Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub jako kompan dla B&W 685

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolejny raz zacznę posta od podziękowań za determinację i chęć odpowiedzi na mojego posta.
    Dziękuję Wszystkim :)

Co do projektu - powiem dlaczego miałem obawy - po prostu zobaczyłem całą masę różnych usztywnien w formie wręcz puzzli :) dlatego - jakoś mnie to lekko zniechęciło - ale ładnie zostało mi przez Was wytłumaczone, że aż tak przy takim normalnymi subie nie trzeba ;-)

Co do wielkości - tak macie rację - też myślałem o 10 calach - te 8 może być mało - to chyba już wynika samo z siebie, że im większy głośnik tym może zagrać trochę głośniej oraz mocniej i pewnie na plus przy zejściu

Co do obudowy też dziękuję na sugestie [nawet tą na PW] rozważę wszystko ;-)
    MDS 8 cali mam w samochodzie ;-) - czasami mi brakuje takiego mięcha - chyba prawidłowe odczucie mam ;-) aplikacja w br.

Wstępnie lub nawet ostatecznie trzeba postawić na 10cali.
    Cena głośnika - było wymienione nawet 1200zł - to już cena zaporowa.

Zakładając 10 cali głośnik [cena no nie wiem = ok 500-600zł?]
    Panel Irka - tu ceny kompletnie nie znam
    Buda - to hmm też okazuje się nie znam

ktoś zna odp na te 2 ostatnie pkt?

Pomyślałem jeszcze o 10 calach + membrana bierna (chyba, że 8 cali + membrana)

Takie moje pierwsze w zyciu DIY na zasadzie wszytko kupię a w domu wkrece panel i głośnik - to mnie uspokaja ;-)
    PS> Aukcja na allegro ciekawa - ale nie startuję ponieważ myślę o subie od kilku dni - a wolę wszytko na spokojnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ronol
      MDS 8 cali mam w samochodzie ;-) - czasami mi brakuje takiego mięcha - chyba prawidłowe odczucie mam ;-) aplikacja w br.
      Nic prostszego jak wstawić subka do sypialni i zobaczyć jak gra w mieszkaniu.
      Myślałem, że nie potrzebujesz wysokich poziomów w sypialni i subwoofer ma służyć tylko do cichego pomrukiwania przed snem. Jednak jak jest inaczej to rzeczywiście 10" będzie lepsze.
      Pomyślałem jeszcze o 10 calach + membrana bierna (chyba, że 8 cali + membrana)
      Nie polecam tego rozwiązania do muzyki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ronol
        Panel Irka - tu ceny kompletnie nie znam
        sub 150 300zł sub 300 500zł(o ile się nie mylę)

Skomentuj

Nic prostszego jak wstawić subka do sypialni i zobaczyć jak gra w mieszkaniu.
          Myślałem, że nie potrzebujesz wysokich poziomów w sypialni i subwoofer ma służyć tylko do cichego pomrukiwania przed snem. Jednak jak jest inaczej to rzeczywiście 10" będzie lepsze.
          Dlaczego tak napisałem(?) - wieczorem jak pokazałem żonie posty odp itp zapytała - a może byśmy powiesili tu duże TV - więc pomyśl przyszłościowo - więc pomyślałem :)

Co do mds [ten z samochodu]- jest zaaplikowany w podłodze bagażnika - i w domu nie mam napędu do niego
          A szczerze już kiedyś przeszło mi przez myśl - ale z racji suba prawie na stałe w aucie - jakoś nie usmiecha mi się wyciąganie.

Cana paneli Irka - normalna
          Ok temat głośnik + membrana odpada.
          Co do MDS - osobiscie uważam, że jest za łagodny :)

Dam Wam przykład, teraz muzyka na 10godzinie z racji nie wielkiej efektywności B&W - muzka gra już fajniej pojawia się basik, od godziny 11 ten basik się pojawia ..a od 12 godziny bas już jest taki nawet nawet. ;-)

Dlatego szukam suba abym miał bas przy/od godzinie 9-10

Skomentuj

Ronol, No to masz do wyrobu jak pisałem wcześniej Dayton RSS265HF lub Visaton TIW250XS - 10 cali , dayton do zamkniętej, visaton do b-r. Panel trzeba z Irkiem na PW gadać. A obudowy znam trzech a może i jest więcej to niech się zgłoszą : Pawet S. ; Michał K ; Marko3T pisz do nich na PW i się zorientujesz kto jaką cenę za obudowę zaproponuje.
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kondrax, dzięki za sugestie - pomyślę i napiszę :)

Ale mam pytanie czy sub w br kontra w zamkniętej - w przykładach w których podałeś - będzie kolosalna różnica?

Skomentuj

Subwoofer closed ma zawsze lepszy impuls jak b-r. Teraz pozostaje ci poczytać gdzie się da na temat tych dwóch przetworników i wybrać. Polecam forum audiostereo.pl tam kolega misiomor tamtejsze guru forum parę zdań napisał warto poczytać.

