Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub jako kompan dla B&W 685

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub jako kompan dla B&W 685

Cześć, rozpoznaję temat DIY [w zasadzie pierwszy raz w życiu]
    Pomyślałem o projekcie subwoofera dla moich monitorków jakimi są wymienione w temacie B&W 685 - grają razem z nowym PianoCraftem mcr-640

Jest to sypialnia - łącznie z miejscem do pracy - na zasadzie laptop + ja = cisze troche spokoju muzyka.. i.. brakuje dołu.. stąd pomysł na subwoofer.

Sypialnia ma ok 12 metrów [docelowo max.20m.kw]- czyli jest, mała oraz wąską - typowy prostokąt.

w temcie subów myślałem w 2 aspektach

1. - modułowe konstrukcje na których mógłbym ustawić obecne monitory
    2. - tylko jeden sub i koniec.

Jedynie to czy mógłbym podłączyć pod Pianocrafta który nie ma typowego wyjścia 'pre-out' tylko samo wyjście na subwoofer - końcówkę mocy - do zasilania modułowych subów (pasywnych) pod monitorami ?

tyle wstęp - i zapraszam do optymalnego naprowadzenia mnie na dobry myślenie ;-)

Najważniejsze; budżet??

Skomentuj

skoro masz wyjście na sub zrób porządny sub, jeden powinien wystarczyć

Skomentuj

Zamieszczone przez maxxx222
        Najważniejsze; budżet??
        Cena wyjściowa = 1500zł cena max =2000zł [z naciskiem na te 1,5 tyś]

Skomentuj

Zamieszczone przez Ronol
          Cena wyjściowa = 1500zł cena max =2000zł [z naciskiem na te 1,5 tyś]
          Osz gościu, jak dysponujesz takim budżetem to ja radzę zrobić jakieś podłogowe kolumny 2-drożne na na prawdę dobrym midwooferze albo coś trochę mniej dobrego 3-drożnego. Basu Ci na pewno w takim metrażu nie zabraknie. Kilka razy próbowałem "walczyć" z subem ale jakoś nigdy nie udało mi się go dobrze zgrać z monitorami. Może to przez to, że próbowałem marnego suba ale głównie problem polegał na tym, że nie było spójności pomiędzy tymi dwoma ustrojami - nic tutaj nie pomagała zmiana faz na wzmaku ani odcięcie, strojeń suba też próbowałem różnych ale zawsze czegoś brakowało. Co prawda są ludzie, którym się to zgranie udało i chwalą sobie takie rozwiązanie - monitory + sub - ale ja jakoś tego nie widżę. Filmy co innego ale muzyka to jak dla mnie tylko tradycyjne stereo.

Skomentuj

A ja bym właśnie zrobił małego subika na TIW200xs i w 1000zł spokojnie byś się zamkną na gotowo, co do podłogówek to może troszkę zagracać sypialnię a tam to jest raczej nie potrzebne ,tam najlepiej się spisują właśnie takie mini zestawy.

Skomentuj

a jak dużą "budę" jesteś w stanie pomieścić?
              w sumie przy takim budżecie, to największym problemem będzie wzmacniacz do tego subwoofera...
              Za ok 800 PLN masz jakiegoś XXLS-a czy Daytona, tylko nie mam zielonego pojęcia czym by je napędzić...

Skomentuj

Do muzyki?
                Poleciłbym MDS10 lub jeśli będzie skąd to 12, do 20mkw będzie ok, do tych 12 to jednak 10". TIW również jak najbardziej.
                Wzmacniacz - może być panel od Irka, gotowe rozwiązanie, chyba sprawdzi się najlepiej skoro to pierwsze DIY i nie chodzi tu o eksperymenty, można też dłubać - jakiś Janek czy Holton, do tego wszystkie akcesoria dołożyć, ale zrobić ładny panel to też sztuka.

Skomentuj

Jak to ma być do muzyki to ja bym zrobił tak:

panel od irka 300W + Dayton RSS265HF lub RSS315HF lub TIW 250
                  Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Panowie - dzięki za pierwsze sugestie, po kolei odpiszę :)

Monitorki B&W zostają - to bezwzględnie.
                    Podłogowce - odpadają - nie po to kupiłem monitory :) (j.w)

Sub jak najbardziej do muzyki - nie jestem ograniczony ani tym bardziej moja żona muzycznie - słuchamy bardzo różnej muzyki od Sade, przez chill out, smooth jazz, funky, swing.
                    Wbrew pozorom w takiej muzyce basu jest dużo, jest dość zróżnicowany.

