAKERS/PR.../PROJECT8.HTML
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabylA nie myślałeś o Tangbandzie W3-881SJ?
co innego jakbym bral jakas nowa neodymowa kopolke
TB nie mialem o trzeba kupic cos na testy :P
Zamieszczone przez dalex1Moze do niego odezwij sie o opinie na jego temat
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitowOsobiscie nie przepadam za malymi szerokopasmowkami, a jedynie te moga pracowac jako tako bez wspomagania na gornym pasmie. Niestety przewaznie jest tak, ze brakuje troszke tego wypelnienia najwyzszych czestotliwosci.
Skomentuj
-
Jeszcze na sekundę się wtrącę :razz:Nie na temat...
[quote="dabyl"]Nie na temat...Zamieszczone przez komboKiedyś już komuś to pisałem..
Pomiar głośników pod kątem zaprojektowania zwrotnicy powinien się odbywać w docelowej obudowie więc tutaj nie będzie problemu ze zgrywaniem czy rozłażeniem sie fazy bo przecież głośniki będa w stałej odległości od siebie i pozostaje tylko kwestia zaprojektowania dobrej zwrotnicy. Z tego co pamiętam pisałeś jeszcze, że nieznaczna zmiana położenia głowy słuchacza (która spowoduje różnicę odległości głośników od ucha o 17mm) również spowoduje mega dziurę na charakterystyce w miejscu podziału... idąc tym tropem zauważ, że jeśli przesuniemy głowę kolejne kilka centymetrów dalej znowu zmieni się zgranie (lub niezgranie) fazowe głośników i możemy mieć znowu mega podbicie... czyli tak na prawdę będzie to zjawisko niezauważalneJa jestem jak najbardziej za poważnym podchodzeniem do projektowania kolumn ale jeszcze bardziej popieram realne podejście do tematu - mam nadzieję, że tą wypowiedzią nie wywołam burzy :razz:
No właśnie mi chodzi tylko o tą zmianę położenia, w to że da się zaprojektować zwrotnicę wierzę. To wszystko to nie jest moje widzimisię tylko fizyka z gimnazjum (no może liceum): był na niej taki wzorek
λ=V/f, gdzie λ to długość fali, V- to prędkość dźwięku(fali) a f częstotliwość fali
Narysuj sobie sinusoidę(fala głośnika nr1) i sinusoidę przesuniętą o Π/2 (fala głośnika nr2), czyli połowę długości fali (obliczoną wcześniej) w miejscu podziału, fale nałożą się (interferncja się to zwie :mrgreen: ) tak że wypadkowa będzie równa zero. I teraz wniosek im wyższy podział, tym fala w tym miejscu jest krótsza, a więc wtedy bardziej jesteśmy narażeni na psucie się fazy przy zmianie wysokości odsłuchu. Sorry za mały wykładzik ale chyba nie wierzyłeś mi przedtem do końca :mrgreen: .
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez komboSorry za mały wykładzik ale chyba nie wierzyłeś mi przedtem do końca .Też miałem fizykę w podstawówce i liceum (gimnazjum nie miałem okazji zasmakować - nie te lata). Ba, nawet lubiłem ten przedmiot i coś tam z niego nawet pamiętam. Chodzi mi tylko o bardziej realne podejście do tematu. Jeśli zmiana wysokości odsłuchu o kilka centymetrów psuje nam drastycznie fazę, to następne kilka centymetrów wyżej/niżej tą fazę nam znowu naprawia. A tak w ogóle to jak dołożymy do tego jeszcze wpływ odbić fal od ścian pomieszczenia, w którym słuchamy to juz na pewno nie jestesmy w stanie wyłapać zgrań lub niezgrań fazowych fal o tak dużych częstotliwościach przy transporcie naszej głowy o kilka centymetrów w tą czy w tamtą stronę. Wydaje mi się, że stwierdzenie "głowa trzy centymetry wyżej i mega dziura w paśmie" jest trochę przesadzoene
Poza tym konstrukcje z supertweeterami przecież istnieją więc chyba musi to jakos działać
A tak w ogóle to, motyla noga, zaśmiecamy Pawłowi temat
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitowNie, nie sluchalem WLM ale co to ma z nimi wspolnego?że tam szerokopasmówka pokrywa cale pasmo. A jest to bodajże 25-30cm. Wysokie tony śliczne. Może nie tak wyraziste i szczegółowe jak z wysokiej klasy kopułki, ale mają coś w sobie, i myślę że tak do 18-20kHz dociąga. A więc można
Są oczywiście wesrsje tej kolumny z wysokotonowcem, ale myślę że wersja podstawowa w zupelności wystarcza
Skomentuj
-
Dokładnie tak jak pisze Pogromca mitow. Tam nie ma szerokopasmówki, tylko głosnik koaksjalny i z tego co pamiętam to nie seryjnie produkowany tylko 'kombinowany". Ale może mnie pamięć mylić. Pawle, tylko ja nie posiadam żadnego TB, tak więc się na jego temat nie wypowiem. "Domki" dla przetwornikó już są, pozostała tylko kwestia dogrania szczegółów. :wink:
Ale pablo sam pomysł z głośnikami koaksjalnymi też mi się podoba. Kiedyś napaliłem się na PHL-ki, ale znalazłem jeszcze coś takiego 6CX200/Nd beyma:
http://profesional.beyma.com/pdf/6CX200NdE.pdf
Od 60 (-3dB) do niemalże 20 000Hz z wysoką efektywnością. Tylko że drogi. :sad:
Skomentuj
Skomentuj