Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 13/50/9 12ohm + wysokie ale jakie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A słuchałeś go w 2way? W jakiej konfiguracji? Możesz coś opisać o jego brzmieniu? Olejaki jak najbardziej zastosuję (mam kilka w warsztacie, leżą i czekają na lepsze czasy)

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
      Nie mogłem doczytać tylko podziału: w zwrotnicy jest kondensator 5uF więc podział przypada na 4kHz?
      http://www.audiokarma.org/forums//sh...d.php?t=241374 Według schematu to 6uF - jest jeszcze równolegle podłączony 1 uF, którego nie zauważyłeś, a to daje podział na ok. 3300 Hz. Niskotonowy o takim spadku ch-ki powyżej 3kHz, że nie dali żadnej cewki i gra to bardzo dobrze. Brzmienie lekko ocieplone, ale do słuchania CD idealne.

Skomentuj

Widziałem inny schemat na którym nie było zaznaczonego tego 1uF. Ktoś rozrysowywał i zapomniał? Nie wiem :roll: Właśnie na łagodnym i ciepłym brzmieniu mi zależy :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
          Nie mogłem doczytać tylko podziału: w zwrotnicy jest kondensator 5uF więc podział przypada na 4kHz?
          http://www.audiokarma.org/forums//sh...d.php?t=241374 Według schematu to 6uF - jest jeszcze równolegle podłączony 1 uF, którego nie zauważyłeś, a to daje podział na ok. 3300 Hz. Niskotonowy o takim spadku ch-ki powyżej 3kHz, że nie dali żadnej cewki i gra to bardzo dobrze. Brzmienie lekko ocieplone, ale do słuchania CD idealne.
          Zwróć uwagę, że 1uF nie jest wpięty równolegle z 5uF, a pomija rezystory, co uwydatnia nieco najwyższe rejestry.

Aktualnie mam kolumny 2way na tym seas'ie. Zwrotka na szybko zrobiona wg tego schematu z dynaco.
          Brzmienie neutralne, bardzo detalicne. Nie ma żadnego piaszczena czy problemów z sybilantami.
          Jako woofer robi 8" dynaudio 22W75A.
          Średnica w tym połączeniu jest nieco wycofana, ale nie ma tragedii.
          Nic nie kłuje w uszy itp. Ogólnie polecam ten tweeter. Z domówek nie słyszałem zbyt wiele tweeterów, więc nie mogę się wypowiadać, miałem kolumny Tonsil Excelence 1S(gdn 13/50/9 + GDWK 10/80/11), tweeter po jakimś czasie zmieniłem na wspomnianego seasa i nie żałowałem tego, jakościowo to był spory krok do przodu.

Skomentuj

cursor, a możesz coś o wooferach powiedzieć?
            ja nadal jestem miedzy jednym a drugim

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
              Zwróć uwagę, że 1uF nie jest wpięty równolegle z 5uF, a pomija rezystory, co uwydatnia nieco najwyższe rejestry.
              Zauważyłem, ale pytanie beneka161 dotyczyło podziału, a miejsce wpięcia tego kondensatora nie zmienia pasma od dołu.

Skomentuj

miałem kolumny Tonsil Excelence 1S(gdn 13/50/9 + GDWK 10/80/11), tweeter po jakimś czasie zmieniłem na wspomnianego seasa i nie żałowałem tego, jakościowo to był spory krok do przodu.
                Było tak od razu, cursor :grin: Czyli masz odniesienie do tego GDN i seasa. Jak się komponują? Dużo modyfikacji w zwrotnicy robiłeś?
                P.S. Sorry, że tak Cię męczę ale chciałbym wszystko wiedzieć zanim się zdecyduję na zakup :wink:

Skomentuj

Dużo modyfikacji w zwrotnicy robiłeś?
                  Na szybko, zmieniłem tylko miejsce rezystora 4,3ohm. Oryginalnie był przed filtrem, a dałem go za(tonsil był 8ohm, a seas 4ohm) i komponowało się to przyzwoicie.
                  Nie mam sprzętu pomiarowego, żeby zaprojektować samodzielnie zwrotnicę.
                  Ogólnie jak pisałem góra mocno się poprawiła.

Skomentuj

cursor, dzięki za pomoc ale jeszcze się spytam: czy miałeś (albo ktoś z Szanownych Userów miał) lub jakieś opinie słyszał o seas H-086? Bo gościu co sprzedaje jest z Warszawy i można byłoby odebrać osobiście i potargować się.

Skomentuj

h-86 to 1" kopułka(87 ma 1,5" kopułkę). Też nie jest zła.

To są stare dobre sprzęty z lat '70.

Skomentuj

Witam, i kupiłem dzisiaj te głośniczki (h-86). Tak na szybko powiem że grają naprawdę ok, do Tonsila się nie umywają (podobnież Tonsil robi kiepskie kopułki ale za to dobre midwoofery):grin: Dzięki cursor, za polecenie ich. Jak za 100 się opłaca. Za jakiś czas będę składał to wszystko do kupy:-)

Skomentuj

Jak za 100 się opłaca.
                          100 wolałbym dać za h-87, większe możliwości, chociażby dlatego, że można go niżej ciąć

Skomentuj

http://www.seas.no/images/stories/vi..._the_70s_2.pdf

Powiedz mi jeszcze coś: czy dobrze czytam że jego należy ciąć przy 4kHz? Co znaczy ta 4 kolumna? Pasmo przenoszenia/częstotliwość rezonansowa?

Skomentuj

Recommended frequency range/resonance i enclosure
                              Zalecane pasmo pracy/częstotliwośc rezonansowa

Skomentuj

Czyli można by było pociąć na ok 3-3.5kHz? Bo patrząc na charakterystykę GDN 13/50/9 widać dość sporą dziurę między 3 a 4k

Skomentuj

Teoretycznie tak

Skomentuj

Czyli można by było pociąć na ok 3-3.5kHz? Bo patrząc na charakterystykę GDN 13/50/9 widać dość sporą dziurę między 3 a 4k
                                    Zalecane cięcie przez producenta przy mocy nominalnej 50W, dla zwrotnicy 6dB/okt. Jeżeli dasz zwrotnicę 12db/okt. to możesz ciąć przy 2,5-3 kHz albo jeżeli nie będziesz katował głośników płytami testowymi lub muzyką elektroniczną, to przy 3-3,3 kHz 6dB/okt. też powinny wytrzymać.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X