Ziomek86, no własnie czytam że koleś tysiaka za to wybulił, i się chwali że jego kolega dał 8tysi juz za zrobienie całości. Rzeczywiście niezłe debile na tym as siedzą :razz:
Dlaczego debile :?: każdy wydaje kasę na to co chce, ale ja osobiście też bym tyle w tym momencie nie wydał na te dyfuzory z podkreśleniem w tym momencie bo różnie w życiu bywa :wink:
Był bym w stanie wydać powiedzmy tego tysiak pod warunkiem że elektronikę i kolumny miał bym już te które zawsze chciałem mieć, czyli w momencie kiedy mamy już wymarzony sprzęt zabrał bym się za pokój do jego słuchania czyli wydał te pieniążki na panele lub też inne ustroje akustyczne.
Do tego chciałem poruszyć jeszcze kwestie wyglądu. Mi osobiście wygląd tych dyfuzorów się podoba i nadaje specyficzny klimat w pokoju a do tego jeszcze działa, dlatego u mnie wcześniej czy później też się takie znajdą :mrgreen:
Dlaczego debile :?: każdy wydaje kasę na to co chce, ale ja osobiście też bym tyle w tym momencie nie wydał na te dyfuzory z podkreśleniem w tym momencie bo różnie w życiu bywa :wink:
Tak, 8 tysi? To już taniej zapewne można kupić firmowy, a nie jakiś zrobiony przez firmę marketingową która pierwszy raz cos takiego robi. Tak czy siak tyle kasy wydac na panele do domu to kretynizm, i nawet subiektywnośc pojęcia "duże pieniadze" tego według mnie nie zmienia. Zapewne koles co to kupił ma kolumny mniej warte od tego panela znajac as. Za to kable tez za pare tysi :lol: . To nie jest śmieszne, tylko żałosne
E tam, jak tacy "audiofile" zarabiają dajmy na to 50k miesięcznie to takie 8k jest jak dla zwykłego pracującego studenta 250zł, a tyle, wierząc, że będzie znaczna poprawa, można już wyłożyć :)
panowie nie chce zakładać nowego tematu a mój problem wiąże się z panelami akustycznymi, chciałbym obić czymś drzwi w pokoju z jednej strony (od strony pokoju) tak żeby dźwięki były mniej słyszalne za nimi i odwrotnie żeby do pokoju ograniczyć ich przenikanie. myślałem o takim czymś: przykleić na drzwi: http://apama.pl/izolacje-dzwieku (LSP 10mm) a na to przykleić: http://apama.pl/panele-ST (ST)
KOMII, A drzwi masz szczelne ? i o jakie dźwięki chodzi ? Jeśli o bas to nic to nie da, natomiast jeśli chodzi o wyższe Hz powinno pomóc. Ja jednak szedł bym bardziej w kierunku izolacji niż samej absorpcji (aczkolwiek nie pomijając jej). Możesz także obić całe drzwi (od jednej strony) skórą/czy też jakimś materiałem, jeśli Ci się to podoba (dając pod nią jeszcze gąbkę lub właśnie tą mate (20mm)) Jednak najważniejsza jest właśnie szczelność! http://www.leroymerlin.pl/multimedia...41465830_d.jpg http://www.budujemydom.pl/images/sto...ynku11_250.jpg
---------- Post dodany o 12:09 ---------- Poprzedni post o 10:29 ----------
Wcześniej nie czytałem tego tematu ale teraz go "przeleciałem" i widzę że nie znalazł się nikt kto by Wam Panowie wyjaśnił kilka ważnych szczegółów, więc ja się skuszę :
Dyfuzor np. 2D czyli tzw. skyline zrobiony ze styropianu jest jak najbardziej właściwy! ponieważ twardy styropian jest materiałem/izolatorem który zaczyna spełniać swoje 100% właściwości izolujące (odbijające) dopiero od okł. 500-600Hz! Następnym aspektem jest fakt że bardzo rzadko który jest budowany od tej częstotliwości ponieważ dla rozproszenia 500Hz słupki musiałby by mieć ~35cm długość (standardowo robi się 15-25). Trzecim i także istotnym do wspomnienia jest to że zjawisko dyfuzji akustycznej w niższych Hz jest dużo cięższa do obliczenia a i podobno nie występuje i/lub nie ma sensu jej stosowania (niższe lepiej w pewnym stopniu stłumić choćby dla lepszego postrzegania/ułożenia poszczególnych dźwięków przy odsłuchu dobrej stereofonii...)
Reasumując - Dyfuzory od załóżmy ~688Hz (25cm najdłuższe słupki) wykonane z twardego styropianu są bardo dobre i nie ma większego znaczenia czy to będzie materiał z drewna czy z plastiki czy z pochodnych styropiany (styrodoru)
Tam jeszcze dabyl wspomniał że jego wizja to słupki 10x10cm. Ale to także ma wpływ na dzwięk. - Im słupki są większe/grubsze, tym bardziej zmniejsza się zakres częstotliwości dyfuzora (granica górnego pasma), dlatego typowe skyline są robione na słupkach 5x5cm co sięga ~3440Hz gdyby miały 10x10 górne pasmo dla dyfuzji ograniczyło by się do ~1720Hz, m. in dlatego wykonuje się także skyline`y 4x4cm...
Również trafnie ktoś wspomniał że nie można sobie poprzyczepiać obojętnie jakich wielkości klocków i zespoić razem jak co komu pasuje! Dyfuzor to konkretny algorytm. Owszem poprzyklejanie na przysłowiową "pałę" wprowadzi w pomieszczeniu zjawisko rozpraszania, ale nie dyfuzji!
