Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe coś ze śmieci :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No na 100% 4ohm. Autor tematu nie podal jaka kopolke ostatecznie wezmie wiec podalem przykladowa wartosc :>
    Mozliwe ze 9/40 a nie 9/80 ale to nie gra roli.

Skomentuj

No to już mówię :)
      Raczej chcę zastosować GDWK bo z moich odsłuchów wynika że są jak by 'łagodniejsze'? :)
      Ale teraz mam kłeszczyn mam przed sobą całą kolekcje sześciu wysokotonowców by Tonsil. Na trzech magnesach jest GDWT 9/70/1 70W 8Ohm a na pozostałych trzech GDWK 9/40 40W 4Ohm. I zasadniczo to już nawet nie wiem jakie w nich są cewki da rade to jakoś sprawdzić? No i ja bym chciał te kolumienki na 8ohm a te GDWK są 4ohmowe i nie wiem czy tak może zostać?:)
      W ogole cewki miedzy gdwk a gdwt sie roznia czy to obudowa jst odpowiedzialna na roznice dzwieku?

Skomentuj

Czteroomowy GDWK nie zrobi wzmacniaczowi krzywdy. Jak midbas będzie ośmioomowy, cały zestaw możesz tak traktować.

Skomentuj

No to jak z tymi cewkami bo nie wiem co kupic:P

[ Dodano: 2010-02-20, 14:16 ]
          Witam wszystkich w ten piękny sobotni dzień :)
          Trochę poczytałem niestety sieć jest pełna śmieci i niejednokrotnie czytałem dwie sprzeczne informacje na tej samej stronie :P
          Ale "zaprojektowałem" sobie zwrotnice oczywiście nie można tego nazwać projektem :P ale chciałem żeby mi ktoś powiedział "tak michałku dobrze zrobiłeś" :)
          http://img52.imageshack.us/img52/7350/zwrotnicamoja.jpg
          Zastanawiam się na ile tolerancji mogę sobie pozwolić?? Czy to musi być ściśle 3,5 mikro bo takiego nie dostanę a 3,3 kupię na pewno więc może zostać 3,3 czy muszę konstruować jakąś baterię :) To samo do cewki?

[ Dodano: 2010-03-09, 16:44 ]
          Dostalem dzisiaj glosniczki
          Westra sw 120-703 8ohm
          jestem troche rozczarowany bo 30W to one na pewno nie przezyja dlatego obudowa musi byc zamknieta bo inaczej rozerwie glosnik bankowo jak za bardzo podkrece.
          pare fotek glosnikow z aukcji http://allegro.pl/item925067756_dwa_...cm_okazja.html
          Zrobie na to zamknieta bude ze 3 litry musze wieczorem to policzyc :P

Skomentuj

Tez mam takie glosniczki mozna z nich cos zrobic fajnego?:)

Skomentuj

Zamieszczone przez zulugula
              Tez mam takie glosniczki mozna z nich cos zrobic fajnego?:)
              no pewnie to jest audiofilski sprzęt pierwszej klasy, nawet do subwoofera się nadaje

Skomentuj

Taki audiofilski?:P Chyab troche przesada :)
                A ja ponawiam pytanko po 1 zwrotnica jakas wykminilem: http://img52.imageshack.us/img52/7350/zwrotnicamoja.jpg moze byc? I na jaka tolerancje elementow moge sobie pozwolic?
                I jaka pojemnosc zamknieta byscie polecili?

Skomentuj

rozumiem, że to zwrotnica z kalkulatora, jaką częstotliwość filtru dla głośnika wysoko tonowego ustawiłeś?

Skomentuj

to jest zwrotnica ktora zrobilem wedlug tabelki na stronie glownej juz nie pamietam chyab 4khz podzial zrobilem

Skomentuj

to nie powinno spalić wysokotownowki o ile nie przekroczysz 30W a tyle teoretycznie tan woofer wytrzyma

ale pamiętaj, że jak chcesz zrobić zwrotnice z prawdziwego zdarzenia to bez pomiarów się nie obędzie

Skomentuj

Wzmacniacz ma niby 35W (PW 9013) na kanal ale jak podlaczylem sam niskotonowy to za bardzo go wychylalo. A co do zwrotnicy to ma byc tania budzetowa konstrukcja bez fajerwerkow :P

Skomentuj

możesz dać sam kond na wysokotonówkę

Skomentuj

michallodz, a l-pad nie potrzeba
                            spl obu głośników jest podobny czy będziesz dobierał eksperymentalnie??
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nie wiem jakie maja spl :P wysoki to bedzie gdwk jakis wiecej danych nie znam dlatego pytam jak tam moja zwrotnica :P

Skomentuj

michallodz, a masz charki obu głośników? Mogą być z pdf-u z t-sami
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=709 tylko tonsila moge podac bo tej westry nie moge znalezc

Skomentuj

Nie chce tutaj wywolywac burzy w szklance wody ale ten tonsil z linku to chyba najgorszy glosnik kompulkowy tonsila. Wg mnie gra on po prostu fatalnie, jeden wielki piach w uszy. Chyba juz papierow stozki graja bardziej realnie. Lepiej dorzucic po dyszce do lepszej kopulki, no ale to tylko moje zdanie. Nie zawsze z gowna da sie bat ukrecic.

Skomentuj

o rany co za wymysł
                                      # Częstotliwość rezonansowa FS - 1 100 [Hz]
                                      # Rekomendowana częstotliwość podziału - 4 800 [Hz]
                                      Zamieszczone przez michallodz
                                      http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=709 tylko tonsila moge podac bo tej westry nie moge znalezc
                                      a gdzie chrka bo nie widzę? Ale to i tak nie istotne jak nie ma chrki drugiego głośnika.
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z kilku tonsili gdwk gdwt jakie mialem to te wlasnie graja najlagodniej takie moje odczucie.
                                        Na razie takei beda ewentualnie pozniej gdyby była tragedia bede myslal nad wymiana.
                                        To co mowicie ze nei ma sensu robic zwrotnicy tylko dac kondensator na tonsila?

Skomentuj

tak ewentualnie ściszyć kopułkę jak będzie za głośna
                                          kondensator też zwrotnica

Skomentuj

Czaruję...
                                          X