Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odbicia fali

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odbicia fali

Witam mam pytanie jak sama nazwa wskazuje chodzi o odbicia fal niskich czestotliwosci. A konkretnie w pokoju 10 m kwadratowych posiadam 3 suby o łacznej mocy 1000 Watt mocy RMS. Mam pytanie dotyczace ustawienia subów wzgledem scian, suby to bass reflexy jezeli ustawione sa tylna scianka do sciany to bass jest porazajacy jednak po ustawieniu ich membramami do sciany w niedalekiej odleglosci od niej bass drastycznie sie poteguje a SPL bardzo wzrasta. Wiem ze to zadne odkrycie jednak chciałbym zapytac was co sądzicie o takim ustawienu czy ekperymentowaliscie z nim chodzi mi to czy jest to waszym zdaniem pozytywne zjawisko? Zaznacze ze suby sa na głosnikach dobrej jakosci dwa z nich maja po dwa głosniki Beymy a jeden na dwóch głosnikach Perlessa. Powietrzne cewki nawijane grubym drutem prostokatnym robione na zamówienie okablowanie HI-Endowe firmowe 4mm kwadrat (srebrne luty wykonane przez znajomego jubilera) tak więc gra to naprawde niesamowicie. I nie piszcie poco ci tyle mocy w pomieszczeniu o tak małej kubaturze bo dla mnie nigdy nie jest za duzo. Jak myslicie czy takie ustawienie subów zle wpływa na dzwięk?
    Pozdrawiam!

To najgłupszy post jaki czytałem.
    Weź chłopie nie pisz wiecej takich bzdur , ledwo się na forum pojawił i musiał zabłysnać.

Skomentuj

1000 RMS i elektrownie na strychu <lol>

Skomentuj

Adrianotron: "Jak myslicie czy takie ustawienie subów zle wpływa na dzwięk?"

te suby same w sobie zle wplywaja na dzwiek. 10m^2 to taki wiekszy kibel jest. o fale stojaca to sie mozesz martwic jesli odcinasz je powyzej powiedzmy 100Hz, czego nie raczyles napisac. jak i tego co to za glosniki (wiem peerless i beyma, w jakich obudowach (uklad glosnik-rura przynajmniej) i czym to napedzasz. w ogoole sam pomysl z trzema rooznymi subami w jednym i to tak malym pomieszczeniu jest imho chybiony delikatnie moowiac. nie pomoga ci tu nawet zlote luty a i po co te cewki? czyzby filtr pasywny w subie? prawdziwy hi-end:)
        sorry za ironie, ale nie moglem sie powstrzymac, wiesz juz chyba o co mniej wiecej chodzilo Yoshi_80:)
        pozdrawiam

Skomentuj

Zanim zabłysnołem troche czytałem to forum i nie podawałbym opisu tych subów gdybym wczesniej tego forum nie czytał jednak po takiej lekturze stwierdziłem ze lepiej jezeli to zrobie gdyz chciałem aby forumowicze od razu przeszli do odpowiedzi na moje pytanie bez komentarzy a jakichs Alphardach i STX-ach i jakie to one maja słabe parametry jak bas w nich dudni bo mnie to nie interesuje poniewaz nie mam z tymi głosnikami nic wspólnego a znaczna czesc odpowiedzi na tym forum składa sie własnie z narzekania i przeklinania tych głosników. I tak na marginesie co w tym takiego dziwnego ze 1000Watt RMS wzieło sie z 6 12 calowych głosników?? Dla mnie to i tak nie za wiele poniewaz zamierzam skonstruować suby na 15 calowych głosnikach a tych sie pozdyć.

Skomentuj

he...ty wogole nie czytasz co Ci sie napisalo...kij wie co to za perlessy i beymy a aze one maja razem 1000 W to my nie watpimy. Watpimy natomias ze raczej nie zasilasz tego 1000 watowym wzmakiem.. z tym ze tez moge sie mylic...

po drugie 3 suby i do tego na roznych glosnikach i dotego jeszcze jak by bylo malo w 10 m2 to jest totalny brak wyobrazni...innymi slowy bezsens totalny.

i jezeli dla ciebie niewiele jest te powiedzmy 6 glosnikow w tych "wiekszym WC" (10 m2) to albo jestes za przeproszeniem gluchy ablo .......albo nie wiem..

