Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitorki na stx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

remo_1988, nie przejmuj sie nim - on jest tu chyba tylko po to zeby czepiac sie kazdego i o wszystko...

remo_1988, a czy zeskrobales emalie z drutu cewek? bo cos mi sie wydaje ze nie :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      remo_1988, nie przejmuj sie nim - on jest tu chyba tylko po to zeby czepiac sie kazdego i o wszystko...

remo_1988, a czy zeskrobales emalie z drutu cewek? bo cos mi sie wydaje ze nie :P
      Ja się tym w ogóle nie martwię

Coś tam widziałem, że na tych drucikach coś się znajduje....
      Ale... trzeba to zeskrobywać?? Do czego to służy??
      Już mam poskładane zwrotnice i siedzą mi satelitkach. Należy je zeskrobać??

Tak deczko poza tematem.
      Wzmacniacz, który mi napędza wszystko to seryjny, który siedział w zestawie Creativie 5.1 T5900. Domyślam się, że na setaletki leci już częściowo przefiltrowany dźwięk tzn, tylko środek i góra. W momencie gdy na suba dam minimum mocy a na EQ w foobarze podbije niskie tony to satelitki mi "pierdzą" to normalne??

I przydałoby się aby ktoś mi odsłuchał suba, ponieważ chyba nie tak gra....

Skomentuj

Zamieszczone przez remo_1988
        Ale... trzeba to zeskrobywać?? Do czego to służy??
        Jest to lakier, a stosuje się go po to, aby zwoje nie stykały się ze sobą elektrycznie. Jakby nie było lakieru to cewka nie byłaby cewką...

Skomentuj

może to coś pomoże...
          http://www.youtube.com/watch?v=fSBQ15xKGDY

Skomentuj

Wyjście ze wzmacniacza,którym to napędzasz, jest na suba aktywnego czy pasywnego? Bo jeśli na pasywnego to dla sprawdzenia podłącz samego SCX pod to wyjście i zobacz jak gra - nie powinno nic "prykać". Jak zagra dobrze to znaczy, że wzmacniacz może nie wyrabiać. Zwrotka, o ile ją polutowałeś a nie zostawiłeś na skrętkę, jest ok - kolejność elementów poprawna (nie widać tylko jak masz głośniki spięte pod kątem fazy ale nawet jeśli źle to objawem nie powinno być "prykanie"). Najlepiej podłącz to pod jakikolwiek wzmacniacz stereo, jak nie masz to może pożycz od znajomego, hm? Myślę, że wtedy wiele się wyjaśni.

Inna możliwość - na filmiku słychać jak by coś o coś stukało... nie masz uszkodzonego głośnika? Nic się nie odkleiło? Jak naciskasz palcem na membrane to nic nie ociera? Obydwa grają tak samo?

(PS: muzyka fatalna :P - no ale niech każdy słucha tego, co mu odpowiada )

[ Dodano: 2010-07-23, 19:02 ]
            Albo może coś masz nie dokręcone i wpada w rezonans... raczej mało prawdopodobne ale sprawdź.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
              Wyjście ze wzmacniacza,którym to napędzasz, jest na suba aktywnego czy pasywnego? Bo jeśli na pasywnego to dla sprawdzenia podłącz samego SCX pod to wyjście i zobacz jak gra - nie powinno nic "prykać". Jak zagra dobrze to znaczy, że wzmacniacz może nie wyrabiać. Zwrotka, o ile ją polutowałeś a nie zostawiłeś na skrętkę, jest ok - kolejność elementów poprawna (nie widać tylko jak masz głośniki spięte pod kątem fazy ale nawet jeśli źle to objawem nie powinno być "prykanie"). Najlepiej podłącz to pod jakikolwiek wzmacniacz stereo, jak nie masz to może pożycz od znajomego, hm? Myślę, że wtedy wiele się wyjaśni.

Inna możliwość - na filmiku słychać jak by coś o coś stukało... nie masz uszkodzonego głośnika? Nic się nie odkleiło? Jak naciskasz palcem na membrane to nic nie ociera? Obydwa grają tak samo?

(PS: muzyka fatalna :P - no ale niech każdy słucha tego, co mu odpowiada )
              Więc tak, używam wzmacniacza aktywnego. Z kompa do terminala idą trzy kable-zielony, czarny i pomarańczowy). Na setelitki wyjście chinchami a niskotonowy głośnik jest w skrzyni podpięty.

Naciskałem obydwie membrany nic nie wadzi i nie ma żadne dźwięku. Zwrotka polutowana i skrócona (aby tak dużo miejsca nie zajmowała)

Co do wzmacniacz aby móc przetestować.... z tym będzie problem...

Samego SCX'a podpiąć pod wyjście tak??
              Głośniki podpięte pod kątem fazy?? Co to ??

Co do muzyki, nie tylko takiej słucham, a chciałem wybrać taki kawałek, na którym bardzo dobrze to słychać

Powiem tak, aby wszystko dobrze grało to na EQ muszę zjechać od -13 do -7 dB dla 50Hz- 1kHz lecz w tedy muszę gałkę od basu kręcić dosyć mocno.

Skomentuj

Wykręca CREATIVA na lewą stronę. Ile tam "mocy" przy 8Ohm jest, 6W? Pewnie gra ostro (czyt. głośno) i zniekształcenia mają tło muzyczne (czyt. rytm).

