Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Parametry T-s głośnika GDN-18-130-8-AKX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie zakładałbym tematu, gdyby objętość obudowy wyliczona wg danych uzyskanych przeze mnie niewiele różniła się od wyliczonej na podstawie danych katalogowych, ale jeżeli różni się kilkakrotnie to daje mi to do myślenia. Pomiar robiłem wg tego, co w 2004r opisał Yoshi, ale chyba musiałem się gdzieś pomylić.
    Nie jest to żadna prowokacja , tylko próba wyjaśnienia wątpliwości.

Skomentuj

Janekzet, wyliczona czyli taka jak ty sobie założyłeś czy taka jaką ci podał automat ? Bo to są dwie różne rzeczy, automat czasem podaje bzdury nieziemskie.

Skomentuj

Yoshi_80, - wyliczona zgodnie z zasadami- bo V obudowy zależy tylko od Qts i Vas. Te wartości obliczył mi na podstawie pomiarów SW. Qts jest wyrażnie za duże, powinno wynosić około 0,4 żeby wyniki były porównywalne z tymi obliczonymi wg danych katalogowych.

Skomentuj

No i co z tego ze wyliczenia kaza Ci wsadzic glosnik do 100litrow!?

Naucz sie jednego ze to nie obliczenia decyduja o wielkosci obudowy tylko ludzie!! I tu posluguja sie tylko akceptowalna wielkoscia. Nikt nie wsadzi glosnika 18cm do budy wiekszej niz 20litrow. Robisz bude wkladasz glosnik, mierzysz i sluchasz jak nie pasuje szukasz innego glosnika buda zostaje. Czy to takie trudne do zrozumienia?

Mala buda=malo basu wieksza nizszy bas i to cala filozofia.

Nie ma czegos takiego jak jedna jedna wielkosc obudowy do danego glosnika bo sa rozne modele strojenia, ktore maja swoje wady i zalety.

Wiesz wogule po co sie podstawia parametr Qts? Po to zeby obliczyc Qtc czyli dobroc glosnika w konkretnej obudowie ktora mowi nam jak wyglada charakterystyka glosnika w okolicy rezonansu. Teoretyczne parametry i wyliczenia nic tu nie daja, lepiej wsadzic glosnik do budowy i zmierzyc go, od razu bedzie widac jaka jest dobroc Qtc. Trzeba jeszcze wiedziec jaka powinna byc dlatego jeszcze wiela lat nauki przed wami.

Skomentuj

Czaruję...
          X