Krótko o monitorach - aby było basowo - muszę zrobić głośniej - głośniej aż do spokojnie godziny 10..co czasami mija się z celem - poniżej tego bas jest jednak mniej zdecydowanie mniej.

Co do ustawień suba - myślę, że spokojnie dam rade
                    Sub - myślałem 8 lub 10 cali, panel - trochę poczytałem - więc idę w ciemno w panel Irka.

Głównym problemem chyba będzie zrobienie obudowy - a raczej szkieletu w środku - i tu jest już problem - patrząc na niektóre projekty - jestem w stanie na chwilę obecną powiedzieć, że takich usztywnień to chyba w życiu nie zrobię - chyba, że jest prostrza droga.
                    Cena - Panowie - jak już jeden kolega napisał można nawet zamknąć się w 1000zł - więc to nawet dla mnie lepsze rozwiązanie :)

Skomentuj

Ronol, na forum są co najmniej 2 osoby co za nieduże pieniądze zrobią dla ciebie piękną obudowę do subwoofera, także pogadaj z nimi i będziesz miał z wzmocnieniami itp i bez błędów wykonane czego jako początkujący diyowiec nie unikniesz robiąc sam.

Moja rada taka zleć komuś obudowę, kup panel od irka lub hypexa jak cię stać i do tego głośnik 10 cali i masz spokój na lata i się w tych 1500-2000zł zmieścisz spokojnie mając subwoofer sklepowy wartości ponad 10 tyś.

Skomentuj

Głównym problemem chyba będzie zrobienie obudowy - a raczej szkieletu w środku - i tu jest już problem - patrząc na niektóre projekty - jestem w stanie na chwilę obecną powiedzieć, że takich usztywnień to chyba w życiu nie zrobię - chyba, że jest prostrza droga.
                        Nie ma obawy,wcale nie musisz tego robić.W Twoim przypadku(jak się domyśliłem ,nie zamierzasz przecież wprowadzać ścian swojej sypialni w rezonans :smile: ) wystarczy odpowiednio sztywna i poprawnie wykonana obudowa.I do 8 czy 10 calowego głośnika wystarczy 22 mm Mdf-poszukaj na forum,jest wiele DIY bez przesadnych wzmocnień środkowych.Zresztą większość fabrycznych,budżetowych konstrukcji subów również nie jest jakoś specjalnie usztywniana.
                        Także nie przerażaj się już na samym początku.Na prawdę nie musisz mieć profesjonalnego warsztatu i nie wiadomo jakich umiejętności,żeby zrobić coś przyzwoitego.
                        Co do wyboru głośników skłaniałbym się do wspomnianych wcześniej Dayton'ów(są chyba w Polinku i ZapAudio),Visaton Tiw(Grelton)...ewentualnie któryś z MDS'ów , ale na pewno nie XLS ! jeśli już to SLS.Wybór należy do Ciebie-jest mnóstwo przykładów w sieci.
                        Największym problemem w tym przedsięwzięciu może być...dostępność panelu Irka,ale próbuj i działaj !

Skomentuj

Co za problem zrobic usztywnienie )) docinasz deseczke takiej wielkosci ktora na wcisk wsadzisz do srodka obudowy, z jednej strony konfirmata, z drugiej tez, sciagniesz i po klopocie ) mozesz dac nawet 2 takie :))) to nic trudnego :)

A nie musisz robic jakis specjalnie wymyslnych ksztaltow, otworkow i innych

Skomentuj

Ronol, spójrz w ten temat:
                            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18067&start=25
                            kolega toma085 sprzedaje suba, który myślę, że by pasował do Twoich wymagań.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dokładnie, z drugiej strony przy w/w głośniczkach obudowa będzie pewnie o pojemności około 25 litrów + komora na panel, ktora sama w sobie już będzie niezłym wzmocnieniem przy tak małej objętości.
                              Ale fornir, frezy, wymiary itp.... Myślę, że na forum za naprawdę nie duże pieniądze ktoś Ci złoży elegancką obudowę z frezami, wymiarami pod panel i pod głośnik...
                              DIY sprowadziłoby się do wkręcenia głośnika i przykręcenia panelu, ale przecież zapaleńcem nie jesteś i bardziej chodzi o końcowy efekt

