W filtrze GDN'a cewka jest wstawiona szeregowo więc zadziała trochę jak rezystor - przyciszy pracę tego głośnika. Jednak tak na prawdę chyba nie masz się co tym martwić bo efekt raczej nie będzie zauważalny. Nie wiem jaka będzie różnica w dB w porównaniu z cewką o oporze mniejszym o powiedzmy 0,5 ohma ale podejrzewam, że pomijalna dla "normalnego" ucha
nie nie nie
robisz dowolna metoda otwor na kosz glosnika
przykrecasz glosniki i dopiero je dookola obrysowujesz nozykiem. potem delikatnie wcinasz sie po tej sciezce wglab, co chwile wycinajac pewna warstwe MDFu
no i tak ciagle az nie zrobisz odpowiednio glebokiego frezu
Sposób z nożem jest bardzo dobry - polecam nie trzeba tyle kombinować co z wiertarką.
Głośniki zamówione z stx przyjdą dopiero po 06-07-2010, więc kupiłem okazyjnie na allegro dwa głośniki wysokotonowe GDWK 7/50/ 8. Jakie dwa głośniki niskotonowe dokupić do tych, by dobrze ze sobą współgrały w miarę dobrej cenie ?
ja nie polecam sposobu z nożykiem. Próbowałem i nie wyszło mi. Było nie równo i byłem strasznie nie zadowolony.
Takie moje zdanie.
Z drugiej strony nie polecają frazowania frezarką "z ręki". Ja najpierw zrobiłem otwory a później frezowałem i wyszło bardzo dobrze. Co prawdą bardzo wolno ale dałem radę i jestem zadowolony. Po prostu później kupiłem frezarkę.
Zrobiłem już stojaki pod kolumny wraz z samymi obudowami. Mnie się naprawdę podobają zwłaszcza, że je sam wykonałem. Płytę ciąłem piłą tarczową. Prosta i wygodna w obsłudze - polecam ! Musze jeszcze poszerzyć otwory, bo robiłem je do linii i nie uwzględniłem, że będzie mi teraz brakować. Czekam teraz, aż przyjdzie paczka z stx i zabiorę się za robienie frezów.
Paczuszka przyszła, więc wziąłem się za składanie. Frezy zrobiłem nożem tapicerskim. Nawet łatwo się to robi i szybko. Zwrotnice zrobiłem na kawałku sklejki. Elementy zwrotnicy został przymocowane za pomocą opasek zaciskowych. Kable użyte są o przekroju 2x2mm2. Zdjęcia robione telefonem, więc dlatego taka słaba jakość. W rzeczywistości wygląda lepiej. Zastanawiam się jak je wykończyć. Znalazłem w domu trochę okleiny samoprzylepnej, ale nie wiem czy jej użyć. Może pomalować czy najlepiej okleić fornirem ?
Po włączeniu tych głośników byłem miło zaskoczony ich graniem. Aż chce się ich słuchać. Grają o niebo lepiej niż te wcześniejsze, które zbudowałem ze znalezionych głośników
Po głębszym przysychaniu dostrzegłem, że w jednej kolumnie GDWK-10-200-8-PJ charczy. Zdarza się, że jak włączę jakąś inna piosenkę to nie charczy. Czym to jest spowodowane ? Wzmacniaczem ? Może złe zwrotkę zlutowałem, ale na podłączonym PJ na sucho pod wzmacniacz lekko charczał, ale dopiero wtedy gdy dałem głośno.
Skomentuj