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
                  Wykręca CREATIVA na lewą stronę. Ile tam "mocy" przy 8Ohm jest, 6W? Pewnie gra ostro (czyt. głośno) i zniekształcenia mają tło muzyczne (czyt. rytm).
                  Powiem Tobie, że nawet jest zadowolony. Mimo tak małej mocy grają całkiem fajnie.
                  Lepiej niż seryjne głośniki

Skomentuj

Nie porównuj tego co miałeś w T5900 z STX bo to inna klasa. Przejrzyj połączenia jak Ci koledzy już wcześniej radzili i nie "pompuj" wszystkiego co ten T5900 ma w te głośniki bo to mija się z celem.

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
                      Nie porównuj tego co miałeś w T5900 z STX bo to inna klasa. Przejrzyj połączenia jak Ci koledzy już wcześniej radzili i nie "pompuj" wszystkiego co ten T5900 ma w te głośniki bo to mija się z celem.
                      Jasne, że to inna klasa i nie pompuję mocno. Ponieważ do mojego pokoju to się nie opłaca - 6mkw :(
                      Sprawdzę później głośnik SCX

Skomentuj

Pawel dobrze zauwarzyl na zdjeciu wyraznie widac ze nie jest zeskrobana emaila i to powoduje zly przeplyw sygnalu
                        zeskrob koncowki drutow i polutuj elementy jeszcze raz
                        tylko nie skrob calej cewki :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez pajol112
                          Pawel dobrze zauwarzyl na zdjeciu wyraznie widac ze nie jest zeskrobana emaila i to powoduje zly przeplyw sygnalu
                          zeskrob koncowki drutow i polutuj elementy jeszcze raz
                          tylko nie skrob calej cewki :lol:
                          Aż taki głupi to ja nie jestem :razz: :mrgreen:

Pobawię się tym jutro i sprawdzę jak gra sam SCX. Mam go sprawdzać po przez zwrotnicę ??
                          Czy bezpośrednio pod wyjście??

Skomentuj

możesz sprawdzić go bez zwrotki tylko nie szalej
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W momencie gdy na suba dam minimum mocy a na EQ w foobarze podbije niskie tony to satelitki mi "pierdzą" to normalne??
                              jak przesterowujesz sygnal to kazda kolumna bedzie tak grala :P

używam wzmacniacza aktywnego
                              a no inne nie istnieja :P

Głośniki podpięte pod kątem fazy?? Co to ??
                              kolejnosc podlaczenia plusa i minusa w glosniku... jest identycznie jak na schemacie? (czyli zamieniaony plus z minusem na GDWK)

Powiem tak, aby wszystko dobrze grało to na EQ muszę zjechać od -13 do -7 dB dla 50Hz- 1kHz lecz w tedy muszę gałkę od basu kręcić dosyć mocno
                              czyli jest tak jak pisalem - przesterowujesz sygnal w kompie!
                              jak chcesz krecic korektorem to glowny suwak od glosnosci daj na 50-70% - wtedy powinno byc lepiej

Powiem Tobie, że nawet jest zadowolony. Mimo tak małej mocy grają całkiem fajnie.
                              podlacz STXy pod prawdziwy wzmacniacz a bedziesz wniebowizety :P

Pobawię się tym jutro i sprawdzę jak gra sam SCX. Mam go sprawdzać po przez zwrotnicę ??
                              Czy bezpośrednio pod wyjście??
                              glosniki niskotonowe mozesz podlaczyc bez zwrotnicy i mozesz im dac tyle mocy ile jest w stanie przyjac. dla GDNow filtry tylko ksztaltuja srednice itp ale na wytrzymalosc mocowa nie maja wplywu (pomijam fakt zmiany impedancji)

Skomentuj

dla GDNow filtry tylko ksztaltuja srednice itp ale na wytrzymalosc mocowa nie maja wplywu (pomijam fakt zmiany impedancji)
                                No tak, i do tego impedancja to już jest problem dla wzmacniacza a nie dla samego GDN'na - taka mała dygresja bo wiem, że o tym bardzo dobrze wiesz, Pawle

remo_1988, podłącz GDN'a do wyjścia dla suba, bez zwrotnicy ale koniecznie zamontowanego w obudowie i koniecznie z przykręconym głośnikiem wysokotonowym i zamontowanym tunelem BR - wszystko dobrze przykręcone. Jeśli będzie słabo grał albo coś będzie "prykało" to znaczy (na 90, że problem jest z głośnikiem.

Skomentuj

Więc tak.

Głośniki są podłączone tak jak na schemacie. Dla GDWK jest zamieniony + z -.
                                  Podłączyłem sam SCX bezpośredni pod wyjście... i mi się wydaje, że wzmacniaczek nie wyrabia

Porównywałem na tej samej piosence.
                                  Wszystko razem gra:
                                  http://www.youtube.com/watch?v=lIyQlNFCNLw

Sam SCX:
                                  http://www.youtube.com/watch?v=J9SdDbASR2M

Tak poza nawiasem, dlaczego YouTube strasznie mi pogarsza jakość obrazu?? Mimo, że nagrywałem w rozdziałce 1280 ??

Skomentuj

Bo nie każdy ma łącze 20mb żeby sobie coś takiego oglądać...

Skomentuj

Panowie, co można użyć do uszczelnienia połączeń między terminalem a obudową??
                                      Jakaś pianka?? gąbka cienka?? Coś z gumy??

Skomentuj

Mimo, że nagrywałem w rozdziałce 1280 ??
                                        No własnie nie wiem po co...480x640 to juz by bylo za duzo.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                          Mimo, że nagrywałem w rozdziałce 1280 ??
                                          No własnie nie wiem po co...480x640 to juz by bylo za duzo.
                                          Tą wartość podaje się na odwrót ;p

Chodziło mi o to aby była dobra jakość obrazu. Ale i tak YT przerobił ten film i wyszły ogromne pixele. Jakbym nagrywał w rozdziałce 128x96 i dał na full screen.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X