Skomentuj

Moim zdaniem niepotrzebnie namawiacie kolegę Ronola do robienia suba na głośnikach o tak dużej mocy i średnicy.
                                Kolega Ronol wyraźnie napisał, że rozkręcanie głośności mija się z celem, więc można przypuszczać, że słucha przeważnie dość cicho. Przy takich poziomach wysterowania żaden głośnik z dość ciężką i sztywną membrana nie będzie grał dobrym i zróżnicowanym basem.
                                Moim zdaniem wystarczającym rozwiązaniem było by zaaplikowanie "zwykłego" MDS08 do 15l litrowej zamkniętej obudowy, która przy takich małych gabarytach, zrobiona z 22mm mdf, nie będzie wymagała żadnych wzmocnień.
                                Przecież to ma być subwoofer do cichej muzyki a nie masowania pleców, chyba że się mylę.
                                Jeżeli nie spodoba się brzmienie MDS-a to nie będzie problemu z jego sprzedażą.
                                Jest też ciekawa moim zdaniem, ale sporo droższa (980 zł) i o połowę większa (35l br strojony na 35Hz) konstrukcja na ScanSpeak 22W/8857T 8" Revelator Woofer, Aluminum Cone. http://www.madisound.com/catalog/pro...oducts_id=8260
                                Jednak biorąc pod uwagę klasę B&W 685 to MDS08 powinien w zupełności wystarczyć.

Skomentuj

KAPRINT, a moim zdaniem przy takim budżecie pchać się w budżetowy samochodowy głośnik to głupota, jak można mieć hi-endowy przetwornik jak TIW czy Dayton, i 8 cali na 20m2 to chyba jednak mało, 10 cali optymalnie. Scan-speak ma jednego suba 23W4557T00 ale wymaga on wydajnego wzmacniacza z racji niskiej efektywności głośnika a cena zaporowa 1200zł prawie, reszta tych SS to na 3 drogi są.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                                    przy takim budżecie pchać się w budżetowy samochodowy głośnik to głupota, jak można mieć hi-endowy przetwornik jak TIW czy Dayton, i 8 cali na 20m2 to chyba jednak mało, 10 cali optymalnie
                                    Może i racja, ale pod warunkiem zmiany monitorków na hi-endowe i słuchania z dużym poziomem wysterowania. Nie upieram się przy budżetowym MDS08, ale moim zdaniem po co topić kasę w drogich przetwornikach, których się nie będzie optymalnie wykorzystywać. Jako uzupełnienie posiadanych przez Ronola monitorków coś małego w stylu MDS-a 08 uważam za wystarczające.

Skomentuj

KAPRINT,

MDS08 to dobry glosnik, ale zamiast niego wolal byl TIW200xs ktory potrafi dosyc ladnie nisko zejsc, ale o czym my tu gadamy 20m2 to juz jest sporej wielkosci pomieszcznie, optymalnie 10cali, jestem zdania ze mimo wszystko z 10" glosnik bedzie brzmial calkiem inaczej, ja przynajmniej mam takie odczucie.

Jezeli mamy do wydania te 1000zl+ to wydaje mi sie ze lepiej wykorzystac je optymalnie, i w projekcie postawil bym na dobry glosnik.

Sam widze po sobie ze mimo ze pomieszczenie mojego odsluchu to jakies 10m2 to 10 calowy glosnik gra calkiem inaczej, grajac nawet cicho jest nisko i poprostu ladnie :) i dobrze zawsze miec zapas mocy.

To takie moje osobiste zdanie, z mojego doswiadczenia z 8 cali i 10 :))

Ale wiecie jak to jest kazdy ma inne wymagania jednemu starczy 8 calowy glosnik a drugiemu nie )))

Skomentuj

raffal81, Ja popieram twoje zdanie 20m2 to 10 cali minimum, wtedy Dayton RSS265HF lub Visaton TIW250XS. Mds jest do auta nie do domu. Zresztą lepiej zrobić subwoofer raz a porządnie, na parę lat, a nie na pół roku mając taki budżet a monitory można wtedy sobie za jakiś czas zmienić na lepsze lub dorobić także diy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X