Skomentuj

kondrax, dzięki za rady, zresztą tak samo jak Wszystkim

Skomentuj

Ronol, główna różnica między tymi przetwornikami to między innymi:
                    - rodzaj obudowy closed vs br
                    - SPL
                    - zniekształcenia
                    - zejście F3

http://www.parts-express.com/pdf/295-460s.pdf
                    http://www.visaton.de/de/high_end/ti...iw250xs_8.html

Skomentuj

kondrax, no tak już wczoraj wrzuciłem temat w google ;-)
                      Także zorientowałem się w danych technicznych, kilka tematów też zaobserwowałem :) większość tu oraz audiostereo

Generalnie - nie szukam mega liniowego suba - trochę rozrywki zejścia i walnięcia też człowiekowi się należy nawet :) w sypialni :) :lol: :lol: :lol:

Dziś poszła w domu mieszanka Moloko, Faithles i ewidentnie brakuje basu
                      Więc powoli dochodzę do stwierdzenia jakiego typu grania szukam w subie

Jak na razie brakuje dołu :) zejścia oraz dynamiki - wiadomo monitory grają specyficznie

Cholera może coś mocnego w 8 calach bo sypialnia... hmm ma raptem 12-13 mkw

Visaton - z tego co widzę może być głośniejszy - sam SPL opisany jako 89 vs. 84 db Daytona
                      Visaton ma mniej rms ale w moim przypadku to chyba nawet lepiej ;-) chyba łatwiej będzie mi go napędzić i wysterować

Skomentuj

No jak 8 cali to chyba wtedy chyba TIW200XS lub coś innego ale nie wiem co
                        http://www.visaton.de/de/high_end/ti...iw200xs_8.html

Ja mam 12 cali w 12m2 i jest okej. Ja jak bym robił dla siebie to i tak bym wolał 10 cali ale to twoja decyzja.

Skomentuj

Właśnie czytałem Twoją wypowiedź na audiostereo :) z tą samą konkluzją :))
                          Mam w takim razie pytanie - Vistaon przy swoich 200 watach do takiego zestawu jak mam ja - i panel Irka 150w - wystarczy ?

W zasadzie trzeba położyć na zejście i dynamikę i mięsistość w graniu
                          Czyli Visaton w br

Skomentuj

To już nie do mnie pytanie czy te 150W panelu wystarczy, na forum są co najmniej 2 osoby co mają/miały visatona tiw250xs i do nich napisz na PW jak tam sprawa wygląda. Ja mam dwa panele 300 i 450W od irka i nigdy nie sprawdzałem na niższych mocach głośników co przeszły przez moje ręce.

Skomentuj

Juz nie raz sie wypowiadalem na ten temat, mam TIW 250xs, na panelu IRKA 150 4ohm.

Gra to w 10m2 i na tym panelu jest naprawde glosno, i mysle ze do pomieszczenia 15m2 w zupelnosci wystarcza, chyb ze ktos chce nie wiadomo co robic z tym glosnikiem.

Optymalnie dla niego to jakies 180-200 wat ale az sie boje pomyslec jak by to wtedy gralo :)

WIec czy bedzie to tiw 200 czy tiw 250 mozna zaryzykowac i zbudowac suba na panelu ktory bedzie mial te okolo 100w, zawsze panel mozna awymienic na lepszy, a warto zainwestowac mimo wszystko w dobry glosnik.

Skomentuj

raffal81, i TIW 250xs pewnie zostanie - chyba oglądałem Twoją konstrukcję...

Skomentuj

Konstrukcja co prawda nie jest jeszcze skonczona w 100%, bedzie teraz wlasnie wymieniany panel na panel 300/4ohm i ok 180 przy 8ohm.

Zeby Ci zobrazowac to blizej napisze moze tak, na panelu ktory ma ok 90w/8ohm przy maksymalnej glosnosci czuc na ciele ze glosnik gra czyli naprawde jest glosno.

Mam ten glosnik w 10m2 lecz jest to bardzo maly pokoj, i z zejsciem tez jest gorzej, lepsze efekty uzyskuje sie w wiekszych pomieszczeniach, mysle ze w 20m2 bedzie bardzo fajnie gralo.

Jezeli zrobisz to starannie, zadbasz o wszystkie wazne sprawy to bedziesz zadowolony.

Ja czekam caly czas na nowy panel, wiec jak tylko go zamontuje zdam relacje jak gra z nowym mocniejszym sercem.

Skomentuj

raffal81, dzięki za info :)
                                    A napisz Ty preferujesz bardziej kino czy bardziej muzykę?
                                    Czy po prostu jest to na tyle ambitna konstrukcja, że daje rade i tu i tu ?:)

Skomentuj

Jasne ze daje rade tu i tu :)

Tu jest tez kwestia taka ze teraz gra to z amplitunerem kina domowego i wiecej ogladam filmow, efekt jest bardzo przyjemny )

Ale mialem podlaczonego go pod wzmacniacz stereo tak jak na zdjeciach ktore za pewne widziales sledzac watek o TIW250xs ktory zalozylem, wtedy wlasnie sporo sluchalem muzyki i bylo bardzo Ciekawie.

Nie ma co wiecej pisac, nie jest to glosnik za 80zl ale glosnik ktorego wykonanie i parametry sa z wyzszej polki, dlatego jak pisalem wyzej oplaca sie doplacic i wziac naprawde cos dobrego.

Skomentuj

raffal81, Twoja rekomendacja jako użytkownika jest mi w zupełności wystarczająca ! :)
                                        U mnie 90% muzyka :)
                                        Jak widzisz w zasadzie - głośnik mam wybrany dzięki Tobie oraz Wszystkim udzielającym się w tym wątku :)

Kolejny etap to, wzmacniacz oraz buda :).. okazuje się buda nie taka straszna :)
                                        Jak myślałem - Ty masz w ilu litrach i jak wymiar skrzyni wyszedł i jak ją stroiłeś w sensie na ile :)

Skomentuj

Mam skopiowany projekt ze strony Visatona:

http://www.visaton.de/en/bauvorschla...anleitung.html

Tutaj masz wszystko podane, wymiary, strojenie caly ogolnie opis :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X