Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe coś ze śmieci :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe coś ze śmieci :)

Witam
    Jako że kolejne akwarium które u mnie stanęło jest większe niż zakładał projekt :P zmuszony byłem wywalić kolumny które miałem przy komputerze, z resztą i tak były beznadziejne. I do czasu aż nie zrobię nowego mebla pod to wszystko a patrząc na mój kalendarz będzie to pewnie czerwiec może maj, chciałbym zrobić jakieś malutkie kolumienki do komputera bo tak nudno bez muzyczki. :) A nie chcę wydawać na to za dużo pieniędzy bo to tymczasowe rozwiązanie.
    I tu się zaczyna seria moich pytań: po 1 maksymalna średnica głośnika jaką mogę tu mieć to 13 cm ja znalazłem w swojej kolekcji tylko dwa Alpierdy ETP-1300S które odpowiadają temu warunkowi. Z informacji jakie dostarczyła mi sieć wiem tylko że maja pasmo 2-12khz :P niby nie wymagają obudowy bo kosz jest zamknięty. Do tego mogę wybrać np GDWT 9/70/1 lub GDKW 9/40 co lepiej?
    Będzie to latać pod FONICĄ PW 9013.
    Tak więc jaką obudowę polecacie i może podrzucilibyście jakiś gotowy projekt zwrotnicy?
    Pozdrawiam

Zamieszczone przez michallodz
    2-12khz
    Hiendowe cuda.
    Jesli te gdwt masz na stanie to dowal tam konda wg tabelki podzialu dla zwrotnic uniwersaluch... np cos kolo 6uF. Do tego tlumik tez na ta tubke i cos tam zagra. Obudowe dobierz do midwooferow.. przesymuluj itd. Nikt pod takie cos zwrotnicy projektowac nie bedzie bo to strata czasu :>

Skomentuj

może tu chodzi o 2khz-12khz chociaż do głośnika 13 cm to nie pasuje O_o

Skomentuj

no chodzi od 2000 do 12000 Hz :P
        ale odpada ten głośnik zrobiłem mała próbę i jest BEZNADZIEJNY! ewidentnie jakiś średnio tonowy bo jakimkolwiek basie można zapomnieć prędzej wybuchnie niż usłyszę z niego coś 'niskiego'
        Tak więc może ktoś by mi polecił jakiś w miarę tani i mały max 13cm! głośnik niskotonowy albo moze jakies szerokopasmowe cudo???

Skomentuj

tani to ile?
          jak na prawdę tani to kup se alpierda za naście zł z allegro
          lub http://allegro.pl/item920623612_2_gl..._150_03_8.html będzie na pewno lepsze od alpierda
          a ja bym raczej zastosował gdwk 9/40 bo kopułka chyba lepiej gra niż tuba

Skomentuj

wszystko jest lepsze od alpierda :P
            no i na aukcji jest tylko jedna sztuka chociaz wolabym cos tanszego bo jak mowilem to jest rozwiazanie tymczasowe

Skomentuj

Może jakąś samochodówkę z wysokim od razu?? Na pewno będzie tanio ale czy dobrze :P

Skomentuj

Nie no to by wyglądało masakrycznie no i od tych wysokotonowych w samochodowych mozna stracici sluch
                Znalazłem na allegro tylko gdzie mi aukcja teraz uciekla westra sw 120 703 ohm
                mam inne westry i jestem z nich zadowolony wiec chyba policytuje :) i maja po 12cm tylko

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                  Hiendowe cuda.
                  Zamieszczone przez michallodz
                  maja pasmo 2-12khz niby nie wymagają obudowy bo kosz jest zamknięty
                  przeciez odrazu widac ze to sredniotnowy ;]
                  Jesli te gdwt masz na stanie to dowal tam konda wg tabelki podzialu dla zwrotnic uniwersaluch... np cos kolo 6uF
                  i spali glosnik :P
                  to tonsil - 3,3uF + 0,22-0,4mH bo inaczej glosnik spali

michallodz, moze 10cm alphardy za 6zl + GDWK?

Skomentuj

Jesli chodzi o to pasmo to niby widac ze sredniotonowy ale te dane byly niepotweirdzone dlatego nie skreslalem od razu tego glosnika :)
                    Troche te alphardy sa za słabe na allegro pisza ze maja 15W a wzmanciacz ma 35W wiec moglby by dlugo nie pograc :) licytuje na allegro pare glosnikow zobaczymy co z tego bedzie jak wygram to pokaze i bedziemy myslec.

Skomentuj

Troche te alphardy sa za słabe na allegro pisza ze maja 15W a wzmanciacz ma 35W wiec moglby by dlugo nie pograc :)
                      bzdura! moc przy jakiej będziesz słuchał muzyki na codzień to ok 0,5-3W! Przy 1,5W jest już dość głośno :wink:

[ Dodano: 2010-02-17, 17:29 ]
                      Ja mam obecnie pod Yamahę AX-700(2x110Watt 8 Ohm) podpięte kolumienki na głośniczkach 10W i cały czas to gra i nic się z nimi nie dzieje

Skomentuj

Ale u mnie niemalze zawsze volume jest na max ustawione :) Zobaczymy jak nie ywgram tamtych glosnikow w dobrej cenie to kupimy te alphardy i zobaczymy jak to gra.

Skomentuj

a moze monacory sph 68ad/x ?

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item925099824_...0_3_4_ohm.html

http://www.allegro.pl/item918017437_..._30_4_ohm.html

Skomentuj

miało być tanio amonacor tanio nie wychodzi :P
                              A ta tonsile ogldalem niestety koles nie ma 8hmowych a ja musze meic na 8 ale w ostatecznosci rozwazam opcje zeby dac dwie w jedna kolumne :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                n_omyzs napisał/a
                                Jesli te gdwt masz na stanie to dowal tam konda wg tabelki podzialu dla zwrotnic uniwersaluch... np cos kolo 6uF
                                i spali glosnik
                                to tonsil - 3,3uF + 0,22-0,4mH bo inaczej glosnik spali
                                Tonsil oryginalnie montowal do jednej z paczek z gdwk 9/80 pojedynczego konda 6,8uF.

Skomentuj

Pomyśl nad arn 116/10. :wink:
                                  GDS 13/30 też fajny pomysł i pozwoli ciąć wyżej wysokotonowca.
                                  Postaram się skończyć w tym tygodniu konstrukcję na nim i powiem co i jak.

Skomentuj

Tonsil oryginalnie montowal do jednej z paczek z gdwk 9/80 pojedynczego konda 6,8uF.
                                    a to bardzo ciekawe bo ja spalilem kilka razy GDWK 9/80 na kondzie 3,3uF

Skomentuj

Nie wnikam jak je spaliles, ale te gdwk 9/80 siedzialy z kondem 6,8uF i puszczonym pelnym pasmem 20/40 :).. gra to u moich rodzicow do dzis : )

Skomentuj

a przypadkiem to nie bylo GDWK 9/40 i to w dodatku 4ohm?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X