To na tyle powiedziane lagodnymi slowami..

Skomentuj

>Adrianotron:
              a kto Ci tu pisal o alphardach i stx-ach? czlowieku ile ty masz lat? przeczytaj jeszcze raz co ci ludzie napisali i nie ponizaj sie:\
              pozdrawiam:\

Skomentuj

Hummer czytaj wyrażniej jakbyś mógł miałem na myśli całe forum a nie historie tego postu. W wielu postach jeśli ktos pyta o rade zanim usłyszy odpowiedz o merytorycznej wartości najpierw wysłucha litani wykładów o jakości Alpharda i STX więc załuż okulary do czytania zanim napiszesz o ponizaniu.Daj sobie dłuzszą chwile na analizowanie treści postów na które odpowiadasz jeżeli masz problemy z pojmowaniem. A miejsce odsłuchu było poczatkowo inne pokój 30 m kwadrat jednak wyleciałem z niego z hukiem wraz ze sprzetem do bardziej ustronnej czesci domu.

Skomentuj

No ladnie 3 suby w 10m kw. Wiesz co wedlug mnie to masz nierowno pod kopula (bez obrazy). Ja mialem suba na 12" EARTHQUAKE ktory mial 300RMS i 1200 MAX i pozbylem sie go jak najszybciej moglem. Mam pokoj 12m kw i do tego pokoju max to 10". Zastanow sie po co ci suby na 12 calowcach jak one nie maja dostepnej takiej masy powietrza zeby ja ruszyc. Moge sie zalozyc ze swojego jednego suba zasilil byc chociaz PA300 i rozwalilo by ci pokoj w drobny mak. Powaga jak jestes taki kasiasty ze mozesz se pozwolic na trzy suby to kup sobie xls'a + membrana bierna + dobry wzmak to wtedy wnetrznosci ci sie poprzesowaja ze swoich wlasciwych miejsc GWARANTUJE w twoim 10m kw.
                  Pozdrawiam

PS moim postem nie chcialem cie urazic, moze przejzyj na oczy i zrob dobrej klasy podlogowce i zobaczysz ze w 10m kw sub jest zbedny, ja mam 12m kw i juz sie o tym przekonalem.

Skomentuj

a wstąpił bym do Ciebie posłuchać tego huku :P ....do Żor zajade na rowerze z Pawłowic :P

Skomentuj

>Adrianotron:
                      ludzie tu odpowiadaja na postawione przez Ciebie pytanie odnosnie trzech subow (o ktoorych dalej niewiele wiemy:\). nie zmieniaj tematu na sytuacje panujaca na forum (temat na osobny watek). pomijajac fakt, iz zadales pytanie, na ktoore odpowiedz padala juz na tym i nie tylko forum, nie napisales nic, co mogloby pomoc nam w odpowiedzi na Twoje pytanie. dowiedzielismy sie, ze masz trzy suby, na glosnikach beymy i peerlessa, ze razem maja 1000W rms, ze masz w nich powietrzne cewki nawijane grubym drutem prostokatnym robione na zamówienie okablowanie hi-endowe firmowe 4mm kwadrat (srebrne luty wykonane przez znajomego jubilera), a no i ze pomieszczenie odsluchowe ma 10m^2. naklepales kupe textu z ktorego nic nie wynika, a nie raczyles chociazby przyblizyc proporcji pokoju, umeblowania, czegos co ma wplyw na akustyke pomiesczenia! czy to takie trudne poprawnie zadac pytanie?! oczekujesz pomocy to sam pomoz nam sobie pomoc, dziwne? na tym forum jest wielu ludzi, ktorzy bardzo chetnie podziela sie swoja wiedza. wiem gdyz obserwuje ich juz od ponad dwoch lat. zdazylem w tym czasie nauczyc sie czytac ze zrozumieniem.
                      ps. temat powinien byl sie zakonczyc juz po pierwszej odpowiedzi:\

pozdrawiam.

Skomentuj

Więc to twoja wina bo ty udzieliłeś drugiej i sie zaczeło Hummer:)

Skomentuj

Adrianotron zadam Ci podstawowe pytanie,jeśli odpowiesz na nie celująco to pogadamy o ustawieniach.Moje pytanie:

Czy użycie trzech 12 calowych subwooferów w pomieszczeniu o podawanej kubaturze powoduje znaczącą poprawę odtwarzanego pasma?A jeśli tak to uzasadnij to prosze.