....
PS Mam nadzieje że trochę wyjaśniłem/pomogłem, a nie znowu swoim postem na temat akustyki ukłułem kogoś w oczy... ... (wtajemniczeni wiedzą o co chodzi...)
BTW: Taki dyfuzor 2D (skyline) ze styropianu (jak i drewna w sumie też), jest dość prosto wykonać, na razie siedzę na nieswoim kompie jak dostanę się do mojego to mogę wrzucić parę fotek z mojej budowy.
ogólnie mi chodzi o to żeby jak najlepiej oddzielić pomieszczenia od dźwięków, ile Hz ? wszystko co się da. te gotowe obicia widziałem w OBI za 70 zł. ale paskudne to jest, kojarzy mi się z latami 80-tymi. drzwi są szczelne, jedyne to 2 cm prześwit pod drzwiami ale nie mam pojęcia jak to ograniczyć skoro drzwi muszą się otwierać. kumple w serwerowni obili drzwi samą piramidką i już nie słychać szumu klimy i wentylatorów dlatego mój pomysł z tym ustrojstwem. oto pacjent (drzwi) : drzwi są 3,5 cm grube.
jedyne to 2 cm prześwit pod drzwiami ale nie mam pojęcia jak to ograniczyć skoro drzwi muszą się otwierać.
Koniecznie musisz to uszczelnić (szczelność to podstawa) zrób np. z jakiejś listewki próg czy coś w ten deseń... (nie wiem jak to u Ciebie dokładnie wygląda)
a dodatkowo daj wszędzie gdzie to tylko możliwe uszczelki. Dopiero później kombinuj z jakimiś "dodatkami" na drzwi...
irOnhide ma rację, nawet niewielka szczelina przepuści do pokoju sporo hałasu. Próg na dole i uszczelki, najlepiej na dwóch powierzchniach przylegania, tak jak w oknach z PCV.
Czytałem kiedyś, że poziom tłumienia dźwięku pomiędzy pomieszczeniami pewnego studia nagraniowego był niższy o 3dB tylko przez źle uszczelnione przepusty kablowe w ścianie.
tylko że jest problem, bo zlikwidowałem nieomal wszystkie progi w domu i mam panele na jednej powierzchni a miejsca które się łączą są specjalnymi listwami umocowane, ułatwia to przemieszczanie rodzicom. jedyne co, to mogę drzwi modyfikować. tylko co tam dokleić ? myślałem o takich włosach jak w szczotkach do zamiatania gęstych, lub taka uszczelka: http://www.tchibo.pl/Podwojna-uszcze...200006376.html. uszczelki mam wkoło drzwi.
No to w takiej sytuacji to według mnie tylko ta uszczelka którą pokazywałeś ew. jeśli się da, a szczelina ma 2cm to możesz podbić od spodu drzwi ~1,5cm listewkę podklejoną jakimś filcem tak by dość ciasno ale gładko tarło po podłodze...
Ogólnie rzecz biorąc rób co możesz by możliwie jak najbardziej uszczelnić drzwi
przybij do spodu drzwi jakas listwe tak zeby drzwi nie obcieraly o podloge i daj pod to jeszcze gruby filc, moim zdaniem bedzie skuteczniejsze i trwalsze niz ta uszczelka
Są takie zawiasy drzwii, widziałem to na magazynie w chłodni, że na samym końcu zawias górny i dolny ma taki rowek, wpadają w siebie o te parę mm i efekcie drzwi się dociskają do ziemi. Spotkałem się z tym też w lodówkach w media markt, tam profil jest inny, pochyły i drzwi zamykają się pod własnym ciężarem, a w momencie kiedy są otwarte pod kątem prostym jest płasko żeby się nie ruszały. Może to co koledzy piszą tzn listewka + filc do jakiś 2mm nad ziemią i tego typu zawiasy, aby drzwi w momencie zamknięcia opadały. Tak teraz myślę to można też opiłować zwykłe zawiasy drzwiowe i też będzie działać, tylko nie wiem jak to wytłumaczyć albo nawet narysować, musiałbyś sobie obadać w media albo w jakimś magazynie np. w pracy znajomego.
zawiasy ciekawy pomysł ale myślę że za bardzo kłopotliwy i kosztowny w tym przypadku, spiłowanie zawiasów spowoduje że u góry zrobi się szpara, najłatwiej jak marian pisze to zrobić próg ale jak pisałem nie mogę go zastosować. w przyszłości kupie nowe drzwi które będą ucięte na wymiar, a na razie kupie metr listewki 1,5 cm i filc i pokombinuje. poprawa powinna być ale myślę że nieuniknione będzie zastosowanie pianki i paneli akustycznych do obicia.
Nie zapomnij o jakimś ustrojstwie do zatykania dziurki od klucza, lub uszczelnij na stałe. Wiadomo że najtrudniej tłumić niskie tony, poniżej 200 Hz. Widziałem w jednym, amatorskim studiu nagraniowym wytłumione drzwi za pomocą warstwy filcu, przyklejonego bezpośrednio na drzwi i przykręconej w kilku punktach, na gumowych dystansach blachy stalowej. Całość była pokryta gąbką i warstwą dermy, takiej jak się powszechnie stosuje. Warstwa blachy, nie związana na sztywno z drzwiami miała za zadanie tłumienie, właśnie najniższych częstotliwość. Nie wiem jak wypadły by tak wytłumione drzwi z profesjonalnymi, ale subiektywnie były dość skuteczne.
Skomentuj