A słuchałeś go w 2way? W jakiej konfiguracji? Możesz coś opisać o jego brzmieniu? Olejaki jak najbardziej zastosuję (mam kilka w warsztacie, leżą i czekają na lepsze czasy)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
GDN 13/50/9 12ohm + wysokie ale jakie?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez benek161Nie mogłem doczytać tylko podziału: w zwrotnicy jest kondensator 5uF więc podział przypada na 4kHz?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KAPRINTZamieszczone przez benek161Nie mogłem doczytać tylko podziału: w zwrotnicy jest kondensator 5uF więc podział przypada na 4kHz?
Aktualnie mam kolumny 2way na tym seas'ie. Zwrotka na szybko zrobiona wg tego schematu z dynaco.
Brzmienie neutralne, bardzo detalicne. Nie ma żadnego piaszczena czy problemów z sybilantami.
Jako woofer robi 8" dynaudio 22W75A.
Średnica w tym połączeniu jest nieco wycofana, ale nie ma tragedii.
Nic nie kłuje w uszy itp. Ogólnie polecam ten tweeter. Z domówek nie słyszałem zbyt wiele tweeterów, więc nie mogę się wypowiadać, miałem kolumny Tonsil Excelence 1S(gdn 13/50/9 + GDWK 10/80/11), tweeter po jakimś czasie zmieniłem na wspomnianego seasa i nie żałowałem tego, jakościowo to był spory krok do przodu.
Skomentuj
-
miałem kolumny Tonsil Excelence 1S(gdn 13/50/9 + GDWK 10/80/11), tweeter po jakimś czasie zmieniłem na wspomnianego seasa i nie żałowałem tego, jakościowo to był spory krok do przodu.
P.S. Sorry, że tak Cię męczę ale chciałbym wszystko wiedzieć zanim się zdecyduję na zakup :wink:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez benek161Dużo modyfikacji w zwrotnicy robiłeś?
Nie mam sprzętu pomiarowego, żeby zaprojektować samodzielnie zwrotnicę.
Ogólnie jak pisałem góra mocno się poprawiła.
Skomentuj
-
Witam, i kupiłem dzisiaj te głośniczki (h-86). Tak na szybko powiem że grają naprawdę ok, do Tonsila się nie umywają (podobnież Tonsil robi kiepskie kopułki ale za to dobre midwoofery):grin: Dzięki cursor, za polecenie ich. Jak za 100 się opłaca. Za jakiś czas będę składał to wszystko do kupy:-)
Skomentuj
-
http://www.seas.no/images/stories/vi..._the_70s_2.pdf
Powiedz mi jeszcze coś: czy dobrze czytam że jego należy ciąć przy 4kHz? Co znaczy ta 4 kolumna? Pasmo przenoszenia/częstotliwość rezonansowa?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez benek161Czyli można by było pociąć na ok 3-3.5kHz? Bo patrząc na charakterystykę GDN 13/50/9 widać dość sporą dziurę między 3 a 4k
Skomentuj
Skomentuj