Jak dla mnie to już lekka przesada,grałem na dwóch,gram teraz na jednym i ... ale niech może kolega się najpierw wypowie.
                          PZDR

Skomentuj

taaaak... :\

Skomentuj

[b]Umbertoa jak zalicze to dostane dyplom z wyróżnieniem i pucharek?[/b]

Skomentuj

Adrianotron odpowiadajac na twoje pytanie napisze krotko jesli ustawiasz w taki sposob subwofery i dzwiek dla ciebie jest lepszy tzn ze jest to pozytywne zjawisko.

Mnie nie przerazaja subwofery o mocy 1000W dlatego nie bede Cie krytykowal w tym wzgledzie. Jednak pytanie jest troche bes sensu bo pytasz o odczucia subiektywne ktorych tylko ty doswiadczasz sluchajac tego w domu wiec w jaki sposob my na forum mozemy Ci pomoc?

Skomentuj

Adrianotron spróbuj odpowiedzieć,być może w ten sposób znajdziesz recepte na swój problem.
                                  Irku podziwiam Cie za Twój post.Wybacz ale trzy takie bydlaki na 10m...mam nadzieje że nie doczytałeś.Może elektronik ze mnie kiepski,może nie mam zbyt wielkiego pojęcia o kolumnach ale Ludzie wybaczcie!To co tu przeczytałem...ech,szkoda słów.I tylko mam cichą nadzieje że każdy jest inaczej strojony bo jeśli nie to gdzie tu sens?
                                  PZDR

Skomentuj

hehe, jak to kontrowersyjny post moze ozywic forum
                                    pozdrawiam serdecznie, bardzo ubawiony:)

Skomentuj

Co prawda mam niewielkie dośwaidczenie, ale wydaje mi sie że 6x12 cali nawet w 30mkw to lekkie przegiecie. W 10mkw na bank robi sie efekt kaszlaka , każdy kiedyś tego doświadczył ze autko jak jest daleko to bas jest "ładny" i niski i głośny, a jak sie zbliza to jest coraz gorszy i cichszy a w środku auta jest go mało.
                                      To samo tu, czy nie zauważyłeś moze że bas np. na korytażu jest głębszy niiż w twoim pokoju??

POmijam to ze twój post wyglada jakbys przejrzał forum i sprawdził jakie głosniki sie podobają dodał coś o hajendowych kablach i innych bzdetach, napisał ze to wszystko masz i czekał aż zaczniemy Ci bić pokłony że masz świetny sprzęt.

[ Dodano: 2004-11-22, 23:17 ]
                                      Może się myle , ale tak to wygląda.........

Skomentuj

Dobrze,skoro hummerowi brak odwagi ja to podsumuje.Obecność tylu przetworników w tak małej objętości prowadzi do wzajemnego znoszenia sie fal akustycznych co powoduje że mamy wrażenie że sprzęt nie dostarcza nam wrażeń spodziewanych po takich konstrukcjach.Oczywiście zakładam że suby są strojone na dość podobne częstotliwości.To raz,dwa to to że w subach jest troszke inaczej niż w reszcie pasma,użycie 2 niby takich samych moze doprowadzić do pogorszenia odbioru niskich częstotliwości ze względu na słaba powtarzalność parametrow przetworników niezależnie czy to jest alfred czy sls.Bywa tak że pewne fragmenty pasma nakładają się na siebie w odwrotnych fazach skutecznie sie zagłuszając.Podsumowując,stosowanie większej liczby subwooferów niż dwa w warunkach amatorskich raczej mija sie z celam,dlaczego?Bo jest zbyt dużo niewiadomych,zbyt dużo pomiarów i przeróbek.To sie najlepiej sprawdza w układzie gdzie mamy pełną kontrole nad zachowaniem poszczególnych przetworników.To by było na tyle.Dodam tylko że temat zgłębiałem wraz z niezłymi fachowcami z firmy e....z. za co jestem bardzo wdzięczny.
                                        PZDR

Skomentuj

Czaruję...
                                        X